مخاطب ۲۴- بازیهای المپیک پاریس چند روزی میشود وارد هفته دوم شده و برای ایرانیها با ورود رشتههای مدالآوری مانند کشتی، وزنهبرداری و البته تکواندو، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. فارغ از صحبتهای کلیشهای درباره اهمیت کار کشتیگیران ایرانی در پاریس، این رقابتهای المپیک فردا یک جدال ایرانی-بلغاری یا ایرانی-ایرانی در عرصه تکواندو دارد که برای بسیاری مهیج است.
ماجرا مربوط به رقابتهای تکواندو است که از امروز آغاز میشود، ولی شاید دیداری که ترشح آدرنالین را افزایش دهد، جدالی است که حوالی ساعت ۱۲ ظهر فردا برگزار میشود؛ جایی که ناهید کیانی، تکواندوکای وزن منهای ۵۷ کیلوگرم ایران قرار است رودرروی کیمیا علیزاده از بلغارستان بایستد. حتی همین حالا هم که سالهای تقریبا زیادی است کیمیا از ایران رفته، نسبتدادن او به کشوری دیگر غریب به نظر میرسد. کیمیا در تاریخ ورزش ایران در بازیهای المپیک ریو ماندگار شد. او اولین دختر مدالآور ایران در تاریخ برگزاری بازیهای المپیک است.
باوجوداین، کیمیا چندی بعد از کسب مدال برنز ریو تصمیم به مهاجرت از ایران گرفت و تلاش کرد پناهنده آلمان شود. او با عنوان جذاب مدالآور المپیک به دنبال کارهای اقامت و حضورش در تیم ملی آلمان بود که بوروکراسی موجود در این زمینه، زمان را از او گرفت و اجازه نداد بخشی از برنامههایش محقق شود. نتیجه شد آنکه برای المپیک بعدی، یعنی بازیهای توکیو، علیزاده بهعنوان عضوی از تیم پناهندگان پا به المپیک بگذارد.
اتفاق اصلی در همان بازه زمانی هم درست در اولین جدال رقم خورد؛ کیمیا رقیب ناهید کیانی شد. آن جدال اهمیت زیادی داشت؛ اینکه دو دوست قدیمی را که سالها رابطه صمیمانهای با یکدیگر داشتند، رودرروی یکدیگر قرار داد. میشد از همان تک گزاره بهعنوان یک سوژه درام استفاده کرد. کیمیا و ناهید رابطه بسیار خوبی با یکدیگر داشتند، ولی فضا در آن روزها با اشتباه از سوی تلویزیون ایران، به سمتی برده شد که این رابطه در هنگام مسابقه تبدیل به یک جدال حیثیتی شود.
ناهید کیانی که بهوضوح از فشار رسانهای ایجادشده در این زمینه رنج برده بود، حرف چندانی در آن مسابقه نداشت. هرچند آن جدال به غیر از درام نهفتهای که در دل داشت، تبدیل به سوژهای سیاسی هم شده بود. حداقل این واژهای بود که مسئولان ایرانی وقتی میخواستند درباره آن بازی اظهارنظر کنند، در ادبیاتشان استفاده میکردند. به نظر آنها و حتی خود ناهید کیانی، دستهای پشت پرده و اتفاقات سیاسی باعث شده بود تا این دو در همان مرحله اول در المپیک توکیو با یکدیگر روبهرو شوند. ناهید کیانی مسابقه را باخت و کیمیا هم پای رسیدن به مدال برنز بازنده شد تا هر دو دختر ایرانی در توکیو از رسیدن به مدال باز بمانند.
حالا چند سال پس از آن سناریوی پیچیده، در روزهایی که دیگر حساسیتی به معنای سابق وجود ندارد، باز هم ناهید کیانی در اولین مسابقهاش در پاریس، به کیمیا علیزاده خورده است. اینبار مسئولان امر زیاد درباره این بازی اظهارنظر نمیکنند و علاقهای هم به اسمبردن از کیمیا ندارند؛ برای آنها کیمیا «حریف بلغارستانی» ناهید کیانی است و بس. مشخص نیست که برای ناهید و کیمیا هم چنین حسی در میان باشد یا نه، ولی اگر قرار به عبور از مرحله احساسات و رسیدن به منطق حرفهای باشد، نباید چیزی فراتر از یک جدال فنی در ذهن طرفین نقش بسته باشد.
