کد خبر: ۴۲۹۷۲
تاریخ انتشار: ۰۷ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۰

اختلالات تیروئیدی در زنان ۸ الی ۱۰ برابر بیشتر از مردان

در سال ۲۰۰۸، ۲۵ می (۵ خرداد) توسط انجمن‌های علمی تیرویید بین المللی به عنوان روز جهانی تیرویید و سپس با توجه به اهمیت تیرویید در سلامت، هفته اطلاع رسانی تیرویید تعیین شد.
اختلالات تیروئیدی در زنان ۸ الی ۱۰ برابر بیشتر از مردان

مخاطب ۲۴- هدف از این نام گذاری روز و هفته تیرویید، ارتقای دانش همگانی و همچنین افزایش توانایی و مهارت علمی پزشکان و دیگر ارایه دهندگان خدمات سلامتی در ارتباط با غده تیرویید و نقش آن در سلامت بوده است.

از آن زمان تاکنون در ایران نیز، در این هفته اقدامات موثری توسط وزارت بهداشت و دانشگاه‌های زیر مجموعه انجام می‌شود. اختلالات غده تیرویید در همه دنیا و در همه سنین دیده می‌شود و حدود ۱.۶ میلیارد نفر در دنیا مبتلا به و یا در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های تیروییدی هستند. این مشکلات در زنان باردار، نوزادان، کودکان و سالمندان شایع‌تر و عوارض بیش تری دارند.

اختلالات غده تیرویید می‌توانند به صورت بیماری‌های مهمی بروز کنند (کم کاری و پرکاری، التهاب ها، گره‌ها و سرطان‌های تیرویید). عوامل خطر بروز اختلالات تیروییدی متعدد هستند. از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به سابقه فامیلی، اختلالات ید دریافتی روزانه (کم یا زیاد بودن)، آلودگی هوا، آلودگی آب با مواد شیمیایی و پسماند‌های صنعتی و شهری، مصرف دارو‌های با ید بالا (مصرف بتادین در ضدعفونی کردن پوست و یا زخم ها، استفاده بیش از حد از دارو‌های حاوی ید مثل شربت‌های خلط آور و ...)، جنس مونث، سن بیش‌تر از ۶۰ سال، سابقه اشعه درمانی در سر و گردن، ابتلا به بیماری‌های خودایمنی مثل دیابت نوع ۱ و سلیاک، مصرف سیگار و دیگر دخانیات، رژیم غذایی ناسالم، صدمات فیزیکی به تیرویید، ابتلا به بعضی از بیماری‌های روحی و روانی، عوامل ژنتیکی، بارداری و غیره.

غده تیرویید یکی از غدد داخلی بدن است که به طور طبیعی به شکل پروانه‌ای در جلوی گردن قرار داشته و نقش خیلی مهمی در عملکرد طبیعی بقیه غدد درون ریز و همچنین متابولیسم بدن بازی می‌کند. مطالعات نشان داده اند که بیماری‌های غیرواگیر، بار بیماری زیادی بر سیستم‌های سلامت در کل جهان تحمیل می‌کنند. از طرف دیگر، مطالعات در سال‌های اخیر، آشکار کرده اند که بین اختلالات تیروییدی (بخصوص کم کاری و پرکاری تیرویید) و بیماری‌های غیرواگیر ارتباط وجود دارد.

بیشتر بخوانید

اختلالات تیروییدی (به خصوص کم کاری و پرکاری تیرویید) می‌توانند در بروز بیماری‌های غیرواگیر از جمله چاقی، دیابت، تصلب شرایین و بیماری‌های قلبی-عروقی، اختلالات رشد، فشارخون، پوکی استخوان، ناباروری، اختلالات جنسی و بعضی از بدخیمی‌ها موثر باشند.

بروز اختلالات تیروییدی در زنان ۸ الی ۱۰ برابر بیشتر از مردان گزارش شده است. وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی از سال‌های پیش با اجرای کشوری برنامه‌هایی موفق از جمله: غنی سازی نمک با ید، غربالگری بیماری کم کاری تیرویید نوزادان، و استفاده از فولیک اسید و مولتی ویتامین‌های غنی شده با ید در زنان باردار، نقش مهمی در کنترل مشکلات تیروییدی از جمله گواتر‌های چند گره ایی، عقب ماندگی ذهنی نوزادان، و کاهش عوارض ناشی از کمبود ید در زنان باردار (سقط، زایمان زودرس، مرده زایی، و بروز ناهنجاری‌های جنینی) ایفا کرده است.

برنامه‌های در حال اجرا و اقدامات آتی در دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر در راستای کاهش بار بیماری ناشی از اختلالات تیروییدی در کشور و با هدف پیشگیری از بروز، تشخیص به هنگام، درمان مناسب و موثر و کنترل عوارض:

- حفظ اجرای موفق برنامه کشوری غربالگری بیماری کم کاری تیرویید نوزادان با هدف پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی ناشی از این بیماری

- تدوین و بومی سازی دستورالعمل‌های علمی و اجرایی تشخیص و مدیریت بیماری‌های تیروییدی در کشور

- آموزش پزشکان و دیگر ارایه دهندگان خدمات در ارتباط با تشخیص، درمان و پیگیری بهینه اختلالات تیروییدی در کشور

