کد خبر: ۴۸۲۷۷
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۷

بیابان‌های ایران گنجینه‌ای ناشناخته

تحقیقی جدید به بررسی پتانسیل‌های بیابان‌های ایران برای توسعه گردشگری پایدار پرداخته و راهکار‌هایی برای بهره‌برداری از این مناطق ارائه می‌دهد
بیابان‌های ایران گنجینه‌ای ناشناخته

مخاطب۲۴- گردشگری به عنوان یک صنعت مهم، نه تنها در کشور‌های پیشرفته، بلکه در کشور‌های در حال توسعه نیز اهمیت فراوانی پیدا کرده است. این صنعت می‌تواند تأثیرات مثبتی بر اقتصاد، جامعه، سیاست و فرهنگ کشور‌ها داشته باشد. یکی از انواع گردشگری که به تازگی مورد توجه قرار گرفته است، گردشگری بیابانی است. این نوع گردشگری شامل استفاده از مناطق کویری و بیابانی به عنوان جاذبه‌های گردشگری است. در ایران نیز با توجه به وسعت بیابان‌ها و کویر‌های کشور، این نوع گردشگری می‌تواند نقش مهمی در توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی ایفا کند.

گردشگری پایدار از مفهومی گسترده‌تر به نام توسعه پایدار نشأت می‌گیرد که برآورده کردن نیاز‌های حال بدون به خطر انداختن امکانات نسل‌های آینده را شامل می‌شود. در این راستا، گردشگری پایدار به نوعی از گردشگری اطلاق می‌شود که از نظر اقتصادی، زیست‌محیطی، فرهنگی و اجتماعی در بلندمدت پایدار باشد. در ایران، کویرگردی و گردشگری بیابانی هنوز به اندازه کافی توسعه نیافته است و دارای خلا‌های نظری و عملی بسیاری است. بیش از یک‌پنجم از فلات ایران را مناطق وسیع بیابانی پوشانده است که با وجود طبیعت خشک و خشن، زیبایی‌ها و پتانسیل‌های منحصربه‌فردی برای جذب گردشگر دارند.

رحیم زارع، استادیار گروه مدیریت بازرگانی در دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی، به همراه تیم پژوهشی خود تحقیقی جامع در خصوص گردشگری بیابانی و توسعه پایدار این نوع گردشگری در ایران انجام داده است. این پژوهش به بررسی پتانسیل‌های جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس واقع در شهرستان بستان از شهر‌های استان خوزستان پرداخته و راهکار‌هایی برای بهره‌برداری بهینه از این مناطق ارائه داده است.

در این پژوهش کاربردی، محققان به کمک یک مدل جغرافیایی، به بررسی داده‌ها و تحلیل نتایج پرداخته‌اند. این مدل به آن‌ها امکان داده است تا تأثیرات مختلف عوامل جغرافیایی بر نتایج را به دقت بررسی کنند.

بیشتر بخوانید

مطابق با یافته‌های این تحقیق، ارتقای توسعه اقتصادی گردشگری در منطقه جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس می‌تواند نتایج مثبتی برای اکثریت اهالی محلی شهرستان بستان داشته باشد.

نتایج تحقیق نشان می‌دهند که گسترش گردشگری در منطقه جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس دارای آثار و پیامد‌های مثبت و مؤثری است. گردشگری بیابانی می‌تواند پتانسیل زیادی برای افزایش رونق اقتصادی منطقه داشته باشد و در صورت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری دقیق، می‌تواند در توسعه گردشگری پایدار منطقه نیز مثمر ثمر باشد.

براساس نتایج این تحقیق، تمامی مدیران، برنامه‌ریزان، هتل‌داران، راهنمایان تور و ذی‌نفعان باید به توسعه محیط گردشگری جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس توجه ویژه‌ای داشته باشند.

طبق این یافته ها، سیاست‌های کلان در سطوح ملی و منطقه‌ای برای این منطقه بسیار مهم هستند و باید به گونه‌ای باشند که گردشگری بیابانی به عنوان یکی از اجزای حیاتی اقتصاد منطقه نگریسته شود. تبلیغات رسانه‌ای در مقیاس ملی و جهانی نیز می‌تواند به جذب گردشگران و توسعه پایدار این مناطق کمک کند.

این تحقیق که در فصلنامه «برنامه‌ریزی و توسعه گردشگری» وابسته به دانشگاه مازندران منتشر شده است، نشان می‌دهد که با برندسازی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب مانند حمل‌ونقل و ساخت هتل‌ها، می‌توان ظرفیت تحمل منطقه را بالا برده و گردشگری بیابانی با رویکرد توسعه پایدار را به وجود آورد. این امر می‌تواند موتور محرکه‌ای برای تنوع و توسعه اقتصادی مناطق بیابانی باشد و وضعیت اقتصادی ساکنان این مناطق را بهبود بخشد.

