آزمایش خون یکی از ابزارهای قدرتمند برای بررسی سلامت بدن است؛ اما گاهی اعداد و اصطلاحات آن میتوانند گیجکننده به نظر برسند. یکی از این اصطلاحات MCH است؛ شاخصی که میزان متوسط هموگلوبین در گلبولهای قرمز را اندازهگیری میکند. پایین یا بالا بودن MCH میتواند اطلاعات مهمی از وضعیت داخلی بدن به ما بدهد؛ اطلاعاتی که میتواند نشانه برخی کمبودهای ساده تغذیهای یا نشانه برخی بیماریهای مهم باشد. در این مقاله با MCH و نحوه تفسیر آن آشنا میشویم.
MCH یا Mean Corpuscular Hemoglobin، یکی از فاکتورهای مهم در آزمایش خون است که نشان میدهد به طور متوسط چه مقدار هموگلوبین در هر گلبول قرمز وجود دارد. هموگلوبین، پروتئینی است که اکسیژن را در خون حمل میکند و میزان آن میتواند اطلاعات مهمی درباره سلامت کلی بدن ارائه دهد.
گاهی ممکن است برگه آزمایش خود را بگیرید و از بالا بودن MCH در آزمایش خون خود نگران شوید؛ باید گفت بررسی علت دقیق این موضوع، نیازمند بررسی بیشتری است. زیرا MCH با فاکتورهایی دیگری نیز مرتبط است و اگر نتیجه MCH در آزمایش خون شما خارج از محدوده طبیعی باشد، گاهی ممکن است نشاندهنده مشکلاتی مانند کمخونی یا سایر اختلالات خونی باشد؛ اما تفسیر دقیق آن گاهی به آزمایشهای تکمیلی نیاز دارد.
پایین یا بالا بودن MCH در آزمایش خون نشاندهنده شرایط مختلفی است که بر اساس آنها، پزشک میتواند تشخیص مناسب را انجام داده و درمان لازم را تجویز کند. اما محدوده طبیعی MCH چقدر است و چه عواملی میتوانند بر آن تاثیر بگذارند؟
به طور کلی، محدوده طبیعی MCH برای بزرگسالان بین ۲۷.۵ تا ۳۲.۲ پیکوگرم است. البته این مقدار ممکن است بین زنان و مردان کمی متفاوت باشد. به عنوان مثال، زنان به دلیل از دست دادن خون در دوران قاعدگی، معمولا سطح MCH کمی پایینتری دارند که این موضوع طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
برای نوزادان، محدوده طبیعی MCH کمی بالاتر و بین ۳۲ تا ۳۴ پیکوگرم است.
در آزمایشهای قبل از ازدواج، سطح نرمال MCH معمولا بین ۲۶ تا ۳۳ پیکوگرم هموگلوبین در هر گلبول قرمز در نظر گرفته میشود.
برای زنان باردار، سطح MCH در سه ماهه اول به طور میانگین حدود ۳۰.۲ و در سه ماهه سوم حدود ۲۸.۸ است.
یکی از دلایل شایع این اتفاق، کمخونی میکروسیتیک است؛ اختلالی که در آن گلبولهای قرمز کوچکتر از حد طبیعی هستند. کمبود شدید آهن در بدن یکی از اصلیترین دلایل این نوع کمخونی است. دو موردی که معمولا پزشکان در مواجهه با MCH پایین به آن فکر میکنند، کمخونی فقر آهن و تالاسمی هستند. اگر هر یک از بیماریهای زیر را داشته باشید، ممکن است در معرض خطر کمخونی فقر آهن و در نتیجه پایین بودن MCH قرار بگیرید:
علاوه بر این، اگر بدن به اندازه کافی گلبول قرمز تولید نکند، سطح MCH نیز ممکن است کاهش یابد. این شرایط در بیماریهایی مانند تالاسمی دیده میشود. تالاسمی یک اختلال ژنتیکی است که از والدین به ارث میرسد و باعث کمخونی میشود. در تالاسمی مینور، معمولا سطح MCV و MCH پایین است. این بیماری انواع مختلفی دارد و بسته به شدت آن، علائم و روشهای درمانی متفاوت است.
بالا بودن MCH در آزمایش خون ممکن است نشاندهنده این باشد که گولبولهای قرمز شما بزرگتر از حد طبیعی است. این حالت به نام کمخونی ماکروسیتیک شناخته میشود و معمولا در سنین بالا شایعتر است. علاوه بر این، سبک زندگی و عوامل ژنتیکی نیز میتوانند در افزایش MCH نقش داشته باشند. اگر هر یک از شرایط زیر را داشته باشید، ممکن است در معرض خطر کمخونی ماکروسیتیک و بالا بودن MCH قرار بگیرید:
وقتی بدن نتواند به اندازه کافی هموگلوبین تولید کند، سطح MCH در آزمایش خون کاهش مییابد و پایینتر از حد طبیعی میآید. علاوه بر بیماریهای ذکر شده در بالا، بعضی دلیل سادهتر نیز میتوانند باعث پایین آمدن MCH در آزمایش خون شوند:
با هومکا، همه آزمایشهای پزشکی مانند MCH به راحتی و بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه، در خانه قابل انجام است! هومکا با ارائه خدمات آزمایش در منزل، این امکان را فراهم کرده تا در کمترین زمان و با بالاترین دقت، آزمایشهای خون خود را انجام دهید. تنها با یک تماس یا ثبتنام آنلاین، متخصصان هومکا به منزل شما میآیند و نمونهگیری را انجام میدهند. نتایج آزمایش نیز بهسرعت و به صورت آنلاین در اختیار شما قرار میگیرد. همچنین در صورت لزوم میتوانید به صورت آنلاین با پزشک مشورت کرده و علت پایین یا بالا بودن MCH در آزمایش خون خود را بدانید. برای اطلاعات بیشتر با هومکا تماس بگیرید.