این بار البته کسی از سیاسیبازی در پاریس حرف نزده و نمیگوید این دو چهره مطرح ایرانی در عرصه تکواندو به عمد در اولین مسابقه به هم خوردهاند. هر دو طرف هم انگیزه کافی برای برندهشدن در مسابقه دارند و در سال منتهی به المپیک بهخوبی این موضوع را ثابت کردهاند. کیمیا دیگر بدون پرچم نمانده و قرار نیست طعنههای خاص بشنود. او بعد از آنکه نتوانست عضوی از تیم ملی آلمان شود، به طور رسمی پرچم بلغارستان را برای ادامه دوران حرفهایاش برگزید و قرار است بهعنوان یکی از اعضای کاروان بلغارستان در پاریس به میدان برود. او در همین سال ۲۰۲۴ اتفاق مهمی را برای بلغارها رقم زده و طلای رقابتهای یورو ۲۰۲۴ را برای این کشور به ارمغان آورده است.
همین موضوع کافی است تا سطح آمادگی و انگیزه کیمیا علیزاده برای پاریس روشن شود. او آمده تا دومین مدالش در این بازیهای مهم را بگیرد و واضح است که به خوشرنگترین آنها فکر میکند. در سوی مقابل هم شرایط برای ناهید کیانی حسابی متفاوت شده؛ او دیگر دختر کمتجربه سالهای گذشته نیست. ناهید، هم به لحاظ ذهنی و هم به لحاظ فنی به مرز پختگی رسیده و مدالهایی که در سال گذشته به دست آورد، ثابت کرده بیدلیل نیست که تبدیل به نفر دوم رنکینگ جهانی در وزنش شد.
کیانی اینبار قرار نیست بهسادگی فرصت رسیدن به افتخارآفرینی در دوران حرفهایاش را از دست بدهد. او میداند با برتری در اولین مسابقهاش تقریبا نیمی از مسیر برای کسب مدال در المپیک را پیموده و مشخص است اگر چنین شود، دومین دختر ورزش ایران لقب میگیرد که اسمی از خودش به یادگار گذاشته است. واضح است که او هم نه برای برنز بلکه برای رسیدن به خوشرنگترین مدال ممکن برنامهریزی کرده است.
با وجود تمام حدسیات و محاسبات فنی که میشود درباره این جدال حساس ارائه کرد، بازی ناهید و کیمیا همچنان موضوعات جالبی هم در دل دارد. شاید مهمترین آنها این باشد که ناهید نهتنها با کیمیا بلکه باید با دو ایرانی دیگر هم در این بازی روبهرو شود. آنطورکه رئیس فدراسیون تکواندوی بلغارستان خبر داده، کیمیا علیزده را در بازی با ناهید کیانی، داوود اطمینانی و فرزاد ذوالقدری همراهی میکنند. اولی بهعنوان مربی شخصی کیمیا که توانستند با یکدیگر مدال یورو ۲۰۲۴ را به ارمغان بیاورند و دیگری هم بهعنوان سرمربی تیم ملی تکواندوی بلغارستان.
همین موضوع میتواند سختی کار را دوچندان کند بهویژه آنکه به غیر از کیمیا، دو نفر دیگر، بهویژه ذوالقدری، هم شناخت کافی از وضعیت تکواندوی ایران و ناهید کیانی دارند. به هر روی، برخلاف دوره گذشته، اینبار حتی با وجود دلایل غیرفنی زیاد، به نظر میرسد چیزی که مسابقه فردا را جذابتر خواهد کرد، تکنیکهای فردی و هوش بالاتر از تکواندو است.