کد خبر: ۶۴۴۹۶
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۴۰۴ - ۱۸:۴۹

هنر تعادل در میدان چند قطبی سیاست

دیپلماسی در عصر بحران شبیه راه رفتن بر طنابی باریک است، جایی که یک گام اشتباه میتواند همه معادلات را بر هم بزند. عباس عراقچی با تلفیق تجربه میدانی، شناخت جامعه و نگاه چندجانبه، میکوشد بین منافع ملی، خواسته‌های داخلی و الزامات بین‌المللی تعادل را حفظ نماید.
هنر تعادل در میدان چند قطبی سیاست

مخاطب ۲۴- دیپلماسی را میتوان به بازی شطرنجی پیچیده تشبیه کرد که هر مهره‌اش از رسانه‌ها و احزاب گرفته تا نهاد‌های مدنی و افکار عمومی نقشی تعیین‌کننده در نتیجه بازی دارد.  وزارت امور خارجه، درست در قلب این میدان پرپیچ و خم قرار دارد، جایی که باید میان منافع ملی، خواسته‌های داخلی و الزامات بین‌المللی تعادلی مناسب برقرار شود.

یک حرکت نادرست در این عرصه زنجیره‌ای از واکنش‌های غیرقابل پیش‌بینی را به‌دنبال دارد و دیپلماتی موفق است که همه بازیگران صحنه را بشناسد و بتواند با هرکدام در زمان مناسب تعامل کند.

تصور کنید در حال مذاکره با کشوری هستید که در آن احزاب ریشه‌دار و نهاد‌های مدنی فعال و تاثیرگذار هستند.

شما اگر تنها به گفتمان رسمی حاکمیت خود توجه کنید یک سوی پازل را نادیده گرفته‌اید، اما وقتی با فعالین سیاسی تاثیرگذار از طیف‌های مختلف یا انجمن‌های صنفی گفت‌و‌گو کنید متوجه خواهید شد که چنین کاری فقط به پشت در‌های بسته محدود نبوده و قدرت عمومی نیمی از بازی را جلو میبرد.

با همین دیدگاه بود که دکتر سید عباس عراقچی بلافاصله پس از تصدی مسئولیت وزارت امورخارجه برنامه کاری خود را نه صرفا در قالب میز مذاکره، بلکه در سطحی چندلایه و همه جانبه تعریف نمود.

هنر تعادل در میدان چند قطبی سیاست

نقشه راهی که مشتمل بود بر صبر از جنس ایرانی، تاکتیک‌های ظریف و شناخت عمیق از بافت اجتماعی ایران و کشور‌های در تعامل.

باید در نظر داشت که اگر شرایط کار سیاسی خصوصا سیاست خارجه رعایت نشود هرقدر هم توافق بر روی کاغذ توافق خوب باشد دوام آن را نمیتوان تضمین نمود.

فرد دیپلمات اگر نداند در کشور خودش از سوی کدام گروه‌ها پشتیبانی یا نقد شده و چگونه میتوان پایگاه خود را در میان موافقان قوی‌تر و در بخش منتقدان گسترش دهد، حتما در تعامل با خارج خصوصا قدرت‌ها زمین‌گیر خواهد شد.

همین‌طور مواردی نیز وجود دارد که اگر نادیده گرفته شوند میتوانند باعث نابودی تمام آن چه برای آن زحمت کشیده شده است بشوند.

نقد آشکار دولت میزبان، دخالت در امور داخلی کشورها، واکنش هیجانی به بحران‌ها و غافل‌گیری در برابر افکار عمومی همگی از خطا‌های مرگبار دیپلماتیک هستند.

دکتر عراقچی این درس‌ها را از مدت‌ها پیش و علاوه بر شکل تئوریک، در میدان عمل آموخته است.

چه در مذاکرات هسته‌ای منتهی به قرارداد برجام، چه در مواجهه با بحران‌های منطقه‌ای.

وی میداند وقتی فشار‌ها از سوی کشور‌های مختلف روند مذاکرات را مختل یا همانند جنگ اخیر به طور کلی از بین میبرد میبایست با آرامش و تکیه به زبان حقوق بین‌الملل واکنش نشان دهد نه براساس عصبانیت و شعار.

همین خونسردی حساب شده باعث شده است علیرغم برخورد اولیه و خصوصا مخالفت‌های صحن علنی مجلس در روز رای اعتماد به کابینه دولت چهاردهم بتواند رفته رفته حمایت‌های سیاسی گروه‌های مختلف را جلب نماید.

نکته جالب توجه که بر آن اساس میتوان خط و مشی فعلی وزارت امورخارجه رو ترکیبی از گفتمان دکتر ظریف و شهید امیرعبدالهیان دانست آن است که به میز رسمی مذاکره اکتفا نشده و سفر‌ها به مسکو، پکن، بیروت، قاهره و سایر کشور‌های عضو پیمان بریکس نشان میدهد در این عرصه نگاه صرفا تک بعدی نبوده و به خوبی درک شده است که اگر با غرب در حال مذاکره هستیم میبابست در شرق و منطقه هم توازن مناسبی ساخته شده تا طرف مقابل متوجه شود گزینه‌ها محدود نیستند.

میتوان اینطور نتیجه گیری کرد که کار وزارت خارجه بیشتر از آنکه بازی روی یک زمین صاف و آرام باشد شبیه به حرکت بر روی طناب آن هم در حالی است که از یک سو تندباد‌های سیاست داخلی وزیده و از سوی دیگر فشار‌های بین‌المللی وجود دارند

در چنین شرایطی اگر دستگاه و دیپلماسی بخواهد فقط با تکیه بر استراتژی‌ای تک بعدی به جلو برود با اولین بحران سقوط خواهد نمود.

