مخاطب۲۴ - خطیب موقت نماز جمعه تهران، تاکید کرد: این آقایی که در کشور عربی سخن گفته است، میداند که در حوزههای مختلف فرهنگی و علمی و زیرساختها اقتصادی در ایران چه اتفاقی رخ داده است و میداند این قدرت بزرگ مهمترین مانع در برابرجنایتهای آمریکا است.
حجتالاسلام و المسلمین سید محمد حسن ابوترابیفرد در خطبه عبادی نماز جمعه این هفته (۲۶ اردیبهشت ماه) تهران، بیان کرد: ضمن عرض تسلیت به مناسب سالگرد شهادت جانسوز پرواز خدمت، یاد جمعی از بهترین خادمان ملت ایران، رئیس جمهور شهید و همراهان ایشان را گرامی میداریم. ۳۰ اردیبهشت ماه روز جمعیت است. موضوع جمعیت امروز مهمترین مسئله امنیتی، اقتصادی و اجتماعی کشور است. بارها با ادبیات گوناگون مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
وی در ادامه اظهار کرد: نهاد خانواده رمز پرواز و تعالی جامعه است. باید خانه اوج بگیرد تا اهل خانه به خدا نزدیک شوند. شخصیت و کمال پدر و مادر در خانواده، راه تعالی جامعه را هموار میکند. نهاد خانواده نماد شخصیت، ریاست و مسئولیت دو انسان است. اساس تعالی جامعه بر خانواده است. بانوان پایه و اساس و رکن تعالی جامعه هستند، این مادران هسته که جامعه را میسازند. خانه ساخته شده به دست آنان اوج میگیرد و اهل خانه را به آسمان نزدیک میکند، نهاد خانواده نقش تعیین کنندهای در ساماندهی نظام سنی جامعه و جمعیت ایفا میکند. تغییرات جمعیتی در کنار مسائل مهمی مانند تحولات اجتماعی و فرهنگی، محیط زیست، فناوریها نوین، هوش مصنوعی از محورها اصلی پیشران و تحولات آینده کشور است.
خطیب موقت نماز جمعه تهران، تصریح کرد: ساختار سنی جمعیت افق آینده کشور را تعیین میکند. متاسفانه تغییرات ساختاری حوزه جمعیت در کشور ایران که در نزدیک دو دهه رخ داده است کشور را در موقعیتی قرار داده که باید به عنوان مهمترین و فوریترین مسئله با تلاشی دو چندان به موضوع نخست و دستور کار نهادهای علمی و پژوهشی مرتبط تبدیل شود.
وی در ادامه تاکید کرد: باید همه دستگاه از تمام ظرفیت خود برای اصلاح روند ساختار سنی جمعیت و تغییرات آن استفاده کنند. به امید اینکه این حرکت مسیر اجرایی شدن سیاستهای کلی جمعیت و قانون حمایت از خانواده را هموار سازد. مسئلهای که باید مورد توجه و اهتمام ملت و مسئولان کشور قرار گیرد تا جامعه را با یک چالش مهم فرهنگی، اقتصادی و احیانا امنیتی روبه رو نکند موضوع مهم سالخوردگی جمعیت ایران است.
وی در ادامه تاکید کرد:. جمعیت ایران از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۷۰ به حدود دو برابر افزایش پیدا کرد و در طول مدت ۶۰ سال حدود چهار برابر شد که پایه قدرت ایران بوده است. عوامل موثر بر این تحول رشد موالید در سایه تفکر عالی انقلابی و روح معنوی جامعه و توجه ویژه مادران به فردای کشور بوده است.
