به گزارش سرویس گردشگری مخاطب ۲۴ به نقل از بیتوته. در منطقه آگار هند یک شهر به نام فاتح پور سیکری قرار دارد. شهر فاتح پور سیکری به عنوان یک نمونه بارز از معماری دوران مغول در هند کانون توجه گردشگران قرار گرفته است. شهر فاتح پور سیکری در معنی شهر پیروزی در استان اوتار پرداش هند قرار دارد. این شهر در سال ۱۵۷۱ به وسیله امپراتور اکبر به عنوان پایتخت امپراتوری مغول تاسیس شده است.
قدمت تاریخی شهر فاتح پور سیکری به دوره مغول باز میگردد. این شهر در سال ۱۵۷۱ میلادی به وسیله امپراتور اکبر به عنوان پایتخت امپراتوری مغول تاسیس شده است.
امپراتور اکبر در جریان لشکر کشی به پنجاب شهر فاتح پور سیکری را ترک کرد. زین پس این شهر در سال ۱۶۱۰ به موجب کم آبی به صورت کامل متروکه گردید.
هدف امپراتور اکبر از تاسیس شهر فاتح پور سیکری قدردانی از شیخ سلیم چیشتی بوده است. این شیخ پیشگوییهایی درباره تولد پسر امپراتور اکبر کرده بود. در سال ۱۵۶۹ همسر امپراتور اکبر، مریم اوز یک فرزند پسر به نام جهانگیر را به دنیا آورد.
کاووشهای باستان شناسان اعم از بانو پراتاب سینگ حاکی از آن دارد که دیرینگی مجسمه، قطعات عتیقه و سازهها در شهر فاتح پور سیکری به بیش از ۱۰۰۰ سال قبل باز میگردد.
در واقع قبل از تصحاب شهر به وسیله امپراتور اکبر، پیشینیان او به ویژه بابر و همایون اقدامات گسترهای در خصوص طراحی شهر انجام داده اند.
در سال ۱۸۰۳ میلادی انگلیسیها به منظور احیا ء شهر فاتح پور سیکری اقدامات گستردهای را انجام دادند. یکی از این اقدامات تشکیل مرکز اداری بود. حدود ۱۲ سال بعد، فردی به نام مارکز هیستینگز دستور تعمیر و بازسازی بناهای تاریخی در شهر فاتح پور سیکری و سیکاندرا را صادر کرد.
معماری شهر فاتح پور سیکری شهر فاتح پور سیکری از سه طرف با دیواری به طول ۶ کیلومتر احاطه شده است. این شهر بر روی خط الراس صخرهای به عرض ۱ کیلومتر و طول ۳ کیلومتر تعبیه شده است.
جالب است بدانید قسمت چهارم شهر فاتح پور سیکری به وسیلهی یک دریاچه احاطه شده است و فضای داخل شهر عمدتا متشکل از ماسه سنگ قرمز است.
معماری شهر فاتح پور سیکری از سبک معماری تیموری الهام گرفته شده است. در واقع معماری شهر انعکاسی از معماری رایج هند است که با تلفیقی از سبک هند و مسلمان شکل گرفته است.
مکانهای تاریخی و گردشگری در شهر فاتح پور سیکری
کاخ مریم الزمانی کاخ مریم الزمانی در ادوار گذشته به عنوان حرم امپراتور استفاده میشده است. این قصر در اصل محل اقامت جدابای، ملکه مغولها بوده است. با این وجود همسران دیگر امپراتور اکبر در آن زندگی میکرده اند.
کاخ مریم الزمانی یا جدابای بر اساس سبک معماری اسلامی مغولها و سبک راجا پوتانا هندی بنا شده است. علت بهره گیری از سبک راجا پوتانا هندی به اصل و نسب ملکه جدابا باز میگردد.
بلند دروازا
بلند دروازا یک دروازه بزرگ و شکوهمند در شهر فاتح پور سیکری است که در سال ۱۶۰۱ بنا شده است. امپراتور اکبر دستور ساخت بلند دروازا را در خصوص بزرگداشت فتح گجرات صادر کرد.
بلند دروازا از معماری منحصر به فردی برخوردار است. ارتفاع این بنا معادل ۵۴ متر برآورد شده است و متشکل از سنگ آهک قرمز میباشد. دروازه بزرگ به وسیله کنده کاریهای گرانیت و تزئیناتی از جنس مرمر مزین شده است.
بلند دروازا دارای یک کتیبه اصلی به زبان فارسی است که نشان دهنده وضعیت مذهبی مغولان میباشد.
