مخاطب 24- در حال حاضر، اصفهان به عنوان بزرگترین تولیدکننده صنایع دستی در ایران شناخته میشود. در این مطلب، پرفروشترین و معروفترین صنایع دستی اصفهان معرفی خواهند شد.
خاتم کاری؛ هنر اصیل ایرانی
قدمت این هنر اصیل ایرانی به بیش از هزار سال قبل باز میگردد. بخش قابل توجهی از صنایع دستی اصفهان با هنر خاتم کاری ساخته میشوند. در این هنر، قسمت بیرونی اشیا با نقشهای مثلثی شکل به صورت منظم پوشانده میشود. امروزه، اشیایی که با خاتم کاری تزئین میشوند بیشتر از جنس برنج، برنز و چوب هستند. در گذشته از استخوان شتر و عاج نیز برای تولید صنایع دستی خاتم کاری استفاده میکردند. قلمدان، ظروف پذیرایی، گلدان، پایه جواهرات و پایه خودکار خاتم کاری شده از جمله سوغاتیهای خاص استان اصفهان به شمار میروند.
مس و خاتم؛ صنعت جدید اصفهان
هنر مس و خاتم از تلفیق مسگری و خاتم کاری به وجود آمده و یکی از جدیدترین صنایع دستی اصفهان محسوب میشود. ظروف و ابزاری که با این هنر ساخته میشوند، ابتدا توسط مسگر ساخته شده و سپس همه یا بخشهایی از آن با خاتم کاری تزئین میشود. تلفیق رنگ مس با نقوش زیبای خاتم، جلوه این اشیا را دو چندان میکند.
میناکاری؛ هنری ظریف و زیبا
قدمت صنایع دستی اصفهان که با این هنر ساخته میشوند به بیش از ۵ هزار سال قبل باز میگردد. ظروف میناکاری با ترکیب رنگهای آبی، سبز و قرمز تزئین میشوند. این هنر را میتوان بر روی ظروف طلایی، مسی و سفالی اجرا کرد.
مس و پرداز؛ تلفیق خاص مس و هنر پرداز
مس و پرداز نیز یکی دیگر از صنایع جدید اصفهان است که از تلفیق هنر میناکاری و مسگری به وجود آمده است. در واقع، برای ساخت این محصولات، نقوش میناکاری بر روی ظروف مسی طراحی میشوند. در مرحله بعد برای از بین بردن برجستگیها ظرف را صیقل میدهند؛ به شکلی که آسیبی به طرحها نرسد. در مرحله آخر یک لایه پلی استر روی ظروف ایجاد میشود تا دوام آن بیشتر شود.
فیروزهکوبی؛ چشمنواز و ارزشمند
محصولات فیروزهکوبی یکی از باارزشترین صنایع دستی اصفهان به شمار میرود. قدمت این هنر به بیش از یک قرن نمیرسد. این هنر ابتدا در شهر مشهد ابداع شد؛ اما هنرمندان اصفهانی جلوه و هویت ویژهای به آن بخشیدند. در فیروزهکوبی، قسمت بیرونی ظروف و زیورآلات با سنگهای کوچک فیروزه تزئین میشوند. هر چقدر که این سنگها کوچکتر و فاصله بین آنها کمتر باشد، ارزش محصول بیشتر است.
منبع: کاماپرس