کد خبر: ۱۹۸۱
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۲
«حمیدرضا جیهانی» در گفتگو با «مخاطب ۲۴» مطرح کرد

ارز ترحیجی فساد و رانت را در اقتصاد بیشتر کرد

حمیدرضا جیهانی، تحلیلگر اقتصادی درباره جایگزین ارز ۴۲۰۰ براین باور است که «بهترین کار اجازه بدهند قیمت ارز و نرخ گذاری‌های بازار را عرضه و تقاضای بازار تعیین کند.»
ارز ترحیجی فساد و رانت را در اقتصاد بیشتر کرد

مخاطب ۲۴- مهرداد صداقت - حدودا از اواسط سال ۱۳۹۸ بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مطرح شد. دولت دوازدهم به مرور بسیاری از کالا‌ها را از فهرست دریافت این ارز خارج کرد و بر اساس این خروج کالا‌ها از ارز ترجیحی، تعداد کالا‌های مشمول ارز دولتی از ۲۵ قلم به ۶ یا ۷ قلم کالا کاهش یافته است.

ارز ترحیجی فساد و رانت را در اقتصاد بیشتر کرد
حال، اما بحث‌ها درباره مساله این ارز بار دیگر گسترده‌تر از قبل شده است و به نظر می‌رسد دولت تصمیم دارد ارز ۴۲۰۰ تومانی را به طور کامل حذف کند.
«حمیدرضا جیهانی» تحلیلگر اقتصادی درباره جایگزین ارز ۴۲۰۰ براین باور است که «بهترین کار و درست‌ترین سیاستی که در دنیا نیز آزمون شده حتی در کشور خود ما هم در مقاطعی استفاده کردیم، اجازه بدهند قیمت ارز و نرخ گذاری‌های بازار را عرضه و تقاضای بازار تعیین کند.».
اما در این میان بسیاری نیز معتقد هستند که حذف این ارز می‌تواند اقتصاد نیمه ویران ایران را به ویرانی کامل بکشاند و بحران را از این که هست جدی‌تر کند.

«حمیدرضا جیهانی» تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با «مخاطب ۲۴»، با اشاره به حذف ارز ۴۲۰۰ گفت که: «ارز ترجیحی ۴۲۰۰ که در سال ۹۷ رونمایی شد شاهد اتفاقات نامناسبی در اقتصاد بود که هیچ توجیحی نیز نداشت. ارز ترجیحی با هدف و ادعای حمایت از تولید و حمایت از مصرف کننده رونمایی شد که محل تامین این ارز از منابع دولتی از جمله فروش نفت و.. بود. آقای جهانگیری در آن زمان مدعی شد که ما برای همه مصارف و نیازمندی‌های صنایع مختلف و وارد کنندگان ارز به اندازه داریم و در اختیار قرار می‌دهیم، ولی زمانی که عملیاتی شد کمتر از چندهفته متوجه شدند نمی‌توانند به آن اندازه‌ای که مصارف هست پاسخگو ی نیاز ثبت سفارش‌ها را باشند.»

ارز ترجیحی در اقتصاد ایران 

وی در ادامه نیز گفت: «ارز ترجیحی یا ارز جهانگیری از اول نقض غرض بود و در معیشت مردم تاثیر بسزایی گذاشت. باید توجه داشته باشیم که در فرآیند مدیریت بازار‌ها به خصوص در حوزه تامین کالا‌های مرتبط با تولید و کالا‌های واسطه‌ای هرچه که ظرفیت‌های قیمت گذاری و نرخ گذاری و دخالت دولتی وارد شود منجر به ضعیف شدن و نحیف شدن صنایع و ایجاد رانت و فساد در بخش‌های سفته بازی و دلالی می‌شود. تبعات ارز ترجیحی که سال‌ها قبل هم در قیمت‌ها و عدد‌ها و قالب‌های دیگری پرداخته شد به این جا رسید که یک سری واردکننده‌ها در حوزه‌ها و در صنایع‌های مختلف پدید آمدند که به برکت این رانت و فساد و ارز ۴۲۰۰ توانستند یک فضای انحصاری برای خودشان ایجاد کنند و در حوزه امنیت غذایی و امنیت کالایی حتی برای کشور حاشیه و خطر ایجاد کند.»

او با اشاره به جایگزین ارز ۴۲۰۰ تصریح کرد: «در بحث جایگزین ارز ۴۲۰۰، بهترین کار و درست‌ترین سیاستی که در دنیا نیز آزمون شده حتی در کشور خود ما هم در مقاطعی استفاده کردیم، اجازه بدهند قیمت ارز و نرخ گذاری‌های بازار را عرضه و تقاضای بازار تعیین کند. از آن طرف سیاست‌های حمایتی در حوزه‌های معیشتی و دهک‌های پایین جامعه در قالب یارانه‌های مستقیم اعم از کالایی و یا نقدی که حالا ترجیحا یارانه کالایی است مستقیما به قشر هدفمند پرداخت می‌شود به جای اینکه در مبادی وارداتی یا بحث‌های تولیدی این ارز توزیع شود و در نهایت به دست مصرف کننده نرسد. این سوبسید و یارانه در قالب بسته‌های حمایتی به افرادی داده شود که مستحق واقعی هستند.»

