کد خبر: ۱۳۳۷۲
تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۱

آگاهانه‌تر سوسیس و کالباس بخریم

سوسیس و کالباس بخش اعظم فرآورده‌های گوشتی را تشکیل می‌دهند و شامل آن گروه از مواد غذایی هستند که تاریخ مصرف نسبتاً کوتاهی داشته و هنگام خرید و مصرف این محصولات باید به نکاتی توجه کرد.
آگاهانه‌تر سوسیس و کالباس بخریم

آگاهانه‌تر سوسیس و کالباس بخریم

مخاطب۲۴ : فرآورده‌های سوسیس و کالباس بخش اعظم فرآورده‌های گوشتی را تشکیل می‌دهند و شامل آن گروه از مواد غذایی هستند که تاریخ مصرف نسبتاً کوتاهی داشته و تا زمان مصرف باید تحت شرایط خاصی از برودت قرار بگیرند.

نوع مواد اولیه تشکیل‌دهنده و غنی بودن آن‌ها از مواد مغذی شرایط را برای رشد و تکثیر انواع میکروارگانیسم‌ها مساعد ساخته و چنانچه اصول صحیح بهداشتی در تمامی مراحل تولید از تدارک مواد اولیه تا نحوه مصرف رعایت نشود می‌تواند مخاطرات جدی برای مصرف‌کنندگان در پی داشته باشد.

برای جلوگیری از این امر علاوه بر اینکه محصول نهایی باید از نظر مقررات بهداشتی با استاندارد‌های مربوطه مطابقت داشته باشد، رعایت و پیگیری بهداشت فردی، اجتماعی و محیط نیز لازم است.

نسخه استاندارد ملی ایران به شماره ۲۳۰۳ با عنوان سوسیس و کالباس ـ ویژگی‌ها و روش‌های آزمون، نخستین بار در سال ۱۳۶۰ تدوین شد. این استاندارد کلیه مشخصات فیزیکی، شیمیایی، میکروبیولوژی، بسته‌بندی و نشانه‌گذاری سوسیس و کالباس را در بر دارد و تاکنون سه بار مورد تجدید نظر قرار گرفته است.

در سال ۱۳۶۵ استاندارد سوسیس و کالباس در شمول استاندارد‌های اجباری قرار گرفت و تولیدکنندگان موظف شدند تا فرآورده‌های خود را مطابق با موازین استاندارد فرآوری و عرضه کنند.

مواد مورد استفاده در سوسیس و کالباس عبارتند از گوشت حیوانات اهلی کشتاری، آب، کازئینات سدیم، گلوتن، پروتئین سویا، شیر خشک، پنیر، تخم مرغ، روغن حیوانی، روغن نباتی مایع و جامد، آرد، نشاسته غلات و سیب زمینی، نمک طعام، شکر، انواع میوه‌جات خشک و سبزیجات، نیتریت سدیم، اسید آسکوربیک، پلی‌فسفات‌ها و...

لازم به توضیح است که تفاوت اصلی بین سوسیس و کالباس وجود ندارد بلکه به صورت مصطلح به فرآورده‌های با قطر کم سوسیس گفته می‌شود و فرآورده‌های با قطر بالا را کالباس می‌نامند که هر کدام از آن‌ها بر حسب نوع فرمول‌بندی و فرآیند‌های به کار رفته، با پسوند‌های دیگری مانند آلمانی، بندری، دودی، خشک و... به بازار عرضه می‌شوند.

امروزه با وجود تنوع وسیعی که در تولید و عرضه سوسیس و کالباس وجود دارد آن را به ۶ گروه اصلی سوسیس و کالباس تازه و خام، پخته، دودی، حرارت‌دیده یا دودی‌شده، خشک و نیمه‌خشک و فانتزی تقسیم کرده‌اند.

در ایران علی‌رغم عرضه سوسیس و کالباس با اسامی و شکل‌های مختلف، فقط سوسیس و کالباس حرارت‌دیده یا دودی‌شده تولید می‌شود.

کنترل کیفیت این محصولات از جهت سلامت در چهار محور بررسی می‌شود:

۱ـ سوسیس و کالباس نباید برای سلامت مصرف‌کننده مضر باشد. عواملی که سبب بروز مخاطره می‌شوند شامل میکروب‌های بیماری‌زا و متابولیت‌های آن‌ها، افزودنی‌ها، آلوده‌کننده‌های شیمیایی، فلزات سنگین، آنتی‌بیوتیک‌ها و هورمون‌های رشد هستند.

