کد خبر: ۱۹۸۱
تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۲
«حمیدرضا جیهانی» در گفتگو با «مخاطب ۲۴» مطرح کرد

ارز ترحیجی فساد و رانت را در اقتصاد بیشتر کرد

حمیدرضا جیهانی، تحلیلگر اقتصادی درباره جایگزین ارز ۴۲۰۰ براین باور است که «بهترین کار اجازه بدهند قیمت ارز و نرخ گذاری‌های بازار را عرضه و تقاضای بازار تعیین کند.»
ارز ترحیجی فساد و رانت را در اقتصاد بیشتر کرد

مخاطب ۲۴- مهرداد صداقت - حدودا از اواسط سال ۱۳۹۸ بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مطرح شد. دولت دوازدهم به مرور بسیاری از کالا‌ها را از فهرست دریافت این ارز خارج کرد و بر اساس این خروج کالا‌ها از ارز ترجیحی، تعداد کالا‌های مشمول ارز دولتی از ۲۵ قلم به ۶ یا ۷ قلم کالا کاهش یافته است.

ارز ترحیجی فساد و رانت را در اقتصاد بیشتر کرد
حال، اما بحث‌ها درباره مساله این ارز بار دیگر گسترده‌تر از قبل شده است و به نظر می‌رسد دولت تصمیم دارد ارز ۴۲۰۰ تومانی را به طور کامل حذف کند.
«حمیدرضا جیهانی» تحلیلگر اقتصادی درباره جایگزین ارز ۴۲۰۰ براین باور است که «بهترین کار و درست‌ترین سیاستی که در دنیا نیز آزمون شده حتی در کشور خود ما هم در مقاطعی استفاده کردیم، اجازه بدهند قیمت ارز و نرخ گذاری‌های بازار را عرضه و تقاضای بازار تعیین کند.».
اما در این میان بسیاری نیز معتقد هستند که حذف این ارز می‌تواند اقتصاد نیمه ویران ایران را به ویرانی کامل بکشاند و بحران را از این که هست جدی‌تر کند.

«حمیدرضا جیهانی» تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با «مخاطب ۲۴»، با اشاره به حذف ارز ۴۲۰۰ گفت که: «ارز ترجیحی ۴۲۰۰ که در سال ۹۷ رونمایی شد شاهد اتفاقات نامناسبی در اقتصاد بود که هیچ توجیحی نیز نداشت. ارز ترجیحی با هدف و ادعای حمایت از تولید و حمایت از مصرف کننده رونمایی شد که محل تامین این ارز از منابع دولتی از جمله فروش نفت و.. بود. آقای جهانگیری در آن زمان مدعی شد که ما برای همه مصارف و نیازمندی‌های صنایع مختلف و وارد کنندگان ارز به اندازه داریم و در اختیار قرار می‌دهیم، ولی زمانی که عملیاتی شد کمتر از چندهفته متوجه شدند نمی‌توانند به آن اندازه‌ای که مصارف هست پاسخگو ی نیاز ثبت سفارش‌ها را باشند.»

ارز ترجیحی در اقتصاد ایران 

وی در ادامه نیز گفت: «ارز ترجیحی یا ارز جهانگیری از اول نقض غرض بود و در معیشت مردم تاثیر بسزایی گذاشت. باید توجه داشته باشیم که در فرآیند مدیریت بازار‌ها به خصوص در حوزه تامین کالا‌های مرتبط با تولید و کالا‌های واسطه‌ای هرچه که ظرفیت‌های قیمت گذاری و نرخ گذاری و دخالت دولتی وارد شود منجر به ضعیف شدن و نحیف شدن صنایع و ایجاد رانت و فساد در بخش‌های سفته بازی و دلالی می‌شود. تبعات ارز ترجیحی که سال‌ها قبل هم در قیمت‌ها و عدد‌ها و قالب‌های دیگری پرداخته شد به این جا رسید که یک سری واردکننده‌ها در حوزه‌ها و در صنایع‌های مختلف پدید آمدند که به برکت این رانت و فساد و ارز ۴۲۰۰ توانستند یک فضای انحصاری برای خودشان ایجاد کنند و در حوزه امنیت غذایی و امنیت کالایی حتی برای کشور حاشیه و خطر ایجاد کند.»

او با اشاره به جایگزین ارز ۴۲۰۰ تصریح کرد: «در بحث جایگزین ارز ۴۲۰۰، بهترین کار و درست‌ترین سیاستی که در دنیا نیز آزمون شده حتی در کشور خود ما هم در مقاطعی استفاده کردیم، اجازه بدهند قیمت ارز و نرخ گذاری‌های بازار را عرضه و تقاضای بازار تعیین کند. از آن طرف سیاست‌های حمایتی در حوزه‌های معیشتی و دهک‌های پایین جامعه در قالب یارانه‌های مستقیم اعم از کالایی و یا نقدی که حالا ترجیحا یارانه کالایی است مستقیما به قشر هدفمند پرداخت می‌شود به جای اینکه در مبادی وارداتی یا بحث‌های تولیدی این ارز توزیع شود و در نهایت به دست مصرف کننده نرسد. این سوبسید و یارانه در قالب بسته‌های حمایتی به افرادی داده شود که مستحق واقعی هستند.»

