مخاطب ۲۴- گل سوم سپاهان و شادی زکی پور و حرکت اشتباهش مقابل هواداران شوکه شده و عصبانی پرسپولیس، فارغ از گرد و خاک احساسات و هواداری، حتی از سوی اصفهانیهای فوتبال شناس هم محکوم و غیر اخلاقی توصیف شد.
هواداران سپاهان و البته باشگاه سپاهان حق دارند که روی جزئیات فیلم شادی پس از گل میلاد تاکید و اصرار داشته باشند که مگر چه شده؟
هر فیلمی را که شطرنجی کنند و تکه تکه، دلیل بر منشوری بودنش نیست!
بله، اما ماهیت و ذات فوتبال آن هم در کشور ایران هم شاید حق داشته باشد که از دور، ناباورانه به کلکسیونی از کارهای غیر حرفهای مردان بزرگ فوتبال خود نگاه کند و افسوس بخورد. کاری که کاپیتان پرسپولیس کرد، کار کوچکی نبود و شاید بتوان گفت که با کمی اغراق، یک تنه تیمش را نابود کرد. در آن سوی میدان هم واقعا چه دلیلی داشت که ستاره سپاهان اینگونه مقابل هواداران پرسپولیس دست به چنین شادی بعد از گلی بزند؟
اوج این حواشی شادی جنجالی میلاد زکیپور پس از زدن گل سوم و برتری سپاهان در وقتهای اضافه این دیدار بود. یک شادی حاشیهساز که مرزهای بیاخلاقی را در فوتبال در نوردید.
این حرکت که بهعنوان «شادی گل منشوری» شناخته شد، منجر به صدور حکم محرومیت موقت برای وی از سوی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال شد.
با هم نگاهی بیندازیم به موارد نسبتا مشابه در فوتبال جهان به ویژه در فوتبال اروپا یا جامهای جهانی و نوع جریمه و سطح برخورد یوفا و فیفا را بررسی کنیم.
در مرحله یکهشتم نهایی مسابقات یورو ۲۰۲۴، جود بلینگام، هافبک تیم ملی انگلیس، پس از به ثمر رساندن گل تساوی مقابل اسلواکی، شادی گلی نامناسب به سمت نیمکت حریف انجام داد. کمیته انضباطی یوفا پس از بررسی این رفتار، وی را به پرداخت جریمه مالی محکوم کرد، اما از محرومیت وی خودداری نمود تا بتواند در مرحله بعدی مقابل سوئیس به میدان برود.
در جریان مسابقات جام ملتهای آسیا، حمزه الدردور، بازیکن تیم ملی اردن، پس از گلزنی، به سمت نیمکت تیم عراق رفت و شادی گلی تحریکآمیز انجام داد. این اقدام منجر به درگیری با کادر فنی تیم خودی شد و در نهایت، فدراسیون فوتبال اردن وی را از اردوی تیم ملی اخراج کرد.
در دیداری بین تیمهای استقلال و ذوبآهن در سال ۱۳۹۷، سجاد آقایی و اللهیار صیادمنش، دو بازیکن استقلال، پس از گلزنی، شادی گلی انجام دادند که از سوی کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال ایران نامناسب تشخیص داده شد. این دو بازیکن به مدت یک ماه از همراهی تیم خود محروم شدند.
رفتارهای نامتعارف در شادی پس از گل، میتواند عواقب جدی برای بازیکنان در پی داشته باشد. فدراسیونهای فوتبال در سراسر جهان با هدف حفظ روحیه ورزشی و احترام متقابل، برخوردهای انضباطی قاطعی با چنین رفتارهایی انجام میدهند.
در جریان مسابقات یورو ۲۰۲۴، مریح دمیرال، مدافع تیم ملی ترکیه، پس از گلزنی مقابل اتریش، شادی گلی انجام داد که بهعنوان نژادپرستانه تلقی شد. این اقدام منجر به محرومیت دو جلسهای وی از سوی یوفا گردید.
یان اسمیت، داور اهل اپمیر در شمال هلند، پس از جشن گرفتن قهرمانی با تیم برنده در لیگ دسته چهارم، به دلیل این رفتار غیرحرفهای، از سوی فدراسیون فوتبال هلند بهصورت مادامالعمر از قضاوت محروم شد.
در تاریخ لالیگا اسپانیا، مواردی وجود داشته که بازیکنان پس از گلزنی با درآوردن پیراهن خود، هواداران تیم حریف را تحریک کردهاند. این اقدامات معمولاً با واکنشهای تند از سوی هواداران و گاهی جریمههای مالی یا انضباطی از سوی فدراسیون فوتبال اسپانیا همراه بوده است.
در سال ۲۰۲۰، لیونل مسی پس از گلزنی در دیدار مقابل اوساسونا، پیراهن خود را درآورد تا ادای احترامی به دیگو مارادونا انجام دهد. این اقدام، اگرچه با نیت بزرگداشت مارادونا بود، اما طبق قوانین فدراسیون فوتبال اسپانیا، هرگونه درآوردن یا بالا زدن پیراهن و نشان دادن نوشته یا تصویر، با جریمه نقدی همراه است. در نتیجه، باشگاه بارسلونا به دلیل این شادی گل مسی، مبلغ ۳۰۰۰ یورو جریمه شد.
در سال ۲۰۲۴، وینیسیوس جونیور، بازیکن رئال مادرید، پس از گلزنی در دیدار مقابل بایرن مونیخ در لیگ قهرمانان اروپا، شادی گلی انجام داد که باعث عصبانیت هواداران بایرن شد. اگرچه او پیراهن خود را درنیاورد، اما شادی گل تحریکآمیز او واکنشهای تندی را از سوی هواداران حریف به همراه داشت و با محرومیت روبهرو شد.