کد خبر: ۵۷۰۹۰
تاریخ انتشار: ۰۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۴۱

راهبرد عراقچی در کابل

سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و هیات همراه وی به افغانستان در حالی انجام شد که کشورمان مدت‌ها درگیر چالش‌هایی از جمله تامین حقابه هیرمند، مسائل امنیتی و بازگشت مهاجران غیرقانونی افغان به کشورشان است.
راهبرد عراقچی در کابل

مخاطب۲۴- سفر رئیس دستگاه دیپلماسی ایران سید عباس عراقچی که روز گذشته (یکشنبه) همراه با یک هیات سیاسی و اقتصادی به کابل انجام شد، دیدار و گفت‌و‌گو با مقام‌های ارشد حکومت سرپرست افغانستان از جمله وزیر امور خارجه و رئیس الوزرا را به همراه داشت.



عراقچی در خصوص جمع بندی سفر خود به کابل به خبرنگاران گفت که همواره ایران از تحولات ۴۵ سال گذشته افغانستان متاثر شده و آثار این تحولات را تحمل کرده است.

بیشتر بخوانید


وی موضوعاتی از جمله مهاجران افغان در ایران، مواد مخدر و یا گروه‌های تروریستی القاعده و داعش را از جمله مواردی ذکر کرد که ایران همیشه از تحولات افغانستان تاثیر گرفته است. عراقچی در بخشی دیگر از سخنانش بر مساله آب و امنیت مرز‌ها تاکید کرد که موضوعات «مهم و تاثیرگذار» هستند و مدیریت آنها از طریق تعامل و گفت‌و‌گو انجام می‌شود.



تامین حقابه از طریق هیرمند و هریرود موضوعی است که ایران به طور تاریخی در این خصوص با همسایه خود با مشکل رو‌به‌رو بوده و از زمان روی کار آمدن طالبان در افغانستان بیشتر با چالش‌های آن دست و پنجه نرم می‌کند.

راهبرد عراقچی در کابل

اهمیت این مساله در جریان سفر عراقچی به کابل به حدی بود که ملا محمدحسن آخند، رئیس الوزرای حکومت سرپرست افغانستان در دیدار با رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان، تامین حقابه ایران از هیرمند را یک «تعهد شرعی، اخلاقی و انسانی» دانست که «حتی بدون وجود معاهده، افغانستان خود را موظف به این امر می‌داند.»



در راستای اجرای معاهده ۱۳۵۱ هیرمند بین ایران و افغانستان، بهمن ماه سال گذشته بیست و هفتمین نشست کمیساران آب هیرمند با حضور نمایندگان دو کشور در شهر زابل برگزار شد.



در آن نشست طرف ایرانی ضمن ارائه گزارشی درخصوص دریافت نشدن حقابه از رودخانه هیرمند در سال‌های اخیر، به موانعی از جمله مشکلات فنی سازه‌های احداثی در مسیر این رودخانه به ویژه اصلاح سد کمالخان اشاره کرد.



بازگشت شهروندان غیرقانونی افغانستان به کشورشان با توجه به برقراری امنیت و تلاش ایران برای اخراج مهاجران غیرقانونی، دیگر موضوع مورد بحث در دیدار عراقچی با سران طالبان بود که در داخل مشکلاتی مانند شناسایی و هویت اتباع را به همراه داشته است.



امیر خان متقی وزیر امور خارجه حکومت سرپرست افغانستان نیز در دیدار با عراقچی ضمن قدردانی از میزبانی سخاوتمندانه مردم ایران از مهاجران و پناهجویان افغان در مدت پنج دهه گذشته، بازگشت مهاجران را از اولویت‌های حکومت طالبان برشمرد.



بازگرداندن اتباع به ویژه مهاجران غیرقانونی موضوع بسیار پیچیده و هزینه‌بر برای جمهوری اسلامی ایران است و تا زمانیکه حکومت طالبان بستر مناسب و امنی را برای شهروندان خود در کشور ایجاد نکند، بازگشت افغان‌ها دشوارتر خواهد شد.



از سوی دیگر این مساله نیز وجود دارد که در صورت حل نشدن مشکلات در افغانستان ممکن است مهاجران غیرقانونی بیشتری به سمت کشور‌های همسایه از جمله ایران گسیل شوند.



تروریسم، ناامنی و آرام نگه داشتن مرز‌ها به نظر مهم‌ترین موضوعی بود که پای عراقچی را به کابل باز کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در این مورد در جمع خبرنگاران گفت که بحث امنیت مرز‌ها مهم بود و تاکید هر دو طرف بر این بود که امنیت مرز‌ها مهم است.



مساله تروریسم در افغانستان یک معضل عمیق است که نه مساله دیروز یا امروز بلکه مشکلی چندین ساله است. نبود امنیت خود حکومت طالبان را نیز از تروریسم متاثر کرده است. آذر ماه سال جاری وزیر مهاجرین حکومت سرپرست افغانستان در یک انفجار تروریستی کشته شد.



از همین رو متقی در دیدار با عراقچی با اشاره به اهتمام افغانستان نسبت به مقوله امنیت به ویژه امنیت مرز مشترک با ایران، بر تعهد حکومت سرپرست افغانستان نسبت به اتخاذ همه تدابیر لازم جهت حراست از مرز و جلوگیری و مقابله با هرگونه شرارت و تروریسم تاکید کرد.



علاوه بر این به تازگی افغانستان و پاکستان درگیری‌های نظامی را در مرز‌های خود تجربه کردند که سر ریز هرگونه درگیری بین دو کشور متوجه ایران نیز خواهد بود. در این مورد پاکستان هفته گذشته میزبان هیات عالی رتبه نظامی به ریاست سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران بود.



همچنین یکی از ابعاد سفر عراقچی می‌تواند با هماهنگی با دستگاه نظامی کشور صورت گرفته باشد تا درگیری‌های به وجود آمده بین دو همسایه شرقی را مدیریت و در جهت کاهش تنش تلاش‌هایی انجام شود.

برچسب ها: سید عباس عراقچی
captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
پزشکیان در هند! پزشکیان در هند!
رئیس جمهور به منظور شرکت در هجدهمین اجلاس سران کشور‌های عضو بریکس، دقایقی پیش با استقبال شانتانو تاکور وزیر مشاور در امور بنادر و کشتیرانی هند وارد شهر دهلی نو محل برگزاری این اجلاس شد
انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد
دولت انگلیس در ادامه تشدید فشار‌ها علیه مسکو، بسته تازه‌ای از محدودیت‌ها و تدابیر نظارتی را با هدف مقابله با آنچه مسیر‌های غیرمستقیم تجارت با روسیه خواند، اعلام کرد.
رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر! رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر!
ایران اعلام کرد اوایل این هفته از یک سامانه دفاع هوایی جدید برای سرنگونی پهپاد آمریکایی MQ-۹ Reaper نزدیک تنگه هرمز استفاده کرده، حادثه‌ای که نشان می‌دهد تهران با وجود ماه‌ها حمله به سایت‌های نظامی خود، همچنان توان دفع حملات آمریکا و اسرائیل را دارد.