وی افزود: افزایش امید به زندگی از حدود ۵۰ سال به نزدیک ۷۸ سال کار بزرگجمهوری اسلامی بود. این آقایی که در کشور عربی سخن گفته است میداند که در حوزههای مختلف فرهنگی و علمی و زیرساختها اقتصادی در ایران چه اتفاقی رخ داده. میداند این قدرت بزرگ مهمترین مانع در برابرجنایتهای آمریکا است. در طول سه دهه اخیر متاسفانه نسبت جمعیت زیر ۱۵ سال کشور از ۴۵ درصد در سال ۶۵ به حدود ۲۴ درصد کاهش یافته است. در یک دهه اخیر میانگین سنی جمعیت ایران از ۲۵ سال به ۳۱ سال افزایش یافته است. یعنی کاهش موالید و حرکت به سوی سالخوردگی. نگاه به آمار تولد نوزادان هشدار جدی برای آینده کشور است. در سال ۱۳۶۵ ایرانی هر خانواده ایرانی به طور متوسط بیش از شش فرزند داشت.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: این عدد در سال ۱۳۷۱ به چهار فرزند و در سال ۱۳۷۸ به کمتر از سه فرزند و در سال ۱۳۸۵ به زیر سطح جانشینی رسید. یعنی کاهش جمعیت و کمتر از دو فرزند. آیا این نگرانی نیست؟ آیا مقامات کشور نباید به عنوان نخستین مساله کشور به این موضوع بپردازند؟
وی در ادامه بیان کرد: خوشبختانه ما با یک فرصت طلایی روبه رو هستیم که باید ملت و دولت با اراده جدی و فراهم کردن زمینههای لازم از این فرصت برای پاسداری از هویت جمعیتی ایران بهره بگیرند. از این فرصت در ادبیات جمعیت شناسی به عنوان پنجره جمعیتی یاد میشود. یک فرصت استثنایی امروز کشور است. اگر درست استفاده کنیم از سرمایه انسانی به عنوان ستون فقرات رشد و پیشرفت کشور حراست کردیم. اما اگر درست استفاده نکنیم کشور با تهدیدهای جدی رو به رو میشود.
وی افزود: فرصت پنجره جمعیتی این است که در این مقطعی که قرار داریم و حداقل در سال ۱۴۳۰ در نقطه اوج قرار دارد، در این دوره بیش از دو سوم جمعیت ایران یعنی ۷۰ درصد جمعیت کشور در سن ۱۵ تا ۶۵ سال هستند. یعنی یک قدرت انباشته شده و متراکم برای تحولات عظیم اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و علمی داریم. این پدیده از سال ۱۴۳۰ از نقطه اوج افول میکند. سرمایه امروز یعنی جمعیتی عالم با تحصیلات مناسب و تواناییهای لازم برای تحول و ساخت نهاد خانواده استوار و پویا است. در طول چهار دهه گذشته این ظرفیت به وجود آمده است. مهمترین رسالت دولت و ملت این است امروز که جامعه ما در این شرایط قرار دارد، خانوادهها در مسیر تامین نیاز جمعیتی کشور گام بردارند.
وی در ادامه تصریح کرد: پیش بینی میشود جمعیت سالخورده ایران در سال ۱۴۳۵ به حدود ۲۲ میلیون برسد. البته این ثمره رشد جمعیت است، اما مهم این است که جمعیت جوان کشور هم رشد کند. جمعیت زیر ۱۵ سال کشور هم باید در مسیر رشد برود. آنچه برای امروز اهمیت دارد استفاده از تمام ظرفیت فرهنگی، اجتماعی و علمی و مدیریت و تخصیص منابع لازم برای بهره گیری مناسب از سرمایه بزرگ نیروی انسانی در حال گذار یعنی ۷۰ درصد جمعیت ایران است.
وی در ادامه بیان کرد: رئیس جمهور و دولت و مجلس باید به طور جدی به این مسئله بپردازند. آنچه که برای آینده حائز اهمیت است برنامه ریزی مناسب برای پیگیری مشکلات سال خوردگان است. در سال ۱۴۲۰ با ۱۳ میلیون جمعیت سالخورده مواجه هستیم. جوانان عزیز باید با سبک زندگی سالم و انجام فعالیتهای ورزشی و داشتن خانواده سالم برای دوران سالخوردگی تلاش کنید.
ابوترابی فرد در خطبه سیاسی نماز جمعه این هفته تهران نیز تصریح کرد: در آستانه سالروز حادثه غمبار و تکان دهنده پرواز اردیبهشت ماه هستیم که در آن رئیس جمهور آراسته به اخلاص و تلاش و نماینده ولی فقیه و امام جمعه صادق و خدوم تبریز آقای آل هاشم و وزیر خارجه فهیم دکتر امیر عبداللهیان و تیم حفاظت و کادر پروازی فداکار و استاندار خدوم آذربایجان شرقی را از دست دادیم که موجی از غم را برای ملت ایران رقم زد.
