کد خبر: ۴۴۵۲۹
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۰

آیا چاقی به سلامت روان آسیب می‌زند؟

در دنیای امروز، چاقی به یکی از مهم‌ترین مسائل بهداشتی و اجتماعی تبدیل شده است؛ تقریبا بیشتر افراد از پیامدهای جسمانی اضافه وزن مانند بیماری‎های قلبی، دیابت و... آگاه هستند، اما اثرات روانی چاقی را نادیده می‎گیرند. آیا می‌دانید چاقی چه تاثیری بر ذهن و روان شما می‌گذارد و این مسئله می‌تواند اعتمادبه‌نفس، روابط اجتماعی و سلامت روان را تا حد زیادی تحت‌تاثیر قرار دهد؟
آیا چاقی به سلامت روان آسیب می‌زند؟

در دنیای امروز، چاقی به یکی از مهم‌ترین مسائل بهداشتی و اجتماعی تبدیل شده است؛ تقریبا بیشتر افراد از پیامدهای جسمانی اضافه وزن مانند بیماری‎های قلبی، دیابت و... آگاه هستند، اما اثرات روانی چاقی را نادیده می‎گیرند. آیا می‌دانید چاقی چه تاثیری بر ذهن و روان شما می‌گذارد و این مسئله می‌تواند اعتمادبه‌نفس، روابط اجتماعی و سلامت روان را تا حد زیادی تحت‌تاثیر قرار دهد؟

چاقی نه تنها یک مشکل جسمی نیست، بلکه در مواردی می‌تواند اختلالات روانی جدی مانند افسردگی، اضطراب، اختلال خواب و... به وجود آورد. تصویر بدنی منفی و احساس عدم رضایت از خود، تنها بخشی از این تاثیرات هستند که به‌راحتی می‌توانند زندگی روزمره افراد را تحت‌تاثیر قرار دهد.

در این مطلب به بررسی تاثیرات روانی چاقی می‌پردازیم و راهکارهای مقابله با چالش‌های چاقی را بیان می‌کنیم.

چرا باید به ارتباط اضافه وزن و اختلالات روانی توجه کنیم؟

چرا باید به ارتباط اضافه وزن و اختلالات روانی توجه کنیم؟

چاقی نه‌ تنها بر سلامت جسمانی افراد تاثیر می‌گذارد، بلکه به‌طور مستقیم و قابل توجهی هم بر کیفیت زندگی و سلامت روانی آن‌ها تاثیرگذار است. چند دلیل کلیدی برای اهمیت این موضوع عبارتند از:

  1. شیوع بالای چاقی و اختلالات روانی

چاقی و اختلالات روانی از مشکلات رایج در جوامع مدرن هستند و تعداد زیادی از افراد ممکن است همزمان با این دو مشکل روبه‌رو شوند. اگر شما هم از عوارض و مشکلات این دو معضل باخبر نباشید، احتمال دارد مشکلات بزرگی برایتان به وجود بیاید.

  1. تاثیرات روانی مستقیم و غیرمستقیم چاقی

اضافه وزن به‌طور مستقیم و غیرمستقیم می‌تواند بر سلامت روان تاثیر بگذارد. به‌طور مثال، احساس شرم و ناراحتی از ظاهر باعث کاهش عزت‌نفس و افزایش استرس می‌شود. علاوه‌بر این، افراد مبتلا به چاقی ممکن است با تبعیض اجتماعی روبه‌رو شوند که می‌تواند منجر به بروز افسردگی و اضطراب گردد.

  1. تاثیرات منفی بر کیفیت زندگی

افسردگی و اضطراب می‌توانند انرژی و انگیزه‌ی لازم برای انجام فعالیت‌های روزمره و تمرین‌های بدنی را کاهش دهند. این مسئله باعث اضافه وزن بیشتری می‌شود و چرخه‌ای معیوب به وجود می‌آورد که سلامت روانی و جسمی را به‌صورت همزمان ضعیف کند. به این شکل چاقی می‌تواند منجر به افزایش احساسات منفی و کاهش کیفیت زندگی شود.

  1. تاثیرات بلندمدت چاقی بر سلامت

چاقی و اختلالات روانی هر دو تاثیرات بلندمدتی بر سلامت افراد دارند. این تاثیرات می‌توانند شامل افزایش خطر بیماری‌های مزمن، کاهش امید به زندگی و افزایش هزینه‌های درمانی باشد. توجه به این مسئله می‌تواند تا حد زیادی از بروز این عوارض جلوگیری کند.

