انتخاب سکاندار جدید سازمان امور مالیاتی کشور، مخاطب۲۴ـ مرتضی بهنام پژوهشگر اجتماعی، متأسفانه در سالهای اخیر، ورود مدیران غیرمتخصص به این سازمان تخصصی، باعث ایجاد اختلالات جدی در عملکرد این سازمان شده است. با این حال، نیروی انسانی متخصص و متعهد سازمان با فداکاری بسیار (به قیمت فرسایش روحی و جسمی خود ) توانسته است با وجود چالشها، آمار وصولی مالیات را به نحو حیرت انگیزی افزایش دهد.
با توجه به نظرسنجیهای اخیر، از جمله نظر سنجی کانال تلگرامی تکس اینفورمیشن که با بیش از ۳۶ هزار عضو بزرگترین کانال مالیاتی می باشد و تقریبا تمامی اعضا آن از کارکنان سازمان مالیاتی می باشند، مخالفت ۷۴ درصدی شرکت کنندگان در نظر سنجی با ادامه یافتن مدیریت فعلی سازمان، نشانگر نارضایتی گسترده بدنه سازمان از عملکرد مدیران منتصب دولت سیزدهم بر این سازمان می باشد. مدیرانی که علی رغم سپری شدن حدود یک سال از گفتن نه محکم مردم به مدعیان ادامه راه دولت سیزدهم و انتخاب مسیری جدید توسط مردم، هنوز بر منصب صدارت سازمان امور مالیاتی تکیه زده اند. به جرأت می توان گفت ادامه فعالیت اینگونه مدیران باقیمانده از دولت قبل در دولت چهاردهم ، یکی از عوامل موثر در کاهش سرمایه اجتماعی دولت محسوب میشود.
عدم تخصص ( و حتی عدم آشنایی!) مدیران وارده به این سازمان تخصصی با مسائل مالیاتی (و حتی عدم آشنایی این مدیران نو رسته! با ساده ترین اصول مدیریتی!) و نیز عدم توجه این مدیران به خواسته های به حق نیروی انسانی این سازمان ، اصلی ترین دلایل نارضایتیهای بدنه کارشناسی و مدیریت میانی سازمان است و ناگفته پیداست که استمرار این مدیریت منجر به استمرار نارضایتی کارکنان و النهایه کاهش کارامدی سازمان خواهد شد. در ضرورت حفظ و افزایش کارامدی سازمان مالیاتی کافی است که به اظهارات همتی وزیر سابق اقتصاد در جلسه استیضاح خود، توجه نماییم که گفته بود :" اگر سازمان مالیاتی یک روز غفلت کند،نمیتوانیم حقوق بدهیم."
در حال حاضر، جهت ایجاد تحول در روند حرکت نظام مالیاتی، نیاز به انتخاب فردی متخصص و آشنا به مشکلات فراگیر سازمان،کارکنان و مودیان مالیاتی بیش از پیش احساس میشود. با یادآوری وعده انتخاباتی دکتر پزشکیان،درباره تعهد ایشان به استفاده از جوانان و نخبگان در تصدی مناصب دولتی برای رفع مشکلات کشور با استفاده از انرژی و ایدههای نو، از رئیسجمهور محبوب و وزیر محترم اقتصاد انتظار می رود که رئیس جدید سازمان را از میان نیروهای داخلی سازمان که از نزدیک و با عمق جان با چالشها و مشکلات این دستگاه بسیار مهم و اثربخش در اقتصاد کشور آشنا هستند و میتوانند به رفع مشکلات عمده کارکنان سازمان( از جمله مشکلات مربوط به نظام جبران خدمات کارکنان و بازنشستگان سازمان، مشکلات استخدامی کارکنان شرکتی، قراردادی، کار معین و موارد مشابه، مسائل مرتبط با ایرادات سامانههای مورد استفاده در سازمان، ایرادات وارده بر نظام ارتقا کارکنان، مشکلات مرتبط به ساختمانهای محل کار و تجهیزات مورد استفاده، عدم وجود بیمه تکمیلی مناسب، عدم وجود بیمه مسئولیت کارکنان و بسیاری موارد دیگر ) که همگی به استهلاک جسمی و ذهنی و بیانگیزگی کارکنان شریف این سازمان و النهایه کاهش کیفیت خدمات منجر شده است و نیز مشکلات عدیده مودیان مالیاتی ( از قبیل تکالیف فراوان مقرر شده برای مودیان مالیاتی،عدم شفافیت کافی روندهای مطول تشخیص،دادرسی،قطعیت و اجرای مالیاتی، که گاه مودیان به سختی فراوان میتوانند از این چرخه به ظاهر بیپایان بروکراتیک خارج شوند) کمک کنند، انتخاب نمایند.
انتظار این است که ضمن پرهیز از انتخاب مجدد مدیران ارشد سابق سازمان که خود بخشی از مسببان وضع موجود هستند (آزموده را آزمودن خطاست) و دیگر ایده جدید و راهگشایی برای پیشبرد امور ندارند، فردی جدید، جوان و البته با تجربه و نخبه از نیروهای درون سازمان برای رهبری سازمان انتخاب شود تا ضمن همسو بودن با اندیشههای تحول گرایانه دولت چهاردهم، قابلیت برقراری تعامل و ارتباط با سایر مقامات بلندپایه دولتی و فعالان اقتصادی را داشته باشد و با ایدههای نوین و خلاقانه و نیز ارتباطات کارآمد، قادر به ایجاد تغییرات مثبت برای بهبود وضعیت سازمان امور مالیاتی و کارکنان آن باشد که در نهایت این تغییرات به سود دولت و مودیان مالیاتی نیز خواهد بود.