این استاد دانشگاه براین باور است که: «به نظر من، زمانی که ارز ترجیحی در اقتصاد جا باز کرد؛ قدرت رقابت و فضای بهره وری در کسب وکار‌ها را از بین برد و حتی موجب اتلاف منابع نیز شد. ولی زمانی که قیمت واقعی نهاده‌های کالایی به دست صنعتگر یا تولیدکننده برسد مجبور می‌شود که به سمت و سوی ارتقای بهره وری برای ادامه بقا در صنعت و در حوزه‌های رقابتی خودش را چالاک کند همچنین می‌تواند در حوزه مواد غذایی جزو کشور‌هایی هستیم که بیشترین دور ریز و بیشترین اصراف را در بحث‌های غذایی داریم. به دلیل اینکه منابع دولتی و منابع یارانه‌ای تخصیص پیدا می‌کند، اگر به سمت قیمت‌های رقابتی و قیمت‌های واقعی و همچنسن یارانه‌ها به صورت هدفمند به دست قشر اصلی برسد قاعدتا بهره وری را در کلیت اقتصاد ما و یارانه‌های پنهان را حذف خواهد کرد.»

آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
بیانیه باشگاه پرسپولیس پس از شکست‌های اخیر بیانیه باشگاه پرسپولیس پس از شکست‌های اخیر
هیئت مدیره باشگاه پرسپولیس در بیانیه‌ای ، مدیرعامل خود را مامور بررسی علل نتایج کرده و به او اختیار هرگونه تصمیمی را داده است. البته که حدادی از چنین اختیاری برخوردار است اما اشاره به آن کمی مشکوک و سوال برانگیز است
مرحله دوم سه‌نرخی شدن بنزین مرحله دوم سه‌نرخی شدن بنزین
به گفته شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، در مرحله دوم اجرای مصوبه سه‌نرخی شدن بنزین، مالکان چند خودرویی باید تا ۲۷ بهمن ۱۴۰۴ خودروی مشمول دریافت سهمیه را در سامانه معرفی کنند.
فیلم| تمرینات سخت نظامی ملکه هلند فیلم| تمرینات سخت نظامی ملکه هلند
ملکه ماکسیما، همسر آرژانتینی‌تبار پادشاه ویلم-الکساندر، در ۵۴ سالگی آموزش نظامی را آغاز کرده تا به‌عنوان عضو ذخیره ارتش هلند فعالیت کند.
نسل جدید قایق‌های تهاجمی ایران، چرا ناوهای آمریکا از «زنبورهای سرخ» می‌ترسند؟ نسل جدید قایق‌های تهاجمی ایران، چرا ناوهای آمریکا از «زنبورهای سرخ» می‌ترسند؟
شناورهای تندرو ایرانی موسوم به «زنبورهای سرخ» با تاکتیک ازدحامی خود معادلات نبرد دریایی در خلیج فارس را تغییر داده و ناوهای آمریکا را غافلگیر کرده‌اند
رئیس مجلس: حقوق‌ها می‌تواند سالی ۲ بار افزایش پیدا کند رئیس مجلس: حقوق‌ها می‌تواند سالی ۲ بار افزایش پیدا کند
قالیباف در جريان بررسی بودجه ۱۴۰۵ با تأکید بر اینکه حقوق‌ها میتواند ۲ بار در سال افزایش پیدا کند؛ گفت: مالیات حقوق بگیران زیر ۴۰ میلیون تومان از سال آینده صفر خواهد شد و بخش عمده کارمندان و کارگران مشمول کالابرگ می‌شوند. مالیات بر ارزش افزوده قشر ضعیف می تواند صفر شود
آغاز فروش بدون قرعه‌کشی ایران‌خودرو آغاز فروش بدون قرعه‌کشی ایران‌خودرو
طبق وعده ایران‌خودرو در این مرحله از فروش هر متقاضی که زودتر مراحل ثبت‌نام را انجام دهد، بدون قرعه‌کشی صاحب خودرو می‌شود.
تیم اماراتی برای بازیکن جوان پرسپولیس پیشنهاد داد تیم اماراتی برای بازیکن جوان پرسپولیس پیشنهاد داد
تیم شارجه در ادامه مسیر جذب بازیکنان ایرانی، به دنبال آن است تا یعقوب براجعه را به عضویت تیم خود در بیاورد.
برگزیده
فوری ایران را ترک کنید! فوری ایران را ترک کنید!
ایالات متحده از شهروندان آمریکایی خواست که پیش از مذاکرات مهم با تهران، «همین حالا ایران را ترک کنند».
علی شمخانی دبیر شورای دفاع شد علی شمخانی دبیر شورای دفاع شد
طی حکمی از سوی دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهور و رییس شورای دفاع، امیر دریابان علی شمخانی نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای دفاع به عنوان دبیر این شورا منصوب شد.
لاوروف: سعی نداریم میانجیگری خودمان را به ایران تحمیل کنیم. لاوروف: سعی نداریم میانجیگری خودمان را به ایران تحمیل کنیم.
سرگئی لاوروف پنجشنبه در مصاحبه‌ای با شبکه راشاتودی (آرتی) افزود: ایران شریک و همسایه نزدیک ماست؛ ما نگران چگونگی پیشرفت اوضاع هستیم.
صفحه خبر بالای تصاویر