کد خبر: ۳۳۹۹۶
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۴۰۲ - ۰۸:۴۹

قاچاق پوشاک و ضربه مهلک به نیم میلیون شغل در صنعت نساجی

طبق آمارهای اعلامی از سوی «حمیدرضا دهقانی‌نیا» سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میزان قاچاق پوشاک به ایران نزدیک به ۱.۵ میلیارد دلار است.
قاچاق پوشاک و ضربه مهلک به نیم میلیون شغل در صنعت نساجی

مخاطب 24- صنعت نساجی به‌عنوان یکی از صنایع دارای توسعه فراوان شناخته می‌شود، صنعتی که جدا از موضوع اشتغال، ارزش‌افزوده فراوانی نیز به دنبال دارد، به‌گونه‌ای که طیف گسترده‌ای از محصولات همچون ابریشم، پنبه، الیاف مصنوعی، فرش، موکت، پوشاک و... را شامل می‌شود. نکته جالب‌توجه اینکه، براساس تحقیقات انجام شده، صنعت نساجی قابلیت خلق ۹۰۰ درصد ارزش‌افزوده را دارد و از سوی دیگر دامنه گسترده این بخش سبب شده در این صنعت ظرفیت بسیار بالایی برای اشتغال و در نهایت درآمدزایی ایجاد شود.

هزینه پایین اشتغال در صنعت نساجی

ایجاد اشتغال یک نفر در صنعت نساجی، نسبت به دیگر صنایع بسیار ارزان‌تر است؛ در واقع طبق بررسی‌های انجام شده، هزینه اشتغال صنعت نساجی یک‌چهارم متوسط هزینه اشتغال در کل صنعت است، به‌گونه‌ای که در جهان با سرمایه‌گذاری ۲۰ میلیون دلاری امکان اشتغال برای ۵۰ هزار نفر در صنعت نساجی فراهم می‌شود.

البته این رقم در کشور ما بسیار کمتر بوده و مقاله‌های علمی متعددی پیرامون سرمایه‌گذاری در صنعت نساجی منتشر شده است. طبق این پژوهش‌ها، هزینه مورد نیاز برای اشتغال یک نفر در صنعت نساجی نزدیک به ۱۲۵ میلیون تومان است؛ همچنین به طور متوسط در کشور با ۳۰۰ میلیون تومان می‌توان یک کارگاه کوچک پوشاک راه‌اندازی کرد.

فرصت‌ها بزرگ اشتغال در صنعت نساجی

موضوع مهم دیگر آن است که بازار مصرف داخلی ۸۵ میلیون نفر و بازار ۴۰۰ میلیون نفری منطقه نیز فرصت بسیار عالی برای صنعت نساجی ایجاد کرده است و همسایه شمال غربی ایران یعنی ترکیه با سرمایه‌گذاری در این زمینه توانسته در دو دهه اخیر بیش از ۱۸ میلیارد دلار ارز آوری داشته باشد.

در ایران نزدیک به ۱۲۰ هزار واحد تولیدی فقط در صنایع پوشاک، چرم و کفش مشغول به فعالیتند و طبق آمار‌های رسمی، حدود ۱۳ درصد از جمعیت شاغلان کشور یا به عبارتی رقمی نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر نیز در صنعت نساجی مشغول به فعالیت هستند.

البته با وجود چنین رقمی در اشتغال، اما طبق آمار‌های رسمی نزدیک به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار کالا در صنعت نساجی به ایران وارد می‌شود و عجیب اینجاست که ۷۰۰ میلیون دلار آن به پوشاک اختصاص دارد، در حالی که می‌توان گفت ۵۰ درصد از ظرفیت صنعت نساجی ایران همچنان در خواب قرار دارد.

اکنون این پرسش مطرح است که چرا صنعت نساجی ایران با وجود داشتن نیرو‌های ماهر، واحد‌های تولید توانمند و بازار بسیار جذاب منطقه‌ای همچنان لاک‌پشتی حرکت می‌کند؟ شاید بتوان گفت در یکی از اصلی‌ترین دلایل عدم موفقیت جدی در صنعت نساجی، به قاچاق چند میلیارد دلاری در این حوزه ارتباط دارد؛ هر چند نمی‌توان تقلب در فروش یا به بیانی، فروش کالای ایرانی با نام محصول خارجی را نیز نادیده گرفت.


بیشتر بخوانید


روایت سخنگوی ستاد قاچاق کالا و ارز از میزان پوشاک قاچاق در کشور

طبق آمار‌های اعلامی از سوی «حمیدرضا دهقانی‌نیا» سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میزان قاچاق پوشاک به ایران نزدیک به ۱.۵ میلیارد دلار است؛ البته «مجید نامی» نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران رقم دقیق قاچاق در حوزه پوشاک را در نزدیک به ۳.۵ میلیارد دلار اعلام کرده و برای اثبات این رقم، تفاوتِ برآورد بزرگی بازار داخلی و میزان تولید را بیان می‌کند.

به گفته وی، میزان تولید حوزه پوشاک در داخل کشور ۵.۵ میلیارد دلار و میزان برآورد بزرگی این بازار ۹ میلیارد دلار است؛ با این تفاسیر رقم ۳.۵ میلیارددلاری باقی‌مانده قاچاق است. البته مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، این رقم را در تناقص با روش علمی «شکاف عرضه و تقاضا» بیان می‌کنند؛ البته به عقیده برخی از افراد، تولیدات جعلی یا همان زدن برچسب (لوگو) شرکت‌های مطرح خارجی از سوی برخی از کارگاه‌های زیر زمینی، سهم قابل توجهی در بازار پوشاک کشور دارد.

