کد خبر: ۱۹۸۷
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۶
رئیس مرکز تجارت جهانی در گفتگو با «مخاطب ۲۴» نبود سرمایه گذار را دلیل عدم رشد اقتصاد دانست:
تنش‌های سیاسی مانع حضور سرمایه گذاران و رشد اقتصادی می‌شود، متاسفانه در چند سال اخیر شاهد امار و رشد کم برای جذب سرمایه گذار خارجی بودیم که همین امر باعث شد اقتصاد رشد بالایی را به خود اختصاص ندهد.

مخاطب ۲۴-اقتصاد چند سالی است که دیگر آن پویایی و شادابی لازم را برای رشد اقتصادی و جذب سرمایه گذار ندارد. متاسفانه در چند سال اخیر شاهد امار و رشد کم برای جذب سرمایه گذار خارجی بودیم که همین امر باعث شد اقتصاد رشد بالایی را به خود اختصاص ندهد. به دلیل اینکه یکی از علت‌های پویایی و رشد اقتصاد صادرات و واردات است که متاسفانه مدت‌های زیادی است این اتفاق در اقتصاد ما نیفتاده است.

سرمایه‌گذاری بخشی از شاهرگ‌های اقتصادی است
در این باره «مخاطب ۲۴» با «محمدرضا سبزعلیپور» رئیس مرکز تجارت جهانی به گفت وگو پرداخته است:

خبری یکی از خبرگزاری‌ها درج شده، کاهش ۳۳ درصدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی در دولت روحانی. ظاهراً هم طی سال‌های ۸۰ تا ۹۱ در حالی که سالانه به طور میانگین ایران ۳ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب کرده که در دولت روحانی سالانه به ۲ میلیارد دلار رسیده. تحلیل شما در این باره  چیست؟

سرمایه‌گذاری، چه داخلی چه خارجی، برای اقتصاد هر کشوری جزو ضروریات و حتی بخشی از شاهرگ‌های اقتصاد به شمار می‌آید و می‌تواند از این طریق خون رسانی به بدنه اقتصاد را برعهده بگیرد. یا بهتر بگم حتی می‌تواند به عنوان شُشُ عمل کند و به این اقتصاد هوای تازه بدهد. پس ما نیاز به سرمایه‌گذاری چه داخلی و چه خارجی برای پیشرفت تولید داریم. برای موارد دیگری که در عرصه اقتصاد به هر صورت نیاز به رشد و توسعه آن‌ها وجود دارد که همه این‌ها اگر خوب رسیدگی شود و رشد کنند باعث می‌شود که مشکلات اقتصادی حل و فصل شود، نرخ بیکاری کم شود، اشتغال ایجاد شود حتی زندگی مردم و معیشت مردم بالا برود. همه این‌ها بستگی به این دارد که چقدر کشور از نظر اقتصادی توسعه پیدا کند و البته توسعه پیدا کردن نیز پول می‌خواهد. پول باید با پشتوانه باشد و بتواند در کنار خودش تکنولوژی بیاورد و بتواند در مملکت به جای اینکه ایجاد تورم کند تورم را هم خنثی کند.

امنیت اقتصادی نداریم

سرمایه‌گذاری کردن و جذب سرمایه‌گذاری خارجی فاکتور‌های خاصی را نیاز دارد و تا آن فاکتور‌ها وجود نداشته باشد سرمایه‌گذاری در هیچ کشوری اتفاق نمی‌افتد. یکی امنیت اقتصادی است جایی که می‌خواهند سرمایه‌گذار برود باید احساس کند که آنجا امن است. اگر برای سرمایه اش احساس نا امنی کند هرگز یک دلار سرمایه‌گذار خارجی به سمت آن کشور یا بازار حرکت نمی‌کند و حتی خود ایرانی‌ها هم سرمایه‌گذاری نمی‌کنند تا امنیت نداشته باشند. فاکتور بعدی، وقتی می‌خواهیم جذب سرمایه‌گذاری خارجی کنیم نرخ ارز خیلی مهم است. اگر بخواهیم سرمایه‌گذار خارجی در داخل بیاوریم باید ثبات ارزی داشته باشیم. اگر قرار باشد در کشوری چندین نرخ ارز وجود داشته باشد طرف دچار سردرگمی می‌شود و ترجیح می‌دهد سرمایه‌ایی انجام ندهد.

