مخاطب۲۴- حتی وقتی شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس جمهور جدید، حزب رفاه و سلامت آذربایجان شرقی را در بهمن ۱۴۰۲ رسما راه اندازی کرد، تاکیدش حرکت غیر سیاسی این حزب بود که بر روی موضوعاتی همچون رفاه و سلامت تمرکز خواهد داشت.
شهرام دبیری، بدون سابقه پارلمانی، یکی از اجتماعیترین گزینهها برای معاونت مهم پارلمانی رئیس جمهور بود که ناگهان اسمش مطرح شد.
او که در تبریز به علت تمول و خدمات اجتماعی_ورزشی اش شناخته شده است، در بین نمایندگان مجلس، گزینهای اجتماعی و به عنوان رفیق رئیس جمهور شناخته میشود که چه بسا همین رفاقت بتواند زمینه تعامل دو قوه را فراهم کند. البته نمایندگانی مثل بخشایش اردستانی، او را دارای قدرت لابی گری احتمالی میدانند.
گزینهای اجتماعی از بین چهرههای سیاسی
دبیری نامش از لابلای نامهایی کاملا سیاسی بیرون آمد. یکی از معاونتهایی که در روزهای پیش از انتصاب دبیری، درباره آن گمانهزنی زیادی میشد، همین معاونت پارلمانی دولت بود و خبرها از احتمال انتصاب چهرههایی، چون الیاس حضرتی، جواد هروی، محمد دامادی، عبدالکریم حسینزاده و سیدحسین هاشمی حکایت داشت.
اما در نهایت نام رفیق رئیس جمهور برای این سمت نهایی شد. اردستانی، نماینده مجلس میگوید: من احتمال میدهم که ایشان به واسطه شورای عالی استانها معاون پارلمانی نشده بلکه به اعتبار رفاقت با آقای پزشکیان به این سمت منصوب شده است.
این روال، در دولتهای قبلی، به شکل عکس انجام میشد و رئیس جمهور سعی میکرد از بین افرادی که رفاقت و علقهای با مجلسیها دارد، معاون خود را انتخاب کند.
اما حالا باید دید، رفاقت زبانزد پزشکیان و آقای پزشک پارلمانی چه تاثیری بر روابط دو قوه خواهد داشت.
دبیری در دوردست روزهای پرحاشیه آغازین
دبیری این روزها و در برابر موضوع معرفی وزرای دولت به مجلس، و حرف و حدیثها و حواشی آن کار سختی دارد. فداحسین مالکی، نماینده مجلس که هنوز حرکت خاصی را این معاونت رئیس جمهور ندیده است، میگوید: ما خبری نداریم و احتمالا در معرفی ایشان هم صرفا با آقای قالیباف مشورت شده است.
اولین توئیت دبیری، درباره لیست کابینه پزشکیان، شاید بتواند اندازه توان سیاست ورزی وی را نشان دهد. دبیری در مقام هماهنگی دو قوه، اما سعی کرد از تایید لیست کابینه توسط رهبر انقلاب به عنوان ابزار رای گیری لیست استفاده کند. همین موضوع شاید فاصله او را با سیاست و با شرایط سیاسی روز کشور نشان دهد و اینکه اصولا او باید شگردهای دیگر و خاص تری برای سیاست مد نظر داشته باشد.
حتی محمدرضا باهنر، دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین هم درباره موفقیت احتمالی چنین گزینهای در تعامل با مجلس ابراز تردید میکند..ی گفته است: «معاونت پارلمانی رئیس جمهور پست مهمی است؛ با تک تک نمایندگان نشستن و صحبت کردن و آنها را قانع کردن مهم است. مجلس اصلاً جای فرماندهی نیست که یک کسی در مجلس به چپ چپ به راست راست و از جلو نظام بگوید؛ اصلا اینجوری نیست، معاون پارلمانی رئیس جمهور باید تک تک نمایندگان را برای انجام یک کار قانع کرده و کار اقناعی انجام بدهد. آقای شهرام دبیری آدم متدینی است و با پزشکیان کار کرده، معاون او در بیمارستان بوده و در شورای شهر تبریز کار کرده و رئیس شورای عالی استانها نیز بوده و تجربیاتی دارد، اما تجربه پارلمانی ندارد.»
سوابق اجتماعی_فرهنگی دبیری
شهرام دبیری؛ پزشکِ مربیِ باشگاهدارِ موفق، که از کاندیداتوری برای مجلس همواره اجتناب کرده و از آن گریزان بوده، از پارلمان محلی به معاونت پارلمانی آمده است و با شرایط سیاسی فعلی، معلوم نیست از چه سبک و سیاقی برای تعامل با مجلس بهره خواهد برد.
