کد خبر: ۶۴۳۱۴
تاریخ انتشار: ۲۲ تير ۱۴۰۴ - ۲۰:۵۲

مکانیسم ماشه چیست و چطور فعال می‌شود؟

صمیم ایران برای تعلیق بخشی از همکاری‌های داوطلبانه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به حملات مستقیم اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هسته‌ای‌اش، نگرانی‌هایی را در میان اعضای اروپایی برجام به‌وجود آورده است.
مکانیسم ماشه چیست و چطور فعال می‌شود؟

به گزارش مخاطب ۲۴: با افزایش تنش‌های نظامی و دیپلماتیک بین ایران، اسرائیل و آمریکا، موضوع مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک بار دیگر در محافل سیاسی و حقوقی مطرح شده است؛ سازوکاری که در صورت فعال‌سازی، می‌تواند به بازگشت سریع و خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران منجر شود.

مکانیسم ماشه چیست؟

مکانیسم ماشه بخشی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که پس از امضای توافق هسته‌ای برجام در سال ۲۰۱۵ تصویب شد. این سازوکار به کشور‌های عضو برجام (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) اجازه می‌دهد در صورت نقض تعهدات برجامی از سوی ایران، روند بازگرداندن تحریم‌های پیشین شورای امنیت را آغاز کنند.

مهم‌ترین ویژگی این مکانیسم، غیرقابل وتو بودن آن است؛ به این معنا که اگر یکی از اعضای برجام مدعی نقض توافق از سوی ایران شود و موضوع را به شورای امنیت ببرد، در صورتی که ظرف ۳۰ روز اختلاف حل نشود، همه تحریم‌های تعلیق‌شده به‌طور خودکار بازمی‌گردند؛ حتی اگر دیگر اعضا، از جمله روسیه یا چین، با آن مخالفت کنند.

ایران در آستانه فعال‌سازی مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک است؟

در هفته‌های اخیر، تصمیم ایران برای تعلیق بخشی از همکاری‌های داوطلبانه با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به حملات مستقیم اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هسته‌ای‌اش، نگرانی‌هایی را در میان اعضای اروپایی برجام به‌وجود آورده است. اگرچه تاکنون قطعنامه‌ای برای ارجاع رسمی پرونده ایران به شورای امنیت صادر نشده، اما تحلیلگران معتقدند در صورت ادامه وضعیت فعلی، کشور‌های غربی ممکن است برای اعمال فشار، گام‌های عملی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه بردارند.

تبعات فعال شدن مکانیسم ماشه علیه ایران چیست؟

مکانیسم ماشه یکی از ابزار‌های کلیدی فشار غرب علیه ایران در چارچوب برجام است. فعال شدن آن می‌تواند نه‌تنها بازگشت تحریم‌های بین‌المللی را به‌دنبال داشته باشد، بلکه پیامدهایی، چون سقوط بیشتر ارزش ریال، کاهش تبادلات تجاری، و افزایش بی‌ثباتی در صحنه سیاسی و اقتصادی را نیز در پی خواهد داشت.

در شرایط فعلی، حفظ مسیر تعامل با آژانس و اتخاذ دیپلماسی فعال از سوی تهران، مهم‌ترین راهکار برای جلوگیری از فعال‌سازی این مکانیسم پرهزینه است. با این حال، فضای مبهم سیاسی و احتمال تصمیمات یک‌جانبه از سوی غرب، همچنان این سناریو را در وضعیت آماده‌باش قرار داده است.

منبع: دیده بان ایران

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
۵۲۵ بازی اسرائیلی در دسترس کاربران ایرانی ۵۲۵ بازی اسرائیلی در دسترس کاربران ایرانی
ارگان مطبوعاتی نزدیک به سپاه نوشت: غفلت از شناسایی شرکت‌های اسرائیلی و شرکت‌های توابع آنها، عامل ورود تعداد قابل‌توجهی بازی به سکو‌های داخلی در ایران شده است.
صادق محرمی تراکتوری شد صادق محرمی تراکتوری شد
«صادق محرمی» لژیونر فوتبال ایران، با عقد قرارداد رسمی به تراکتور پیوست.
سالانه ۱۸۰۰ پرستار مهاجرت می‌کنند سالانه ۱۸۰۰ پرستار مهاجرت می‌کنند
رئیس کل نظام پرستاری از میزان مهاجرت پرستاران از کشور خبر داد و گفت: سالانه ۱۸۰۰ پرستار مهاجرت می‌کنند
وریا غفوری به استقلال برمیگردد وریا غفوری به استقلال برمیگردد
باشگاه استقلال به دنبال دریافت مجوز حضور وریا غفوری در کادرفنی این تیم است.
جاسوس از محل استراحت شهید خبر داشت جاسوس از محل استراحت شهید خبر داشت
دختر شهید منصور عسگری دانشمند هسته‌ای در گفتگویی روایتی از نحوه هدف قرار گرفتن پدرش و همچنین فعالیت‌های هسته‌ای پدرش مطرح کرده است.
ترکیه مدارک دانش آموزان ایرانی را نمی‌پذیرد ترکیه مدارک دانش آموزان ایرانی را نمی‌پذیرد
مدارس ایرانی خارج جهت پاسخگویی به نیاز آموزشی خانواده‌ها تاسیس شده‌اند، اما این مدارس نه تنها نتوانسته‌اند نیاز‌های آموزشی دانش آموزان ایرانی در ترکیه را بر طرف کنند بلکه در اتفاقی عجیب‌تر که نشان دهنده ناکارآمدی وزارت آموزش و پرورش محسوب می‌شود مدارک مدارس ایرانی در آنکارا و استانبول از سوی دولت ترکیه و سیستم آموزشی این کشور تایید نمی‌شود.
معاون درویش هم از پرسپولیس استفعا کرد معاون درویش هم از پرسپولیس استفعا کرد
حسین بادامکی از سمت خود در باشگاه پرسپولیس کناره‌گیری کرد.
برگزیده
برنده و بازند جنگ ۱۲ روزه برنده و بازند جنگ ۱۲ روزه
برای نویسنده برد و باخت نظامی در این جنگ نامربوط است و هر دو طرف را در کل بازنده می‌دانم. برای نویسنده آسیب ندیدن کشور و ملت مهم است.
ادعای فریب نیرو‌های ایرانی در مذاکره نادرست است ادعای فریب نیرو‌های ایرانی در مذاکره نادرست است
معاون وزیر امور خارجه تأکید کرد که نیرو‌های ایرانی با هماهنگی کامل و آگاهی از تمامی جوانب در مذاکرات شرکت می‌کنند و ادعای فریب‌خوردن در میز مذاکره نادرست است.
باید بفهمیم کاترین شکدم چطور به کشور آمد؟ باید بفهمیم کاترین شکدم چطور به کشور آمد؟
وزیر پیشین امور خارجه بیان کرد: ما باید بفهمیم نفوذ از کجا می‌آید. بفهمیم کاترین شکدم چطوری آمد در کشور ما؟! چرا اینها را فراموش می‌کنیم؟ بدانیم این نفوذ از کجا آمده؟ این از همان گسل‌هاست، از همین حذف‌ها و از همین فضا‌هایی که ایجاد شده.
صفحه خبر بالای تصاویر