مخاطب 24- موسیقی ایرانی از نظر ساختاری بسیار متنوع و دارای سیستمهای مختلفی میباشد و هر کدام نت ها، فرمولهای موسیقیایی و احساسات خاصی را دارد. از میان سیستمهای مختلف موسیقی، موسیقی مقام از ارزش و اهمیت بالاتری در ایران برخوردار است و به عنوان عنصر اصلی موسیقی ایرانی شناخته میشود.
انواع سازهای موسیقی ایرانی
سازهایی که در موسیقی ایران استفاده میشود گوناگون است و هر کدام کاربرد خاصی در انواع صنعت موسیقی دارد و در هر آهنگ جدید در حال حاضر بسته به سبک آن از ساز و ابزارلات خاصی استفاده میکنند. از جمله سازهای مورد استفاده در موسیقی ایرانی موارد زیر میباشد.
تار
قدیمیترین ساز موسیقی ایران، تار است که مهمترین دستگاه در تکنوازی و گروه نوازی موسیقی ملی ایران به حساب میآید و لقب شاه ساز ایران به تار داده شده است. صدای تار در موسیقی ایران، عواطف مختلف انسان از غم و حزن تا شادی را تحت تاثیر قرار میدهد.
سنتور
از سازهای دارای واحد صدایی است که در آن ۷۰ سیم وجود دارد. سنتور از سازهای بااصالت و قدیمی موسیقی ایرانی میباشد که صدای آن شور و شعف را برای شنونده به ارمغان میآورد.
نی
قدیمیترین و محلیترین ساز بادی ایرانی، نی است که انواع مختلفی دارد و جنس آن غالبا از چوب و با سوراخهایی روی آن است تا نوازنده با آن کوکهای متفاوتی را ایجاد کند.
سه تار
تاری که داری سه رشته است و با دست مینوازند. سه تار صدایی ظریف و کم حجمی دارد و امروزه در موسیقی سنتی ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
دف
نوعی ساز دستی به شکل دایروی و به صورت دستی نواخته میشود و دور آن با حلقههای فلزی تزیین شده که هنگام نواختن صدای آنها هم تنین خاصی به صدای دف میافزاید.
تاریخچهی موسیقی ایران
تاریخچه و قدمت موسیقی ایرانی به هزاران سال قبل از میلاد برمیگردد و فرهنگهای باستانی مثل ایلامیان، مادها و آشوریان نقش بسیاری در صنعت موسیقی ما داشته اند.
در دوران هخامنشیان، موسیقی ایرانی با استفاده از تارهای سه تار، چنگ، سج و دف اجرا میشده است، اما طلاییترین عصر موسیقی ایران به دوران ساسانیان یعنی سال ۲۲۴ الی ۶۵۱ میلادی بازمیگردد. در این دوران موسیقی از مهمترین جزئیات فرهنگی ایرانی بود و برای آموزش و تربیت شاهزادگان به کار گرفته میشده است. سازهای مورد استفاده در موسیقی دوران ساسانی، نی و دف و سه تار بوده که در مراسمهای دینی و همچنین سیاسی به اجرا در میآمد.
در دورهی اسلامی توصعه و ترویج موسیقی در ایران ادامه دار بود، اما این موسیقی ایرانی در این دوران با تاثیرات اسلامی و عربی همراه شد. در دوران اسلامی به ویژه دوران صفوی و قاجار سازهای تار، سنتور، تنبک و کمانچه از محبوبیت بالایی برخوردار بوده و موسیقی ایرانی به تنوع بیشتری رسیده است.
در دوران معاصر، ایران از نظر موسیقی پیشرفتهای زیادی داشته و استفاده از سازهای سنتی همراه با سازهای غربی و ترکیب این دو باهم به رواج موسیقی ایران بسیار کمک کرده است.
در حال حاضر صنعت موسیقی ایرانی شامل موسیقی سنتی، پاپ، راک، رپ و دیگر سبکها میباشد و از میان آنها موسیقی سنتی با تاریخی باستانی، الهام دهنده به هنرمندان جوان هم میباشد. علاوه بر موسیقی سنتی، موسیقی پاپ و راک پرطرفدارترین موسیقی است و بیشترین دانلود آهنگ جدید توسط کاربران ایرانی از این سبکها میباشد علاوه بر این هنرمندان زیادی هم در این رشتهها فعالیت میکنند.
انواع سبک موسیقی در ایران
با اینکه موسیقی در ایران با چالشها و محدودیتهایی همراه شده است، اما هنوز هم پرطرفدار، ارزشمند و خاص میباشد. در ادامه به انواع سبک موسیقی ایرانی اشاره خواهیم کرد.
موسیقی سنتی
موسیقی سنتی نوعی موسیقی برگرفته از تاریخ و از کهنترین سبک موسیقی ایران است و بر اساس اهالی و فرقه دارای تفاوت و تنوع است و به آن موسیقی اصیل ایرانی نیز میگویند. آوازها، دستگاهها و سازهای موسیقی سنتی از سالیان دراز در میان مردم دست به دست و سینه به سینه انتقال یافته و با سادگی و دلنشینی خود توانسته سلیقههای زیادی را پایبند و طرفدار خود نگهدارد تا حدی که امروزه بسیاری از قشر جوان به دنبال دانلود آهنگ سبک سنتی و قدیمی با مفهوم و مضمون بالا هستند تا به عمق ظرافت و زیبایی موسیقی ایرانی پی ببرند.
موسیقی پاپ
موسیقی پاپ ایرانی نوعی موسیقی پرطرفدار است که در زمان قاجار رواج پیدا کرده و در آن از اندیشهها و استعدادهای معاصر بهره میبرند.
موسیقی راک
راک سبکی از موسیقی که با استفاده از گیتارهای الکتریکی و بیتهای سریع اجرا میشود و سبکی پرطرفدار در تمام جهان برای قشر جوان است چرا که با انرژی و شور خاصی انجام میشود.
موسیقی رپ
رپ سبک موسیقی هیپ هاپ است که با وزن و تلفظ شدید کلمات ارائه میشود و معمولا در متن آهنگ رپ به خبرها و نابسامانیها و اشکالات سیاسی و اجتماعی و شخصی اشاره میشود.
دانلود آهنگ
در ایران برای دانلود آهنگ جدید دست شما کاملا باز است و میتوانید از وب سایتهای ایرانی معروف شناخته شده مثل نکس وان موزیک دسترسی به آهنگهای جدید ایرانی داشته باشید. اما قضیه برای آهنگهای خارجی یا افرادی که در خارج از ایران هستند متفاوت است، در کشورهای خارجی به دلیل وجود قانونهای سخت گیرانه دانلود آهنگ برای دسترسی به آهنگهای جدید، باید از سرویسهای موسیقی آنلاین مانند Spotify، Apple Music، Deezer یا Tidal استفاده کنید. این سرویسها به شما این امکان را میدهند که آهنگ جدید را بشنوید، آنها را به لیست پخش خود اضافه کنید و حتی آنها را دانلود کنید تا در هنگام قطعی اینترنت نیز بتوانید گوش کنید. همچنین میتوانید از وبسایتهای موسیقی معتبر و رسمی مانند Billboard یا Rolling Stone برای دسترسی و دانلود آهنگ جدید استفاده کنید.
منبع: شرق