کد خبر: ۱۶۷۹۰
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۵

عربستان به جنگ با دلار می‌رود

گرایش سعودی‌ها به سمت افزایش ذخایر طلا متناسب با شکل‌گیری نظم جدید اقتصاد جهانی در برقراری تعادل و اجازه ندادن یه ایالات متحده برای تسلط بر سیستم مالی و اقتصادی جهان است.
عربستان به جنگ با دلار می‌رود

عربستان به جنگ با دلار می‌رود

مخاطب 24: گرایش قابل توجه عربستان سعودی به سمت افزایش ذخایر طلا در ماه‌های گذشته، انگیزه‌های این کشور و بازتاب رویکرد آن بر عملکرد اقتصادی در کوتاه مدت و میان مدت را نشان می‌دهد؛ آن هم در شرایطی که بسیاری از کشور‌های تاثیرگذار منطقه‌ای و جهانی و در راس آن‌ها چین، روسیه و ترکیه در همین راستا رقابت دارند.

در حالی که داده‌های بانک‌های مرکزی دنیا حاکی از کاهش ذخایر کل جهانی بوده و در فوریه گذشته با ۲۷۶.۴ میلیارد دلار کاهش به ۱۲.۸۵۲ تریلیون دلار رسیده است، ذخایر عربستان سعودی به ارزش ۴۵۲.۶ میلیارد دلار افزایش یافت.

عربستان سعودی تنها کشور عربی در فهرست ۱۰ ذخایر برتر بین المللی است و پس از چین، ژاپن، سوئیس، روسیه و هند در رتبه ششم قرار دارد. عربستان سعودی با ۳۲۳.۱ تن ذخایر طلا در صدر فهرست کشور‌های عربی قرار دارد و لبنان با ۲۸۶.۸ تن در رتبه دوم قرار دارد.

حسام عایش، کارشناس اقتصادی، در گفتگو با العربی الجدید تاکید کرد که رتبه ششم عربستان سعودی در سطح ذخایر طلا در سطح جهان، با توجه به نقش رو به رشد بخش معدن در این کشور است که بر اساس چشم انداز ۲۰۳۰ ستونی برای اقتصاد این کشور به حساب می‌آید، به ویژه که عربستان ذخایر زیادی از آن را دارد.

به گفته عایش، طلا به یکی از پناهگاه‌های مهم بانک‌های مرکزی در جهان تبدیل شده است و میزان ذخایر آن‌ها به ۳۶ هزار تن رسیده که بیشترین حجم ذخایر از سال ۱۹۷۴ تاکنون است.

وی افزود: عربستان مانند بسیاری از کشور‌های جهان با طلا به عنوان یکی از ثروت‌های معدنی مهم خود سروکار دارد که ارزش آن حدود ۱.۳ تریلیون دلار است.

بر این اساس، در اختیار داشتن ششمین ذخایر طلای جهان توسط عربستان سعودی با ارزش تخمینی ۴۶۰ میلیارد دلار، نشان دهنده ثروت فراوان و نوعی حمایت از ریال سعودی است که از تبدیل آن به یک ارز جهانی حمایت می‌کند.

این اقتصاددان افزود: ذخایر طلا نشان دهنده نوعی حمایت از عربستان سعودی در برابر مشکلات مربوط به قیمت دلار، نرخ بهره و وضعیت نامطمئنی است که اقتصاد جهانی از آن عبور می‌کند.

عربستان قیمت‌گذاری نفت به دلار را صلاح نمی‌داند

عایش تاکید می‌کند: قیمت نفت بر اساس توافقی که بین آمریکا و عربستان در این زمینه در سال ۱۹۷۳ انجام شد، با نام دلار‌های نفتی به دلار قیمت گذاری می‌شود، اما اکنون واضح است که ایالات متحده به بزرگترین کشور تولیدکننده نفت در جهان تبدیل شده است و بنابراین قیمت گذاری نفت به دلار ممکن است دیگر به نفع عربستان نباشد؛ بنابراین عربستان سعی دارد با کشور‌هایی مختلف از جمله کشور‌های بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) رابطه برقرار کند تا داد و ستد نفت و ... را به ارز‌هایی غیر از دلار یا در صورت امکان به طلا انجام دهد تا به این ترتیب اجازه ندهد که دلار ارز جهانی غالب باشد.