مضمون کتیبه اصلی بلند دروازا به شرح ذیل است:
" عیسی مسیح فرموده است جهان یک پل برای عبور است؛ لذا خانهای در آن نسازید. احتمال دارد کسی که یک روز امیدوار است، برای ابدیت نیز امیدوار بماند. دنیا فقط یک ساعت دوام میآورد، آن را به نماز و عبادت بگذرانید که بقیه غیب است. "
پنج محل یکی از بناهای تاریخی و گردشگری شهر فاتح پور سیکری، پنج محل است. شکل پنج محل به مثابهی هرم میماند و متشکل از پنج طبقه و ۱۷۶ ستون میباشد.
در قدیم الایام به منظور حفاظت از بخش زنانه، ۱۷۶ ستون به وسیلهی شبکههای سنگی کنده کاری در کنار یکدیگر تعبیه شده بودند. عنصر سازنده ستونهای پنج محل عمدتا ماسه است.
مهمترین کاربری پنج محل برگزاری مراسمهای گوناگون نظیر رقصهای محلی، اجرا موسیقی، اجرا نمایش و سرگرمی بوده است.
جالب است بدانید پنج محل با عنوان یادگیر شهرت یافته است.
آرامگاه شیخ سلیم چیشتی
آرامگاه شیخ سلیم چیشتی در سال ۱۵۸۰ الی ۱۸۵۱ بنا شده است. بنای آرامگاه به عنوان یکی از بهترین نمونههای کنده کاریهای دوره قرون وسطی هند به شمار میرود و متشکل از سنگ مرمر حکاکی شده است.
در مقبره شیخ سلیم چیشتی، جسم بی جان یک صوفی و شیخ به نام سلیم چیشتی آرمیده شده است. مقبره شیخ چیشتی به وسیله سنگهای مرمری دارای کنده کاریهای پیچیده پوشش داده شده است. در بازه زمانی که مردم مغول و هند در شهر فاتح پور سیکری سکونت داشتند مقبره شیخ سلیم به عنوان یک مرز اصلی جریان صوفی گری کاربری داشته است. دیوان خاص
عنوان جذابترین سالن سخنرانی در شهر فاتح پور سیکری به دیوان خاص اختصاص دارد. یکی از نفیسترین بخشهای دیوان، برج مرکزی است که با عنوان سلطنت نیلوفر آبی شناخته شده است.
برج مرکزی به وسیله سنگ تراشی و حکاکی مزین شده است و یک نمونه بارز از مهارت دقیق در سنگ تراشی به شمار میرود.
دیوان خاص سالن مخاطبان خصوصی امپراتور اکبر اعم از رهبران مذهبی محسوب میشده است.
مسجد جامع
مسجد جامع یکی از نخستین بناهایی است که در شهر فاتح پور سیکری ساخته شده است. سبک معماری مورد استفاده در ساخت مسجد جامع تلفیقی از هندو و اسلامی است. علاوه بر این، مسجد جامع بر اساس اصول ساخت مساجد هندی ساخته شده است و دارای یک حیاط مرکزی میباشد.
مسجد جامع دارای برترین نشانههای معماری دوران مغول در هند اعم از محرابهای کنده کاری شده میباشد. سازه اصلی مسجد به شکل مستطیل است و متشکل از ماسه سنگهای قرمز رنگ میاشد.
مسجد جامع واقع در فاتح پور سیکری توسط امپراتور اکبر و تحت نظارت سلیم چیشتی بنا شده است.
جیران منار
جیران منار یک برج مدور در هند است که به موجب پوشیدگی از برجستگیهای سنگی به شکل عاج فیل با عنوان برج فیل نیز شناخته میشود.
به استناد از برخی روایات جیران منار به عنوان یاد بود فیل مورد علاقه امپراتور اکبر طراحی شده است.
خانه بیربال
خانه بیربال، محل اقامت وزیر مورد علاقه امپراتور اکبر بوده است. جالب است بدانید این وزیر هندو بوده است. از ویژگیهای برجسته معماری خانه بیربال میتوان به براکتهای نگهدارنده و آفتاب گیرها اشاره کرد.
مناسبترین زمان برای سفر به فاتح پور سیکریشهر فاتح پور سیکری در منطقه آگرا قرار دارد. آگرا در یک منطقه با آب و هوای نیمه گرمسیر تعبیه شده است. میانگین دمای هوای در منطقه آگرا از آوریل تا جولای حدود ۴۵ درجه سانتی گراد است.
بدین ترتیب بهترین زمان برای سفر به شهر فاتح پور سیکری از منظر آب و هوا فصل زمستان میباشد.
راههای دسترسی به فاتح پور سیکری
به طور کلی دسترسی به شهر فاتح پور سیکری از طریق دروازههایی در امتداد دیوار قلعه میسر است. دروازههای ورود به شهر فاتح پور سیکری شامل دروازه چور، دهلی، لال، بیربال، گوالیور، اجمری، آگرا، چاندانپال و تهرا میشود.
آدرس: هند- منطقه آگرا- استان اوتار پرداش- شهر فاتح پور سیکری