کد خبر: ۲۹۰۷۰
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۰

واردات نیروی کار ابرچالش آینده اقتصاد ایران

موج کمبود نیروی کار اکنون به بخش آموزشی کشور یعنی مدارس کشیده شده است. برآورد‌ها نشان می‌دهد در سال تحصیلی جدید حدود ۱۰ هزار کلاس درس بدون معلم مانده است. مسئله‌ای که در حقیقت ناشی از تشدید موج مهاجرت فارغ التحصیلان و دستمزد‌های پایین است.
واردات نیروی کار ابرچالش آینده اقتصاد ایران

مخاطب 24- براساس این گزارش، نتایج مطالعات اقتصادی نشان داده که مهاجرت نیروی کار، اعم از ماهر و غیرماهر،موجب کاهش رشد اقتصادی، سرمایه گذاری و نرخ بازگشت سرمایه در سطح کلان می‌شود. این امر همچنین تولید بخش‌های مختلف اقتصادی را کاهش می دهد. بنابراین طبیعی است که وقتی بخش آموزش کشور به عنوان رکن اصلی تعلیم و تربیت، خالی از نیروی کار شود، رسیدن به رشد اقتصادی پیش‌بینی شده در برنامه‌های توسعه هم عملا ناممکن است؛ سیاستگذار در حالی به اشتباه تصور می‌کند که افزایش درآمدهای نفتی کلید دستیابی به سطوح بالای رشد اقتصادی است که باید یادآور شد بدون داشتن افراد زبده عملا چرخ دنده‌های اقتصاد از حرکت بازخواهد ایستاد.

واردات نیروی کار و میلیاردها دلار هزینه 

یکی از ابرچالش‌هایی که آینده اقتصاد ایران را تهدید می‌کند خالی شدن کشور از نیروی کار ماهر و غیرماهر و پیامدهای سنگین مالی آن است. در شرایط کنونی در بسیاری از نقاط کشور کارفرمایان از نبود متقاضی کار گلایه دارند و در برخی مواقع اظهار میکنند که با پرداخت دستمزد بالاتر از عرف هم نمی‌توانند فرد مناسبی را پیدا کنند.
برهمین اساس، باید توجه کرد که با تغییرات سریع جهانی و از بین رفتن مزیت صادرات نفت، کشور در دو دهه آینده در صورت نیاز به واردات نیروی کار، همانند کشورهای توسعه یافته توان پرداخت دستمزد این نیروها را نخواهد داشت و خالی از تصور نیست ایران از یک کشور در حال توسعه به سرنوشت اقتصادهای بحران‌زده دچار شود.
اگر خرج نیروهای کار با شدت فعلی از کشور ادامه یابد، با توجه به بسته شدن شدن پنجره جمعیتی و سالمند شدن ایران، دولت مجبور خواهد شد فرضا برای هر نیروی کار خارجی در حالت خوشبینانه دستمزد میانگین ۲۰۰۰ دلاری پرداخت کند. حال اگر کشور نیاز به ۵ میلیون نفر نیروی کار داشته باشد،امکان پرداخت دستمزد سالانه ۱۰ میلیارددلار وجود خواهد داشت؟ محسابات نشانگر آن است که در شرایطی که میزان درآمد سالانه نفتی به حدود ۲۰ میلیارد دلار رسیده وهیچ چشم انداز مشخصی برای افزایش صادرات غیرنفتی وجود ندارد، اقتصاد ایران با خطر بحرانی روبرو است که ابعاد آن چندان برای سیاستگذار مشخص نیست.

محدودیت‌های خودساخته عامل تشدید مهاجرت نیروهای کار

در همین خصوص، «مرتضی افقه» استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران با انتقاد از رویه‌های معیوب در سیاستگذاری بازار کار اظهار کرد: اصلی‌ترین چالش و مشوق برای خروج نیروی کار ماهر و غیرماهر از اقتصاد کشور، تنگ‌نظری و محدودیت‌هایی است که بسیاری از جوانان را سرخورده کرده است. در نارآمی‌های سال گذشته عملا بسیاری از استارتاپ‌ها ورشکسته شدند و چاره‌ای جز مهاجرت برای بهترین و زبده ترین نیروهای کشور باقی نماند.
این استاد اقتصاد با طرح این موضوع که بحران کمبود معلم ریشه در سال‌ها سیاستگذاری غلط دارد دارد، گفت:اگر امروز بیش از گذشته بهم خوردن تعادل بازار کار به چشم آمده، محصول جزم‌اندیشی و نگاه ضدتوسعه‌ای دولتمردان است.

متاسفانه دولت با دخالت در تمام امور تبدیل به بزرگ‌ترین کارفرمای کشور شده که همین امر باعث شده به‌جای جذب افراد توانمند، با صدها هزار کارمندی روبرو باشیم که مشخص نیست چه بازدهی برای اقتصاد کشور دارند و اساسا بر مصدر امور مهم قرار گرفته‌اند.
افقه ادامه داد: در شرایط فعلی برخی کشورها مانند استرالیا و کانادا به راحتی بدون اینکه هزینه سال‌ها تحصیل و تربیت نیرو را بپردازند، از متخصصان ایرانی بهره می‌گیرند که چنین وضعی را می‌توان به سونامی خروج نیروهای کار و خدمت کردن آنها به توسعه سایر اقتصادهای جهانی تعبیر کرد.
استاد اقتصاد دانشگاه چمران بیان کرد: این چهارمین برنامه توسعه است که رشد اقتصادی در آن ۸ درصد تعیین می‌شود. در سه برنامه قبلی این هدفگذاری محقق نشد و در برنامه هفتم هم با سیاستگذاری نادرست، نمیتوان انتظار دستیابی به رشد ۸ درصدی داشت.

