کد خبر: ۴۶۵۶
تاریخ انتشار: ۰۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۵:۴۳
آیت‌الله غرویان، عضو هیئت علمی جامعة المصطفی‌(ص):

کودک همسری در اسلام نداریم

ازدواج همواره امری مهم و مورد تأکید دین اسلام بوده و در این شکی نیست که ضرورت دارد اما ازدواج در سن پایین با موازین شرعی سازگاری ندارد زیرا در اغلب موارد آن دختر یا پسر به بلوغ فکری برای تصمیم‌گیری درباره آینده خود نرسیده است.
کودک همسری در اسلام نداریم

به گزارش سرویس اجتماعی مخاطب ۲۴ به نقل از ایکنا، آیت‌الله غرویان، عضو هیئت علمی جامعة المصطفی (ص) معتقد است که ازدواج همواره امری مهم و مورد تأکید دین اسلام بوده و در این شکی نیست که ضرورت دارد، اما ازدواج در سن پایین با موازین شرعی سازگاری ندارد، زیرا در اغلب موارد آن دختر یا پسر به بلوغ فکری برای تصمیم‌گیری درباره آینده خود نرسیده است.

 

کودک همسری در اسلام نداریم

 

پدیده کودک همسری اگرچه در یک دهه اخیر بیشتر مورد توجه روانشناسان و جامعه‌شناسان قرار گرفته است، اما در ایران تاریخچه دیرینه‌ای دارد. با نگاهی به گذشته می‌توانیم دریابیم که ازدواج و تشکیل خانواده از ارزش‌های ایرانیان به شمار می‌رفته است. ادوارد پولاک اتریشی، پزشک ناصرالدین‌شاه که بین سال‌های ۱۲۳۰ تا ۱۲۳۹ خورشیدی در ایران زندگی می‌کرد، درباره سن ازدواج دختران ایرانی می‌نویسد: «دختر ایرانی حدود سال‌های ۱۱ تا ۱۳ سالگی همه منتظر ازدواجش هستند؛ به همین علت والدین او در مواظبت، تغذیه و تهیه رخت و لباس مناسب برای آن‌ها از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کنند».

مرور سفرنامه نویسان دوره قاجار نشان می‌دهد که ازدواج در سنین پایین ریشه در آداب و رسوم گذشته ایرانیان دارد و عوامل متعددی از جمله فقر، عدم آگاهی، کمبود سواد والدین، گرایش‌های مذهبی شدید و خوانش نادرست از دین سبب شده است تا ازدواج در میان کودکان رواج پیدا کند.

تسهیلات درنظر گرفته شده از سوی دولت‌ها و افزایش وام‌های ازدواج در سال‌های اخیر نشان می‌دهد عامل فقر، یک عامل و مانع جدی برای ازدواج در ایران بوده است و امروز، با افزایش رقم وام‌های ازدواج و سیاست‌های تشویقی دولت در امر ازدواج که شامل حال کودکان نیز می‌شود، آمار ازدواج در کودکان افزایش پیدا کرده است.

از طرفی دیگر، باور‌های جزمی برخی از خانواده‌های سنتی و گرایش‌های شدید مذهبی سبب شده است تا آنان با استناد به برخی از آیات قرآن کریم و روایاتی از پیامبر گرامی اسلام (ص) و ائمه معصوم (ع) و نگاه صرف و تک‌بعدی به آن احادیث و روایات، کودکان خود را به هزارتوی کودک همسری روانه کنند. در اینکه ازدواج سنت پیامبر (ص) بوده است و ایشان می‌فرماید: «هیچ چیزى نزد خداوند محبوب‌تر از ازدواج نیست» شکی نیست و هیچ‌کس نمی‌تواند منکر آن شود، اما نکته اینجاست که تشویق به امر ازدواج در نگاه پیامبران و امامان (ع)، آیا مجوزی برای آن است که والدین، اطرافیان و یا دولتمردان با توسل به زور و اجبار کودکان و یا حتی جوانان خود را روانه خانه بخت کنند؟ امیرالمؤمنین علی (ع) می‌فرماید: «ازدواج کنید که همانا ازدواج کردن سنت رسول خدا (ص) است که همواره مى‌فرمودند: «هر کسى که دوست دارد از سنت من تبعیت کند، همانا «ازدواج کردن» از سنت من است.» آیا می‌توان با استناد به این روایات، زنان و مردانی را که به هر دلیلی آمادگی ازدواج ندارند را مورد سرزنش، تحقیر و قضاوت قرار داد؟
تأکید فقه بر ازدواج آگاهانه

