کد خبر: ۵۹۹۴۲
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۱

عراقچی: مذاکرات با آمریکا غیرمستقیم است؛ شیوه دیگری را نمی‌پذیریم

وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در نشریه آمریکایی با تأکید بر آمادگی ایران برای مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، نوشت: ایران آماده است با جدیت وارد تعامل و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفت‌و‌گو شود. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.
عراقچی: مذاکرات با آمریکا غیرمستقیم است؛ شیوه دیگری را نمی‌پذیریم

مخاطب۲۴- سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در یادداشتی در نشریه آمریکایی واشنگتن‌پست نوشت: در هفته‌های اخیر، مجموعه‌ای از نامه‌ها و پیام‌ها میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا رد و بدل شده است. برخلاف برخی تفسیر‌های سطحی، این ارتباطات دست‌کم از سوی ما نه نمادین بوده‌اند و نه تشریفاتی. ما آنها را تلاشی واقعی برای شفاف‌سازی مواضع و گشودن پنجره‌ای به‌سوی دیپلماسی تلقی می‌کنیم.

با توجه به اظهارات روز دوشنبه رئیس‌جمهور دونالد ترامپ، ایران آماده است با جدیت وارد تعامل شود و با هدف دستیابی به یک توافق وارد گفت‌و‌گو شود. ما روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم دیدار خواهیم کرد. این دیدار به همان اندازه که یک فرصت است، یک آزمون نیز هست.

پیگیری مذاکرات غیرمستقیم، انتخابی راهبردی است

مدلی که ما برای این تعامل پیشنهاد می‌دهیم، نوآورانه یا بی‌سابقه نیست. ایالات متحده خود در حال میانجی‌گری مذاکرات غیرمستقیم میان روسیه و اوکراین است، مناقشه‌ای به‌مراتب شدیدتر و پیچیده‌تر که ابعاد راهبردی، سرزمینی، نظامی، امنیتی و اقتصادی را در بر می‌گیرد.

من شخصاً نیز تجربه هدایت مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده را داشته‌ام. این روند که در سال ۲۰۲۱ با میانجی‌گری اتحادیه اروپا انجام شد، هرچند پیچیده‌تر و دشوارتر از مذاکره مستقیم بود، اما هم امکان‌پذیر و هم ثمربخش بود. اگرچه آن زمان به خط پایان نرسیدیم، اما دلیل اصلی آن، نبود اراده واقعی از سوی دولت جو بایدن بود.

پیگیری مذاکرات غیرمستقیم نه یک تاکتیک است و نه بازتاب یک گرایش ایدئولوژیک، بلکه انتخابی راهبردی است که بر پایه تجربه اتخاذ شده است. ما با دیواری بزرگ از بی‌اعتمادی مواجه هستیم و نسبت به صداقت نیت‌ها تردید‌های جدی داریم؛ تردید‌هایی که با اصرار ایالات متحده بر از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» پیش از هرگونه تعامل دیپلماتیک، تشدید شده‌اند.

باید به این درک مشترک برسیم که «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راه‌حل نظامی»

برای حرکت به‌سوی آینده، ابتدا باید به درک مشترکی از این واقعیت برسیم که به‌طور اصولی، چیزی به‌نام «گزینه نظامی» وجود ندارد، چه رسد به «راه‌حل نظامی». رئیس‌جمهور ترامپ نیز با توصیه به آتش‌بس به‌عنوان نخستین گام برای پایان دادن به جنگ اوکراین، به‌روشنی به این واقعیت اذعان کرده است.

هزینه کردن منابع مالیات‌دهندگان آمریکایی برای تشدید حضور نظامی ایالات متحده در منطقه ما، حضوری که می‌تواند جان سربازان آمریکایی را هزاران کیلومتر دورتر از خاک‌شان به خطر بیندازد، نه تنها به نتیجه دیپلماتیک منتهی نمی‌شود، بلکه مانعی برای آن است. ملت سرافراز ایران، که دولت من در زمینه بازدارندگی واقعی بر قدرت آنان تکیه دارد، هرگز تحمیل و اجبار را نخواهد پذیرفت.

ما نمی‌توانیم تصور کنیم که رئیس‌جمهور ترامپ بخواهد به یکی دیگر از رؤسای‌جمهور ایالات متحده بدل شود که درگیر جنگی فاجعه‌بار در خاورمیانه شده است؛ جنگی که به سراسر منطقه گسترش خواهد یافت و هزینه‌ای به‌مراتب فراتر از هفت تریلیون دلار از مالیات مردم آمریکا خواهد داشت، هزینه‌ای که دولت‌های پیشین آمریکا در افغانستان و عراق بر باد دادند.

هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است

با نگاهی به آینده، ۲ نکته اساسی شایسته‌ی تأکید است.

