به گزارش سرویس اجتماعی مخاطب ۲۴ به نقل از مهر، به نقل از یو اسای تودی، تنها چند جانور در سراسر جهان (خرچنگ، مارمولک و سمندر) قادر به رشد مجدد اعضای بدن خود هستند. آنها با استفاده از سلولهای بلاستما این کار را انجام میدهند. بلاستما زمانی به وجود میآید که توده عظیمی از سلولهای بنیادی بلافاصله پس از قطع عضو به وجود میآیند، بنابراین فرایند رشد مجدد دوباره آغاز میشود.
اما قورباغهها نیز مانند انسانها و پستانداران نمیتوانند اعضای بدن پیچیده مانند دست یا پا را بازتولید کنند. در عوض بدن انسان و البته قورباغهها از بافت اسکار برای محافظت از زخمها در برابر از دست رفتن خون و ایجاد عفونت استفاده میکند.
اکنون در تحقیقی که در «ژورنال ادونسد ساینس» منتشر شده، محققان ۲ دانشگاه ادعا میکنند امکان انجام فرایند رشد مجدد عضو بدن را روی قورباغههای پنجه دار آفریقایی با پای قطع شده بررسی کردند.
برای این منظور محققان دانشگاه تافتس یک کلاهک سیلیکونی حاوی ۵ دارو ساختند. در این کلاهک داروهایی برای کاهش التهاب، پروتئینی برای کمک به بهبود اسکار و همچنین داروهایی برای کمک به رشد رگهای خونی، ماهیچهها و فیبرهای عصبی ترکیب شدند. آنها کلاهک را به مدت ۲۴ ساعت روی بدن قورباغهها قرار دادند.
دیوید کاپلان پروفسور مهندسی در دانشگاه تافتس و یکی از مولفان ارشد این تحقیق میگوید: استفاده از کلاهک BioDome به مدت ۲۴ ساعت به تقلید از محیط آمنیوتیکی کمک میکند. این محیط همراه داروهای صحیح سبب میشود فرایند رشد مجدد بدون دخالت بافت اسکار ادامه یابد.
کلاهک پس از ۲۴ ساعت برداشته شد و سپس تیم ۱۸ ماه بعد را صرف رصد هرگونه تغییرات کردند. در پایان این بازه بسیاری از قورباغههای آزمایش شده نه تنها پاهایشان دوباره رشد کرده بود، بلکه این عضو بدن آنها کاملا کارآمد بود.
پاهای تازه رشد یافته، یک ساختار استخوان مانند جدید، بافت داخلی و انگشتانی تازه بدون استخوان داشتند. حیوانات آزمایشی نسبت به لمس واکنش نشان دادند و با پای دوباره رشد یافته توانستند در آب شنا کنند و به زندگی عادی بازگردند.
البته به گفته محققان پژوهش آنها درباره کلاهک سیلیکونی و کوکتل دارویی هنوز تمام نشده است. به گفته آنها میتوان موادی را به کوکتل افزود یا آن را قدرتمندتر کرد تا به بازتولید کامل عضو با انگشتان و استخوانها منجر شود.