 

کودک همسری در اسلام نداریم


«دختران و پسران تنها زمانی ازدواج کنند که قطع به یقین منافع آن ازدواج بر مضرات آن غلبه کند»؛ این بخشی از سخنان آیت‌الله محسن غرویان، عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی العالمیه است که معتقد است ازدواج همواره امری مهم و مورد تأکید دین اسلام بوده و در این شکی نیست که ضرورت دارد، اما مسائل دیگر در حاشیه و اطراف آن رقم می‌خورد که نباید از آن غفلت کرد از آن جایی که ازدواج یک اقدام مهم در سرنوشت زندگی دختران و پسران به شمار می‌رود بنابراین باید تصمیم‌گیری‌ها براساس مصلحت باشد و زمانی انجام شود که برای دختر و پسر منافع آن بر مضرات غلبه کند. در فقه نیز بر ازدواج آگاهانه و براساس بینش تأکید شده است چنانچه فقه ما می‌گوید: دختران و پسران هنگام ازدواج عیوب خود را به یکدیگر اطلاع دهند، زیرا نباید ازدواج ناآگاهانه و همراه با جهالت باشد. آیت‌الله غرویان در گفتگو با ایکنای قم، با اشاره به اینکه یکی دیگر از موضوعاتی که در امر ازدواج مطرح می‌شود، ولایت پدر بر فرزند به ویژه دختر است، بیان کرد: ولایت پدر بر فرزند به ویژه بر دختر امری مطلق نیست و مصداق قاعده «لاضرر و لا ضرار فی الاسلام» نیست، همان‌گونه که می‌دانید این قاعده بر نفی ضرر و زیان زدن به خود و دیگران در دین اسلام و حرمت آن دلالت می‌کند، مسئله ولایت این مجوز را برای پدر صادر نمی‌کند که پسر یا دختر خود را وادار به ازدواج در سن پایین کند که خود همان ازدواج مبدا ضرر‌ها می‌شود. در فقه نیز آمده است که پدر بر دختر بالغه رشیده ولایت ندارد، منظور از «دختر بالغه رشیده» آن دختری است که مصلحت خودش را می‌داند و خوبی و بدی زندگی و آینده خود را تشخیص می‌دهد، چنین دختری برای ازدواج نیازی به مجوز و اجازه پدر ندارد.

وی با تأکید بر اینکه ولایت پدر بر فرزند نباید از محدوده شرعی خارج شود، تصریح کرد: براساس فقه، اگر پدری با توسل به ابزار زور و اجبار دختر یا پسر خود را به امر ازدواج در سن پایین وادار کند، ولایت از او سلب می‌شود و آن دختر یا پسر می‌تواند با شکایت از پدرش نزد قاضی شهر از این امر و از بروز هرگونه آسیب و ضرر جلوگیری کند.

عضو هیئت علمی جامعه‌المصطفی العالمیه ادامه داد: ضرر و زیان‌های ازدواج با زور و در سن پایین گاهی فردی است و گاهی نیز جامعه را در برمی‌گیرد و از این رو حکومت اسلامی وظیفه دارد در امر آسیب‌ها و ضرر‌های کودک همسری ورود جدی داشته باشد.

وی با بیان اینکه جمعیت ایران رو به کاهش است و سیاست‌های تشویقی حکومت در امر ازدواج نیز در همین راستا انجام می‌شود، تصریح کرد: سیاست‌های تشویقی نباید به گونه‌ای باشد که سبب بروز و ظهور آسیب‌های پس از آن مانند افزایش آمار‌های طلاق، طلاق زودهنگام و طلاق در سنین پایین شود، متاسفانه در جامعه امروز آمار طلاق در حال افزایش است و ما به وفور شاهد طلاق‌های زودهنگام هستیم درواقع عمر زندگی برخی از زوج‌های جوان در زیر یک سقف به زیر یک سال هم نمی‌رسد و این موضوع از نتایج ازدواجی عجولانه، شتاب‌زده، بدون آگاهی و از روی جهالت است.

آیت‌الله غرویان در پایان یادآور شد: ازدواج در سن پایین با موازین شرعی سازگاری ندارد، زیرا در اغلب موارد آن دختر یا پسر به بلوغ فکری برای تصمیم‌گیری درباره آینده خود نرسیده است و به همین علت معمولاً بدون رضایت و اطلاع دختر یا پسر ازدواج انجام می‌شود که درست نیست.

