کد خبر: ۵۳۴۱۰
تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۰

آیا مس نفت آینده است؟

روسیه قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میزان ظرفیت تولیدات مس محتوی خود را دو برابر نماید، بدین ترتیب با برآورد سرمایه گذاری بیش از ۱۶.۵ میلیارد دلار، تولیدات مس این کشور از یک میلیون تن فعلی به بیش از دو میلیون تن افزایش می‌یابد.
آیا مس نفت آینده است؟

مخاطب24:با توجه به نقش حیاتی مس در آینده صنعت و اقتصاد جهانی، کشور‌هایی مانند روسیه که از قدرت‌های بزرگ تولیدکننده نفت محسوب می‌شوند، به سرمایه‌گذاری‌های کلان در حوزه مس روی آورده‌اند. روسیه به عنوان یکی از پیشتازان این عرصه، تلاش دارد با توسعه پروژه‌های بزرگ معدنی و افزایش ظرفیت تولید مس، وابستگی خود به صادرات نفت را کاهش داده و از نقش استراتژیک مس در تحول آینده انرژی بهره‌برداری کند. گزارش حاضر بخشی از سلسله گزارشاتی است که با موضوع «آیا مس، نفت آینده است؟» تهیه شده و به تحلیل اقدامات و سرمایه‌گذاری‌های روسیه در حوزه مس می‌پردازد.

روسیه به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت و گاز جهان، در سال‌های اخیر تلاش کرده است از وابستگی به صادرات نفت بکاهد و به تنوع‌بخشی اقتصادی از طریق توسعه صنایع معدنی و فلزات روی آورد. با توجه به تحریم‌های بین المللی و فشار‌های اقتصادی، دولت روسیه سرمایه گذاری‌های کلانی در پروژه‌های استخراج و تولید مس انجام داده است. روسیه به عنوان دارنده چهارمین رتبه ذخایر معدنی مس (با ۸۰ میلیون تن مس محتوی)، با نرخ بهره برداری از معادن ۱.۲%ششمین تولیدکننده بزرگ مس در جهان شناخته شده است.

روسیه قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میزان ظرفیت تولیدات مس محتوی خود را دو برابر نماید، بدین ترتیب با برآورد سرمایه گذاری بیش از ۱۶.۵ میلیارد دلار، تولیدات مس این کشور از یک میلیون تن فعلی به بیش از دو میلیون تن افزایش می‌یابد. (۱).

پروژه مس بایمسکایا: این پروژه در منطقه چوکوتکا روسیه واقع شده است. بایمسکایا دارای ذخایری بالغ بر ۹.۵ میلیون تن مس با عیار ۰.۴۳٪ و ۱۶.۵ میلیون اونس طلا با میانگین عیار ۰.۲۳ گرم در تن است. ظرفیت فرآوری سالانه سنگ معدن در این پروژه حدود ۷۰ میلیون تن و ظرفیت تولید مس آن ۳۰۰ هزار تن در سال است. هزینه ساخت سرمایه‌ای این پروژه حدود ۸.۵ میلیارد دلار برآورد شده است که شامل توسعه عملیات استخراج معدن، تأسیسات فرآوری و زیرساخت‌های ضروری مانند یک جاده ۴۲۸ کیلومتری قابل استفاده در تمام فصول و یک بندر جدید در کیپ ناگلویین می‌باشد. انتظار می‌رود این پروژه تا پایان سال ۲۰۲۷ به بهره‌برداری برسد و عمر معدن بیش از ۲۰ سال تخمین زده شده است.

پروژه مس اودوکان: این پروژه در منطقه زابایکالسکی روسیه قرار دارد و دارای ذخایری بالغ بر ۲۶.۷ میلیون تن مس با عیار ۰.۹۷٪ است که به عنوان یکی از بزرگ‌ترین ذخایر توسعه‌نیافته مس در جهان شناخته می‌شود. ظرفیت فرآوری این پروژه ۱۵ میلیون تن سنگ معدن در سال و ظرفیت تولید مس آن ۱۵۰ هزار تن به صورت کاتد و کنسانتره در فاز اول است. هزینه اولیه سرمایه‌گذاری برای این پروژه حدود ۲.۹ میلیارد دلار برآورد شده است. فاز اول شامل احداث یک کارخانه فرآوری معدنی و هیدرومتالورژی است که در سه‌ماهه سوم ۲۰۲۳ افتتاح شده و کارخانه هیدرومتالورژی در سال ۲۰۲۶ راه‌اندازی خواهد شد. در فاز دوم، برنامه‌ریزی شده است که تا سال ۲۰۲۸ ظرفیت مجتمع معدنی و متالورژی به ۲۴ تا ۲۸ میلیون تن فرآوری و تولید ۴۰۰ هزار تن مس در سال افزایش یابد. عمر معدن حدود ۷۰ سال تخمین زده شده است.

