مخاطب ۲۴،فضانوردان ناسا به لطف مطالعه سنجابهای قطبی که عمیقترین و طولانیترین خواب زمستانی را بین موجودات کره زمین دارند، میتوانند در ماموریتهای فضایی عمیق به خواب زمستانی فرو روند.
به گزارش ایسنا، پژوهشگران در حال مطالعه بر روی سنجابهای زمینی قطبی با هدف استفاده از مزایای خواب زمستانی عجیب و غریب آنها برای محافظت از سلامت فضانوردان در ماموریتهای فضایی طولانی مدت هستند.
به عنوان مثال، سنجاب زمینی قطبی که طولانیترین خواب زمستانی را در بین موجودات زمین دارد، میتواند تا هشت ماه در حالت خواب زمستانی بماند، در حالی که دمای بدن خود را در حدود سه درجه سانتیگراد نگه میدارد و قلبش در هر دقیقه تنها یک بار میتپد. سپس با فرارسیدن فصل بهار بدون اینکه بدنش به هر گونه اختلال مغزی یا عضلانی دچار شود، در مدت کوتاهی دمای بدن خود را به ۳۷ درجه سانتیگراد میرساند و به زندگی عادی خود ادامه میدهد.
ناسا در یک بیانیه گفت: این تحقیقات میتواند برای کمک به ماموریتهای آینده، از خواب زمستانی عمیق ایجاد شده با روشهای پزشکی برای ماموریتهای فضایی طولانی مدت، محافظت از فضانوردان در برابر تب کابین، تشعشعات یونیزه و موارد دیگر مورد استفاده قرار گیرد. همچنین میتواند در جلوگیری از تحلیل رفتن عضلات و استخوانها در شرایط بدون گرانش موثر باشد.
تب کابین (Cabin fever)، تحریکپذیری یا بیقراری تنگهراسی آزاردهندهای است که وقتی فرد یا گروهی برای مدت طولانی در یک مکان محدود محبوس میشود یا گیر میکند، تجربه میشود.
ایده این است که به جای اینکه فضانوردان ماهها در سفر به سوی مریخ در یک کپسول کوچک بنشینند و غذا، آب و هوا مصرف کنند و به تدریج از انجام کارها در شرایط ریزگرانش دور شوند، میتوان بخشی از خدمه را در خواب زمستانی قرار داد.
منبع ایسنا