حال فرهنگ و هنر از جمله موسیقی ملی کرونایی است! مراقبتهای ویژه ضروری شده / موسیقی در فضاهای مجازی گستره بیشتری را نسبت به گذشته از آن خود نموده
تولید آثار فرهنگی وهنری درحوزه موسیقی اگر چه دست آورد مالی بدنبال ندارد، اما هویت واعتبار بسیاری را عاید این بخش از هنر میکند.
سید محمد مناجاتی تهیه کننده برنامه ماندگار موسیقی محور " دستان" گفت: به صد افسوس امروزه در انتخاب آثار شنیداری و داشتن برنامههای تخصصی، موسیقی مقامی در رسانهها از جمله تلویزیون ملی کمترین جای را دارد. هر اثر شنیداری حتی برای یک بار ارزش شنیدن دارد، اما فدایی شدن این گنج پر رنج که همواره آذین بخش به کلام بزرگانی، چون مولانا، حافظ، سعدی، سنایی و... تا سپهری و قیصر امین پور بوده وپیام مهرومحبت و دعوت به معنویت داشته، در برابر نوعی از موسیقی که کمترین ماندگاری را دارد غم انگیزاست ودر قلم نمیگنجد!
چه وصف حال است کلام شیوای حافظ شیرازی؛
«آنچه خود داشت زبیگانه تمنا میکرد ...»
او با اشاره به اینکه موسیقی ایرانی که سالها در نبود هیچ رسانهای حیات داشته، این روزها نیازمند مراقبتهای ویژه است، گفت: بلطف خداوند بخشنده مهربان و عنایت بزرگان فرهنگ و هنر، شعر و موسیقی ایران زمین بیش از ۲ دهه الفتی عاشقانه و تخصصی در دلسپردگی به این فن شریف را داشته و دارم.
او که در زمینه تهیه کنندگی و کارگردانی برنامههای فرهنگی، ادبی از جمله موسیقی و شعر ایران زمین توفیق سخت کوشی داشته، بیان کرد:
برنامه "دستان" در زمان خود بارها تجلیل و ۲سال بهترین برنامه ترکیبی سیما شد. "شب تلویزیون" آسمان پر ستارهای از اهالی موسیقی ملی و پخش آثار جاودانه شد که خرسندی و اقبال ما پذیرش وپیوند مخاطبین با این میراث معنوی از تلویزیون ملی در برنامه بود.
مگر میشود ایرانی باشی و عاشق
داشتههای ایران نباشی؟!
کدام ایرانی است که با ترانههای ماندگار استاد همایون خرم، خرم نشده، امشب در سر شوری دارم،
"الهه ناز" استاد غلامحسین بنان،
"نوای کاروان" استاد نادر گلچین،
"امید جانم" استاد علی تجویدی
"مرغ سحر " استاد محمد رضا شجریان و... هزاران هزار گلبانگ شیرینی که در جان ما خانه کرده است
" موسیقی ایرانی سنتی این روزها به نسبت گذشته سهم بیشتری را در فضای مجازی ازآن خود رقم زده "
او در ادامه افزود: امروزه شاهد استقبال چشم گیر موسیقی ایرانی یا سنتی در شبکههای آزاد اجتماعی همچون گروههای تلگرامی و … هستیم.
موسیقی ملی (سنتی، نواحی) ظرفیت بالایی دارد ونبود ظرف در خور هنر و هنرمند در رسانه، همواره هم به مخاطب هم به هنر آسیب زده، کم شدن نقش مدیران فرهنگی و تاثیر گذار در رسانه، عدم شناخت تهیه کننده و مجری در برنامههای تخصصی.
نبودن اتاق فکر، نویسنده دردآشنا و اصحاب و ستارههای موسیقی در این دست برنامهها و سلیقهای رفتار کردن ها، عدم برنامه برند و موفق فرهنگی و از همه مهمتر توجه و پخش بیش از حد آثار پاپ با سطحیترین شعر و تنظیم و خوانندههای نوپا نه تنها مخاطب را از دست داده بلکه مخالف آرمانهای فرهنگی انقلابی بوده و خود تقلید از تهاجم فرهنگ بیگانه است، این غفلت آسیب جدی به گوش سر و جان مخاطب زده!
