مخاطب ۲۴- در پی حملات شبانه ارتش هند به خاک پاکستان و کشته شدن دستکم ۲۶ غیرنظامی و زخمی شدن ۴۶ نفر دیگر، شهباز شریف اعلام کرد که اسلام آباد آماده پاسخ متقابل به دهلی نو است.
طبق گزارش خبرگزاری رویترز، این شدیدترین تنش نظامی بین دو رقیب اتمی از بیش از دو دهه پیش تاکنون است.
دولت هند مدعی شده که در واکنش به حملهای مرگبار در منطقه پهلگام در کشمیر تحت کنترل هند (در ۲۲ آوریل) که طی آن ۲۶ نفر کشته شدند، به ۹ پایگاه «زیرساختهای تروریستی» در خاک پاکستان حمله کرده است.
ارتش پاکستان اعلام کرد که این حملات مناطق مختلفی از جمله احمدپور شرقی، مریدکه، سیالکوت، شکرگڑھ در ایالت پنجاب و همچنین شهرهای کوئلی و مظفرآباد در کشمیر آزاد (تحت کنترل پاکستان) را هدف قرار داده است.
در واکنش به این حملات، سخنگوی ارتش پاکستان احمد شریف چودری تصریح کرد که پنج جنگنده و یک پهپاد تهاجمی هند در جریان این تجاوز هدف قرار گرفته و ساقط شدهاند. وی نام سه فروند جنگنده رافائل، یک میگ-۲۹ و یک سوخو-۵۷ را در بین آنها ذکر کرد.
بر اساس این گزارش، دفتر نخستوزیر پاکستان با استناد به بند ۵۱ منشور سازمان ملل که حق دفاع مشروع را برای کشورها محفوظ میدارد، در بیانیهای رسمی اعلام کرد «پاکستان طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد، این حق را برای خود محفوظ میداند که در زمان، مکان و با شیوهای که خود تعیین میکند، در دفاع از جان شهروندان بیگناه و حاکمیت ملی خود، اقدامات تلافیجویانه انجام دهد.»
در این بیانیه همچنین آمده است «نیروهای مسلح پاکستان رسماً مجاز هستند تا اقدامات متقابل لازم را در این خصوص انجام دهند.»
نخستوزیر پاکستان در ادامه تأکید کرد «هند، بار دیگر برخلاف منطق و عقلانیت، شعلههای آتش را در منطقه برافروخته و مسئولیت کامل تبعات بعدی این اقدام متوجه دهلینو خواهد بود.»
همزمان، وزارت امور خارجه پاکستان نیز کاردار هند را فراخوانده و مراتب اعتراض شدید اسلامآباد نسبت به آنچه «حملات بیدلیل و تحریکآمیز» خوانده شده، اعلام کرد.
در بیانیه این وزارتخانه هشدار داده شده که «چنین رفتار بیپروایی از سوی هند تهدیدی جدی برای صلح و ثبات منطقهای به شمار میآید.»
روایت هند: حمله به پایگاههای تروریستی
در مقابل، سخنگویان نظامی هند در یک نشست خبری ادعا کردند که حملات به مراکزی متعلق به گروههای شبهنظامی مانند جیش محمد و لشکر طیبه انجام شده است. به ادعای آنها، این پایگاهها مراکز آموزش، تسلیحات، سربازگیری و شستوشوی مغزی بودهاند.
آنها همچنین ادعا کردند که در حملات خود از تسلیحات خاص و فناوریهای پیشرفته استفاده کردهاند تا از خسارات به زیرساختها و غیرنظامیان جلوگیری شود؛ هرچند به جزئیات این تجهیزات اشارهای نکردند.
دبیر کل وزارت خارجه هند ویکرام میسری در این نشست گفت «اطلاعات نشان میداد که حملات بیشتری از سوی گروههای تروریستی مستقر در پاکستان در راه است، بنابراین اقدام پیشگیرانه اجتنابناپذیر بود.»
او همچنین پاکستان را متهم کرد که پس از حمله به پهلگام هیچ اقدامی برای مقابله با «زیرساختهای تروریستی» انجام نداده و افزود «پاکستان هنوز پاسخگوی حمایت از این گروهها نیست.»
در مقابل، اسلامآباد هرگونه دخالت در حمله پهلگام را رد کرده و شهباز شریف پیشنهاد داده بود که در صورت تشکیل هیأتی بیطرف برای تحقیق، پاکستان در آن مشارکت خواهد کرد.
وضعیت در کشمیر؛ سایه جنگ سنگینتر میشود
طبق این گزارش، رویارویی کنونی یادآور درگیری نظامی بزرگ در سال ۲۰۱۹ است که طی آن، حمله هوایی هند به منطقه بالاکوت با واکنش نظامی پاکستان و سرنگونی یک جنگنده هندی همراه شد؛ خلبان آن پس از اسارت، در اقدامی نمادین آزاد شد.
صبح روز چهارشنبه، تبادل آتش شدید در امتداد خط کنترل (LoC) – مرز مورد مناقشه بین دو کشور – ادامه یافت.
گزارشها حاکی از آن است که در سوی هندی، ۱۰ غیرنظامی کشته و ۴۸ نفر زخمی شدهاند. رویترز به نقل از منابع رسمی گزارش داده که در سوی پاکستانی، دستکم ۶ نفر جان خود را از دست دادهاند.
چهار منبع محلی در کشمیر تحت کنترل هند نیز به رویترز گفتهاند که سه جنگنده هندی در نقاط مختلف این منطقه سقوط کردهاند؛ هرچند وزارت دفاع هند هنوز این موضوع را بهطور رسمی تأیید نکرده است.