گزارش از محدثه نعیمی‌فرد

آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
عراقچی: حقوق بین‌الملل زیر حمله قدرت‌های هژمونیک است عراقچی: حقوق بین‌الملل زیر حمله قدرت‌های هژمونیک است
سید عباس عراقچی در اجلاس بین‌المللی «حقوق بین‌الملل تحت تهاجم» اعلام کرد، جنگ و زور در روابط بین‌الملل غالب شده و دیپلماسی اولین قربانی این روند است.
آغاز عرضه بنزین سوپر در بورس انرژی ایران آغاز عرضه بنزین سوپر در بورس انرژی ایران
بنزین سوپر از امروز در بورس انرژی عرضه شد؛ اقدامی که با هدف رقابتی‌سازی بازار، کشف قیمت شفاف و فراهم‌کردن امکان واردات برای شرکت‌های واجد شرایط انجام می‌شود.
نگرانی اسرائیل از فروش جنگنده‌های اف-۳۵ آمریکا به عربستان سعودی نگرانی اسرائیل از فروش جنگنده‌های اف-۳۵ آمریکا به عربستان سعودی
مقامات اسرائیلی نسبت به احتمال فروش جنگنده‌های اف‌۳۵ آمریکا به عربستان سعودی ابراز نگرانی کرده و می‌گویند این اقدام می‌تواند برتری نظامی تل‌آویو در منطقه را تهدید کند.
بن‌بست در مذاکرات آمریکا و اسرائیل درباره غزه بن‌بست در مذاکرات آمریکا و اسرائیل درباره غزه
منابع صهیونیستی اعلام کردند گفت‌و‌گو‌های واشنگتن و تل‌آویو برای ورود به مرحله دوم توافق آتش‌بس غزه متوقف شده و اسرائیل قدرت‌یابی اخیر حماس را مانع پیشرفت مذاکرات می‌داند.
عارف به روسیه سفر می‌کند عارف به روسیه سفر می‌کند
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، برای حضور در بیست‌وچهارمین اجلاس نخست‌وزیران سازمان همکاری شانگهای فردا به روسیه سفر می‌کند و با مقامات کشور‌ها دیدار خواهد داشت.
بانک مرکزی برای موسسه اعتباری ناتراز سرپرستی تعیین کرد بانک مرکزی برای موسسه اعتباری ناتراز سرپرستی تعیین کرد
بانک مرکزی با سلب اختیار از مدیران مؤسسه اعتباری ملل، هیات سرپرستی موقت تعیین کرد و اعلام کرد با اجرای برنامه‌های اصلاحی، خدمات این مؤسسه بدون وقفه ادامه می‌یابد.
اسرائیل: قصد خروج از سوریه را نداریم اسرائیل: قصد خروج از سوریه را نداریم
کانال ۱۴ رژیم صهیونیستی اعلام کرد نیرو‌های این رژیم برنامه‌ای برای ترک خاک سوریه ندارند و تل‌آویو برخلاف دیگر بازیگران حاضر در سوریه خود را ملزم به پرداخت هزینه نمی‌داند.
برگزیده
مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان مهاجرت از کابل مسی به فیبرنوری، زیرساخت زندگی دیجیتال ایرانیان
در سال‌های اخیر، با رشد فناوری‌های نوین مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا، نیاز به اتصال پرسرعت و پایدار به اینترنت بیش از پیش احساس می‌شود. پروژه مهاجرت از کابل مسی به فیبر نوری (سوآپ)، پاسخ به این نیازهاست و با اجرای آن، زیرساخت‌های ارتباطی کشور به‌طور اساسی به‌روز خواهد شد
کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده کاهش کشفیات تریاک، شرکت های دارویی را با مشکل مواجه کرده
مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به کاهش منابع تأمین مواد اولیه دارو‌های مخدر، از جمله دارو‌های مورد استفاده در درمان سرطان، درد‌های مزمن و اعتیاد، اعلام کرد که شرکت‌های دارویی با مشکلات جدی مواجه شده‌اند
یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد
با انتخاب شیرین احمدنیا برای نخستین بار یک زن رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران شد. با برگزاری مجمع عمومی و انتخابات دوره دوازدهم انجمن جامعه‌شناسی ایران، اعضای جدید هیأت مدیره و بازرسان این انجمن انتخاب شدند. همچنین در نخستین جلسه رسمی هیأت مدیره، شیرین احمدنیا به عنوان رئیس انجمن انتخاب شد.
صفحه خبر بالای تصاویر