کد خبر: ۱۶۹۵۶
تاریخ انتشار: ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۲

پایان سلطه دلار!

نرخ دلار در بازار‌های جهانی دوباره اوج گرفته و همین امر موجب نگرانی بسیاری از اقتصاد‌های بزرگ دنیا از جمله چین شده است.
پایان سلطه دلار!

پایان سلطه دلار!

مخاطب24:نرخ دلار در بازار‌های جهانی دوباره اوج گرفته و همین امر موجب نگرانی بسیاری از اقتصاد‌های بزرگ دنیا از جمله چین شده است. سال‌هاست دولت چین با پایین نگه‌داشتن تعمدی ارزش یوان سعی در ورود این ارز به بازار‌های تجارت جهانی دارد. پول امریکایی در بازار‌های جهان آنچنان قدرتمند است که به سیستم مالی جهانی ورود کرده و توانسته به‌عنوان سلاحی علیه اقتصاد کشورها، عمل کند. بر همین اساس دولت‌های مختلف از جمله چین، روسیه و حتی اتحادیه اروپا به آزمایش گزینه‌های جایگزین دلار در مراودات مالی خود روی آوردند.

 

 


نگرانی بسیاری از کشور‌ها از تسلط دلار امریکا بر نظام مالی جهانی و توانایی امریکا در تبدیل دلار به سلاحی به‌نفع خود، این کشور‌ها را مجبور به آزمایش جایگزین‌های دیگری برای محدود کردن سلطه دلار کرده است. یکی از کشور‌هایی که قصد دلارزدایی از مبادلات تجاری خود را دارد، ایران است، اما جدی‌ترین دلارزدایی از معاملات در واکنش به جنگ روسیه با اوکراین رخ داد، زیرا ایالات‌متحده و سایر کشور‌های غربی در واکنش به این جنگ، تحریم‌های اقتصادی را علیه روسیه اعمال کردند، اما در روی دیگر سکه روس‌ها هم بیکار ننشستند و با دولت چین برای کاهش وابستگی به دلار و ایجاد همکاری بین سیستم‌های مالی خود همکاری کردند. دلارزدایی در حال حاضر به هدفی فراگیر بین کشور‌های مختلف جهان تبدیل شده؛ به‌طوری‌که حتی پاکستان نیز جزو پیشگامان این امر با عقد پیمان‌های پولی اقدام به دلارزدایی از مبادلات خود کرد.

همچنین در ماه‌های اخیر، برزیل و آرژانتین درباره ایجاد یک ارز مشترک برای دو اقتصاد بزرگ امریکای جنوبی گفتگو کرده‌اند. برخی کشور‌های آسیای جنوب شرقی از جمله سنگاپور هم تلاش‌هایی برای دلارزدایی از مبادلات تجاری خود انجام دادند. هند نیز که به‌تازگی به جمع اقتصاد‌های برتر جهان پیوسته، تمایل دارد مبادلاتش را با روپیه انجام دهد؛ از همین رو امارات متحده عربی و هند در حال مذاکره برای استفاده از روپیه برای تجارت کالا‌های غیرنفتی، در فاصله دور از دلار هستند. ایران نیز به‌دلیل اعمال تحریم‌های ظالمانه از قافله کشور‌های در حال دلارزادیی عقب نمانده و باتوجه به مشکلات به‌وجود آمده برای صادرات نفت در اثر اعمال تحریم‌ها، ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به‌طور محسوس و چشمگیر در اقتصاد خود را نشان می‌دهد؛ لازم به ذکر است همچنان این مقدار ارزآوری غیرنفتی برای کشوری به‌وسعت ایران رقمی بسیارناچیز است. با اعمال بیشتر تحریم‌ها و عضو نبودن ایران در Fatf، ارز حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی نیز جوابگوی نیاز‌های مبادلات تجاری کشور نبود؛ بنابراین ایران نظیر سایر کشور‌های جهان در دوران بحران مالی سال ۲۰۰۷ باید به پیمان پولی دوجانبه با کشور‌های همسو می‌پیوست. یکی از نقاط اصلی آسیب‌پذیری کشور بعد از اعمال تحریم‌های امریکا، سیستم تعاملات بانکی بین‌المللی است، زیرا اکثر تبادلات مالی خارجی کشور برپایه دلار و یورو انجام می‌شد. سرانجام ایران نیز برای دلارزدایی از مبادلات خود به انعقاد پیمان‌های پولی با کشور‌های دوست روی آورد و در همین راستا با روسیه پیمان ارزی امضا کرد و نمادی به این نام در بازار متشکل ارزی گشایش یافت که همین خبر بلافاصله بر نرخ دلار در بازار اثر گذاشت و تا حدودی روند کاهشی به نرخ دلار بخشید. اما متاسفانه این روند ادامه‌دار نبود، چون کشور روسیه نیز تحت تاثیر تحریم‌های بسیار شدید اتحادیه اروپا قرار دارد. همین موضوع سلطه دلار بر بازار‌های تجاری جهان را بیشتر نشان می‌دهد و طبیعی که قدرت‌های اقتصادی جهان بخواهند که به سلطه دلار بر بازار‌های تجاری پایان بدهند. باوجود این تحرکات، بسیاری معتقدند پایان برتری جهانی دلار به این زودی‌ها فرا نخواهد رسید. در حال حاضر، بانک‌های مرکزی هنوز حدود ۶۰ درصد ذخایر ارزی خود را به دلار نگهداری می‌کنند.

