کد خبر: ۳۳۱۳۸
تاریخ انتشار: ۰۹ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۵

یک‌چهارم جمعیت ایران در مناطق دچار فرونشست زمین زندگی می‌کنند

حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در مناطقی زندگی می‌کنند که پدیده فرونشست زمین با «نرخ‌های متفاوت» در آن‌ها وجود دارد. این خبر را علی بیت‌الهی، دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی، اعلام کرد و گفت: «از بین ۳۱ استان کشور در ۱۸ استان شاهد رخداد فرونشست هستیم.»
یک‌چهارم جمعیت ایران در مناطق دچار فرونشست زمین زندگی می‌کنند

مخاطب 24- فرونشست زمین پدیده‌ای است که در نتیجه استفاده بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی اتفاق می‌افتد. کم‌بارشی و خشکسالی در کنار مدیریت غیراصولی منابع آب زیرزمینی، دو عاملی است که در دهه‌های اخیر به بروز فرونشست در دشت‌های ایران منجر شده است.

پیش‌تر، رضا شهبازی، مدیرکل دفتر مخاطرات زیست‌محیطی سازمان زمین‌شناسی، گفته بود که از میان ۶۰۹ دشت کشور حدود ۵۰۰ دشت که آب شیرین دارند، با پدیده فرونشست زمین مواجه شده‌اند. حالا نیز علی‌بیت‌اللهی خبر داده است که ۱۸ استان کشور با پدیده فرونشست درگیر شده‌اند و ۲۰ میلیون نفر، معادل یک‌چهارم جمعیت ایران، در این مناطق زندگی می‌کنند. به گفته بیت‌اللهی، استان‌های خراسان رضوی، اصفهان، تهران و کرمان در معرض خطر بیشتر قرار دارند. همچنین در استان‌های البرز، فارس، یزد، همدان و مرکزی نیز پدیده فرونشست مشاهده شده است.

دبیر کارگروه ملی مخاطرات طبیعی، با هشدار درباره «عوارض خطرناک» چاله‌ها و شکاف‌هایی که در اثر فرونشست زمین در امتداد جاده‌ها، محدوده‌ شهرها و مراکز زیرساختی ایجاد می‌شود، به خبرگزاری ایسنا گفت: «در بیش از ۶۰۰ دشت در گستره کشور فرونشست زمین در حال رخ دادن است و شرایط تعدادی از آن‌ها به حالت فوق بحرانی رسیده است، به‌طوری‌که در بعضی از این مناطق ممنوعیت حفر چاه اعمال شده و در برخی از دشت‌ها هم فقط برای تامین آب شرب مجوز حفر داده می‌شود. همه موارد ذکر شده بر زندگی اجتماعی و اقتصادی مردم و کشاورزی و امنیت غذایی کشور تاثیر دارد و فرونشست به حد بحرانی رسیده است.»

او در مورد حساسیت پدیده فرونشست و دلیل اهمیت ویژه آن نیز گفت: «حساسیت فرونشست را فقط نباید از دریچه خود خطر و آسیب‌های ناشی از آن نگاه کنیم. اهمیت این موضوع صرفاً به این دلیل نیست که حوادث تلخ اتفاق می‌افتد یا خودرویی داخل چاله فرو می‌رود؛ چرا که این‌ها تنها از ابعاد کوچک فرونشست زمین است. از مهم‌ترین و دیگر آثار فرونشست از بین رفتن دشت‌ها و از بین رفتن کشاورزی است. اگر فرونشست به‌صورت ریشه‌ای و با روندی پیوسته دنبال نشود، این نگرانی را داریم که به مرحله‌ای برگشت‌ناپذیر برسد.»

بیت‌اللهی با بیان اینکه چالش‌های فرونشست زمین در ایران، از اواخر دهد ۷۰ موردتوجه قرار گرفت، گفت با وجود این، در حال حاضر اقدامی برای کاهش این پدیده صورت نگرفته است و شرایط با بیست‌و‌چند سال قبل تفاوتی ندارد.


بیشتر بخوانید


با وجود اینکه پدیده فرونشست زمین در ایران به مرحله بحران رسیده است، مقام‌های دولتی اقدام مناسبی در جهت کاهش پیامدهای آن انجام نداده‌اند. موسسه تحقیقاتی «اینتل لب» در گزارشی که تابستان ۱۴۰۰ منتشر شد اعلام کرد پدیده فرونشست زمین در برخی نواحی تهران همچون «بمب ساعتی» جان ۱۳میلیون نفر از ساکنان این شهر را تهدید می‌کند.

محمد درویش، استاد دانشگاه و کنشگر محیط‌زیست نیز به‌تازگی درباره ایجاد شکاف‌های خطرناک در مجاورت فرودگاه اصفهان هشدار داد و پر کردن این شکاف‌ها با لودر و کامیون را به شیرین کردن آب دریا با شکرپاش تشبیه کرد. او اقدام‌های مسئولان برای حل معضل فرونشست زمین را «نابخردانه» و «مدیریت کلنگی» خواند.

این فعال محیط‌ زیست با بیان اینکه بارها درباره پیامدهای فرونشست زمین هشدارهای لازم را داده است، تاکید کرد که برای احیای دشتی که به فروچاله دچار شده است، حداقل ۵۰ هزار سال زمان نیاز است تا آن دشت تاب‌آوری طبیعی خود را بازیابد.

