مخاطب۲۴ : «جمال رشدی» ز، نشست اخیر عربی - چینی در ریاض را یک جهش در تاریخ روابط دو طرف عربی و چینی و برخاسته از منافع مشترک و ریشههای همکاری اصیل دانست.
به نوشته روزنامه سعودی «عکاظ»، وی در حاشیه نشست وزرای خارجه کشورهای عربی عضو اتحادیه عرب، افزود: مهمترین دستاورد این نشست، توسعه بیش از پیش روابط کشورهای عربی با چین و حرکت در مسیر ساخت جامعه عربی ـ چینی با سرنوشت مشترک در عصر جدید بود.
رشدی در ادامه توضیح داد: پیشتر، میزان مبادلات تجاری کشورهای عربی و چین ۳۶ میلیارد دلار بود و این امر مطلوب دو طرف نبود، اکنون در روندی تدریجی، به ۳۳۰ میلیارد دلار رسیده است.
سخنگوی رسمی دبیرکل اتحادیه عرب افزود: اقتصاد چین امکانات زیاد و توانمندیها متعددی دارد و در جامعه بینالمللی از اعتبار بالایی برخوردار است. امری که آن را قادر میسازد تا در روند اصلاح و توسعه پیش برود؛ لذا طرحهای برای افزایش مبادلات تجاری کشورهای عربی و چین به بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار وجود دارد.
وی تاکید کرد که چین قطبی مهم است و نشست عربی - چینی اخیر که در ریاض برگزار شد، نقطه عطفی برای توسعه روابط در همه زمینهها است. این روابط علیه هیچ طرف دیگری نیست بلکه برخاسته از منافع دوجانبه است و بر روی موضوعاتی تمرکز دارد که تنها برای دو طرف مهم نیست بلکه برای همه دنیا مهم است.
به گزارش فارس، خلیج فارس منطقهای است که به دلایل مختلف سیاسی، اقتصادی و راهبردی، همواره از جایگاه و اهمیت ویژهای در سیاست جهانی برخوردار بوده است. این منطقه با داشتن بیش از ۶۰ درصد ذخایر نفت دنیا و حدود ۴۰ درصد ذخایر گازی جهان، به عنوان هارتلند اقتصادی جایگاه ویژهای در سیاست خارجی قدرتهای بزرگ جهانی دارد. یکی از کشورهایی که در سالهای اخیر توجه ویژهای به خلیج فارس کرده، جمهوری خلق چین است. میتوان گفت چین برای تداوم رشد اقتصادی خود به عنوان مهمترین ابزار مشروعیتساز حزب کمونیست، نیاز روزافزونی به نفت خلیج فارس پیدا کرده است.
بنا بر این گزارش، همچنین رشد اقتصادی زیاد چین نیاز این کشور را به انرژی بیش از پیش کرده است؛ به همین دلیل چینیها اقدام به سرمایهگذاریهای فراوان در حوزه انرژی در مناطق مختلف دنیا مانند استرالیا، کانادا، کشورهای آفریقایی و غرب آسیا کردهاند.
«شی جینگ پینگ» رئیسجمهور چین در ۱۶ آذر ۱۴۰۱ به عربستان سعودی و حضور در سه نشست «چین و عربستان سعودی»، «چین و رهبران عرب» و «چین و شورای همکاری خلیج فارس» در حالی که رهبران عربی نیز خود را به ریاض رسانده بودند، پژواک وسیعی در رسانهها و محافل مطالعاتی روابط بینالملل داشت. با توجه به اینکه تا پیش از آن حضور رهبران عربی صرفا زمانی که رئیسجمهور آمریکا عازم ریاض میشد، اتفاق میافتاد، اما این بار کشورهای عربی به صراحت این پیام را به واشنگتن مخابره کردند که برای چین وزنی همراستای آمریکا و چه بسا بیشتر قائل هستند.
به اعتقاد ناظران و کارشناسان سیاسی، برخی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس - به عنوان مثال، عربستان سعودی و امارات متحده عربی - در حالی که مشارکت استراتژیک خود با آمریکا را حفظ میکنند، با ایجاد روابط با سایر قدرتها به دنبال محافظت در برابر تهدیدات و تغییر سریع توازن قوا هستند. هدف این سیاست پوششی، استفاده از چین به عنوان منبع اضافی حمایت سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی و همچنین استفاده از روابط با پکن برای تحت فشار قرار دادن واشنگتن برای تعدیل سیاستش است.