مخاطب 24- ماده ۴ قانون اساسی و ماده ۱ قانون جانشینی (توارث) این کشور تاکید دارد که "کویت یک امارت موروثی برای فرزندان مبارک الصباح است. " در ماده ۴ قانون جانشینی هم آمده است که "در صورت خالی ماندن جایگاه امیر، ولیعهد جانشین او خواهد شد".
خانواده
شیخ نواف الاحمد در ۲۴ ژوئن ۱۹۳۷ در یکی از توابع شهر کویت به دنیا آمد. او فرزند ششم از دهمین امیر کویت شیخ احمد الجابر المبارک الصباح است که طی سالهای ۱۹۲۱ تا ۱۹۵۰ براین کشور حکومت کرد.
امیر جدید کویت متاهل و دارای ۵ فرزند (۴ پسر و یک دختر) به نامهای احمد، فیصل، عبدالله، سالم و شیخه هستند.
بر اساس اطلاعات منتشره از سوی دیوان پادشاهی کویت شیخ نواف در مدارس این کشور درس خوانده است، اما اطلاعاتی در خصوص میزان تحصیلات او در دسترس نیست.
مناصب سیاسی
طی حدود ۶۰ سال شیخ نواف الاحمد مناصب رسمی و وزارتی زیادی داشته است. او دو بار وزیر کشور و یک بار وزیر دفاع بوده است. استانداری استان الحولی در سال ۱۹۶۲ به مدت ۱۶ سال، وزیر کشور در سال ۱۹۷۸ و وزیر دفاع در سال ۱۹۸۸ از دیگر مناصب سیاسی امیر جدید کویت است.
او در سال ۱۹۹۱ و بعد از جنگ آزاد سازی کویت به عنوان وزیر کار و امور اجتماعی و در سال ۱۹۹۴ به عنوان معاون رییس گارد ملی منصوب شد. او سپس در سال ۲۰۰۳ دوباره به عنوان وزیر کشور انتخاب شد.
امیر جدید یک هفته بعد از انتخاب شیخ صباح در ۷ فوریه ۲۰۰۶ به عنوان امیر کویت به منصب ولیعهدی ارتقا یافت و دو هفته بعد از این انتصاب در ۲۰ فوریه با حضور در مجلس امت در مقابل امیر و نمایندگان مردم سوگند یاد کرد.
خط مشی دولت
بعید به نظر میرسد در زمان حکومت شیخ نواف کویت از مسیری که شیخ صباح برای این کشور ترسیم کرده بود، خارج شود. امیر فقید کویت در طی ۱۴ سال حکومت و حتی در ۴۰ سال فعالیت به عنوان وزیر امور خارجه سعی در ایجاد توازن در روابط با همسایههای کویت داشت.
توسعه روابط با عربستان، بازسازی ارتباط با دولت عراق که زمانی اشغالگر این کشور بود، گفتوگو با ایران و میانجی گری در موضوع اختلاف عربستان با قطر سیاستهایی بود که از سوی امیر فقید پایه ریزی شده است و پیشبینی میشود به همین منوال ادامه یابد.
در زمینه اقتصادی هم پیش بینی میشود سیاستهای مغایر با آنچه تاکنون بوده در پیش گرفته نشود. اقتصاد کویت بر پایه نفت شکل گرفته است و رییس صندوق سرمایه گذاری کویت که یکی از بزرگترین صندوقهای سرمایه گذاری در جهان به شمار میرود از سوی امیر تعیین میگردد، اما حتی با تغییر در اداره کنندگان این صندوق باز هم انجام تغییرات بزرگ در سیاستهای نفتی کشور دور از ذهن است.
با این وجود به نظر میرسد موضوع انتخاب ولیعهد و به ویژه نخست وزیر یکی ازچالشهای پیش روی شیخ نواف باشد. نخست وزیر عموما وظیفه مدیریت روابط غالباً دشوار دولت با پارلمان را بر عهده دارد و این موضوع در زمانی که بودجه کشور به دلیل پایین آمدن قیمت نفت و پیامدهای ویروس کرونا به شدت کاهش یافته است، مهم ارزیابی میشود.