منبع:روزنامه صمت

 
برچسب ها: نرخ دلار
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
چهره‌های جدید استقلال مشخص شد چهره‌های جدید استقلال مشخص شد
مسئولان باشگاه استقلال که نمی‌خواهند به دلیل ادامه حضور در جام‌حذفی از بازار نقل و انتقالات عقب بیافتند، مذاکره با چند بازیکن را آغاز کردند و با پنج آبی‌پوش تاثیرگذار به توافق رسیدند.
ایران رتبه سوم عدم ایمنی کارگران ایران رتبه سوم عدم ایمنی کارگران
هر سال هزاران خانواده ایرانی با خاک‌سپاری عزیزانی که برای تأمین معاش به معادن، کارگاه‌ها و کارخانه‌های ناامن پا گذاشته‌اند داغدار می‌شوند، اما حوادث تلخ انسانی همچنان در حاشیه اولویت‌های ملی گم می‌شوند. در این گفت‌و‌گو امیر خراسانی، جامعه‌شناس با ارائه وضعیت و شرایط کارگران به ریشه‌های این بی‌توجهی می‌پردازد.
مکالمه تلفنی عجیب ترامپ و پوتین! مکالمه تلفنی عجیب ترامپ و پوتین!
یک شبکه روسی جزئیات عجیب و خواندنی از گفتگوی ترامپ و پوتین را منتشر کرد.
پبام نیازمند به پرسپولیس پیوست پبام نیازمند به پرسپولیس پیوست
پیام نیازمند دروازه‌بان سپاهان سرانجام قرارداد خود را با پرسپولیس نهایی کرد.
برای پیشرفت ملت از کسی اجازه نمی‌گیریم برای پیشرفت ملت از کسی اجازه نمی‌گیریم
مسعود پزشکیان با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا گفت: ایران هیچ‌گاه زیر بار زور نخواهد رفت و ملت خود را از دستاورد‌های صلح‌آمیز صنعت هسته‌ای در عرصه‌های بهداشت، درمان، کشاورزی و صنعت محروم نخواهد ساخت؛ ما برای رشد و پیشرفت ملت‌مان از کسی دستور یا اجازه نمی‌گیریم.
بازدید از «فلک‌الافلاک» برای خانواده‌های دارای سه فرزند رایگان است بازدید از «فلک‌الافلاک» برای خانواده‌های دارای سه فرزند رایگان است
هم‌زمان با روز ملی جمعیت، بازدید از قلعه «فلک‌الافلاک» برای خانواده‌های دارای سه فرزند رایگان شد.
سردار آزمون آقای گل آسیا شد سردار آزمون آقای گل آسیا شد
مهاجم ایرانی شباب الاهلی علی‌رغم غیبت در دو بازی نیمه نهایی و فینال لیگ قهرمانان آسیا به عنوان آقای گلی این رقابت‌ها دست یافت.
برگزیده
ایران رتبه سوم عدم ایمنی کارگران ایران رتبه سوم عدم ایمنی کارگران
هر سال هزاران خانواده ایرانی با خاک‌سپاری عزیزانی که برای تأمین معاش به معادن، کارگاه‌ها و کارخانه‌های ناامن پا گذاشته‌اند داغدار می‌شوند، اما حوادث تلخ انسانی همچنان در حاشیه اولویت‌های ملی گم می‌شوند. در این گفت‌و‌گو امیر خراسانی، جامعه‌شناس با ارائه وضعیت و شرایط کارگران به ریشه‌های این بی‌توجهی می‌پردازد.
پنبه، طلای سفید با سیاست های سیاه پنبه، طلای سفید با سیاست های سیاه
مزارع گلستان سال‌هاست که رویای کشت مجدد پنبه را به فراموشی سپرده‌اند؛ محصولی که بیش از ۱۰۰ سال پای ثابت اقتصاد خطه گلستان بود و به ناگاه در اواخر دهه ۷۰ به دلیل صدور مجوز‌های واردات الیاف و پنبه، فقدان حمایت‌های دولتی و نبود خرید تضمینی، رفته‌رفته در مزارع گلستان کم‌رنگ شد و جای بوته‌های سفیدرنگ چشم‌نواز پنبه را شالی، کلزا و گندم پر کرد.
شرکت مخابرات ایران، شتاب‌دهنده سرمایه‌گذاری در اقتصاد دیجیتال شرکت مخابرات ایران، شتاب‌دهنده سرمایه‌گذاری در اقتصاد دیجیتال
هم‌زمان با هفته ارتباطات و روز جهانی ارتباطات، نگاهی دوباره به جایگاه صنعت ICT در پیشرفت کشور، بیش از هر زمان دیگری ضروری به نظر می‌رسد. این حوزه که در دنیای امروز، پیشران توسعه اقتصادی، اجتماعی و حتی فرهنگی کشورهاست، نیازمند نگاهی آینده‌نگر و سرمایه‌گذاری هوشمندانه در زیرساخت‌هاست؛ و در این میان، شرکت مخابرات ایران با سابقه‌ای چند دهه‌ای در توسعه زیرساخت‌های ارتباطی، نقشی ممتاز و بی‌بدیل ایفا می‌کند.
صفحه خبر بالای تصاویر