البته ارقام یادشده فقط به حوزه پوشاک اختصاص دارد؛ درصورتی‌که صنعت نساجی جامعیت فراوانی داشته و به دنبال آن نیز آمار‌های قاچاق افزایش خواهد داشت. نکته جالب توجه این بوده که فقط با کنترل قاچاق می‌توان درصد شاغلان کشور را افزایش داد؛ در واقع اگر با یک برنامه‌ریزی درست، میزان قاچاق صنعت نساجی کشور کنترل شود، بیش از ۵۰۰ هزار شغل در این حوزه ایجاد خواهد شد. البته مبارزه با قاچاق در حوزه نساجی فقط به کنترل مرز‌ها خلاصه نمی‌شود؛ بدون شک عدم فروش کالا در واحد‌های صنفی و همچنین مقابله با عرضه پوشاک قاچاق در فضای مجازی، عنصر کلیدی خواهد بود.

غفلت از ظرفیت‌های پنهان صنعت نساجی

در نهایت باید گفت با ایجاد اشتغال برای نیم میلیون نفر، ظرفیت‌های پنهان صنعت نساجی کشور افزایش خواهد یافت و در نتیجه به سبب مازاد تولید، بازار ۴۰ میلیارددلاری منطقه در دسترس ایران قرار خواهد گرفت؛ امری که درآمد‌های ارزی نیز به دنبال خواهد داشت.

طبق دورنمای ترسیمی صنعت نساجی، باید در سال ۲۰۲۵ بازار ۲۵ میلیاردی برای این صنعت کشور متصور بود، اما به‌دلیل قاچاق و تقلب در تولید، این بازار سودآور همچنان مورد غفلت قرار گرفته است؛ بی‌تردید دستیابی با جایگاه سوم صنعت نساجی در منطقه و رسیدن به رتبه پنجاه جهان طبق افق سال ۱۴۰۴ سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران، نیازمند تغییر نگاه به صنعت نساجی است.

برچسب ها: نساجی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
۶۰ درصد گواهی عدم سوءپیشنه را به صورت خودکاربری صادر می شود ۶۰ درصد گواهی عدم سوءپیشنه را به صورت خودکاربری صادر می شود
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: در گذشته اگر می‌خواستیم در اجرای احکام، شناسایی اموال را انجام دهیم حدود نزدیک به ۴۰۰ روز از شناسایی تا توقیف طول می‌کشید.
بیانیه باشگاه پرسپولیس علیه فدراسیون فوتبال بیانیه باشگاه پرسپولیس علیه فدراسیون فوتبال
باشگاه پرسپولیس در بیانیه‌ای نسبت به صدور رای علیه این تیم در روز تعطیل معترض شد.
زمان دقیق خرید با مرحله دوم کالابرگ الکترونیک زمان دقیق خرید با مرحله دوم کالابرگ الکترونیک
زمان دقیق خرید با کالابرگ الکترونیک اعلام شد.
واکنش رهبران جهان به تعرفه‌های ترامپ واکنش رهبران جهان به تعرفه‌های ترامپ
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا گفت: تعرفه پایه ۱۰ درصدی بر تمام واردات به آمریکا و تعرفه‌های بالاتری برای برخی از بزرگترین شرکای تجاری این کشور وضع خواهد کرد که با واکنش‌هایی از سوی رهبران و دولت‌های سراسر جهان مواجه شد.
حمله به ایران بدون تبعات نخواهد بود حمله به ایران بدون تبعات نخواهد بود
مشاور رهبر انقلاب تاکید کرد که دونالد ترامپ می‌گوید صلح‌طلب است، پس نباید از تهدید و جنگ سخن بگوید.
دختران نوجوان افسرده‌تر هستند یا پسران؟ دختران نوجوان افسرده‌تر هستند یا پسران؟
پژوهشگران به‌تازگی دریافتند چرا دختران نوجوان بیشتر از پسران نوجوان به افسردگی مبتلا می‌شوند؛ این کشف به آنها کمک می‌کند به نوجوانانی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند کمک کنند.
معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند
تمدن مصر باستان مملو از شگفتی‌های خاص است که هنوز هم باستان شناسان را حیرت‌زده می‌کنند. هرچند امروز می‌خواهیم نگاهی به معما‌های مصر باستان داشته باشیم که پس از مدتی طولانی حل شدند.
برگزیده
۶۰ درصد گواهی عدم سوءپیشنه را به صورت خودکاربری صادر می شود ۶۰ درصد گواهی عدم سوءپیشنه را به صورت خودکاربری صادر می شود
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: در گذشته اگر می‌خواستیم در اجرای احکام، شناسایی اموال را انجام دهیم حدود نزدیک به ۴۰۰ روز از شناسایی تا توقیف طول می‌کشید.
زمان دقیق خرید با مرحله دوم کالابرگ الکترونیک زمان دقیق خرید با مرحله دوم کالابرگ الکترونیک
زمان دقیق خرید با کالابرگ الکترونیک اعلام شد.
جزییات افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ جزییات افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴
دور دوم متناسب سازی باید از فروردین ماه اجرایی شود.
صفحه خبر بالای تصاویر