وی در ادامه بیان کرد: گامها بلندی که شهید رئیسی در دوران کوتاه مدیریت کلان کشور در حوزه گسترش و تحکیمروابط خارجی با حضور در نهادهای بین المللی و منطقه مثل بریکس و شانگهای برداشتند و تصمیمات پر ریسک و مهمی که در اصلاح ساختار ارزی کشور برای ساخت اقتصاد فردا گرفتند، از کارهای بزرگ ایشان بود. حضور گسترده و معنادار مردم در بدرقه و تشییع پیکر این عزیزان برای اخلاق مداری و مردم مداری ایشان بود. بدون تردید یکی از ارکان اصلی حکمرانی اسلامی، اخلاق است.
خطیب موقت نماز جمعه تهران، تصریح کرد: شهید رئیسی با روحیه خستگی ناپذیر و ایمانی راسخ در طول خدمت همواره در کنار مردم و با مردم بود. جایگاه خطیر ریاست جمهوری این نقش را به گونهای برجسته کرد که رهبری انقلاب فرمودند نصاب تازهای در خدمت گزاری به مردم را ثبت کرد. شهید رئیسی به صورت جدی جانب اخلاق را پاسداشت و از رفتارهای سیاسی تهاجمی خود را دور میداشت. با این نگاه میتوان رگههای مهم حکمرانی اسلامی را در دوره سه ساله ریاست جمهور این شهید بزرگوار مشاهده کرد.
وی افزود: رئیس جمهور آمریکا که در روزهای گذشته که با هدف بازاریابی و تامین مالی و پوشش جنایتهای رژیم صهیونیستی به منطقه سفر کرد، سخنانی را گفت که اگر از بخش سطحی و سخیف آن عبور کنم دارای سطح دیگری است که به تحریف جسورانه واقعیت و حقایق روشن پرداخته است. در شرایطی که رژیم صهیونیستی نیمی از چهره زشت خود را به نمایش گذاشته و فجیعترین کشتار را به نیابت از غرب مرتکب گردیده است و سرزمینهایی از کشورها عربی و اسلامی را به اشغال نظامی درآورده و مرتکب اقدامات تروریستی و جنایتهای جنگی و نقض حاکمیت ملی لبنان و یمن و سوریه میشود، ترامپ با وقاحت آشکار از ایران به عنوان تهدید امنیت منطقه یاد میکند.
وی در ادامه بیان کرد: ایران تهدیدی برای آمریکا و رژیم صهیونیستی است. ایران عامل اقتدار و وحدت امت اسلام است. این تحریف آشکار و وقیح نمیتواند پوششی برای ۱۰ هزار و یکصد جنایت در مدت ۴۷۰ روز تجاوز به نوار غزه باشد.
ابوتراقب فرد تصریح کرد: درست در ساعاتی که رئیس جمهور آمریکا در منطقه حضور داشت و خود را تامین کننده امنیت کشورهای اسلامی معرفی میکرد با حمایت و پشتیبانی تمام عیار آمریکا نوار غزه از دسترسی به نیازهای اولیه محروم شد و ۳ هزار ۵۰۰ کودک در معرض جان باختن قرار دارند.
وی در پایان بیان کرد: شاهد نسل کشی با سلاح آمریکایی هستیم. دولتهای آمریکایی از کودتای ننگین ۲۸ مرداد تا امروز در طول بیش از هفت دهه از هیچ شرارتی برای تهدید امنیت ملی و سرزمینی و ممانعت از پیشرفت ایران و ارتقای سطح رفاه عمومی دریغ نکردند. حمایت بی دریغ از رژیم جنایتکار صدام و وضع شدیدترین تحریمها در واقع نقض حقوق انسانی یکایک ملت ایران است. این شرایطی است که روبه رو هستیم. امیدوارم با وحدت و یکپارچگی امت اسلام و قرار گرفتن در کنار ملت مظلوم فلسطین راه را برای افزایش اقتدار امت اسلام در برابر زیاده خواهی آمریکا و غرب هموار کنیم.