نخست آن‌که ممکن است رئیس‌جمهور ترامپ علاقه‌ای به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نداشته باشد، اما این توافق حاوی یک تعهد کلیدی است که در آن آمده است: «ایران بار دیگر تاکید می‌کند که هیچ‌گاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جست‌و‌جو، تولید و یا به دست آوردن سلاح هسته‌ای نخواهد بود..» (بند iii از «مقدمه و مفاد کلی» برجام)

۱۰ سال پس از انعقاد برجام و نزدیک به هفت سال پس از آنکه ایالات متحده به‌طور یک‌جانبه از این توافق خارج شد، هیچ‌گونه مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران این تعهد را نقض کرده است. این موضوع بار‌ها و بار‌ها در ارزیابی‌های نهاد‌های اطلاعاتی ایالات متحده مورد تأیید قرار گرفته است.

«تولسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی آمریکا، اخیراً تصریح کرده است که «ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و رهبر معظم [آیت‌الله سید علی خامنه‌ای]برنامه تسلیحات هسته‌ای را که در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده بود، مجدداً فعال نکرده است.»

ما نسبت به بسیاری از جنبه‌های سیاست جهانی آمریکا، و به‌ویژه سیاست‌های غرب در منطقه خود، از جمله استاندارد‌های دوگانه در حوزه اشاعه تسلیحات، انتقاد‌ها و گلایه‌های جدی داریم. به همین ترتیب، ممکن است برخی نگرانی‌ها نیز درباره برنامه هسته‌ای ما وجود داشته باشد. ما زمانی که در سال ۲۰۱۵ به توافق برجام پیوستیم، آمادگی خود را برای پاسخ‌گویی به این نگرانی‌ها اثبات کردیم، توافقی که از موضعی برابر و مبتنی بر احترام متقابل شکل گرفت.

اما با وجود آن‌که هنوز به چارچوب برجام پایبند مانده‌ایم، تجربه ما از عدم تمایل یا ناتوانی ایالات متحده و اتحادیه اروپا در انجام تعهدات‌شان در چارچوب این توافق هسته‌ای، بسیاری را در ایران به این نتیجه رسانده که حصول هر توافق جدید، مستلزم دریافت تضمین‌هایی برای اجرای متقابل تعهدات است.

ایران برای حضور فعال شرکت‌ها و کسب‌وکار‌های بین‌المللی باز است

دوم، یک سوءبرداشت جدی وجود دارد که باید برطرف شود. بسیاری در واشنگتن، ایران را از منظر اقتصادی کشوری بسته تصویر می‌کنند. اما واقعیت آن است که ایران به‌طور کامل برای حضور فعال شرکت‌ها و کسب‌وکار‌های بین‌المللی باز است. این محدودیت‌ها، نه از جانب ایران، بلکه از سوی دولت‌های ایالات متحده و موانع تحمیل‌شده توسط کنگره بوده‌اند که شرکت‌های آمریکایی را از ورود به بازار ایران، بازاری با فرصت‌هایی در مقیاس تریلیون دلاری، باز داشته‌اند.

در حقیقت، زمانی که آمریکا در چارچوب برجام مجوز فروش هواپیما‌های مسافربری را صادر کرد، ایران بلافاصله برای خرید بیش از ۸۰ فروند هواپیما با شرکت بوئینگ وارد مذاکره و عقد قرارداد شد. گفتن اینکه فرصت‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران بی‌نظیر است، حق مطلب را ادا نمی‌کند.

ما آماده‌ایم نیت صلح‌آمیز خود را شفاف کنیم

پیشنهاد ما برای آغاز مذاکرات غیرمستقیم همچنان روی میز قرار دارد. ما بر این باوریم که اگر اراده واقعی وجود داشته باشد، همواره راهی برای پیشرفت هست. همان‌طور که تجربه‌های اخیر نشان داده‌اند، دیپلماسی در گذشته نتیجه‌بخش بوده و همچنان می‌تواند مؤثر باشد. ما آماده‌ایم نیت صلح‌آمیز خود را شفاف کنیم و برای رفع هرگونه نگرانی منطقی، اقدامات لازم را انجام دهیم.

در مقابل، ایالات متحده می‌تواند جدیت خود را در مسیر دیپلماسی با پایبندی واقعی به توافقی که امضا می‌کند نشان دهد. اگر به ما احترام گذاشته شود، ما نیز با احترام پاسخ خواهیم داد. اما افزایش حضور نظامی پیام کاملاً متضادی ارسال می‌کند.

فرصت این وجود دارد تا ایالات متحده یک «رئیس جمهور صلح» داشته باشد

این سخن من را به یاد داشته باشید: ایران دیپلماسی را ترجیح می‌دهد، اما به‌خوبی می‌داند چگونه از خود دفاع کند. ما نه در گذشته در برابر تهدید‌ها تسلیم شده‌ایم و نه اکنون و نه در آینده تسلیم خواهیم شد. ما خواهان صلح هستیم، اما هرگز تسلیم را نمی‌پذیریم.

