کد خبر: ۵۱۱۲۰
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۳

اورست پای دربند تا چه زمانی قد می‌کشی تو؟

کوه اورست به طرز عجیبی هنوز در حال رشد است؛ چه چیزی باعث رشد بی وقفه این کوه می‌شود؟
اورست پای دربند تا چه زمانی قد می‌کشی تو؟

مخاطب۲۴- یک مطالعه شگفت‌انگیز جدید نشان می‌دهد مرتفع‌ترین قله جهان هر سال به دلیل پدیده‌ای باستانی مربوط به ۹۰۰۰۰ سال پیش، بلند و بلندتر می‌شود.

به نظر می‌رسد که قله اورست به اوج رشد خود نرسیده است. به گفته محققان دانشگاه علوم زمین چین، کوه هیمالیا با قدمت ۵۰ میلیون ساله در شرق آسیا و ارتفاع کنونی ۸۸۴۹ متر، در ۸۹ هزار سال گذشته بین ۱۴ تا ۴۹ متر رشد کرده است.

پروفسور جینگن دای به گاردین گفت: «تحقیقات ما نشان می‌دهد که حتی مرتفع‌ترین قله جهان نیز در معرض فرآیند‌های زمین‌شناسی قرار دارد که می‌تواند به‌طور قابل توجهی بر ارتفاع آن در بازه‌های زمانی نسبتاً کوتاه تأثیر بگذارد».

با این حال، چه فرآیند زمین شناسی باعث رشد ارتفاع بلندترین قله زمین شده است؟ دلیل ساده این فرآیند نیز به اندازه این حقیقت که اورست در حال رشد است، قابل توجه و جالب است. هزاران سال پیش مسیر رودخانه آرون در شمال این کوه به دلیل فرسایش تغییر کرد. رودخانه آرون پس از تغییر مسیر به پایین دستش متصل شد و بخشی از سیستم رودخانه مجاور شد.

دکتر متیو فاکس یکی از نویسندگان این مقاله می‌گوید: «پس از تغییر مسیر رودخانه، مقدار زیادی آب اضافی از رودخانه آرون جاری شد. این آب رسوبات بیشتری را منتقل می‌کند و سنگ بستر بیشتری را فرسایش می‌دهد و به پایین دره می‌برد.» این فرآیند در نهایت منجر به کاهش وزن بخشی از پوسته زمین شد که به مرور زمان به بخش‌های اطراف اجازه داد تا بالا بیایند؛ این فرآیند به طور علمی به نام بازگشت قاره‌ای شناخته می‌شود. اورست هر سال بین ۰.۱۶ تا ۰.۵۳ میلی متر بالاتر می‌رود.

دای گفت: «این اثر به طور نامحدود ادامه نخواهد داشت و تنها تا زمانی که سیستم رودخانه به حالت تعادل جدیدی برسد ادامه پیدا خواهد کرد. این مطالعه جدید علم زمین شناسی و تمام دانشمندان را تحت تأثیر قرار داده است. پروفسور میکائل آتال، پروفسور دانشگاه ادینبورگ به گاردین گفت: «بخش منحصربه‌فرد این مطالعه نشان دادن این موضوع است که فرسایش ناشی از تغییر مسیر رودخانه می‌تواند منجر به چنین واکنش چشمگیری در ارتفاع زمین شود.» این پروفسور همینطور هشدار داد به زودی و به دلیل تغییر آب و هوای زمین شاهد بالا رفتن ارتفاع مناطق وسیعی از زمین خواهیم بود.

برچسب ها: قله
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد
پس از چند هفته تعطیلی فرودگاه‌های کشور، پرواز‌های هوایی دوباره از سر گرفته می‌شود.
مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد! مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد!
مایکروسافت روز چهارشنبه اعلام کرد که حدود ۹۰۰۰ کارمند را تعدیل خواهد کرد.
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
برگزیده
تئوری مخفی‌سازی اورانیوم زیر ابنیه تاریخی تئوری مخفی‌سازی اورانیوم زیر ابنیه تاریخی
اسرائیل این‌بار صراحتاً تاریخ ایران را هدف قرار داده است. دقیقاً امری که خودش از نبود آن در رنج است. ابنیه تاریخی ایران یادگار تاریخ چند هزارساله این کشور است و در این سال‌ها علی‌رغم تمام بالا و پایین شدن‌ها و کم و کاستی‌ها و بی‌مهری‌ها، سازمان‌های فرهنگی تمام تلاش خود را کرده‌اند تا آثار و ابنیه تاریخی را سالم نگه دارند و نسل جدید از وجود این تاریخ بی‌بهره نماند.
شرق کشور با خشکسالی درگیر است شرق کشور با خشکسالی درگیر است
حجم بارندگی‌ها در کل کشور روند کاهشی دارد و خشکسالی، وارد پنجمین سال پیاپی شده است. در عین حال، برخی استان‌ها شرایط هشدارآمیزتری را تجربه می‌کنند. سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی در این دسته قرار دارند.
صفحه خبر بالای تصاویر