در چند وقت گذشته بار دیگر بحث حضور تماشاگران در ورزشگاهها داغ شده است. تبدیل رنگ کرونایی تهران و خیلی از شهرها به زرد منجر شد دکتر غلامرضا نوروزی رئیس فدراسیون پزشکی ورزشی اعلام کند طبق هماهنگی با وزارت ورزش از ۲۰ آبانماه محدودیتهای حضور در اماکن ورزشی چه برای ورزشکاران و چه تماشاگران برداشته میشود.
جدا از بحث ورزشکاران که تا الان با رعایت پروتکلهای تدوین شده مسابقاتشان پیگیری شده، بحث اصلی بازگشت تماشاگران به ورزشگاههاست که تقریبا بعد از ۲ سال قرار است اجرا شود؛ البته با یک شرط مهم و ضروری. افرادی که قصد حضور در ورزشگاهها را دارند باید واکسینه باشند و بررسی این موضوع برای صدور مجوز ورود به هر فرد مبتنی به راهاندازی سیستم هوشمند کنترل کارت واکسیناسیون خواهد بود.
در حالی اعلام شده از ۲۰ آبان یعنی پنجشنبه گذشته با فراهم شدن شرایط لازم، حضور تماشاگران در ورزشگاهها با ظرفیت محدود انجام میشود، اما مشکلی دیگر برای عملی شدن این اتفاق ویژه سرباز کرده است.
سهیل مهدی مسئول برگزاری مسابقات لیگ برتر و کمیته صدور مجوز حرفهای سازمان لیگ در گفتوگویی عنوان کرده است: «برای اجرایی و عملیاتی شدن حضور تماشاگران در ورزشگاهها باید مکاتبات لازم با باشگاهها صورت بگیرد. ورزشگاهها مانند شرایط قبل از پاندمی کرونا باید دارای گیتهای بلیتفروشی الکترونیکی باشند و اگر ورزشگاهی فاقد این تجهیزات باشد، نمیتوانیم اجازه دهیم تماشاگران وارد آن شوند، چرا که به واسطه فروش بلیت و کنترل پاندمی کرونا باید بلیتفروشی الکترونیکی انجام شود.»
نصب گیتهای بلیتفروشی استاندارد از جمله الزامات ویژهای بود که باید باشگاهها در کنار شمارهگذاری صندلیها و نصب دوربینهای مدار بسته و ... برای مسابقات فصل نوزدهم رعایت میکردند. موضوعی که حتی با پافشاری سازمان لیگ منجر به تعویق حدود یک ماهه در آغاز رقابتهای دو سال پیش شد. به نظر میرسید ۱۶ تیم لیگ برتری موفق به استانداردسازی ورزشگاههایشان شدند، هرچند در همان زمان نیز خبر میرسید خیلی از گیتهای هوشمند به دلیل مشکلات نرمافزاری یا سختافزاری نقش صحیحی در فروش بلیت اینترنتی و سازوکار ورود تماشاگران ایفا نمیکنند و در خیلی از ورزشگاهها هم خبری از دوربین نیست.
در ادامه با تعطیلی مقطعی مسابقات و ممنوعیت طولانیمدت حضور تماشاگران در ورزشگاهها، همین سیستم نصفه و نیمه فروش بلیت اینترنتی در ورزشگاهها از کار افتاد و احتمالا اکنون در حال خاک خوردن است و نمیتوان خیلی امید داشت که زود به شرایط بهرهوری مناسب برسند. علاوه بر این شرایط نسبت به دو فصل پیش تغییرات زیادی کرده و برخی از باشگاههایی که در این مدت تازه لیگ برتری شدهاند در لیگ چنین الزاماتی را رعایت نکردهاند. همچنین برخی از باشگاهها در فصل جاری چمن مناسبی برای میزبانی نداشتهاند و برای همین موقتاً مسابقاتشان در ورزشگاههای دیگری انجام میشود. مس رفسنجان، نساجی و هوادار از جمله این تیمها هستند که با وجود گذشت ۴ هفته از مسابقات لیگ بیستویکم در ورزشگاههای اصلی خودشان میزبانی نکردهاند و طبیعتا ورزشگاههای کنونی در اختیار آنها فاقد سیستم گیتهای هوشمند است. فجر هم در زمین نامناسب ورزشگاه حافظیه و فاقد امکانات لازم برای چنین کاری، میزبانی میکند.
عدم وجود گیتهای هوشمند بلیتفروشی در برخی از ورزشگاهها یا وجود ناقص آنها در برخی ورزشگاههای دیگر یک سمت مشکلات است و سمت دیگر ورزشگاههایی هستند که از این سیستم بهره میبرند، اما برای راهاندازی دوباره نیاز به زمان و فراهم شدن مقدماتی دارند. از طرف دیگر وضعیت نامشخص راهاندازی سیستم هوشمند کنترل کارت واکسیناسیون به دشواری روند بازگشت هواداران به ورزشگاهها افزوده است. در نهایت نیز سازمان لیگ اعلام کرده که مجوز حضور تماشاگران در ورزشگاهها در مسابقات فوتبال باشگاهی کشور فقط در صورت ابلاغ رسمی ستاد مقابله با کرونا در ورزش به فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ صادر خواهد شد و تاکنون ابلاغیهای در این باره صادر نشده است.
با وجود اینکه این روزها وعده حضور تماشاگران از تاریخ ۲۰ آبان با عنوان یک خبر خوب برای هواداران و اهالی فوتبال دست به دست شد، اما به نظر میرسد تحقق این وعده زمان زیادی را میطلبد. طبیعتاً با این فرمان بازگشت هواداران به ورزشگاهها به این راحتی نخواهد بود. مسابقات لیگ برتر بعد از انجام بازیهای تیم ملی، در قالب هفته پنجم از روز پنجشنبه پیشرو (۲۷ آبانماه) از سر گرفته میشود و با وجود مشکلات عنوان شده، نمیتوان امید زیادی به بازگشت هواداران از این هفته و حتی هفتههای بعدی داشت. احتمالاً برای اینکه سکوهای سرد ورزشگاهها با حضور تماشاگران دوباره گرم شود، باید کمی بیشتر صبوری کرد.