باید توجه کنیم که اگر همین امروز کلیه تحریم‌های نفتی برداشته شود بازهم نمیتوان بدون داشتن نیروی انسانی، اقتصاد را در مسیر صحیح قرار داد.
این اقتصاددان در پایان هشدار داد: اگر روند فعلی در حوزه سیاستگذاری ادامه پیدا کند حتما در آینده با بی‌ثباتی اقتصادی و اجتماعی روبه‌رو خواهیم شد چراکه میلیاردها دلار باید صرف واردات پزشک و معلم و حتی راننده تاکسی شود.دولت باید تسهیل‌گر فعالیت بخش خصوصی واقعی باشد و متوجه این قضیه باشد که تنها عامل افزایش رشد اقتصادی، نیروی کار است.

 

منبع: اقتصاد آنلاین

 

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
مخوف‌ترین خط حمله جهان مخوف‌ترین خط حمله جهان
بارسلونا در پوست خودش نمی‌گنجد و در یک تابستان دیگر پر از مشکلات مالی، ستاره نامدار دیگری را جذب کرد.
لیدر شعار علیه اسرائیل، سکونشین شده! لیدر شعار علیه اسرائیل، سکونشین شده!
احمدی‌نژاد به عنوان یک نمونه درس عبرتی برای تاریخ شده است؛ هرکسی که بیشتر شعار دهد، کمتر به دیگران و شعارهایش وفادار است. او که با اظهارات و اقداماتش به اسرائیل و دیگران را به تنش با ایران تحریک می‌کرد حالا فقط تماشاچی است.
نخستین واکنش فغانی به حملات اخیر نخستین واکنش فغانی به حملات اخیر
علیرضا فغانی، داور بین‌المللی در مورد قضاوت در دیدار افتتاحیه و فینال جام‌جهانی باشگاه‌ها و همچنین شرایط پیش آمده برای کشور در جنگ ۱۲ روزه صحبت کرد.
برنده لاتاری ۱۰ میلیون پوندی رفتگری می‌کند برنده لاتاری ۱۰ میلیون پوندی رفتگری می‌کند
رفتگری که در لاتاری ۱۰ میلیون پوندی برنده شد، تنها هشت سال بعد تمام پولش را از دست داد و دوباره به شغل قبلی‌اش برگشت.
هزینه تفرقه و اختلاف به‌مراتب بیشتر از هزینه وحدت و انسجام خواهد بود هزینه تفرقه و اختلاف به‌مراتب بیشتر از هزینه وحدت و انسجام خواهد بود
رئیس جمهور با اشاره به تغییر رویکرد نهاد‌های امنیتی کشور اظهار داشت: امروز دستگاه‌های امنیتی نیز به این جمع‌بندی رسیده‌اند که یکی از ترفند‌های دشمن، انگ‌زنی به نخبگان و طرد آنها از مسائل کلان کشور است، در حالی که حفظ نخبگان، سرمایه‌گذاری راهبردی برای آینده ایران است.
رمزارز امسال وارد بورس می‌شود رمزارز امسال وارد بورس می‌شود
مدیرعامل بورس کالای ایران در مجمع عمومی عادی سالانه این شرکت گفت: راه‌اندازی بازار ابزار‌های مالی مبتنی بر رمز دارایی‌ها و توکن با پشتوانه گواهی سپرده کالایی از برنامه‌های امسال بورس کالاست.
لایحه برای مقابله با شایعه‌سازی لایحه برای مقابله با شایعه‌سازی
دولت با ارسال لایحه دوفوریتی به مجلس در پی مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی است.
برگزیده
آب، دور از توسعه نزدیک به سیاست آب، دور از توسعه نزدیک به سیاست
رانت آبی در ایران دیگر تنها یک پدیده اقتصادی یا اقلیمی نیست؛ بلکه بخشی از ساختار قدرت است. از قنات‌های اشرافی دوران ساسانی تا انتقال آب با لوله‌های فولادی در قرن بیست‌ویکم، همواره گروهی اندک، سهمی بسیار داشته‌اند.
رمزارز امسال وارد بورس می‌شود رمزارز امسال وارد بورس می‌شود
مدیرعامل بورس کالای ایران در مجمع عمومی عادی سالانه این شرکت گفت: راه‌اندازی بازار ابزار‌های مالی مبتنی بر رمز دارایی‌ها و توکن با پشتوانه گواهی سپرده کالایی از برنامه‌های امسال بورس کالاست.
کالابرگ‌ کدام دهک ها هفته آینده واریز می‌شود؟ کالابرگ‌ کدام دهک ها هفته آینده واریز می‌شود؟
وزیر تعاون گفت: باید سه دهک به‌صورت مستمر کالابرگ الکترونیکی را دریافت کنند؛ ما امیدواریم منابع برای اینکار وجود داشته باشد تا بتوانیم تأمین را انجام دهیم.
صفحه خبر بالای تصاویر