کد خبر: ۳۲۵۹۴
تاریخ انتشار: ۲۹ آذر ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۶

مجموع فساد‌های کشف شده در ایران طی ۱۲ سال؛ ۹۴ میلیارد دلار

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ساختار اقتصادی فاسد کشور تاکید کرد هر ماه خبر از فساد بزرگ دیگری می‌رسد.
مجموع فساد‌های کشف شده در ایران طی ۱۲ سال؛ ۹۴ میلیارد دلار

مخاطب 24- «حشمت‌الله فلاحت‌پیشه»، استاد دانشگاه علامه طباطبایی و نماینده سابق مردم اسلام‌آباد غرب، در میزگرد بررسی علمی مسائل روز ایران، عدد فساد‌های اقتصادی بزرگ ارزیابی‌شده در ایران را معادل بیش از ۵۷ میلیارد دلار اعلام کرد و یادآور شد: «این رقم برابر با کل وامی است که کره‌جنوبی از صندوق بین‌المللی پول گرفت و ضمن نجات اقتصاد ورشکسته خود، در جمع ۱۰ اقتصاد برتر دنیا قرار گرفت.»

فلاحت‌پیشه در تحلیل خود یکی از دلایل ایجاد بستر مناسب فساد‌های بزرگ اقتصادی را افول جایگاه شایسته‌سالاری در قوای سه‌گانه دانست و مدعی شد فساد چای یکی از نتایج میل مسئولان به مدیریت خارج از شمول نظارت و بازرسی است.

نماینده سابق مردم اسلام‌آباد غرب در مجلس شورای اسلامی چشم‌بستن مسئولان نظام بر وجود مشکلات را ابر مسئله کشور دانست و تاکید کرد ادعای بی‌نقص بودن وضع موجود، به انباشت مشکلات و آسیب‌ها منجر می‌شود و کشور را در گرداب خود غرق خواهد کرد، چرا که این موضوع خود مانعی برابر مسیر توسعه است.

به گفته عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، انفعال و سکوت مجلس برابر فساد چای نشان‌دهنده آن است که در مسیر شکل‌گیری یک الیگارشی سیاسی در ساختار جمهوری اسلامی هستیم که «با حاشیه‌نشین کردن و دور زدن مجلس و دستگاه‌های نظارتی و محاسباتی شکل گرفته و منجر به پیوند میان قدرت و ثروت شده است.»

به نظر می‌رسد هشدار فلاحت پیشه و عدد مدنظر او تنها مربوط به پرونده‌های کلان فساد اقتصادی طی چند سال اخیر است، درصورتی‌که طی دو دهه گذشته حاصل‌جمع این عدد به‌مراتب بزرگ‌تر از ۵۷ میلیارد دلار است.

برخی از رسانه‌ها در ایران با انتشار فهرست ۱۲ پرونده بزرگ فساد اقتصادی فاش‌شده طی سال ۱۳۹۰ تا پایان سال ۱۴۰۱، عدد ۹۴ میلیارد دلار را به‌عنوان حاصل‌جمع فساد‌های اقتصادی کشف شده اعلام کرده‌اند.


بیشتر بخوانید


فساد بانکی منتسب به مه‌آفرید خسروی و گروه موسوم به آریا در سال ۱۳۹۰ با عدد سه هزار میلیارد تومان معادل یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، پرونده فساد واردات کنجاله سویا با عدد ۷۰۰ میلیون دلار، مجموعه تخلفات مالی و فساد اقتصادی بابک زنجانی با مجموع هشت هزار میلیارد تومان معادل ۲.۳ میلیارد دلار، وحید مظلومین در پرونده سلطان سکه با عدد ۱۴ هزار میلیارد تومان معادل نزدیک به یک میلیارد دلار، مجموعه پرونده‌های فساد فاش‌شده مرتبط با بانک تات با عدد نجومی ۵.۳ میلیارد دلار، مجموعه فساد و تخلف متهمان مرتبط با رانت دلار ۴۲۰۰ تومانی با عدد چهار میلیارد دلار، مجموعه پرونده‌های فساد مدیران شرکت‌های پتروشیمی که در سال ۱۳۹۸ جمع تخلفات آن‌ها به ۱۱ میلیارد دلار رسید، پرونده گروه قطعه‌ساز خودرو عظام با ۷۶۴ میلیون دلار و در نهایت پرونده تازه فاش‌شده چای دبش با عدد سه میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار که در مجموع با جمع عدد غیرقابل‌تصور حدود پنج هزار میلیارد تومان معادل ۹۴ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار با درنظرگرفتن دلار ۵۳ هزارتومانی، باز هم تنها بخشی از تمامی فساد‌های فاش شده در ساختار اقتصادی جمهوری اسلامی طی ۱۲ سال گذشته است.

اعدادی که سبب می‌شود پرونده جنجالی فاضل خداداد در دهه ۷۰ با عدد ۱۲۳ میلیارد تومان که به اعدام او منجر شد و نام فاجعه فساد در ایران را به خود اختصاص داد، برابر اعداد فساد‌های دو دهه گذشته به پرونده‌ای در سطح فساد‌های بی‌اهمیت جمهوری اسلامی بدل شود.

هرچند مسیر رشد فساد و فربه‌شدن اعداد فاش‌شده بازهم در کنار فساد‌های فاش نشده‌ای که برخی از آن‌ها در لایه‌های تو در‌توی ارتباطات  با ساختار اجرایی کشور مخفی مانده است و سبب می‌شود افشای پرونده‌هایی همچون فساد چای دبش را نتوان لزوما مهم‌ترین نمونه فساد در ایران طی سال‌های گذشته دانست.