 دولت سیزدهم باید استراتژی پیاده کند که سرمایه گذار خارجی با اطمینان وارد میدان شود؟

البته قبل از اینکه این را پاسخ بدهم این نکته را عنوان کنم، آمار‌هایی که فرمودید در سال ۸۰ تا ۹۱ داده شده یا زمان آقای روحانی داده شده آمار‌ها را هم خیلی نمی‌شود جدی گرفت. ما در ایران دو نوع آمار داریم. یک آمار دولتی و یک آمار واقعی است. خیلی از این آمار‌هایی که داده می‌شود درست نیست. من به باورم این عدد درست نیست و این مقدار سرمایه‌گذاری خارجی جذب نمی‌شده، چون زمان آقای احمدی‌نژاد یعنی دولت نهم و دهم بدترین تحریم‌ها را ما داشتیم. سرمایه‌گذاری خارجی خیلی کم وارد ایران شدند. دلیلش هم یکی عدم ثبات نرخ ارز است و دوم وجود تحریم‌ها و نبود امنیت بین المللی است. وقتی شخص سرمایه‌گذار از طرف آمریکا یا از طرف جای دیگر تهدید می‌شود که نمی‌توانید در ایران سرمایه گذاری کنید قطعا چنین کاری را انجام نمی‌دهد به لیل اینکه منفعتش بیشتر در اروپا و امریکا هست تا ایران و دست به چنین اقدامی نمی‌زند.


بیشتر بخوانید: بازگشت ۳.۵ میلیارد دلار از منابع مسدود ایران به کشور


آقای رئیسی در دولت سیزدهم باید یک بخشی از کار را به سمت تنش‌زدایی ببرد. کشور نیاز به تنش‌زدایی دارد. کشور تا زمانی که با کشور‌های دیگر تنش دارد همیشه این وضعیت وجود خواهد داشت. بحث مذاکرات ایران و عربستان که تا به امروز خروجی قابل قبولی بوده می‌توان آینده اقتصادی خوبی را برای ما رقم بزند. همچنین بحث مذاکرات هسته‌ایی و اتحادیه اروپا اگر دولت بتواند پازل‌های خود را بخوبی بچیند می‌تواند نتیجه منطقی در این باره بگیرد.

اقتصاد ایران گره خورده به مذاکرات

وقتی مذاکرات به نتیجه برسد، وقتی درگیری و تنش نباشد مسلما بخشی از تحریم‌های ما برداشته خواهد شد که امیدوارم رفع شود نه این که تعلیق شود. تعلیق یک معنی دارد و رفع آن یک معنی دیگر. وقتی تحریم‌ها برداشته شود و راه برای خارجی‌ها باز شود قطعا تحریم‌های بانکی از بین می‌رود و می‌توانند پول را راحت از طریق بانک در ایران سرمایه گذاری کنند. در ارتباط با FATF هم مطمنا بعدا قدم‌های مثبتی برداشته خواهد شد و این تنش‌ها باعث خواهد شد که سرمایه به سمت ایران سرازیر شود و ما با خارجی‌ها بتوانیم این کار را انجام دهیم و تکنولوژی بیاوریم.