دبیری در اصل پزشک است از اولین دانشجویان فارغ النتحصیل در رشته پزشکی هستهای به شمار میرود.
وی از دوستان قدیمی پزشکیان محسوب میشود و حتی در زمانی که دبیری در سال ۱۳۹۹به اتهام فساد مالی و سیستم شهری توسط دستگاه قضایی و سازمان اطلاعات سپاه عاشورا دستگیر شد، مخالفان وی معتقد بودند که او برای خلاصی از بازداشت از حمایت پزشکیان که نماینده وقت تبریز بود، برخوردار خواهد بود. (سایت تبریبز بیدار- ۱۴ خرداد ۱۳۹۹) اما نهایتا او از اتهامات مبرا و آزاد شد.
از جمله فعالیتهای وی که دارای عنوان استاد تمام در دانشگاه علوم پزشکی تبریز و مدیر گروه پزشکی هستهای این دانشگاه است، میتوان به ریاست «شرکت پزشکان ولیعصر تبریز» اشاره کرد. وی در واقع مؤسس اولیه و سهامدار اصلی بیمارستان ولیعصر تبریز به شمار میرود. بیمارستانی مجهز و ۳۰۰ تختخوابی در تبریز که اتفاق مهمی در این کلانشهر به شمار میرود.
باشگاه فوتسال «دبیری تبریز» را که احتمالا سابقه حضورش در لیگ برتر را به خاطر دارید، یکی دیگر از حوزههای علاقه مندی آقای دکتر را در تبریز نشان میدهد.
ثروت نه ارزش است، نه ضد ارزش
دبیری در تبریز چهرهای شناخته شده و یکی از ثروتمندان این شهر محسوب میشود.
او همواره در انتخاباتهای ادوار شورای شهر که کاندیدا بوده، بالاترین رای را در بین کاندیداها به دست اورده است. برخیها معتقدند همین ثروت اوست که باعث میشود بالاترین رای را در شورای شهر به دست بیاورد. اما واقعیت این است که این همه ماجرا نیست. سابقه و عملکرد وی و موفقیت هایش او را به چهرهای موجه در شهر تبدیل کرده است و البته منتقدینی نیز دارد.
او ثروت را نه ارزش میداند و نه ضدارزش. در برابر منتقدینی که این عامل را به عنوان عامل اصلی موفقیت و رای بالای وی در شورای شهر میدانندُ میگوید: تا به الان اصلا با استفاده از پول و ثروت خود رای مردم را نخریده ام، چرا که نهادهای نظارتی حضور دارند. ثروت نه ارزش است و نه ضد ارزش؛ معیار اصلی، عملکرد اشخاص و رفتار و منش آنان است.
اولین آزمون اجتماعیترین معاون پارلمانی در سیاست و روزهای حاشیه خیز؛ کجایی رفیقم؟
کتابی از زندگی و بخشی از فعالیتهای وی با محوریت راه اندازی بیمارستان، ولی عصر تبریز، از سری کتابها با عنوان «در مسیر نیکنامی - به شیوه دکتر شهرام دبیری اسکویی» توسط نسل نواندیش منتشر شده است. این کتاب ره رمز و راز موفقیتهای دبیری و خدمات او پرداخته است.
گریزان از مجلس
دبیری قبلا در برابر درخواستهایی که از وی برای شرکت در انتخابات مجلس وجود داشته، از سیاسی بودن این نهاد، به عنوان مانع اصلی کاندیداتوری اش بیاد کرد و گفته است: «اولین دلیل آن این است که من خود را فردی سیاسی نمیدانم، بلکه فردی علمی هستم که در کنار آن، به فعالیتهای ورزشی و فرهنگی و اجتماعی علاقه مندم؛ اگر به مجلس راه پیدا کنم ناگزیر به ورود به عرصه سیاسی هستم که هیچ علاقهای به آن ندارم.
دومین علت آن تعصبی است که به شهر خود دارم و خواستار توسعه آن هستم؛ به نظرم با حضور در شورای اسلامی شهر بهتر میتوانم به توسعه تبریز کمک نمایم تا این که وارد مجلس شوم.»
و او حالا در خارج از تبریز و درست در قلب مجلس باید تمرذین کند تا با وجود سابقه اجتماعی، حرفهایی در سیاست برای گفتن داشته باشد.