- ارتقای دانش همگانی در ارتباط با اهمیت غده تیرویید و مراقبت از آن و جلب همکاری بهتر و بیشتر خانواده‌ها در پیشگیری از بیماری و عوارض آن و مراقبت بهتر از مبتلایان و اشاعه خودمراقبتی

- همکاری بین بخشی با دیگر وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها در راستای کنترل عوامل خطر قابل مداخله اختلالات تیروییدی و پیشگیری از بروز عوارض جدی آن‌ها

-جلب همکاری و مشارکت ذی نفعان (درون و برون بخشی) در راستای کاهش آلودگی هوا، آب و مواد غذایی در راستای کاهش بروز اختلالات تیروییدی

- جلب مشارکت مراکز تحقیقاتی و انجمن‌های علمی شناسایی در بررسی و شناسایی تاثیرات غده تیرویید بر بروز دیگر بیماری‌ها از جمله بیماری‌های غیرواگیر

- تعیین اپیدمیولوژی ژنتیک بیماری کم کاری تیرویید نوزادان در کشور، شناسایی مناطق پر خطر

- توجه بیش‌تر به جمعیت زنان و مشکلات تیروییدی در آن ها، به دلیل شیوع بیش اختلالات تیروییدی در جنس مونث و همچنین عارضه‌های مهم این اختلالات در دوران بارداری و به علاوه به دلیل احتمال بروز بی عدالتی در برخورداری از خدمات سلامتی در این جمعیت

- جلب همکاری و حمایت بیش‌تر سازمان‌های بیمه گر در راستای مدیریت بهینه اختلالات تیروییدی

- همکاری و هماهنگی بیش‌تر با سازمان‌های مردم نهاد

برچسب ها: تیروئید
آخرین اخبار
پربازدید ها
اخبار داغ
فوری؛ وقوع زلزله در تهران فوری؛ وقوع زلزله  در تهران
لحظاتی پیش زمین لرزه ای شدید تهران را لرزاند. این زلزله در غرب تهران به وضوح احساس شد
انفجار در دانشگاه تهران؛ یک کشته و چند زخمی انفجار در دانشگاه تهران؛ یک کشته و چند زخمی
انفجار کپسول هیدروژن در آزمایشگاه دانشکده مواد دانشگاه تهران باعث مرگ یک دانشجو و مصدومیت سه نفر دیگر شد؛ حادثه در محدوده امیرآباد رخ داد.
مهربانی در قلب آفریقا؛ تصویری متفاوت از همزیستی مسالمت آمیز+ فیلم مهربانی در قلب آفریقا؛ تصویری متفاوت از همزیستی مسالمت آمیز+ فیلم
ویدئویی تازه از آفریقا نشان می‌دهد انسان‌ها با هم مهربانی و همزیستی شگفت‌انگیزی دارند؛ لحظه‌ای که گردشگران آن را «تفریح عادی در آفریقا» توصیف می‌کنند.
استقلال این بار زیر تیغ فیفا استقلال این بار زیر تیغ فیفا
فیفا پس از شکایت منتظر محمد، هافبک سابق عراقی استقلال، این باشگاه را به دو دوره محرومیت از نقل‌وانتقالات و پرداخت ۳۰ میلیارد تومان جریمه محکوم کرد.
معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه رسماً اجرایی شد معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه رسماً اجرایی شد
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد معاهده مشارکت راهبردی جامع میان ایران و روسیه که در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۵ در مسکو امضا شد، از امروز به طور رسمی اجرایی می‌شود.
استیضاح وزیر کار دولت پزشکیان کلید خورد استیضاح وزیر کار دولت پزشکیان کلید خورد
جمعی از نمایندگان مجلس با محوریت سمیه رفیعی، نماینده تهران، طرح استیضاح احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را به دلیل ضعف مدیریتی و تهدید ثبات اقتصادی و اجتماعی کشور کلید زدند.
آمریکا در یک قدمی درگیری با روسیه آمریکا در یک قدمی درگیری با روسیه
دولت آمریکا در ادامه حمایت‌های نظامی از اوکراین، تصمیم گرفته اطلاعات دقیق درباره زیرساخت‌های انرژی در عمق خاک روسیه را در اختیار کی‌یف قرار دهد تا برای حملات موشکی دوربرد استفاده شود.
برگزیده
سالمندی در عصر دیجیتال: از خرد کهن تا مبارزه با تنهایی سالمندی در عصر دیجیتال: از خرد کهن تا مبارزه با تنهایی
به مناسبت روز جهانی سالمندان، بررسی می شود: خرد کهن سالمندان در عصر دیجیتال چگونه با تنهایی مبارزه می‌کند؟ بررسی نیازهای عاطفی، نقش دولت‌ها، فناوری و راه‌حل‌های جهانی برای جامعه دوستدار سالمند
فرهنگستان تصویب کرد، نامیاد معادل فارسی منشن + ویدئو فرهنگستان تصویب کرد، نامیاد معادل فارسی منشن + ویدئو
فرهنگستان زبان و ادب فارسی واژه «نامیاد» را به‌عنوان معادل فارسی «mention» تصویب کرد
به مناسبت روز جهانی بدون خودرو به مناسبت روز جهانی بدون خودرو
باید بسیار خوش‌خیال بود تا بپنداریم که شعارهایی همچون روز جهانی بدون خودرو در روند برنامه‌ریزی و مطالبه‌های شهروندی ما جای بگیرد. اگر چه برای رسالت و اهداف بزرگ باید تلاش نمود.
صفحه خبر بالای تصاویر