چرا شاخص‌های کلان اقتصادی کشور ما مطلوب نیست؟

اگر شاخص‌های اقتصادی ما مطلوب نیست به این دلیل است که اقتصاد ما درست کار نمی‌کند. ببینید اگر اقتصاد درست کار کند همه این‌ موارد مثل قلبی می‌ماند که نبض درست خواهد زد، مثل ساعتی  که درست کار می‌کند. شما وقت تولید چه چیزی را می‌خواهید صادر کنید؟ وقتی که روابط بانکی با دنیا بسته است چگونه می‌خواهید معاملات را با صرافی‌ها انجام دهید. وقتی سرمایه گذاری وجود ندارد معلوم است که اقتصاد خوب رشد نمی‌کند. تا زمانی که اقتصاد ما به این شکل اداره می‌شود کارخانه‌ها یکی پس از دیگری ورشکسته می‌شوند. مواد اولیه ندارد دلار نمی‌توانند به او بدهند برای ورود مواد اولیه ظرفیت تولیدش پایین می‌آید. وقتی ظرفیت تولید پایین می‌آید، روند اشتغال کاهش می یابد به جای سه شیفت یک شیفت کار می‌کنند. همه این موارد ایجاد مشکل می‌کنند.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
اخبار داغ
سردار آزمون با گل برگشت، گلزنی فوق‌العاده مقابل بولونیا | ویدیو title
سردار آزمون بعد از پشت سر گذاشتن مصدومیت چند دقیقه بعد از ورود به زمین در نیمه دوم بازی امشب رم و بولونیا موفق به گلزنی شد.
اولین تصاویر از ترانه علیدوستی روی تخت بیمارستان title
عکسی از حمید علیدوستی مربی سابق منتشر شده است که بر بالین دخترش ترانه حاضر شده است. مادر ترانه علی دوستی در یک ویدیویی از هواداران ترانه علی دوستی خواست تا برای این بازیگر زن سینما دعا کنند.
دارایی کاربران ایرانی در کیف پول تلگرام مسدود شد title
تلگرام که با بیش‌از ۹۰۰ میلیون کاربر فعال ماهانه یکی از پرطرفدارترین پیام‌رسان‌های جهان و به‌خصوص ایران محسوب می‌شود، امکان ارسال رمزارز تتر (USDT) را ازطریق بلاک‌چین TON برای کاربرانش فراهم کرده است.
هیس... پوران درخشنده با شبکه خانوادگی می‌آید! title
پوران درخشنده کارگردان “هیس دختر‌ها فریاد نمیزنند” به دنبال ساخت فیلمی دوملیتی و سریالی ملودرام برای شبکه خانگی است.
سمی با خاصیت زیبایی! title
بوتاکس معمولا درمان اول برای میگرن نیست و کسی که دچار میگرن است، لازم نیست یا هیچ اولویتی ندارد که از همان ابتدا به فکر بوتاکس باشد.
استایل پلنگی همسر بهرام رادان با کلاه کابویی title
مینا مختاری، همسر بهرام رادان که معمولا آیتم‌های جذابی را در استایلش به کار برده و با تیپ‌های متفاوتش می‌درخشد
مرد ۵۰ساله با دندان گوش پسر جوان را در نانوایی ابوسعید کند! title
مرد میانسالی که در درگیری صف نانوایی محله ابوسعید گوش یک پسر ۲۴ساله را گاز گرفته و قسمتی از آن را کنده بود، دستگیر شد.
برگزیده
تقویت همکاری‌های قوای مسلح ایران و پاکستان عامل صلح و ثبات است title
فرمانده ارتش پاکستان در حاشیه سفر رسمی رئیس جمهوری اسلامی ایران به این کشور به دیدار آیت الله رئیسی رفت.
رئیسی: روابط ایران و پاکستان متکی بر برادری و روابط قلبی است title
رئیس جمهور گفت: با وجود آنکه تقویت روابط ایران و پاکستان مطلوب برخی بیگانگان نیست، اما با توجه به ظرفیت‌های متنوع، متعدد و متقابل موجود روابط دو کشور اسلامی باید ناظر بر تأمین منافع دو ملت بیش از پیش گسترش یابد.
استقبال نخست وزیر پاکستان از وزرا و هیات همراه رئیس جمهور title
استقبال رسمی شهباز شریف نخست وزیر پاکستان از وزرا و مسئولین همراه رئیس جمهور در سفر به اسلام آباد را در این فیلم مشاهده می‌کنید.
رییس جمهور: «وعده صادق» اقدامی ضروری و نماد اقتدار کشور بود title
رییس جمهور گفت: عملیات «وعده صادق» نشاندهنده اقتدار، موجب وحدت کشور و پاسخی ضروری بود.
چرا اسرائیل از ریزپرنده برای خرابکاری در اصفهان استفاده کرد؟ title
استفاده اسرائیل از ریزپرنده برای تهاجم به یک پایگاه هوایی در اصفهان، بیش از آنکه محصول یک طراحی عملیاتی باشد، نتیجه پذیرفتن معادله جدید با ایران تا این لحظه از تنش‌ها هست.
لیلاز: اسرائیل می‌خواهد ما را وارد یک درگیری بزرگ کند title
سعیدلیلاز، اقتصاددان: بدون شک، نتانیاهو (نه اسراییل) از رویارویی که با ایران خواهد داشت، منافعی برداشت می‌کند، اما منافع کلان ایران این است که وارد این دام و این بازی نشود، چراکه ایران به هر حال قدرت‌نمایی خود را انجام داده است. شاه‌کلید حرف من این است، ما در صحنه خاورمیانه برد ژئوپلیتیک داشته‌ایم، نباید این برد ژئوپلیتیک را با یک باخت تاکتیکی تعویض کنیم. این خواسته مهم اسراییل است که برد ژئوپلیتیک ایران را با یک باخت تاکتیکی عوض کند. ایران نباید تن به این اشتباه دهد و تن هم نخواهد داد