اما اگر وزارت خانه و در راس آن وزیر امورخارجه بر هنر توازن مسلط باشند و بدانند کجا میبایست سکوت و کجا باید قاطعانه برخورد نمایند آن وقت میتوانند بر روی این طناب باریک آرام، اما مطمئن قدم بردارند.

عباس عراقچی نمونه‌ای از همین سبک است، نه شلوغ کار و پرهیاهو، نه منفعل و خاموش.

او با متانت و نگاه چند جانبه توانست به دنیا نشان دهد قدرت سیاسی ایران فقط در اتاق مذاکره خلاصه نشده و شبکه‌ای از بازیگران داخلی را دارا است که هوشمندانه کنار همدیگر چیده شده و میتوانند در سخت‌ترین میدان‌ها (حتی جنگ) به نتایج درخشان برسند.

دیپلماسی موفق تنها هنر گفت‌و‌گو نیست، هنر شناخت صحنه و بازیگران، درک ظرافت‌های داخلی و بین‌المللی و حفظ توازن میان همه اقشار است.

پرسش اینجاست که آیا این مدل چندلایه میتواند ایران را در شرایط متلاطم امروز از چالش‌های بزرگ دیپلماتیک عبور دهد؟

برچسب ها: عباس عراقچی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
قیمت تتر امروز پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴ قیمت تتر امروز پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴
تتر در رتبه سوم بازار ارز دیجیتال قرار دارد
ایرانی‌ها از بازگرداندن ودیعه مسکن اتباع افغانستانی سر باز زدند؟ ایرانی‌ها از بازگرداندن ودیعه مسکن اتباع افغانستانی سر باز زدند؟
رئیس اتحادیه مشاوران املاک با رد ادعا‌ها درباره این‌که برخی مالکان ایرانی از بازگرداندن ودیعه مسکن اتباع افغانستانی خودداری می‌کنند گفت: به هیچ عنوان چنین موضوعی در سطح کلان صحت ندارد. این‌که پرداخت نشدن ودیعه عزیزان افغان توسط معدود مالکان را به یک جمع کل از صاحب‌خانه‌ها نسبت دهیم دور از انصاف است. البته این موضوع مالک ومستاجری است و باید از طریق مراجع ذی‌ربط برای مالکان اطلاع‌رسانی شود که با توجه به شرایط موجود موظف به پرداخت ودیعه مسکن اتباع هستند.
دستور ویژه پزشکیان برای واریز یارانه جدید دولت دستور ویژه پزشکیان برای واریز یارانه جدید دولت
وزیر تعاون درباره زمان پرداخت کالابرگ گفت: منابع برای پرداخت کالابرگ الکترونیک چهار دهک دیگر به خزانه رفته است و امیدوارم سریع‌تر پرداخت شود، چون رئیس جمهور هم تاکید دارد که این کالابرگ پرداخت شود.
اعمال سهمیه کنکور خانواده شهدای جنگ ۱۲ روزه با اعلام نتیجه اعمال سهمیه کنکور خانواده شهدای جنگ ۱۲ روزه با اعلام نتیجه
وزیر علوم گفت: سهمیه داوطلبان خانواده شهدا و جانبازان حمله صهیونیستی در زمان اعلام نتایج کنکور اعمال می‌شود.
چرا یونان به کشتی گیران نوجوان ایرانی ویزا نداد؟ چرا یونان به کشتی گیران نوجوان ایرانی ویزا نداد؟
در فاصله ۱۱ روز تا آغاز رقابت‌های کشتی آزاد و فرنگی قهرمانی نوجوانان جهان در یونان، سفر ملی‌پوشان کشتی ایران به این رقابت‌ها به دلیل مشکل ویزا در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
مغز هم مثل گوشی ظرفیت تعریف شده‌ای دارد؟ مغز هم مثل گوشی ظرفیت تعریف شده‌ای دارد؟
همیشه از ظرفیت‌های خارق‌العاده مغز انسان برای انجام کار‌های پیشرفته صحبت شده است. آیا حافظه انسان نیز همچون گجت‌های هوشمند با محدودیت مواجه می‌شود یا در این زمینه بی‌نظیر هستیم؟
اطلاعیه مهم صندوق بازنشستگی برای فرزندان بازنشستگان اطلاعیه مهم صندوق بازنشستگی برای فرزندان بازنشستگان
شرایط ثبت نام وام ازدواج فرزندان اعلام شد.
برگزیده
ولیعهد بحرین: کاخ سفید گفت توپ در زمین ایران است و آنها هستند که از مذاکره سود می‌برند ولیعهد بحرین: کاخ سفید گفت توپ در زمین ایران است و آنها هستند که از مذاکره سود می‌برند
سلمان بن حمد آل خلیفه، ولیعهد و نخست‌وزیر بحرین در دیدار با دونالد ترامپ در کاخ سفید گفت توپ در زمین ایران است و آنها هستند که از مذاکره سود می‌برند.
ملت و ملی پرتکرارترین کلمات در سخنرانی امروز رهبر ملت و ملی پرتکرارترین کلمات در سخنرانی امروز رهبر
تحلیل متن خبر منتشره از بیانات امروز رهبر معظم انقلاب، از تاکید جدی ایشان روی کلیدواژه‌های مهم حکایت می‌کند.
چرا اسرائیل حامی درروزی‌ها است؟ چرا اسرائیل حامی درروزی‌ها است؟
دروزی‌ها در جنگ‌های ۱۹۶۷، ۱۹۷۳ و در حملات علیه حزب‌الله لبنان در دهه‌های اخیر، در کنار ارتش اسرائیل جنگیده‌اند.
صفحه خبر بالای تصاویر