از سوی دیگر عایش گفت که بانک‌های مرکزی جهان ذخایر طلا را افزایش می‌دهند، زیرا این طلا حافظ ارزش است و در نتیجه پناهگاهی امن در برابر تورم و نوعی تنوع بخشیدن به ذخایر ارزی است تا دلار در بین ذخایر عنصر غالب باقی نماند، زیرا درصد آن در بین ذخایر در حال حاضر به حدود ۶۰ درصد می‌رسد.

عایش معتقد است که چنین روندی مستلزم ثبات اقتصادی است، به خصوص که طلا یکی از پناهگاه‌های امن چه برای افراد یا حتی شرکت‌ها، صندوق‌های تامینی دولتی و بانک‌های مرکزی است.

این اقتصاددان تاکید کرد که دلار پیش‌تر با نرخ ثابت مبادله‌ای در برابر طلا مرتبط بوده و این پیوند در سال ۱۹۷۱ از طریق آنچه در تاریخ به عنوان «شوک نیکسون» شناخته می‌شد، قطع شد؛ زیرا ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، به دلایل و منافعی که به آمریکا مربوط می‌شود، اعلام کرد که ارتباط دلار را با طلا قطع می‌کند و این کشور شروع به چاپ دلاری بیش از مقدار طلای خود کرد.

تلاش ریاض برای جدایی از دلار با ذخیره طلا

به گفته عایش پس از بیش از ۵۰ سال، کشور‌ها از جمله عربستان سعودی در تلاش هستند تا حتی تا حدی از دلار جدا شوند و مهمترین ابزار در این زمینه ذخایر طلا به عنوان مقدمه‌ای برای انتقال سایر ارز‌ها به سمت ارز‌های اصلی جهانی مانند یوان چین و سایر ارز‌ها است؛ بنابراین منافع اقتصادی عربستان در میان مدت و بلندمدت، افزایش ثروت ذخایر طلا، فروش آن‌ها و کسب درآمد‌های اضافی در مقاطع زمانی خاص است و همچنین یکی از اشکال تشویق کننده برای پیشبرد سرمایه گذاری در بخش معدن بر اساس چشم انداز ۲۰۳۰ این کشور است.

شکل‌گیری نظم جدید اقتصاد جهانی

در این زمینه، محمد النایر، یک اقتصاددان دیگر در گفتگو به العربی الجدید اشاره می‌کند که گرایش سعودی‌ها به سمت افزایش ذخایر طلا متناسب با شکل‌گیری نظم جدید اقتصاد جهانی پس از جنگ روسیه و اوکراین و اصرار چین، روسیه و بسیاری از کشور‌ها در برقراری تعادل و اجازه ندادن یه ایالات متحده برای تسلط بر سیستم مالی و اقتصادی جهان است.

در این زمینه، انتظار می‌رود که در مرحله بعدی «جنگ ارزی» به وجود بیاید، یعنی بسیاری از کشور‌ها دلار را به عنوان یک «ارز جهانی مقیاس اندازه‌گیری» که با آن طلا و نفت اندازه گیری می‌شود، به رسمیت نشناسند که به وضوح از سوی برخی از کشور‌های حوزه خلیج فارس مانند عربستان سعودی آغاز شده است.

این اقتصاددان می‌افزاید: جنگ ارزی با پذیرش یوان چین توسط صندوق بین المللی پول در میان ۵ ارز جهانی در کنار دلار، یورو، پوند استرلینگ و ین ژاپن در حال تقویت است.

النایر انتظار دارد که افزایش ذخایر طلای کشور‌های فعال اقتصادی جهان به تغییر معادله مرحله بعدی کمک کند: به این معنا که کسی که طلا دارد همان کسی است که معادله را تغییر می‌دهد.

