مخاطب ۲۴- سید محمد امین آقامیری دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی در اولین رویداد ملی حقوق فضای مجازی که در مشهد برگزار میشد، طی سخنانی با بیان اینکه حقوق فضای مجازی مقولهای بسیار مهم و پرکاربرد است، گفت: زیست در فضای مجازی مشابه زیست در فضای سنتی شکل گرفته و این جامعه مجازی، نیاز به نظامات و قوانین مشخص مانند جامعه سنتی دارد؛ باید برای ایجاد نظم در این دنیای جدید، اهداف و تعاریف متناسب با این فضا بازنویسی شوند چرا که تطبیق قوانین فضای سنتی با فضای مجازی، بلوغ و کارآمدی لازم را نخواهد داشت.
وی درخصوص مخاطرات ناکارآمدی در فضای مجازی تاکید کرد: برخلاف فضای سنتی، در فضای مجازی ناکارآمدی باعث مهاجرت سریع افراد از یک خدمت یا سکو به دلیل ظرفیت و فرصت منحصر به فرد عدم محدودیت زمان و مکان میشود و به طور مثال، شما میتوانید ساکن و تابع یک کشور باشید، اما از خدمات دیگر کشورها استفاده کنید.
دبیر شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: اگر نتوانیم با چارچوب و قوانین مناسب، خدمات با کیفیت عرضه کنیم، مهاجرت بسیار آسانتر از فضای سنتی در این زیست بوم اتفاق میافتد بنابراین با نظامات درست، زیست بوم فضای مجازی ما میتواند مقصد مهاجران خواهد بود و در این صورت، شاهد توسعه و شکوفایی این حوزه خواهیم شد.
آقامیری با اشاره به اینکه عدم تطابق بخش خصوصی سنتی با بخش خصوصی دیجیتال یکی دیگر از چالشهای این زیست بوم است، گفت: در قالبهای قدیمی نمیتوانیم در فضای مجازی رشد کنیم و این در تمامی لایهها صدق میکند بنابراین نیاز به بازآفرینی این حوزه داریم.
وی درخصوص اهمیت حکمرانی داده، اظهار داشت: طبقه بندیهای داده در فضای مجازی متفاوت از فضای سنتی است و در عصر جدید با انبوهی از دادههایی روبروییم که حکمرانی و مدیریت آن بسیار اهمیت دارد و نظامات قبلی، مناسب آن نیست بنابراین باید متناسب با آن قوانین و تعاریف بازنویسی شده و مدل جدید طراحی شود.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به پیچیدگی حکمرانی این حوزه افزود: شناخت دقیق موضوع و اهمیت شناسایی سرفصلهایی مثل حریم خصوصی و امنیت سایبری برای حکمرانی در این حوزه مهم است.
آقامیری همچنین گفت: کنوانسیونهای مختلفی در دنیا در حال پیگیری موضوع حکمرانی داده هستند تا نظامات حقوقی حوزههای مختلف را تبیین کنند و در صورتی که کشوری عضو این کنوانسیونها باشد میتواند از این خدمات استفاده کند و الحمدلله ما هم در کمیسیون عالی تنظیم مقررات در حال نهایی کردن سند حکمرانی داده هستیم که در صورت نهایی شدن و تأیید شورای عالی، این سند گام مهمی در تحقق حکمرانی داده خواهد بود.
وی در ادامه با بیان اینکه نظام هویت در فضای مجازی نیاز به باز تعریف داشته و بسیار مهم است، تصریح کرد: هویت در فضای مجازی نیاز به بازتعریف مباحثی، چون زمان ایجاد، زمان حذف، چگونگی دنبال، نحوه اتصال هویتها و انتصابات چند هویت دارد که پیگیری آن از جمله چالشهای امروز دنیاست و در ایران نیز نظام هویت در سالهای گذشته به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسیده که البته این نظام در کنار برخی مصوبات دیگر نیاز به ارتقا و به روز رسانی دارد.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی خاطر نشان کرد: سند راهبردی فضای مجازی هم یک مجموعه منسجمی از نظاماتی است که برخی از اسناد آن در حال تدوین و برخی در حال بررسی و تصویب است که مرکز ملی فضای مجازی برای تحقق آنها و به روز رسانی سایر اسناد مصوب از دانشگاهها، اندیشکدهها و فعالان این حوزه دعوت به همکاری میکند.