۲ـ سوسیس و کالباس نباید دارای شرایط نامطلوب باشد؛ یعنی نباید ویژگی‌های اصلی خود را از دست بدهد. در این حالت ممکن است محصول هنوز فاسد نشده باشد، ولی در نهایت منجر به فساد می‌شود.

۳ـ در تولید سوسیس و کالباس هیچ‌گونه تقلبی نباید صورت بگیرد. در این حالت از شیوه‌های فریبنده برای پوشاندن عیوب استفاده می‌شود. مثلاً با استفاده از سیر، طعم آردی محصول مخفی می‌شود یا با استفاده از رب گوجه فرنگی، عصاره لبو یا رنگ مصنوعی، رنگ ظاهری خوشایندی مشابه گوشت به محصول داده می‌شود.

۴ـ تولید، توزیع و نگهداری سوسیس و کالباس نباید در شرایط غیربهداشتی انجام شود. استاندارد‌ها و مقررات قانونی نحوه اجرای این امر را مشخص کرده است.

در مواردی که مصرف‌کننده به دلیل پیچیدگی‌های موجود قادر به کنترل کیفیت نیست، ارگان‌های قانونی و مجاز باید به اعمال مقررات اقدام کنند.

هنگام خرید و مصرف سوسیس و کالباس به نکات زیر باید توجه کرد:

باید همیشه به مشخصات نشانه گذاری به‌ویژه مجوز‌های قانونی تولید و تاریخ تولید و مصرف توجه شود.

از خرید فرآورده‌های فاقد بسته‌بندی مشخص بدون نشانه‌گذاری و یا با عناوین خانگی، سنتی، ذغالی و کوره‌ای خودداری شود.

از خرید کالباس‌های ورقه‌شده (بدون بسته‌بندی وکیوم)، فاقد پوشش و دارای سطوح لزج و منجمد خودداری شود.

از آنجا که این محصولات در واحد‌های تولیدی حرارت لازم را دیده‌اند، از سرخ کردن و نگهداری طولانی‌مدت آن به صورت گرم خودداری شود.

این فرآورده‌ها طول عمر نگهداری کوتاهی دارند و، چون نگهداری آن به صورت منجمد به دلیل تاثیر نامطلوب بر بافت محصول توصیه نمی‌شود، از خرید مقدار زیاد و حجم‌های بزرگ خودداری شود.

در صورت گرم کردن سوسیس و کالباس در منزل، باید در کوتاه‌ترین فاصله زمانی مصرف و در غیر این صورت به مدت محدود در دمای بالای ۶۰ درجه یا زیر ۱۰ درجه سلسیوس نگهداری شود.

از تماس سوسیس و کالباس بدون پوشش با مواد غذایی خام اجتناب شود.

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد
اسطوره پرورش اندام جهان در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد.
اتباع غیرمجاز همگی از ایران اخراج شدند؟ اتباع غیرمجاز همگی از ایران اخراج شدند؟
لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت در حالی اسفندسال گذشته در مجلس اعلام وصول شد که پس از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان، دولت و مجلس بیش از گذشته نسبت به ساماندهی اتباع بیگانه اصرار دارند.
برگزیده
ابهام در سیاست‌های مهاجرتی ابهام در سیاست‌های مهاجرتی
اقدام ایران در زمینه اخراج اتباع دارای تبعات اخلاقی، سیاسی و اقتصادی قابل توجهی است. بسیاری از شهروندان افغانستانی که در ماه‌های گذشته مجبور به ترک خاک ایران شدند، متولد ایران بودند و در ایران تشکیل خانواده داده بودند.
آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید
با افزایش خروجی سد زاینده‌رود از دو روز پیش هم اکنون آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید و نبض زندگی در دیار نصف جهان تپیدن گرفت.
مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟ مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟
جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل نه‌تنها تحولات ژئوپلیتیکی و امنیتی گسترده‌ای در پی داشت، بلکه روند روزمره و اقتصاد کشور و مردم را به صورت جدی به خطر انداخت.
صفحه خبر بالای تصاویر