کد خبر: ۶۱۶۹۴
تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۱

اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر!

سومین اجلاس همکاری‌های اقتصادی میان ایران و آفریقا درشرایطی به پایان رسید که این دوره نیز مانند دوره‌های گذشته به جز هزینه‌های هنگفت برای هیات آفریقایی دستاورد خاصی برای ایران به ارمغان نداشت ضمن آنکه باتوجه به محدودیت‌های پیش روی تجارت دو قاره بعید است که سودی برای تجارت خارجی ایران داشته باشد.
اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر!

به گزارش مخاطب ۲۴: سومین اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا که قرار بود سرآغاز تحولی جدی در روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و قاره آفریقا ایجاد کند، اما شواهد نشان داد که با توجه به حجم اندک تجارت خارجی سال گذشته با آفریقا به هیچ وجه، هزینه برگزاری چنین همایش‌های بزرگی را توجیه نکرده و نه به دستاورد مشخص و ملموسی مانند انعقاد قرارداد‌های تجاری رسیده است که بتوان امیدوار به گشایش‌های اقتصادی در آینده داشت.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک،  آمار‌ها نشان می‌دهد که حجم تجارت خارجی با آفریقا در سال گذشته نزدیک به ۱/۲ میلیارد دلار  بوده است که این مقدار نسبت به حجم کل تجارت خارجی ایران رقمی بسیار ناچیز است؛ به طوری که سهم تجارت با آفریقا حدود ۱ درصد از کل تجارت خارجی ایران را تشکیل می‌دهد. با این حال مسئولان سازمان توسعه تجارت که زیر مجموعه وزارت صمت است تاکید بر این دارند که هدف گذاری برای افزایش آن تا ۱۰ میلیارد دلار باید در دستورکار قرار گیرد!

تجربه دو اجلاس گذشته درس عبرت نشد؟

سومین دوره اجلاس ایران و آفریقا از ۸ اردیبهشت با حضور نمایندگانی از ۳۸ کشور آفریقایی و ۵۱ هیئت رسمی از این کشور‌ها در تهران برگزار و در ادامه به اصفهان با محوریت چهار حوزه تخصصی شامل پتروشیمی، معدن و صنایع معدنی، کشاورزی و سلامت برگزار شد و سوال اینجاست که دو اجلاس قبلی به گواه آمار تجارت خارجی با آفریقا نشان می‌هد که آن‌طور که باید و شاید توسعه تجارت خارجی با این قاره موفق نبوده است. به همین جهت این سوال پیش می‌آید که باوجود موفقیت نبودن در اجلاس‌های قبلی چرا همچنان عزم جدی برای برگزاری سومین دوره آن وجود دارد؟

تجربه دو اجلاس گذشته ایران و آفریقا نشان می‌دهد که گرچه در آن اجلاس‌ها هم وعده‌های همکاری داده شد، اما به دلایل مختلف مانند موانع ساختاری، عدم تخصیص منابع کافی، مشکلات حمل و نقل، مسائل بانکی، موانع تعرفه‌ای و مشکلات مربوط به زیرساخت‌های تجاری مانع از تحول چشمگیر در تجارت خارجی ایران و آفریقا شد.

طعنه غیرمستقیم وزیر کشاورزی آفریقای مرکزی به ایران

حمزه گیسمالا، وزیر کشاورزی آفریقای مرکزی درخصوص همکاری ایران و آفریقا گفت: ایران در زمینه تجهیزات کشاورزی و فناوری‌های مرتبط توانمندی‌های قابل‌توجهی دارد که می‌تواند نیاز‌های آفریقای مرکزی را تأمین کند. برای مثال در بخش کشاورزی دو حوزه اصلی ازجمله تولید محصولات خوراکی برای انسان و حیوانات و تولیدات صنعتی مانند ذرت، قهوه، کاکائو و روغن‌های صنعتی مورد توجه است. او همچنین بر «کاهش تعرفه‌های گمرکی بین دو کشور» اشاره کرده که می‌تواند انگیزه‌ای برای گسترش روابط تجاری باشد همچنین قوانینی برای تضمین سرمایه‌گذاری خارجی، بازگشت سرمایه و سود آن تصویب کرده‌ایم.

گفته‌های وزیرکشاورزی آفریقای مرکزی نشان می‌دهد که همکاری ایران و کشور‌های آفریقایی در زمینه کشاورزی با وجود پتانسیل‌های فراوان، اما با چالش‌ها و مشکلات متعددی روبه رو است که مهم‌ترین مانع آن، وجود تعرفه‌های بالا و مقررات پیچیده گمرکی در کشور‌های آفریقایی است که صادرات و واردات محصولات کشاورزی را دشوار می‌کند.