پروژه مس مالمیژسکویه: این پروژه در منطقه خاباروفسک روسیه واقع شده است و دارای ذخایری به میزان ۸.۳۲ میلیون تن مس و ۳۴۷ تن طلا است. ظرفیت فرآوری سالانه در این پروژه ۵۶ میلیون تن سنگ معدن و ظرفیت تولید مس آن ۲۸۰ هزار تن در سال است. این پروژه با سرمایه‌گذاری شرکت مس روسیه (RMK) در سال ۲۰۲۵ با برآورد سرمایه گذاری ۲۴۸ میلیارد روبل (۲.۵ میلیارد دلار) به بهره‌برداری می‌رسد و یکی از پروژه‌های کلیدی در توسعه تولید مس روسیه به شمار می‌رود. (۲)

پروژه مس آک سوگ: این پروژه در جمهوری تووا در جنوب سیبری روسیه واقع شده و یکی از بزرگ‌ترین ذخایر مس این کشور محسوب می‌شود. ذخیره پورفیری آک-سوگ دارای منابعی بالغ بر ۵.۱ میلیون تن مس و ۱۲۱ تن طلا است. ظرفیت استخراج و فرآوری این پروژه ۲۴ میلیون تن سنگ معدن در سال و تولید حدود ۵۰۰ هزار تن کنسانتره مس و مولیبدن در سال مطابق با کد JORC برآورد شده است. برآورد سرمایه گذاری اعلام شده حدود ۲.۷۲ میلیارد دلار برای توسعه معادن و ساخت زیرساخت‌ها مانند جاده و خطوط انتقال برق است، شرکت اینترجئو توانسته است سرمایه‌گذاری‌هایی از صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه، صندوق سرمایه‌گذاری مشترک چین و روسیه، و یک صندوق مستقل خاورمیانه جذب کند (۳). در سال ۲۰۲۴، سازمان روس‌ندرا مجوز اکتشاف و تولید مس، مولیبدن و اجزای همراه این پروژه را از شرکت گولفسکایا به دلیل عدم اجرای تعهدات قراردادی لغو کرد. به همین دلیل، برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی در سال ۲۰۲۴ لغو شد و احتمالاً این پروژه فعالیت خود را در سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد کرد.

کشور روسیه دارای ۲۱ معدن فعال با تولید ۱ میلیون تن مس محتوی معدنی است. بزرگترین معدن فعال این کشور Polar تحت مالکیت شرکت خصوصی MMC Norilsk Nickel PJSC، سالانه ۴۰۰ هزار تن مس محتوی معدنی تولید می‌کند و این شرکت بزرگترین شرکت مس روسیه با مالکیت چهار معدن و تولید حدود ۵۰۰ هزار تن مس محتوی معدنی و ۴۰۰ هزار تن کاتد می‌باشد این شرکت برنامه دارد برخی از فعالیت‌های ذوب خود را به چین منتقل کند تا ریسک‌های مرتبط با تحریم‌ها را کاهش دهد و از نقش مهم چین در مصرف جهانی بهره برداری کند. نرخ حقوق و عوارض دولتی در معادن مس روسیه به طور متوسط ۸ درصد است. در یک اقدام موقت از ۱ ژانویه ۲۰۲۱ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۱ افزایش نرخ به ۱۵% اعمال شده که از سال ۲۰۲۲ یه سطح قبلی خود برگشت.