اکنون توپ در زمین آمریکاست. اگر آمریکا به‌دنبال راه‌حل دیپلماتیک واقعی است، ما مسیر آن را پیش‌تر نشان داده‌ایم. اما اگر هدفش تحمیل اراده از طریق فشار باشد، باید بداند: ملت ایران در برابر زبان زور و تهدید، متحدانه و قاطع واکنش نشان می‌دهد. اکنون فرصتی وجود دارد تا ایالات متحده سرانجام یک «رئیس جمهور صلح» داشته باشد. این‌که آیا این فرصت را مغتنم می‌شمارد یا نه، انتخاب خود آنهاست.

بیشتر بخوانید



برچسب ها: سید عباس عراقچی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
اطلاعات محرمانه از موشک‌های کروز اطلاعات محرمانه از موشک‌های کروز
بیش از یک نوع موشک کروز توسط ارتش‌های جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولاً بر اساس سرعت از هم متمایز می‌شوند. بسته به سیستم‌های پرتاب و اهداف ترجیحی نسخه‌های متفاوتی وجود دارد، به همین دلیل است که سیستم‌های پرتاب هوایی، دریایی و زمینی برای موشک‌های کروز طراحی شده است.
باغ سنگی؛ میوه‌هایی از جنس سنگ باغ سنگی؛ میوه‌هایی از جنس سنگ
«باغ سنگی» سیرجان، واقع در دهستان بلورد و در ۳۰ کیلومتری شهر سیرجان استان کرمان، یکی از جاذبه‌های منحصربه‌فرد ایران است. این باغ، با وسعتی حدود ۱۰۰۰ متر مربع و ۱۸۰ درخت، ویژگی خاصی دارد؛ میوه‌های سنگی که به شاخه‌های درختان آویزان شده‌اند. «باغ سنگی» حاصل تلاش‌های «درویش خان اسفندیارپور» است.
۴ روش موثر برای صاف کردن دندان بدون نیاز به ارتودنسی! ۴ روش موثر برای صاف کردن دندان بدون نیاز به ارتودنسی!
اصلاح طرح لبخند و داشتن دندان‌های صاف و مرتب، آرزوی بسیاری از افراد است. اما تصور بستن سیم و براکت‌های ارتودنسی، گاهی این آرزو را به تعویق می‌اندازد. خبر خوب این است که امروزه، روش‌های نوینی مثل لمینت دندان، کامپوزیت بدون تراش و... برای صاف کردن دندان بدون ارتودنسی ابداع شده‌اند.
اعلام کد دستوری استعلام کالابرگ اعلام کد دستوری استعلام کالابرگ
مرحله دوم کالابرگ الکترونیکی با اعتبار ویژه برای دهک‌های میانی از امروز آغاز شد و خرید ۱۱ قلم کالای اساسی را ممکن می‌سازد.
آیا موضع آمریکا در قبال ایران تغییر کرده است؟ آیا موضع آمریکا در قبال ایران تغییر کرده است؟
دونالد ترامپ صبح سه‌شنبه نشستی را با حضور مقامات ارشد آمریکا درباره مذاکرات با ایران در اتاق بحران کاخ سفید برگزار کرد.
آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه امور کشور نباید معلق و مشروط به مذاکرات شود، اظهار کرد: انتظار این است که قوای سه. گانه و همه دستگاه‌ها توان خود را برای تحقق اهداف کشور در مسیر روشن برنامه هفتم توسعه به کار ببندند. مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز آماده است در چارچوب‌های قانونی به دولت کمک کند.
کاهش ساعات کاری ادارات از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور کاهش ساعات کاری ادارات از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور
مدیرعامل شرکت توانیر گفت: براساس مصوبه هیئت وزیران پیش بینی شده از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریور ماه برنامه اصلاح ساعت کاری ادارات صورت گیرد
برگزیده
آیا موضع آمریکا در قبال ایران تغییر کرده است؟ آیا موضع آمریکا در قبال ایران تغییر کرده است؟
دونالد ترامپ صبح سه‌شنبه نشستی را با حضور مقامات ارشد آمریکا درباره مذاکرات با ایران در اتاق بحران کاخ سفید برگزار کرد.
آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست آملی لاریجانی: فعلاً FATF در مجمع تشخیص قابل بررسی نیست
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه امور کشور نباید معلق و مشروط به مذاکرات شود، اظهار کرد: انتظار این است که قوای سه. گانه و همه دستگاه‌ها توان خود را برای تحقق اهداف کشور در مسیر روشن برنامه هفتم توسعه به کار ببندند. مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز آماده است در چارچوب‌های قانونی به دولت کمک کند.
شورای فدراسیون روسیه پیمان همکاری جامع استراتژیک با ایران را تصویب کرد شورای فدراسیون روسیه پیمان همکاری جامع استراتژیک با ایران را تصویب کرد
مسکو و تهران گامی بلند در جهت تحکیم روابط برداشتند؛ شورای فدراسیون روسیه پیمان همکاری جامع استراتژیک با ایران را به اتفاق آرا تصویب کرد، پیمانی که فصل نوینی در همکاری‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی بین دو کشور می‌گشاید.
صفحه خبر بالای تصاویر