مخاطب 24- امروز دوشنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۲، عباس علی آبادی وزیر صمت ایران به سنپترزبورگ رفت تا موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا امضا شود. البته این موافقتنامه پس از امضا نیازمند تصویب در مجالس ۶ کشور (مجلس شورای اسلامی و مجالس پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا) است تا به قانون تبدیل و عملیاتی شود.
طبق اعلام خبرگزاری رسمی، ساعاتی پیش در آیینی با حضور وزیر صمت ایران و معاونان نخست وزیران کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و ارمنستان، مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، آندری اسلپنف وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا، کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه و جمعی دیگر از مقامات اتحادیه اوراسیا موافقتنامه تجارت آزاد ایران و اوراسیا امضا شد.
پیش از این، آخرین مذاکرات مرتبط با متن نهایی این موافقتنامه روز یکشنبه سوم دیماه با حضور مسئولانی از ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا صورت گرفته بود.
انتظار ۷ ساله
در سال ۱۳۹۵ بود که قرارداد موقت تجارت ترجیحی ایران با ۵ کشور روسیه، بلاروس، قزاقستان، ارمنستان و قرقیزستان منعقد شد. در سال اول انعقاد این قرارداد، صادرات ایران طبق دادههای رسمی به این کشورها ۸۰ درصد رشد کرد.
از سال ۹۹ هم مذاکرات برای تجارت آزاد آغاز شد. حالا طبق اظهارات معاون ارتقای کسب و کارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران، طی یکی دو ماه آینده ۵ کشور عضو اتحادیه، سند نهایی تجارت آزاد را امضا خواهند کرد.
طبق دادههای رسمی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا سالانه ۳۸۰ میلیارد دلار واردات دارند. با امضا سند همکاری تجارت آزاد ایران و اوراسیا تعرفه کالاهای وارداتی بین کشورها صفر و در واقع ایران با جهش صادراتی روبرو میشود. طبق اعلام سازمان توسعه تجارت، از ۱۰۰ درصد کالاهای تجاری ایران ۸۷ درصد در لیست تجارت آزاد با تعرفه صفر قرار میگیرد، اما برخی کالاهای ممنوعه وارداتی مانند برخی محصولات کشاورزی و صنایع نساجی در فهرست تجارت آزاد با تعرفه آزاد قرار نمیگیرد و کالاهایی مانند خودرو با همان تعرفهای که برای آن تعیین شده وارد میشود.
چشمانداز تجارت ایران و اوراسیا
وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا پنجشنبه ۳۰ آذرماه ۱۴۰۲ در این باره گفت: پس از امضای موافقتنامه تجارت آزاد ایران و این اتحادیه میزان تجارت دو طرف در گام نخست و در یک بازه زمانی پنج تا هفت ساله به ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار در سال خواهد رسید.
آندری اسلپنف افزود: ما با توافقنامه موقت موفق شدیم مبادلات دوجانبه با ایران را در طول سه سال دوبرابر افزایش دهیم و اکنون با امضای موافقتنامه دائم به طور منطقی میتوانیم در کوتاه مدت در انتظار افزایش میزان تجارت دو کشور تا سقف ۲۰ میلیارد دلار در سال باشیم.
منبع: اکو ایران