میزان تولید سالانه مس در روسیه ۱ میلیون تن کاتد است، میزان مصرف سالانه مس در روسیه در سال ۲۰۲۳، ۳۵۰ هزار تن بوده و مابقی به چین، آلمان، ترکیه، هلند و تایوان صادر می‌شود و طبق پیش بینی CRU تا سال ۲۰۲۹، میزان مصرف مس در این کشور به حدود ۳۸۰ هزار تن می‌رسد (۴و۵)

منابع:

ICSG Directory of Copper Mines Semelters Rfineries - ۲۰۲۴ (۱)

https://www.gazprombank.ru/press/۶۵۲۹۵۶۳/ (۲)

(۳) https://www.reuters.com/article/world/europe/russia-china-to-buy-۱۰-percent-in-onexim-groups-mining-company-idUSKCN ۱ QV ۰ QI/

(۴) RUSSA:top cipper destinations ۲۰۲۲-statista

(۵) CRU- copper-market-outlook-september-۲۰۲۴-data

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا خواستار تعامل دیپلماتیک با ایران شد
نامزد ریاست ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت: نیروی نظامی به تنهایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای کافی نیست.
پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد
سهیل مقدم، فرزند سیروس مقدم و الهام غفوری، در کنار تجربه بازیگری در فصل هفتم سریال پایتخت، سابقه حضور در پشت صحنه سریال‌های تلویزیونی همچون "تا ثریا" را نیز به‌عنوان دستیار کارگردان دارد
چه چیز‌هایی را نباید به ChatGPT بگویید؟ چه چیز‌هایی را نباید به ChatGPT بگویید؟
در ماه‌های اخیر چت‌جی‌پی‌تی به یکی از ابزار‌های محبوب برای پاسخ به سوالات و کمک در امور مختلف روزمره تبدیل شده است. در حالی که این ابزار مبتنی بر هوش مصنوعی می‌تواند بسیار مفید باشد، برخی پژوهشگران هشدار می‌دهند همه چیز را نباید با آن در میان گذاشت
مادر هویدا: آرزو دارم نخست‌وزیر داماد شود مادر هویدا: آرزو دارم نخست‌وزیر داماد شود
سال‌ها بود که آرزوی انجام مراسم حج را داشتم ولی توفیق نمی‌یافتم تا روزی که امیرعباس (نخست‌وزیر) لباس نخست‌وزیری به تن کرد
رفع یبوست با مصرف این میوه خوشمزه رفع یبوست با مصرف این میوه خوشمزه
مصرف زردآلو سبب تقویت سیستم ایمنی بدن و رفع یبوست می‌شود
معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند معما‌های عجیب مصر باستان که بالاخره حل شدند
تمدن مصر باستان مملو از شگفتی‌های خاص است که هنوز هم باستان شناسان را حیرت‌زده می‌کنند. هرچند امروز می‌خواهیم نگاهی به معما‌های مصر باستان داشته باشیم که پس از مدتی طولانی حل شدند.
نحوه اجرای طرح ترافیک تهران امسال تغییر می‌کند؟ نحوه اجرای طرح ترافیک تهران امسال تغییر می‌کند؟
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران تصریح کرد: این طرح هنوز در شورای ترافیک تهران تصویب نشده است، اما بعد از تصویب باید نسبت به آماده سازی زیرساخت‌های اجرای این طرح اقدام شود البته با توجه به اینکه هوش مصنوعی و علوم داده به نحوی پیشرفت کرده که امکان رهگیری خودرو‌ها وجود دارد تأمین و ایجاد زیرساخت‌ها کار سختی نیست.
برگزیده
دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند به شبکه بانکی ابلاغ شد دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند به شبکه بانکی ابلاغ شد
بانک مرکزی دستورالعمل اجرایی پرداخت تسهیلات ازدواج و فرزند در سال ۱۴۰۴ را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
تغییرات نرخ سود بین‌بانکی تغییرات نرخ سود بین‌بانکی
میانگین وزنی نرخ بهره بین بانکی در هفته‌ای که گذشت نسبت به هفته قبل‌تر (۲۹ اسفندماه ۱۴۰۳) از ۲۳.۹۵ درصد به ۲۳.۹۶ درصد در هفته منتهی به پنچشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴ رسید
خودروی فضایی چینی به تهران رسید خودروی فضایی چینی به تهران رسید
پس از مدت‌ها که خبر‌هایی از حضور اوتار در ایران مطرح می‌شد، سرانجام خودروی فضایی چین با نام اوتار ۱۱ با بی‌ام اسپیس به ایران آمد.
صفحه خبر بالای تصاویر