مناجاتی پیرامون سوال اینکه ما در این زمینه برنامهساز حرفهای که خودش هم دغدغه این جور مباحث را داشته باشد نداریم بیان کرد:
بس نکته غیر حسن بباید که تا کسی/ مقبول طبع مردم صاحب نظر شود
این دست برنامهها کار دل است و خون دلها بایست خورد تا بتوانی در این عرصه تاثیر گذار شوید به طور معمول این سبک کارهای فرهنگی اسپانسری ندارد و کمترین برآورد تولید را دارد که برای تیم سازنده توجیه مالی ندارد، اما هویت و اعتبار دو چندانی دارد، از طرفی تعداد محدودی تهیه کننده و کارگردان هستیم که در این زمینه آگاهی، شناخت، تجربه، سرمایه و از همه مهمتر روابط و دوستی با هنرمندان مطرح کشور و شناخت مخاطبین هنر را از آن خود کرده ایم.
به لطف حق و حمایت مدیران پیشین در مجموعه برنامه هایی، چون دستان، ادبستان، یاد یار مهربان، صدای پای آب، خط عشق و ... کوشیدم تا با بهره گیری از ادبیات، شعرو موسیقی و تکیه بر فرهنگ ایرانی اسلامی در کنار تیمی حرفهای توفیق خدمتگذاری ام را در این عرصه دو چندان کنم.
بی شک دراین عرصه نقش رسانه و مدیران فرهنگی که خود دستی بر آتش دارند از اهمیت بالایی دارد، جا دارد یادی کنم از مدیران گرانقدر و فرهنگ دوستم جناب دکتر رضا پورحسین، دکتر مهدی قاسمی وحضرت دکتر علی دارابی در معاونت سیما که در آن دوران طلایی رسانه همواره مشوق حقیر بوده اند، کافی بود در زمینه ساخت یک اثر فرهنگی همچون دستان طرحی را تقدیم کنی و استادانه با رهنمودهای سازنده گره گشای جمعی شوند.
اما امروزه مورد استقبال واقع نمیشود و کار فرهنگی در اولویت نیست! اینکه تهیه کننده و کارگردان و دوستان طراح بتوانند در زمینه فرهنگ و هنر در صحنه باشند، قلم شان بر زمین مانده است.
انتظار میرود در دوران مدیریت جدیدسازمان پنجرهای نو به شعر و موسیقی فاخر ایرانی که در غم و شادی، جنگ و مناسبتها مال رسانه و هم زبان مردم بوده، گشوده شودو امیدوارم اتفاقهای خوب و خبرهای خوش برای اهالی فرهنگ و هنر ایران زمین از جمله شعر فاخر و موسیقی ملی مان به زودی به لطف خدای مهربان و همچنین حمایت مدیران دلسوز رقم بخورد.
مناجاتی در پایان خاطر نشان کرد:
صمیمانه سپاسگزارم از اینکه این مجال را در اختیارم گذاشتید و ارزوی توفیق روز افزون برای تمام کسانی که دل در گرو نام بزرگ و درخشان ایران دارند و همواره میکوشند که ایرانی طلایی، لحظاتی جاودانه از خود و دیگران یادگار بگذارند عاشقانه متشکرم
مدیر و مؤسس مجموعه آموزشی موسیقی هنرواندیشه نوین بیان کرد:
برای ساخت برنامههای فرهنگی همواره محدودیتهای بیش از حدی داریم که در نهایت منجر
به استفاده ابزاری و آیتمی میشود
امید که روزی شاهد برپایی برنامههای متنوع و جذاب و فرهنگی وموسیقی محور و مخاطب پسند باشیم چرا که بسیاران کوشیده اند که امروزه ما چنین گنجی را میراث دار باشیم.
دلسپرده فرهنگ هنر ایران زمین
" محمد مناجاتی "
گفتگو از دینا محمدی