موانع تجارت با آفریقا را بهتر بشناسیم

به دلیل ناکافی و غیراستاندارد بودن شبکه‌های جاده‌ای، ریلی و دریایی بسیاری از کشور‌های آفریقایی، حمل و نقل کالا‌ها و محصولات کشاورزی دشوار و پرهزینه است. از سویی دیگر، کمبود امکانات مناسب برای ذخیره‌سازی محصولات کشاورزی پس از برداشت و صنایع تبدیلی و فرآوری ناکافی، منجر به ضایعات زیاد و کاهش ارزش افزوده محصولات می‌شود.

مشکلات در نقل و انتقالات منابع مالی و عدم وجود تسهیلات اعتباری مناسب برای کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی، تجارت را با مشکل مواجه کرده ضمن اینکه تجار ایرانی در بازار کشاورزی آفریقا با رقیبانی جدی مانند کشور‌های اروپایی، چین و ترکیه رو‌به‌رو هستند که کار را برای آنها تقریبا غیرممکن می‌کند. علاوه بر آن در طول سه سال اخیر تجار ایرانی و آفریقایی ارتباطات و شبکه‌های همکاری محدودی با یکدیگر داشته که به همین دلیل اطلاعات دقیق و به‌روزی از بازار‌های کشاورزی و فرصت‌های سرمایه‌گذاری نیز به تبع آن محدود است.

مساله مهم دیگری که همکاری‌های ایران و آفریقا را زیرسوال می‌برد، هزینه‌های بالای حمل و نقل و بیمه به ویژه برای کالا‌های فاسدشدنی و رقابت‌پذیری محصولات ایرانی است که شانس ایران را درمقایسه با دیگر کشور‌ها کاهش می‌دهد. همچنین فناوری‌های کشاورزی ایران با شرایط اقلیمی و اقتصادی کشور‌های آفریقایی سازگار نیست و متناسب سازی آن هزینه و زمان زیادی می‌برد.

آقای وزیر با این حجم تجارت کم، چرا این همه ریخت و پاش؟

غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهادکشاورزی نیز در سومین اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا آفریقا درخصوص تجارت با این قاره گفت: ایران در زمینه نوآوری‌های کشاورزی پیشرفت‌های چشمگیری داشته است و در حال حاضر حجم تجارت ایران و آفریقا در محصولات کشاورزی سالانه ۳۰۰ میلیون دلار است و این تنها بخشی از ظرفیت موجود را نشان می‌دهد همچنین بخش کشاورزی ایران به دلیل تولید محصولات کشاورزی باکیفیت امکان صادرات به کشور‌های آفریقایی را دارد.

درحالی که به گفته وزیرجهاد کشاورزی کشور حجم تجارت خارجی با آفریقا در محصولات کشاورزی سالانه ۳۰۰ میلیون دلار بوده است و درمقایسه با حجم کل تجارت خارجی در سال ۱۴۰۳ که در مجموع ۱۳۰ میلیارد دلار مبادلات تجاری غیرنفتی داشته است رقمی بسیار ناچیز بوده و این همه ریخت و پاش آن هم در شرایط اقتصادی حال حاضر کشور منطقی نیست.

ازسویی دیگر،  بیشتر کشور‌های آفریقایی، به صادرات مواد خام کشاورزی مانند قهوه، کاکائو، چای، و پنبه وابسته بوده که این مواد خام بدون هیچ فرآوری صادر می‌شود و بخش بزرگی از ارزش افزوده این محصولات نصیب کشور‌های فرآوری‌کننده ازجمله اروپا و آمریکا می‌شود و کشور‌های اروپایی و آمریکا دهه‌ها در زمینه فرآوری محصولات کشاورزی آفریقا سرمایه‌گذاری کرده‌اند و دارای زیرساخت‌های عظیم و فناوری پیشرفته هستند که شانس ایران در مقایسه با آنها بسیار ضعیف است.

به گفته سید روح اله لطیفی، قائم مقام باشگاه تجار ایران و آفریقا در سبد صادراتی کالا‌های ایرانی به آفریقا، محصولات آهنی، کود اوره، مواد غذایی، انواع قیر و سایر مشتقات پترو پالایشگاهی، محصولات شیمیایی و پلاستیکی، ماشین آلات صنعتی، کف پوش، لاستیک موتور سیکلت، سیمان سفید، گچ، دارو، اسباب بازی و ظروف شیشه‌ای قرار می‌گیرد.

