کد خبر: ۴۸۲۷۷
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۳۷

بیابان‌های ایران گنجینه‌ای ناشناخته

تحقیقی جدید به بررسی پتانسیل‌های بیابان‌های ایران برای توسعه گردشگری پایدار پرداخته و راهکار‌هایی برای بهره‌برداری از این مناطق ارائه می‌دهد
بیابان‌های ایران گنجینه‌ای ناشناخته

مخاطب۲۴- گردشگری به عنوان یک صنعت مهم، نه تنها در کشور‌های پیشرفته، بلکه در کشور‌های در حال توسعه نیز اهمیت فراوانی پیدا کرده است. این صنعت می‌تواند تأثیرات مثبتی بر اقتصاد، جامعه، سیاست و فرهنگ کشور‌ها داشته باشد. یکی از انواع گردشگری که به تازگی مورد توجه قرار گرفته است، گردشگری بیابانی است. این نوع گردشگری شامل استفاده از مناطق کویری و بیابانی به عنوان جاذبه‌های گردشگری است. در ایران نیز با توجه به وسعت بیابان‌ها و کویر‌های کشور، این نوع گردشگری می‌تواند نقش مهمی در توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی ایفا کند.

گردشگری پایدار از مفهومی گسترده‌تر به نام توسعه پایدار نشأت می‌گیرد که برآورده کردن نیاز‌های حال بدون به خطر انداختن امکانات نسل‌های آینده را شامل می‌شود. در این راستا، گردشگری پایدار به نوعی از گردشگری اطلاق می‌شود که از نظر اقتصادی، زیست‌محیطی، فرهنگی و اجتماعی در بلندمدت پایدار باشد. در ایران، کویرگردی و گردشگری بیابانی هنوز به اندازه کافی توسعه نیافته است و دارای خلا‌های نظری و عملی بسیاری است. بیش از یک‌پنجم از فلات ایران را مناطق وسیع بیابانی پوشانده است که با وجود طبیعت خشک و خشن، زیبایی‌ها و پتانسیل‌های منحصربه‌فردی برای جذب گردشگر دارند.

رحیم زارع، استادیار گروه مدیریت بازرگانی در دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی، به همراه تیم پژوهشی خود تحقیقی جامع در خصوص گردشگری بیابانی و توسعه پایدار این نوع گردشگری در ایران انجام داده است. این پژوهش به بررسی پتانسیل‌های جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس واقع در شهرستان بستان از شهر‌های استان خوزستان پرداخته و راهکار‌هایی برای بهره‌برداری بهینه از این مناطق ارائه داده است.

در این پژوهش کاربردی، محققان به کمک یک مدل جغرافیایی، به بررسی داده‌ها و تحلیل نتایج پرداخته‌اند. این مدل به آن‌ها امکان داده است تا تأثیرات مختلف عوامل جغرافیایی بر نتایج را به دقت بررسی کنند.

بیشتر بخوانید

مطابق با یافته‌های این تحقیق، ارتقای توسعه اقتصادی گردشگری در منطقه جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس می‌تواند نتایج مثبتی برای اکثریت اهالی محلی شهرستان بستان داشته باشد.

نتایج تحقیق نشان می‌دهند که گسترش گردشگری در منطقه جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس دارای آثار و پیامد‌های مثبت و مؤثری است. گردشگری بیابانی می‌تواند پتانسیل زیادی برای افزایش رونق اقتصادی منطقه داشته باشد و در صورت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری دقیق، می‌تواند در توسعه گردشگری پایدار منطقه نیز مثمر ثمر باشد.

براساس نتایج این تحقیق، تمامی مدیران، برنامه‌ریزان، هتل‌داران، راهنمایان تور و ذی‌نفعان باید به توسعه محیط گردشگری جنگل‌های بیابانی ام‌الدبس توجه ویژه‌ای داشته باشند.

طبق این یافته ها، سیاست‌های کلان در سطوح ملی و منطقه‌ای برای این منطقه بسیار مهم هستند و باید به گونه‌ای باشند که گردشگری بیابانی به عنوان یکی از اجزای حیاتی اقتصاد منطقه نگریسته شود. تبلیغات رسانه‌ای در مقیاس ملی و جهانی نیز می‌تواند به جذب گردشگران و توسعه پایدار این مناطق کمک کند.