اختلالات روانی که منجر به چاقی می‌شوند!

به نقل از سایت psychologytoday، شاید بهتر باشد اختلالات روانی را که منجر به اضافه وزنِ شدید می‌شوند، بشناسید. برخی از این اختلالات عبارتند از:

  • اختلال پرخوری

اختلال پرخوری، یک اختلال خوردن است که فرد را وادار می‌کند تا مقادیر زیادی غذا را در مدت زمان کوتاهی مصرف کند. یک فرد پرخور ممکن است در عرض چند دقیقه 1000 کالری یا بیشتر مصرف کنند. افرادی که اختلال خوردن دارند، اغلب احساس شرم، گناه و افسردگی می‌کنند.

  • بی اشتهایی و پرخوری عصبی

اگر چه اغلب افراد مبتلا به اختلالات خوردن لاغر هستند، اما همیشه اینطور نیست! برخی از افراد چاق برای اینکه می‌خواهند با استانداردهای زیبایی خودشان را وفق دهند، به سمت بی‌اشتهایی یا پرخوری عصبی سوق پیدا می‌کند، یا به شدت کالری خود را محدود می‌کنند و مواد مغذی حیاتی را از دست می‌دهند. اختلال خوردن نتیجه طبیعی میل به کاهش وزن در سریع‌ترین زمان ممکن است.

فرد در پرخوری عصبی، غذای زیادی می‌خورد و پس از آن با کارهایی مانند استفراغ یا استفاده از قرص‌های ملین سعی می‌کند کالری‌های مصرف‌ شده را از بدنش خارج کند. در این زمان به فرد احساس خجالت و شرم دست می‌دهد و تلاش می‌کند این اختلال را پنهان نگه دارد.

  • افسردگی، اضطراب و تروما

صحبت درباره احساسات دردناک، آسان نیست؛ بنابراین جای تعجب نیست که بسیاری از مردم برای مقابله با احساسات منفی و آزاردهنده‌ی خود، به غذا خوردن روی می‌آورند. افسردگی، اضطراب و اختلال پس از سانحه در میان افراد چاق شایع است. اغلب پزشکان، روانشناسان و روانپزشکان باید قبل از شروع درمان و کاهش وزن، این علائم را بررسی کنند.

برای مقابله با اثرات روانی چاقی چه اقداماتی می‌توان انجام داد؟

برای مقابله با اثرات روانی چاقی، می‌توانید ابتدا با متخصص تغذیه صحبت کنید. متخصص تغذیه با توجه به شرایط هر شخص، رژیم مناسبی ارائه می‌دهد. علاوه‎بر این، مراجعه به مشاور و روانشناس و استفاده از راهکارهای روانشناختی و مشاوره‌ای برای رسیدن به این هدف، بسیار موثر است. برخی از راهکارهایی که روانشناس و مشاور ارائه می‌دهد، عبارتند از:

  1. روان‌درمانی شناختی-رفتاری (CBT): در این روش الگوهای فکری و رفتاری ناسالم که به چاقی و مشکلات روانی مرتبط است، پرداخته شده و آن‌ها را تغییر می‌دهد.
  2. درمان پذیرش و تعهد ( (ACT: این روش به افراد کمک می‌کند تا واقعیت‌های ناخوشایند را بپذیرند و بر ارزش‌های شخصی خود تمرکز کنند.
  3. مشاوره تغذیه و رفتارهای غذایی: در این روش تغییرات مثبت در الگوهای غذایی و رفتارهای مرتبط با تغذیه ایجاد می‌شود.

ترکیبی از روان‌درمانی و مشاوره به افرادی که مبتلا به چاقی هستند، کمک می‌کند تا با اثرات روانی چاقی مقابله کنند. این اقدامات می‌تواند به بهبود عزت‌نفس، کاهش اضطراب و افسردگی و تقویت رفتارهای سالم کمک کند. برای رسیدن به بهترین نتایج، هر فرد باید یک برنامه درمانی جامع و شخصی‌سازی شده داشته باشد و نیازها و شرایط خاص او را مدنظر قرار دهد.

چاقی تنها یک مشکل جسمی نیست!

چاقی و راه درمان آن

چاقی تنها یک مشکل جسمی نیست، بلکه تاثیرات زیادی بر سلامت روان و کیفیت زندگی افراد دارد. به همین دلیل پرداختن به ارتباط بین اضافه وزن و اختلالات روانی از اهمیت بالایی برخوردار است. روان‌درمانی و مشاوره تخصصی، حمایت عاطفی و اجتماعی لازم را برای افراد فراهم کرده و به آن‌ها کمک می‌کنند تا الگوهای فکری و رفتاری ناسالم را تغییر دهند و مهارت‌های مقابله‌ای موثر را بیاموزند.

