کد خبر: ۶۴۸۵۵
تاریخ انتشار: ۳۱ تير ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۴

خاورمیانه گروگان تجارت ترامپ

خاورمیانه در دستورکار دولت دوم ترامپ جایگاه متفاوتی دارد؛ بالاخص آن که در روز‌های اخیر، رئیس‌جمهور آمریکا با نخست‌وزیر اسرائیل، وزیر دفاع عربستان سعودی و رهبران قطر و بحرین دیدار داشته است.
خاورمیانه گروگان تجارت ترامپ

به گزارش مخاطب ۲۴: احتمالا کمتر تحلیل‌گری در حوزه خاورمیانه تصور می‌کرد که حملات هوایی اسرائیل به تأسیسات کلیدی دولت سوریه، در فهرست تحولات احتمالی تابستان ۲۰۲۵ جای داشته باشد؛ آن هم در شرایطی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، همراه با برخی شرکای عرب خود، ماه‌ها خودشان را درگیر طراحی چارچوبی کرده بودند تا دولت امر واقع سوریه را به سمت خودکفایی سوق دهند.

اما چهارشنبه هفته‌ای که گذشت دقیقاً همین اتفاق افتاد: جنگنده‌های اسرائیلی مقر فرماندهی ارتش سوریه و منطقه‌ای در نزدیکی کاخ ریاست‌جمهوری در دمشق را هدف قرار دادند.

این واقعیت، بازتابی از شرایط این روز‌های جهان است؛ به‌ویژه در خاورمیانه، جایی که گسل‌های ژئوپلیتیکی منطقه همچنان در حال جابه‌جایی‌اند؛ در دوره‌ای از بی‌ثباتی که بخشی از آن ناشی از حضور غیرقابل‌پیش‌بینی‌ترین رئیس‌جمهور در تاریخ ۲۴۹ ساله آمریکاست. آنچه مسلم است، خاورمیانه در دستورکار دولت دوم ترامپ جایگاه موری دارد؛ بالاخص آن که در روز‌های اخیر، رئیس‌جمهور آمریکا با نخست‌وزیر اسرائیل، وزیر دفاع عربستان سعودی و رهبران قطر و بحرین دیدار داشته است.

اما در بستر معادلات ژئوپلیتیک، سؤال اصلی همچنان این است که دولت ترامپ در تلاش‌هایش برای اعمال فشار اقتصادی و کسب اهرم بر دوستان و دشمنان، به چه مقصدی خواهد رسید؟

ناکامی پرحاشیه

مهم‌ترین بخش از برنامه جهانی دولت دوم ترامپ، جنگ تجاری با بخش اعظم جهان است. درحالی‌که مذاکرات تجاری با قدرت‌هایی مانند اتحادیه اروپا و هند ادامه دارد، دولت او صدور اعلامیه‌ای تعرفه‌هایی علیه کشور‌های متعدد را آغاز کرده و گفته می‌شود اعمال تعرفه‌هایی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد علیه بیش از ۱۵۰ کشور را در نظر دارد.

اگرچه درآمد‌های ناشی از تعرفه‌ها در دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ افزایش یافته‌اند، اما نبود شفافیت در سیاست‌گذاری، باعث تداوم نگرانی در بازار‌های جهانی، تشدید دغدغه‌ها درباره تورم و پیچیده شدن روابط با شرکای کلیدی آمریکا شده است. بزرگ‌ترین رابطه تجاری حل‌نشده همچنان چین است؛ جایی که ترامپ اخیرا درباره‌اش لحن ملایم‌تری اتخاذ کرده، اما سیاست کلی ایالات متحده در قبال پکن همچنان مبهم باقی مانده است.

در همین حال، بلندپروازی‌های ترامپ برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین نیز محقق نشده‌اند. این هفته، او در دیدار با مارک روت، دبیرکل ناتو، از طرحی «تهاجمی‌تر» برای تجهیز اوکراین به تسلیحات ساخت آمریکا خبر داد؛ تجهیزاتی که با تامین مالی کشور‌های اروپایی و هماهنگی ناتو ارسال خواهد شد. با این حال، راهبرد دیپلماتیک کلی برای پایان جنگ همچنان مبهم است.

همزمان دولت ترامپ تضعیف نهاد‌های کلیدی امنیت ملی از طریق تغییرات اداری و کاهش بودجه را مبا قرار داده است. در همین راستا مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، اطلاعیه‌هایی برای اخراج ۱۱۰۰ کارمند غیرنظامی و ۲۵۰ دیپلمات صادر کرد؛ بخشی از طرح کوچک‌سازی وزارت خارجه و کاهش بوروکراسی دولت فدرال.

پرونده‌های باز خاورمیانه

در شرایطی که دولت ترامپ کارزاری یک‌جانبه برای تضعیف دیپلماسی آمریکا به راه انداخته، دو مساله راهبردی در خاورمیانه همچنان حل‌نشده باقی مانده‌اند: ایران و جنگ غزه. گزارش‌های تازه حاکی از آن است که عملیات نظامی اخیر اسرائیل علیه ایران — که آمریکا تنها برای یک شب در آن مشارکت داشت — فقط به یکی از سه سایت هسته‌ای ایران آسیب جدی زده و در صورت تمایل حکومت ایران، غنی‌سازی می‌تواند طی چند ماه از سر گرفته شود.