برچسب ها: گردشگری
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
پادکست: مخاطب فوتبالی - قسمت ۳: اوستون اورونوف؛ انفجار یک استعداد پادکست: مخاطب فوتبالی - قسمت ۳: اوستون اورونوف؛ انفجار یک استعداد
در این قسمت از پادکست مخاطب فوتبالی به بررسی شرایط ستاره‌ی ازبکستانی تیم پرسپولیس میپردازیم.
تحلیل نظام آموزشی ایران؛ از حافظه تا مهارت تحلیل نظام آموزشی ایران؛ از حافظه تا مهارت
نظام آموزشی ایران با وجود دستاورد‌های مهم در باسوادی و گسترش پوشش تحصیلی، همچنان زیر سایه‌ی حافظه‌محوری، نابرابری آموزشی و ضعف مهارت‌آموزی گرفتار مانده و نیازمند اصلاحات بنیادین است.
تاج فیتنس جهان بر سر یک ملکه‌ی ایرانی! تاج فیتنس جهان بر سر یک ملکه‌ی ایرانی!
هانا مهرگان، ورزشکار ایرانی‌تبار ساکن کانادا، با درخشش خیره‌کننده در رقابت‌های جهانی فیتنس ۲۰۲۵ میامی، عنوان «ملکه تناسب اندام جهان» را به دست آورد.
قتل دختر جوان به دست خواستگارش قتل دختر جوان به دست خواستگارش
پرونده قتل راضیه در شهرری پس از اعتراف خواستگارش به دلیل عشق بیمارگونه و اعتیاد، بار دیگر جنجال‌برانگیز شد.
قیمت بلیت مهران مدیری از جنیفر لوپز در دبی گران‌تر بود قیمت بلیت مهران مدیری از جنیفر لوپز در دبی گران‌تر بود
بلیت‌های کنسرت مهران مدیری در دبی از ۳۹۹ تا ۱۵۰۰ درهم فروخته شد و در برخی بازه‌ها حتی از بلیت‌های جنیفر لوپز گران‌تر بود.
قتل یک زن ۱۶ ساله به دست شوهرش در عجب‌شیر قتل یک زن ۱۶ ساله به دست شوهرش در عجب‌شیر
فرمانده انتظامی عجب‌شیر از قتل یک زن ۱۶ ساله توسط همسرش خبر داد؛ قاتل در تحقیقات اولیه به انگیزه اختلافات خانوادگی اعتراف کرد.
تعیین قیمت برنج هندی و پاکستانی تنظیم‌بازاری تعیین قیمت برنج هندی و پاکستانی تنظیم‌بازاری
رئیس اتحادیه بنکداران تهران از آغاز عرضه برنج هندی و پاکستانی با قیمت‌های تنظیم‌بازاری خبر داد؛ برنج هندی ۴۹ و ۵۹ هزار تومان، پاکستانی ۶۶ هزار تومان است.
برگزیده
پرتو فرابنفش در کدام نواحی ایران شدیدتر است؟ پرتو فرابنفش در کدام نواحی ایران شدیدتر است؟
پیش‌بینی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور از شاخص پرتو فرابنفش تا ۱۰ مرداد ماه حاکی از میزان شدید تابش پرتو فرابنفش در ساعات صبح و ظهر است که در بعضی مناطق مانند استان‌های شرقی و جنوبی کشور و نیمه شرقی استان‌های سمنان، کهگیلویه و بویراحمد، جنوب مازندران، گلستان و ارتفاعات شمال تهران و البرز اغلب زودتر از سایر استان‌ها افزایش خواهد یافت.
سواحل مدیترانه‌ایِ ترکیه در محاصره آتش سواحل مدیترانه‌ایِ ترکیه در محاصره آتش
درحالی دولت ترکیه دو استان غربی را مناطق فاجعه‌زده اعلام کرده، آتش‌سوزی‌های جنگلی جدیدی در سواحل مدیترانه‌ای این کشور آغاز شده است.
ابتکار نمی‌پذیرفت دریاچه ارومیه در حال نابودی است ابتکار نمی‌پذیرفت دریاچه ارومیه در حال نابودی است
شاید لازم باشد برای خواندن این مصاحبه هشدار بدهیم و بگوییم اگر ناراحتی قلبی دارید از خواندن این مطلب دست بکشید چرا ممکن است ناامیدی شما با خواندن این مطلب تشدید شود.
صفحه خبر بالای تصاویر