این تحقیق که در فصلنامه «برنامه‌ریزی و توسعه گردشگری» وابسته به دانشگاه مازندران منتشر شده است، نشان می‌دهد که با برندسازی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب مانند حمل‌ونقل و ساخت هتل‌ها، می‌توان ظرفیت تحمل منطقه را بالا برده و گردشگری بیابانی با رویکرد توسعه پایدار را به وجود آورد. این امر می‌تواند موتور محرکه‌ای برای تنوع و توسعه اقتصادی مناطق بیابانی باشد و وضعیت اقتصادی ساکنان این مناطق را بهبود بخشد.

برچسب ها: گردشگری
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد ممنوعیت پرواز هوایی برداشته شد
پس از چند هفته تعطیلی فرودگاه‌های کشور، پرواز‌های هوایی دوباره از سر گرفته می‌شود.
مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد! مایکروسافت باز هم کارمندان خود را اخراج کرد!
مایکروسافت روز چهارشنبه اعلام کرد که حدود ۹۰۰۰ کارمند را تعدیل خواهد کرد.
پخش آهنگ حبیب در صداوسیما پخش آهنگ حبیب در صداوسیما
قطعه «مرگ قو» حبیب محبیان در برنامه ققنوس صداوسیما با اجرای کامران نجف زاده پخش شد. این لحظات را می‌بینید
سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟ سعید مدنی از زندان آزاد شده است یا نه؟
عمادالدین باقی از آزادی سعید مدنی، جامعه شناس، خبر داد و نوشت: این یکی از پاسخ‌های محکم به دشمنان ایران است که طمع بر اختلافات داخلی بسته‌اند.
وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد! وریا غفوری در خصوص حمله افراد ناشناس به کافه‌اش توضیح داد!
وریا غفوری، کاپیتان پیشین استقلال گفت: تعدادی تندرو کافه‌ام را تعطیل کردند. دوست دارم در کنار یک مربی بزرگ کار کنم.
جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول جزئیات تصادف مرگبار ستاره لیورپول
پلیس محلی اسپانیا جزئیات سانحه‌ای که منجر به مرگ دیوگو ژوتا، مهاجم لیورپول شد را اعلام کرد.
تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات است
مهندس جعفرپور مدیرعامل شرکت مخابرات ایران درمجمع عمومی عادی سالیانه که روز پنج‌شنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۴ به‌صورت الکترونیکی برگزار شد، با ارائه گزارشی جامع از وضعیت شرکت، به بررسی جایگاه مخابرات در بازار، افق تحول دیجیتال، ضرورت نوسازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات و بهینه‌سازی عملکرد پرداخت و گفت: تحول دیجیتال و توسعه فیبر نوری، محور برنامه‌های استراتژی مخابرات در آینده است.
برگزیده
تئوری مخفی‌سازی اورانیوم زیر ابنیه تاریخی تئوری مخفی‌سازی اورانیوم زیر ابنیه تاریخی
اسرائیل این‌بار صراحتاً تاریخ ایران را هدف قرار داده است. دقیقاً امری که خودش از نبود آن در رنج است. ابنیه تاریخی ایران یادگار تاریخ چند هزارساله این کشور است و در این سال‌ها علی‌رغم تمام بالا و پایین شدن‌ها و کم و کاستی‌ها و بی‌مهری‌ها، سازمان‌های فرهنگی تمام تلاش خود را کرده‌اند تا آثار و ابنیه تاریخی را سالم نگه دارند و نسل جدید از وجود این تاریخ بی‌بهره نماند.
شرق کشور با خشکسالی درگیر است شرق کشور با خشکسالی درگیر است
حجم بارندگی‌ها در کل کشور روند کاهشی دارد و خشکسالی، وارد پنجمین سال پیاپی شده است. در عین حال، برخی استان‌ها شرایط هشدارآمیزتری را تجربه می‌کنند. سیستان و بلوچستان و خراسان شمالی در این دسته قرار دارند.
صفحه خبر بالای تصاویر