توجه کنید چاقی تنها یک عدد روی ترازو نیست و یک مسئله‌ی چند بعدی است که نیاز به توجه و مداخله جامع دارد. با حمایت‌های روانشناختی مناسب می‎توان به افراد چاق کمک کرد تا زندگی سالم‎تر و شادتری داشته باشند.

اگر احساس می‌کنید خودتان و یا اطرافیان‌تان نیاز به راهنمایی و صحبت با روانشناس، مشاور و روانپزشک در رابطه با این موضوع را دارید، می‌توانید از سایت پزشک خوب کمک بگیرید. این سایت برای داشتن سلامت روان و برنامه‌های مناسب با آن فعالیت می‌کند. کافیست سری به آدرس https://pezeshkekhoob.com بزنید تا به‌راحتی بتوانید با مشاور و روانشناس متخصص در این زمینه آشنا شوید.

برچسب ها: چاقی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
عوارض خطرناک استفاده از موبایل در دستشویی عوارض خطرناک استفاده از موبایل در دستشویی
بسیاری از افراد به تلفن همراه خود وابستگی زیادی دارند و حتی آن را تا دستشویی و حمام نیز با خود می‌برند.
فرونشست پارکینگ در قیطریه ۳ خودرو را بلعید فرونشست پارکینگ در قیطریه ۳ خودرو را بلعید
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران، از یک مورد حادثه فروکش کردن کف پارکینگ ساختمان مسکونی خبر داد.
مُسکنی که خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهد مُسکنی که خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهد
افرادی که از دارو‌های رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، در صورت مصرف دارو‌های ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی داخلی مواجهند.
ضبط سلمان فارسی از سر گرفته شد ضبط سلمان فارسی از سر گرفته شد
سریال «سلمان فارسی» که ضبط آن متوقف شده بود با بازگشت میرباقری ـ کارگردان ـ از سر گرفته شد
جشن تولد امیر قلعه نویی در قصرش جشن تولد امیر قلعه نویی در قصرش
امیر قلعه‌نویی، سرمربی تیم ملی فوتبال ایران، تولد ۶۱ سالگی‌اش را در منزلش که بی‌شباهت به قصر نیست و در کنار پسرش جشن گرفت.
لامبورگینی ۲ میلیون دلاری که یک ایرانی ساخت لامبورگینی ۲ میلیون دلاری که یک ایرانی ساخت
وناتوس رونوشت منصوری از شاسی بلند اوروس لامبورگینی است. تمامی ابعاد لامبورگینی وناتوس منصوری دقیقا مشابه نسخه استاندارد لامبورگینی اوروس است با این تفاوت که ستون دوم یا «B» حدود ۲۰۰ میلیمتر عقب‌تر رفته است.
واکسیناسیون عمومی علیه HPV ضروری است؟ واکسیناسیون عمومی علیه HPV ضروری است؟
اخیرا در برخی صفحات مجازی افراد تشویق به دریافت واکسن HPV می‌شوند؛ اظهاراتی که در برخی مواقع غیر علمی و نادرست هستند
برگزیده
چرا رابطه جنسی و خوردن و آشامیدن در ایستگاه فضایی بین المللی ممنوع شده چرا رابطه جنسی و خوردن و آشامیدن در ایستگاه فضایی بین المللی ممنوع شده
ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) پیچیده‌ترین ماشین ساخته بشر است که با همکاری نزدیک پنج آژانس فضایی بزرگ دنیا یعنی ناسا، روسکازموز، آژانس فضایی اروپا، آژانس اکتشافات فضایی ژاپن و آژانس فضایی کانادا طراحی و ساخته شده است، اینجا برخی کارهای ممنوعه برای فضانوردان در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) را معرفی می‌کنیم
بدخوابی در دهه پنجم زندگی چه عواقبی دارد؟ بدخوابی در دهه پنجم زندگی چه عواقبی دارد؟
خواب کافی و باکیفیت بر عملکرد شناختی مغز تاثیر می‌گذارد.
سردرد‌هایی که باید جدی گرفت سردرد‌هایی که باید جدی گرفت
یک متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه سردرد یک شکایت شایع است که تقریباً همه افراد آن را تجربه می‌کنند، گفت: برخی موارد خاص سردرد باید مورد توجه قرار گیرند.
صفحه خبر بالای تصاویر