عبدالله فاضلی، دبیر اجرایی طرح احیا و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی ایران، نیز در روزهای آخر مهر ۱۴۰۰ با اعلام اینکه بیش از ۸۰ درصد دشت‌های ایران با پدیده فرونشست مواجه شده‌اند، این پدیده را «شوم» و «بلای طبیعی» خواند که به دلیل برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی در ۴۰ تا ۵۰ سال اخیر، به ایران تحمیل شده است و مثل سیل، زلزله، خشک‌سالی و گردوغبار این کشور را تهدید می‌کند.

برچسب ها: فرونشست زمین
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
عراقچی در خصوص میزان خسارت وارد شده به فردو چه گفت؟ عراقچی در خصوص میزان خسارت وارد شده به فردو چه گفت؟
وزیر امور خارجه ایران با بیان این‌که هیچ‌کس اطلاع دقیقی ندارد که در حال حاضر چه اتفاقی در «فردو» افتاده است، گفت: تا آنجایی‌که من می‌دانم، میزان آسیب‌ها خیلی زیاد و خیلی جدی بوده است. با این‌حال سازمان انرژی اتمی ایران در حال بررسی و ارزیابی وضعیت است و نتیجه کار به دولت اعلام خواهد شد.
اسماعیل کارتال هم از پرسپولیس جدا شد و رفت! اسماعیل کارتال هم از پرسپولیس جدا شد و رفت!
مدیرعامل باشگاه پرسپولیس از توافق کامل برای جدایی اسماعیل کارتال، سرمربی ترکیه‌ای خبر داد.
ادعای جدید آلمان علیه ایران ادعای جدید آلمان علیه ایران
دادستانی آلمان مدعی شد که یک تبعه دانمارکی را به اتهام جاسوسی برای سرویس اطلاعاتی ایران در برلین بازداشت کرده است.
نامه به وزیر آموزش و پرورش درباره دریافت شهریه‌های غیرمجاز مدارس نامه به وزیر آموزش و پرورش درباره دریافت شهریه‌های غیرمجاز مدارس
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ در نامه‌ای به وزیر آموزش و پرورش خواستار بررسی موضوع دریافت شهریه‌های غیرمجاز در مدارس غیردولتی و ارائه گزارشی به کمیسیون متبوعش شد.
مهاجرانی: تعلیق ارتباط با آژانس اتمی حق ماست مهاجرانی: تعلیق ارتباط با آژانس اتمی حق ماست
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی درباره ادعای ترامپ مبنی بر درخواست مجدد ایران برای مذاکرات گفت: وزارت خارجه درباره مذاکره اعلام کرده که تاریخی برای این موضوع اعلام نشده است و احتمال دارد که نزدیک هم نباشد و تصمیم‌گیری برای این امر انجام نگرفته است.
پرنده سایبری با بانک‌های ایران چه کرد؟ پرنده سایبری با بانک‌های ایران چه کرد؟
حملات سایبری در جنگ ایران و اسرائیل سهم مهمی از خسارت‌های وارد شده به کشور را از آن خود کرد. پشت بسیاری از این حملات توسط نامی آشنا و مرموز صورت گرفت؛ «گنجشک درنده». گروهی هکری که سابقه حمله به سامانه‌های سوخت و صنایع فولاد کشور را دارد. محمد جرجندی کارشناس امنیت سایبری و هکر سابق جزییات عملیات سایبری علیه ایران را توضیح داده است
ایمیل‌های شبکه اینترنشنال هک شد ایمیل‌های شبکه اینترنشنال هک شد
یک گروه هکری با پذیرش مسئولیت هک ایران اینترنشنال، این شبکه را وابسته به رژیم صهیونیستی خواند و وعده افشای اطلاعات محرمانه کارکنان آن را داد.
برگزیده
دانشمندان محترم منزل اقوام امن نیست دانشمندان محترم منزل اقوام امن نیست
دانشمندان و شخصیت‌هایی که احتمال ترور آنها هست، منزل پدری و اقربا و دوستانی که در لیست تماس‌های شخصی وی بوده‌اند به هیچ وجه امن نیست.
بیش از ۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال مواد مصرف می‌کنند بیش از ۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال مواد مصرف می‌کنند
رییس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات در وزارت بهداشت آمار مصرف انواع مواد مخدر در بین جمعیت بالای ۱۸ سال را نگران کننده اعلام کرد و گفت: بیش از ۱۴ درصد جمعیت ۱۸ تا ۲۴ سال در کشور حداقل یکی از انواع مواد مخدر را مصرف می‌کنند.
پرنده سایبری با بانک‌های ایران چه کرد؟ پرنده سایبری با بانک‌های ایران چه کرد؟
حملات سایبری در جنگ ایران و اسرائیل سهم مهمی از خسارت‌های وارد شده به کشور را از آن خود کرد. پشت بسیاری از این حملات توسط نامی آشنا و مرموز صورت گرفت؛ «گنجشک درنده». گروهی هکری که سابقه حمله به سامانه‌های سوخت و صنایع فولاد کشور را دارد. محمد جرجندی کارشناس امنیت سایبری و هکر سابق جزییات عملیات سایبری علیه ایران را توضیح داده است
صفحه خبر بالای تصاویر