مسأله تأمین آب همواره یکی از مهمترین دغدغههای بشر و دولتها بوده و سرمایه گذاریهای کلانی را به خود اختصاص داده است. رشد جمعیت و افزایش مصرف سرانه آب، لزوم تأمین آب را برای این جمعیت رو به رشد به مسألهای مهم حیاتی تبدیل میکند.
یکی از روشهای مقابله با مشکل کم آبی و مدیریت آب به ویژه در مناطق خشک، جمع آوری و انتقال روان آبها و استفاده بهینه از آنها در مصارف مختلف است که متأسفانه در کشور ما به دلایل مختلف کمتر مورد توجه قرار گرفته و بخش زیادی از این منابع آبی به دلایل مختلف از دسترس خارج است.
استان هرمزگان در اقلیمی گرم و خشک واقع شده و به لحاظ برخورداری و بهره مندی از منابع آبی، از محرومترین استانهای کشور محسوب میشود. این درحالی است که هرمزگان با داشتن پتانسیل سالیانه ۱/۵ میلیارد مترمکعب روان آب، از این نعمت عظیم در حوزههای شرب، کشاورزی، صنعت و اشتغال بی بهره مانده و این عدم انتفاع از چنین ظرفیت خدادادی، باعث شده تا مقابله با «ابر چالش کمبود آب» نفس گیرتر شود.
استانداری هرمزگان با اشاره به اینکه براساس مطالعات اولیه انجام شده، میزان حجم روان آبها در محدوده سواحل مکران نزدیک به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در سال برآورد میشود که میتوان با ایجاد ۵ سد مخزنی در پهنه مذکور، سالیانه ۲۶۰ میلیون مترکعب روان آب را مهار و جهت ذخیره سازی نزدیک به یک میلیارد و یکصد میلیون مترمکعب آب با کیفیت مخزن ایجاد نمود، پیشنهاد احداث سدهای یاد شده را در قالب «طرح جامع مهار روان آبهای منطقه مکران» با هدف مهار آبهای سطحی، کاهش مخاطرات طبیعی و تأمین آب مورد نیاز در بخشهای شرب، صنعت، کشاورزی و توسعه پایدار منطقه به دولت ارایه کرده است.
طرح مذکور در راستای عملیاتی نمودن منویات مقام معظم رهبری، میتوان موجبات رشد شتابان و توسعه پایدار سواحل مکران در بخشهای مختلف اقتصادی با رویکرد عدالت محوری و ارتقای شاخصهای اجتماعی را فراهم آورد.
گفتنی است، این پیشنهاد هم اکنون در کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست مراحل بررسی و تصمیم گیری را سپری میکند.