به ادعای موسسه خاورمیانه، هنوز مشخص نیست که جهان با توقفی موقت جهت تعریف کمپین نظامی ناپایدار روبه‌روست یا اینکه مسیر دیپلماتیک به شکلی جدید گشوده خواهد شد. همزمان تلاش‌ها برای برقراری آتش‌بس جدید در جنگ اسرائیل و حماس — که اکنون نزدیک به دو سال به طول انجامیده — همچنان در دوحه و قاهره ادامه دارد.

استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه با مقام‌های قطری و ران درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل در کاخ سفید رایزنی داشته، اما هنوز نشانه‌ای از پیشرفت ملموس در مذاکرات دیده نمی‌شود؛ حتی پس از دیدار ۱۶ ژوئیه ترامپ با نخست‌وزیر قطر. در این میان وضعیت امنیت انسانی برای اکثریت مردم فلسطین در نوار غزه همچنان فاجعه‌بار است و سرنوشت گروگان‌ها مبهم.

منبع: تجارت نیوز

برچسب ها: ترامپ خاورمیانه
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
مدافع ایرانی در تیم روس‌ها مدافع ایرانی در تیم روس‌ها
باشگاه اخمت گروژنی روسیه توانست رضایت‌نامه مدافع جوان گل‌گهر سیرجان را دریافت کند.
همکاری تازه جانی دپ و ریدلی اسکات همکاری تازه جانی دپ و ریدلی اسکات
جانی دپ و ریدلی اسکات در یک پروژه مشترک همکاری خواهند کرد.
کشتی گیر دیگری از ایران می‌رود کشتی گیر دیگری از ایران می‌رود
فدراسیون کشتی آذربایجان طی نامه‌ای رسمی از فدراسیون ایران خواستار صدور رضایت‌نامه امیررضا معصومی شد.
شهر ثروتمندان جهان را بشناسید شهر ثروتمندان جهان را بشناسید
سنگاپور، لندن و هنگ‌کنگ همچنان در صدر جدول گران‌ترین شهر‌های جهان قرار دارند و شهر‌های نوظهوری مانند دوبی، بانکوک و توکیو نیز با تغییر الگو‌های ثروت جهانی به سرعت در حال رشد هستند.
یکه تازی شیائومی یکه تازی شیائومی
ارزش شیائومی در سال‌های اخیر خیره‌کننده بوده و تنها اپل و سامسونگ از نظر فروش جهانی گوشی هوشمند بالاتر از آن قرار دارند. این شرکت طیف وسیعی از محصولات متصل به گوشی را نیز به فروش می‌رساند؛ از کولر گازی و جاروبرقی رباتیک گرفته تا اسکوتر و تلویزیون.
مخوف‌ترین خط حمله جهان مخوف‌ترین خط حمله جهان
بارسلونا در پوست خودش نمی‌گنجد و در یک تابستان دیگر پر از مشکلات مالی، ستاره نامدار دیگری را جذب کرد.
لیدر شعار علیه اسرائیل، سکونشین شده! لیدر شعار علیه اسرائیل، سکونشین شده!
احمدی‌نژاد به عنوان یک نمونه درس عبرتی برای تاریخ شده است؛ هرکسی که بیشتر شعار دهد، کمتر به دیگران و شعارهایش وفادار است. او که با اظهارات و اقداماتش به اسرائیل و دیگران را به تنش با ایران تحریک می‌کرد حالا فقط تماشاچی است.
برگزیده
قطع روزانه برق محصول مدیریت نادرست است قطع روزانه برق محصول مدیریت نادرست است
ناترازی انرژی د‌ر ایران به یکی از بزرگ‌ترین د‌غد‌غه‌ها تبد‌یل شد‌ه و د‌ر حال تغییر شکل از بحران انرژی به معضل اجتماعی است. این ناترازی به معنای اختلاف قابل توجه میان میزان تولید انرژی و مصرف آن است که تبعات گسترد‌ه اقتصاد‌ی، زیست محیطی و اجتماعی د‌ارد.
به هر حرکت آذربایجان، با ترد‌ید نگریسته می‌شود به هر حرکت آذربایجان، با ترد‌ید نگریسته می‌شود
آمریکا اخیراً از طرح اجاره ۱۰۰ ساله کرید‌ور زنگزور با هد‌ف تسهیل صلح میان باکو و ایروان صحبت به میان آورد‌ه است. این طرح که همواره از نگاه تهران فراتر از گذرگاهی ارتباطی بود با به میان آمد‌ن پای آمریکا می‌تواند شکافی د‌ر مسائل امنیتی کشور باشد.
لایحه ساماندهی پرنده‌های هدایت‌پذیر ابهام دارد لایحه ساماندهی پرنده‌های هدایت‌پذیر ابهام دارد
هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، موادی از لایحه «ساماندهی پرنده‌های هدایت‌پذیر از دور (پهپاد) غیر نظامی» را دارای ابهام و مغایر سیاست‌های کلی نظام دانست.
صفحه خبر بالای تصاویر