کد خبر: ۵۴۴۹۱
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۵

چرا با وجود میلیاردها ستاره آسمان شب تاریک است؟

شاید بارها به آسمان خیره شده و از خود پرسیده‌اید که چرا با وجود میلیاردها ستاره آسمان شب تاریک است؟ این پرسش رازی بزرگ در دل کیهان نهفته دارد.
چرا با وجود میلیاردها ستاره آسمان شب تاریک است؟

مخاطب۲۴- با وجود اینکه میلیون‌ها و حتی میلیاردها ستاره در آسمان شب می‌درخشند، به طور شگفت‌انگیزی تاریک است. اگر نگاهی به آسمان در شب بیندازید، ممکن است از خود بپرسید که چرا با وجود این همه ستاره، آسمان تاریک به نظر می‌رسد؟ چرا نور این ستارگان به ما نمی‌رسد تا آسمان شب را پر از روشنایی کند؟

چرا با وجود ستاره آسمان شب تاریک است؟

برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید یک قیاس ساده داشته باشیم. فرض کنید در یک جنگل بزرگ ایستاده‌اید. اگر بین درختان فاصله‌ای وجود داشته باشد، می‌توانید از میان آنها به آسمان نگاه کنید. اما اگر در جنگل به‌طور کامل احاطه شده باشید و هیچ فاصله‌ای بین درختان نباشد، دید شما کاملا محدود می‌شود و هیچ نقطه‌ای از آسمان قابل مشاهده نخواهد بود.

 ستاره آسمان شب

حالا تصور کنید این جنگل کل جهان است و درختان ستاره‌ها هستند. اگر ستاره‌ها در همه جای فضا پراکنده باشند، پس چرا شب‌ها آسمان تاریک است؟ اگر ستاره‌ها مثل چراغ‌های روشن باشند، نباید آسمان شب مثل روز روشن باشد؟ این سؤالی است که دانشمندان سال‌ها به دنبال پاسخ آن بوده‌اند.

پارادوکس اولبرس ؛ چرا آسمان شب تاریک است؟

در قرن هفدهم، یک دانشمند آلمانی به نام یوهانس کپلر، سؤال جالبی پرسید: اگر به آسمان نگاه کنیم و ستاره‌ها را ببینیم، آیا ممکن است روزی به جایی برسیم که دیگر ستاره‌ای وجود نداشته باشد؟ انگار که یک مرز نامرئی در فضا وجود داشته باشد و بعد از آن، فقط تاریکی مطلق باشد. کپلر فکر می‌کرد شاید جهان ستاره‌ها تا جایی ادامه پیدا کند و بعد از آن، هیچ چیز نباشد. اما این سؤال که این مرز کجاست و چرا وجود دارد، همچنان ذهن دانشمندان را مشغول کرده است.

 بعدها، دانشمندان دیگری هم به این سؤال فکر کردند که چرا با وجود میلیاردها ستاره آسمان شب تاریک است. ستاره‌شناسی به نام هاینریش اولبرس برای حل این معما فرضیه‌ای مطرح کرد و گفت شاید نور ستاره‌ها در راه رسیدن به ما توسط گازها و گرد و غبارهای فضایی جذب می‌شود. انگار این گازها و گرد و غبارها مثل یک پرده جلوی نور ستاره‌ها را می‌گیرند. اما این جواب هم درست نبود. چون اگر این گازها و گرد و غبارها نور ستاره‌ها را بگیرند، خودشان گرم می‌شوند و شروع به تابش نور می‌کنند. پس باز هم آسمان باید روشن می‌بود.

ادگار آلن پو و کشف راز تاریکی آسمان شب

ادگار آلن پو شاعر و نویسنده آمریکایی، در سال ۱۸۴۸ به پارادوکس تاریکی آسمان شب پرداخت و راه حلی جالب ارائه داد. او معتقد بود که سن محدود کیهان می‌تواند علت اصلی این پدیده باشد. حتی اگر جهان بی‌نهایت باشد، به دلیل سرعت محدود نور، پرتو‌های نوری که از دورترین اجرام آسمانی ساطع می‌شوند، هنوز به زمین نرسیده‌اند. بنابراین، تاریکی بخش‌هایی از آسمان شب به دلیل محدودیت زمانی برای رسیدن نور ستارگان است.

امروزه، دانشمندان بر این باورند که کیهان حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش آغاز شده است. این یعنی که ما فقط ستارگانی را می‌توانیم ببینیم که نورشان حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش منتشر شده است. حتی اگر جهان خیلی بزرگ و بی‌پایان باشد، نور همه ستاره‌ها به ما نمی‌رسد. چرا که نور با سرعت مشخصی حرکت می‌کند و برای رسیدن به ما زمان نیاز دارد.

 پس جا‌هایی از فضا هست که نور ستاره‌هایش هنوز به ما نرسیده است. علاوه بر این، ستاره‌ها مثل ما انسان‌ها عمر محدودی دارند. وقتی سوختشان تمام می‌شود، می‌میرند و دیگر نمی‌درخشند. پس همیشه ستاره‌های جدیدی جایگزین ستاره‌های قدیمی می‌شوند. اما روزی می‌رسد که دیگر هیچ سوختی برای ساختن ستاره جدیدی نماند و همه ستاره‌ها خاموش شوند و آسمان کاملا تاریک شود.

آسمان شب تاریک است، چون جهان هنوز خیلی جوان است. نور ستاره‌های خیلی دور هنوز به ما نرسیده است. حتی اگر جهان بی‌پایان باشد، ستاره‌ها هم روزی می‌میرند و دیگر نوری از آنها ساطع نمی‌شود. به همین دلیل، آسمان همیشه بخشی از آن تاریک خواهد ماند. این راز بزرگ، که به پارادوکس اولبرس معروف است، نشان می‌دهد که تاریکی آسمان به خاطر محدودیت‌های زمان و انرژی در جهان است.

برچسب ها: آسمان شب ستاره
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد
اسطوره پرورش اندام جهان در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد.
اتباع غیرمجاز همگی از ایران اخراج شدند؟ اتباع غیرمجاز همگی از ایران اخراج شدند؟
لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت در حالی اسفندسال گذشته در مجلس اعلام وصول شد که پس از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان، دولت و مجلس بیش از گذشته نسبت به ساماندهی اتباع بیگانه اصرار دارند.
برگزیده
آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید
با افزایش خروجی سد زاینده‌رود از دو روز پیش هم اکنون آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید و نبض زندگی در دیار نصف جهان تپیدن گرفت.
مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟ مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟
جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل نه‌تنها تحولات ژئوپلیتیکی و امنیتی گسترده‌ای در پی داشت، بلکه روند روزمره و اقتصاد کشور و مردم را به صورت جدی به خطر انداخت.
هوای پایتخت برای گروه‌های حساس ناسالم شد هوای پایتخت برای گروه‌های حساس ناسالم شد
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای پایتخت هم‌اکنون (۱۲ تیر) در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس است.
صفحه خبر بالای تصاویر