برگزاری سومین همایش همکاری با کشور‌های آفریقایی در حالی که دستاورد ملموسی از اجلاس‌های قبلی حاصل نشده می‌تواند این سوال را ایجاد کند که آیا رویکرد گرفته شده در قبال توسعه روابط تجاری با آفریقا نیازمند بازنگری و اصلاح نیست؟ البته این گونه به نظر می‌رسد که برای دستیابی به اهداف تعیین شده در زمینه تجارت با آفریقا، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق‌تر، رفع موانع ساختاری، حمایت جدی از فعالان اقتصادی و پیگیری مستمر توافقات باشیم نه اینکه صرفا برگزاری همایش‌ها و ریخت و پاش‌های سرسام آور انتظار افزایش چشمگیر حجم تجارت با این قاره باشیم.

منبع: تابناک

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
مدیرعامل سابق پدیده شاندیز به زندان بازگشت مدیرعامل سابق پدیده شاندیز به زندان بازگشت
نماینده مردم مشهد در مجلس گفت: اقدامات قوه قضائیه در برخورد و دستگیری مجدد مدیرعامل سابق شرکت پدیده شاندیز، در راستای حمایت از مال باختگان بوده است.
ماراتن جدید برای افزایش قیمت گوشت ماراتن جدید برای افزایش قیمت گوشت
عدم تفکیک صحیح وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه و خارج شدن گوشت گرم از فهرست کالا‌های اساسی ضربه سنگینی به امنیت غذایی مردم نشانه گرفته است که درصورت مدیریت نکردن آن پیامد‌های منفی به سلامت و سبد غذایی خانوار‌ها می‌گذارد.
سقوط آزاد بانک گردشگری سقوط آزاد بانک گردشگری
بررسی صورت‌های مالی ۹ ماهه منتهی به ۳۰ آذر ۱۴۰۳ بانک گردشگری نشان می‌دهد این بانک خصوصی و بورسی با چالش‌های جدی و نگران‌کننده‌ای در زمینه سودآوری، کنترل هزینه‌ها و مدیریت منابع مواجه شده است؛ چالش‌هایی که تداوم آنها می‌تواند آینده این بانک را در معرض تهدید جدی قرار دهد.
۱۲ دلیل مجلس برای تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست ۱۲ دلیل مجلس برای تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست
عضو هیئت تحقیق و تفحص از سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تشریح دلایل مجلس برای تفحص از این سازمان، گفت: اعضای هیئت‌رئیسه این هیئت هفته آینده در جلسه‌ای انتخاب می‌شوند.
اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر! اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر!
سومین اجلاس همکاری‌های اقتصادی میان ایران و آفریقا درشرایطی به پایان رسید که این دوره نیز مانند دوره‌های گذشته به جز هزینه‌های هنگفت برای هیات آفریقایی دستاورد خاصی برای ایران به ارمغان نداشت ضمن آنکه باتوجه به محدودیت‌های پیش روی تجارت دو قاره بعید است که سودی برای تجارت خارجی ایران داشته باشد.
رکورد فروش سووشون به نیم میلیون نسخه رسید رکورد فروش سووشون به نیم میلیون نسخه رسید
مدیرعامل نشر خوارزمی از فروش بیش از نیم میلیون نسخه از کتاب «سووشون» از ابتدای آغازبه‌کار این انتشارات خبر داد.
حمایت کامل بن فرحان از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت کامل بن فرحان از مذاکرات ایران و آمریکا
وزیر خارجه عربستان بر حمایت کامل کشورش از مذاکرات غیرمستقیم بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا تاکید کرد.
برگزیده
تصویب مشروط لایحه پالرمو در مجمع تشخیص تصویب مشروط لایحه پالرمو در مجمع تشخیص
مجمع تشخیص مصلحت نظام با الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو به صورت مشروط موافقت کرد.
جزئیات قرارداد ۶۰۰ میلیارد دلاری آمریکا و عربستان جزئیات قرارداد ۶۰۰ میلیارد دلاری آمریکا و عربستان
در یکی از بزرگ‌ترین توافق‌های اقتصادی و راهبردی جهان، آمریکا و عربستان سعودی قرارداد‌هایی به ارزش ۶۰۰ میلیارد دلار امضا کردند. این همکاری تاریخی که در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ صورت گرفت، فصل نوینی از روابط اقتصادی، امنیتی، فناوری و فرهنگی میان دو کشور را رقم می‌زند.
اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر! اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا، رویدادی با دستاورد صفر!
سومین اجلاس همکاری‌های اقتصادی میان ایران و آفریقا درشرایطی به پایان رسید که این دوره نیز مانند دوره‌های گذشته به جز هزینه‌های هنگفت برای هیات آفریقایی دستاورد خاصی برای ایران به ارمغان نداشت ضمن آنکه باتوجه به محدودیت‌های پیش روی تجارت دو قاره بعید است که سودی برای تجارت خارجی ایران داشته باشد.
صفحه خبر بالای تصاویر