منبع: خبرآنلاین

 
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
کردستان در مسیر جهانی شدن کردستان در مسیر جهانی شدن
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: استان کردستان در چند سال اخیر به یکی از مقاصد گردشگری نوظهور کشور تبدیل شده است و شاهد افزایش چشمگیر تعداد گردشگران به این استان بوده‌ایم.
نیویورک‌تایمز: دست رد ترامپ بر سینه نتانیاهو در حمله به ایران نیویورک‌تایمز: دست رد ترامپ بر سینه نتانیاهو در حمله به ایران
یک رسانه آمریکایی فاش کرد که توهم نتانیاهو برای حمله خیالی به ایران با عدم همراهی آمریکا ناکام مانده است.
احمدی نژاد و جلیلی هر دو در جلسه پالرمو بودند احمدی نژاد و جلیلی هر دو در جلسه پالرمو بودند
تصاویری از حضور سعید جلیلی و محمود احمدی نژاد را در صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام در زمان بررسی CFT و پالرمو را ببینید.
کرملین: عراقچی پیام مقام معظم رهبری را به پوتین خواهد داد کرملین: عراقچی پیام مقام معظم رهبری را به پوتین خواهد داد
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه روز پنجشنبه گفت: انتظار می‌رود ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پیامی از مقام معظم رهبری جمهوری اسلامی ایران را از طریق عباس عراقچی وزیر امور خارجه این کشور دریافت کند.
تیم فصل بعد بیفوما کدام تیم است؟ استقلال یا استقلال خوزستان و یا پرسپولیس؟ تیم فصل بعد بیفوما کدام تیم است؟ استقلال یا استقلال خوزستان و یا پرسپولیس؟
بیفوما می‌گوید دوست دارد در لیگ نخبگان بازی کند، اما شاید هم در لباس آبی استقلال خوزستان به کارش ادامه دهد!
قیمت کلیه ۷۰ میلیارد تومن؟ واقعیت دارد؟ قیمت کلیه ۷۰ میلیارد تومن؟ واقعیت دارد؟
اعضای این گروه تاکنون به فریب بیش از ۲۰ عراقی، سودانی و سوریه‌ای اعتراف کرده‌اند و گفتنداند که طعمه هایشان را به ایران کشانده و در ازای پرداخت مبلغی به آنها، اعضای بدنشان را در جریان یک عمل جراحی خارج و با مبلغ هنگفتی به فروش می‌رساندند. آنها افرادی که تحت عمل جراحی قرار می‌گرفتند را در اماکنی فاقد استاندارد‌های بهداشتی و درمانی بستری می‌کردند که اکثر آنها دچار عفونت‌های شدیدی شده و برخی از آنها تا یک قدمی مرگ نیز پیش رفته بودند.
جواد نکو نام در باشگاه النصر امارات چه کار دارد؟ جواد نکو نام در باشگاه النصر امارات چه کار دارد؟
جواد نکونام سرمربی سابق باشگاه استقلال تهران در یک باشگاه اماراتی رویت شد.
برگزیده
در شیرین‌سازی آب دریا معایب یا مزایا کدام بیشتر است؟! در شیرین‌سازی آب دریا معایب یا مزایا کدام بیشتر است؟!
تحول در فناوری‌های آب‌شیرین‌سازی، پاسخی بود به بحران آب، اما این پاسخ خود پرسش‌های تازه‌ای آفرید؛ اینکه شورابه‌هایی که به خلیج فارس بازمی‌گردند، چه تهدیدی برای حیات اکوسیستم به وجود می‌آورند و آینده سواحل جنوبی ایران چگونه خواهد شد؟
صندوق ذخیره فرهنگیان باید از بنگاه‌داری خارج شود صندوق ذخیره فرهنگیان باید از بنگاه‌داری خارج شود
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اهمیت برنامه‌محوری در صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: یکی از برنامه‌ها باید خروج از بنگاه‌داری باشد، زیرا این موضوع از چالش‌ها و آسیب‌های جدی صندوق به شمار می‌آید.
ابلاغ دستورالعمل وام ودیعه مسکن ابلاغ دستورالعمل وام ودیعه مسکن
معاون وزیر راه با اشاره به ابلاغ دستورالعمل وام ودیعه مسکن با همکاری بانک مرکزی گفت: مستأجران برای دریافت این وام باید اجاره‌نامه را در سامانه "تم" بارگذاری کنند.
صفحه خبر بالای تصاویر