این استاد دانشگاه براین باور است که: «به نظر من، زمانی که ارز ترجیحی در اقتصاد جا باز کرد؛ قدرت رقابت و فضای بهره وری در کسب وکار‌ها را از بین برد و حتی موجب اتلاف منابع نیز شد. ولی زمانی که قیمت واقعی نهاده‌های کالایی به دست صنعتگر یا تولیدکننده برسد مجبور می‌شود که به سمت و سوی ارتقای بهره وری برای ادامه بقا در صنعت و در حوزه‌های رقابتی خودش را چالاک کند همچنین می‌تواند در حوزه مواد غذایی جزو کشور‌هایی هستیم که بیشترین دور ریز و بیشترین اصراف را در بحث‌های غذایی داریم. به دلیل اینکه منابع دولتی و منابع یارانه‌ای تخصیص پیدا می‌کند، اگر به سمت قیمت‌های رقابتی و قیمت‌های واقعی و همچنسن یارانه‌ها به صورت هدفمند به دست قشر اصلی برسد قاعدتا بهره وری را در کلیت اقتصاد ما و یارانه‌های پنهان را حذف خواهد کرد.»

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پزشکیان در منزل مادر رییسی چه دید؟ پزشکیان در منزل مادر رییسی چه دید؟
پزشکیان: وزیر خارجۀ عمان وقتی به خانۀ شهید امیرعبداللهیان رفته بود، می‌گفت مگر اینجا خانۀ وزیر است
مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی چگونه گذشت؟ مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی چگونه گذشت؟
مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی، جلسه‌ای پرتنش بوده و آنها درخواستی «غیرفنی»، «غیرقانونی» و با «ادبیات نامناسب» در مورد ماشه پلاس مطرح کردند.
جزییاتی از حکم متهمین پرونده حمله تروریستی حرم شاهچراغ جزییاتی از حکم متهمین پرونده حمله تروریستی حرم شاهچراغ
رئیس کل دادگستری استان فارس از صدور آراء ۷ نفر از متهمین پرونده حمله تروریستی به حرم شاهچراغ خبر داد.
بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی حتما بخوانند! بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی حتما بخوانند!
سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد: احکام بازنشستگان و مستمری بگیران این سازمان صادر شد و از طریق برنامه کاربردی تامین من و یا درگاه خدمات غیرحضوری سازمان تامین اجتماعی قابل مشاهده است.
قمری خاوری در خراسان شمالی دیده شد قمری خاوری در خراسان شمالی دیده شد
گونه نادر «قمری خاوری» برای دومین بار پس از ۹ سال در استان خراسان شمالی مشاهده و به‌صورت رسمی ثبت شد.
سردار رادان:سال ۱۴۰۴ سال بی قراری و ترس اراذل و اوباش سردار رادان:سال ۱۴۰۴ سال بی قراری و ترس اراذل و اوباش
فرمانده کل انتظامی کشور با تأکید بر تداوم این روند افزود: ان‌شاءالله سال ۱۴۰۴ را به‌عنوان سال پایان قدرت‌نمایی اراذل و اوباش اعلام خواهیم کرد؛ به‌گونه‌ای که حتی جرأت فکر کردن به رفتار‌های شرارت‌آمیز و لات‌بازی را هم نداشته باشند.
نمایش فیلم پیدا شدن هواپیمای شهدای خدمت برای نخستین بار نمایش فیلم پیدا شدن هواپیمای شهدای خدمت برای نخستین بار
انتشار برای نخستین‌بار؛ تصاویر منتشرنشده از لحظه پیداشدن بالگرد سانحه‌دیده شهید رئیسی و شهدای خدمت
برگزیده
پزشکیان در منزل مادر رییسی چه دید؟ پزشکیان در منزل مادر رییسی چه دید؟
پزشکیان: وزیر خارجۀ عمان وقتی به خانۀ شهید امیرعبداللهیان رفته بود، می‌گفت مگر اینجا خانۀ وزیر است
مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی چگونه گذشت؟ مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی چگونه گذشت؟
مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی، جلسه‌ای پرتنش بوده و آنها درخواستی «غیرفنی»، «غیرقانونی» و با «ادبیات نامناسب» در مورد ماشه پلاس مطرح کردند.
سهم مخارج دولت از تولیدناخالص داخلی سهم مخارج دولت از تولیدناخالص داخلی
بررسی‌ها نشان می‌دهد سهم مخارج دولت از حجم اقتصاد در ایران نسبت به چند کشور مشابه پایین‌تر است. اینها درحالی است که به نظر می‌رسد دخالت دولت در امور اقتصادی ایران بسیار بالاتر از این ارقام است.
صفحه خبر بالای تصاویر