باتوجه‌به تکرار مداوم، کارشناسان اقتصادی و سیاسی معتقدند شکل فساد در ایران برنامه‌ریزی شده است. به باور «ابوالفضل دلاوری»، عضو هیات‌علمی دانشگاه علامه، فساد دیگر بخشی جداناشدنی از نظم سیاسی است و تنها عامل آن خلأ‌های قانون و روزنه‌های دورزدن ضوابط از سوی مفسدان نیست.

 

منبع: رویداد 24

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
چرا رهبر انقلاب بدون عصا در حسینیه امام خمینی آمدند؟ چرا رهبر انقلاب بدون عصا در حسینیه امام خمینی آمدند؟
«حضور رهبر انقلاب بدون عصا در مراسم شب عاشورا نماد دیگری از آمادگی رهبری برای مقابله با نظام سلطه بود.»
اصلاح طلبان به اسراییل نامه نوشتند؟ در چه رابطه‌ای نامه نوشتند؟ اصلاح طلبان به اسراییل نامه نوشتند؟ در چه رابطه‌ای نامه نوشتند؟
رژیم صهیونیستی با انتشار ادعای ارسال «نامه به تل‌آویو» از داخل ایران قصد دارد انسجام ملی شکل‌گرفته پس از جنگ ۱۲ روزه را تضعیف و فضای جامعه را ملتهب کند.
اتباع غیرمجاز تا چه زمانی وقت دارند از ایران خارج شوند؟ اتباع غیرمجاز تا چه زمانی وقت دارند از ایران خارج شوند؟
طی دو روز گذشته ۷۳ هزار مهاجر افغان از مرز اسلام‌قلعه وارد افغانستان شدند.
چه کسانی به رییس جمهور در خصوص فیلترینگ نامه نوشتند؟ چه کسانی به رییس جمهور در خصوص فیلترینگ نامه نوشتند؟
یک انگیزه بسیار مهم‌تر نزد سردمداران پشت پرده فیلترینگ وجود دارد که کاملا کتمان می‌شود و آن فروش فیلترشکن است.
دیدار عراقچی و ویتکاف در اسلو صحت دارد؟ دیدار عراقچی و ویتکاف در اسلو صحت دارد؟
پایگاه «اکسیوس» به نقل از دو منبع آگاه مدعی شد که نماینده ویژه کاخ سفید قصد دارد هفته آینده در اسلو با وزیر خارجه ایران دیدار کند تا مذاکرات هسته‌ای از سر گرفته شود.
پاسخ رئیس FATF به درخواست تعلیق عضویت آمریکا و رژیم اسرائیل پاسخ رئیس FATF به درخواست تعلیق عضویت آمریکا و رژیم اسرائیل
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: رئیس گروه ویژه اقدام مالی FATF در پاسخ به نامه رئیس مرکز اطلاعات مالی درباره تعلیق عضویت آمریکا و رژیم اسرائیل در این نهاد، اعلام کرد که این درخواست را مورد توجه قرار خواهد داد.
دزدان برقی! دزدان برقی!
جنگ ۱۲ روزه باعث شد تا پشت‌صحنه استخراج غیرمجاز رمز ارز‌ها و خسارت ۳ میلیارد دلاری آن به اقتصاد آشکار شود. علت این بود که فعالیت این واحد‌ها براثر جنگ متوقف شد و نشان داد که ماینر‌ها معادل ۲۴۰۰ مگاوات برق را می‌دزدیدند. استخراج غیرمجاز رمز ارز‌ها و برق‌دزدی یکی از عوامل ناترازی شبکه برق است که مردم و بنگاه‌های اقتصادی هزینه آن را می‌دهند و صاحبان ماینر‌ها جیبشان پر می‌شود. بر اساس برآورد‌ها سالانه ۲۰ درصد برق کشور به‌طور غیرمجاز ربوده و به جیب سودجویان می‌رود. برآورد‌ها نشان می‌دهد که برق دزدی توسط ماینر‌ها ۳ میلیارد دلار در سال به اقتصاد خسارت وارد می‌کند.
برگزیده
دزدان برقی! دزدان برقی!
جنگ ۱۲ روزه باعث شد تا پشت‌صحنه استخراج غیرمجاز رمز ارز‌ها و خسارت ۳ میلیارد دلاری آن به اقتصاد آشکار شود. علت این بود که فعالیت این واحد‌ها براثر جنگ متوقف شد و نشان داد که ماینر‌ها معادل ۲۴۰۰ مگاوات برق را می‌دزدیدند. استخراج غیرمجاز رمز ارز‌ها و برق‌دزدی یکی از عوامل ناترازی شبکه برق است که مردم و بنگاه‌های اقتصادی هزینه آن را می‌دهند و صاحبان ماینر‌ها جیبشان پر می‌شود. بر اساس برآورد‌ها سالانه ۲۰ درصد برق کشور به‌طور غیرمجاز ربوده و به جیب سودجویان می‌رود. برآورد‌ها نشان می‌دهد که برق دزدی توسط ماینر‌ها ۳ میلیارد دلار در سال به اقتصاد خسارت وارد می‌کند.
بازار مسکن به کما رفت یا خوابه است؟ بازار مسکن به کما رفت یا خوابه است؟
کاهش تقاضای خرید مسکن تحت تاثیر عوامل منطقه‌ای و افزایش عرضه واحد‌های مسکونی اجاره‌ای ناشی از خروج اتباع بیگانه این امیدواری را ایجاد کرده که بازار مسکن تابستان آرامی را تجربه کند.
ادکلن ۲۴ میلیاردی؟ ادکلن ۲۴ میلیاردی؟
سرپرست تعزیرات حکومتی لرستان از محکومیت ۲۴ میلیارد ریالی قاچاقچی ادکلن خبر داد.
صفحه خبر بالای تصاویر