کد خبر: ۳۲۳۸۱
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۴۰۲ - ۱۷:۵۵

فناوری چگونه از شهروندان در مقابل کنترل‌های دولتی محافظت می‌کند؟

در سال‌های اخیر، پیشرفت فناوری در گسترش و رمزنگاری ابزار‌های ارتباط جمعی در کمک به معترضان برای دور ماندن از رصد‌های دولتی نقش مهمی داشته است.
فناوری چگونه از شهروندان در مقابل کنترل‌های دولتی محافظت می‌کند؟

مخاطب 24- گوشی تلفن هوشمندی که در دست شما است می‌تواند بدون آنکه مطلع باشید، ابزار جاسوسی باشد اما اگر راه آن را بدانید، همین گوشی می‌تواند در مقابل افراد، نهادها یا دولت‌هایی که یا به دنبال اطلاعات شخصی شما یا در پی سانسور اطلاعات‌اند، از شما حفاظت کند.

در سال‌های اخیر، پیشرفت فناوری در گسترش و رمزنگاری ابزارهای ارتباط جمعی در کمک به معترضان برای دور ماندن از رصدهای دولتی نقش مهمی داشته است. از اعتراض‌ها در ایران تا جنبش‌های مدنی در سراسر جهان، پیام‌رسان‌های رمزگذاری‌شده «ئی‌ام‌ای‌» (EMA) در حفظ امنیت ارتباطات معترضان تاثیر مثبتی داشتند.

برخی دولت‌ها در تلاش‌اند با اتخاذ سیاست‌های کنترلگرانه و بهره‌گیری از فناوری روز، غول‌های فناوری را وادار ‌کنند تا در صورت نیاز، اطلاعات کاربران را در اختیار آن‌ها قرار دهند. برخی دولت‌ها نیز برای سانسور و محدودسازی اینترنت از فناوری‌های روز استفاده می‌کنند. اما در طرف دیگر ماجرا، فناوری‌هایی در حال توسعه‌ قرار دارند که با رمزنگاری اطلاعات، امنیت ارتباطات را تضمین می‌کنند و حتی ابزارهایی توسعه یافته‌اند که به افراد این امکان را می‌دهد تا در زمان قطعی اینترنت بین‌المللی هم بتوانند فعالیت کنند.

پیام‌رسان‌های رمزنگاری سراسری

مردم در زندگی روزمره به ابزارهای ارتباطی و پیام‌رسان‌های رمزنگاری‌شده که به آن‌ها امکان می‌دهند فارغ از کنترل دولتی یا ناظر بیرونی، با هم در ارتباط باشند، به‌شدت متکی‌اند. پیام‌رسان‌هایی مانند سیگنال (Signal) و سشن (Session) از نمونه ابزارهایی‌اند که با اجرای رمزنگاری سراسری (end-to-end encrypted) توانسته‌اند اعتماد افرادی را که به حفظ حریم خصوصی خود اهمیت بیشتری می‌دهند، جلب کنند.

رمزنگاری سراسری به این معنا است که کسی غیر از فرستنده و گیرنده پیام، خواه سازندگان ابزار خواه نهادهای امنیتی، نمی‌تواند محتوای پیام‌ها و تماس‌ها را شنود کنند. توسعه‌دهندگان این برنامک‌ها باور دارند که «منبع باز» (open-source) بودن این امکان را برای آن‌ها فراهم می‌کند تا خطاهایی را که ممکن است توسعه‌دهندگان برنامه متوجه آن نشده‌ باشند، تشخیص دهند و تصحیح کنند.

«نهفت» برنامک دیگری است که در زمره ابزارهای حفظ حریم خصوصی و ایمن‌سازی ارتباط قرار دارد. این برنامک به‌منظور حفظ مکالمات و جلوگیری از لو رفتن اطلاعات کاربران ایرانی طراحی شده است. این برنامه با رمزگذاری متنی آفلاین برای گوشی‌های اندرویدی باعث می‌شود تا کاربران بتوانند پیام‌های متنی را در یک رشته کلمات فارسی یا در قالب عکس رمزگذاری و ارسال کنند. مزیت این سرویس این است که با رمزگذاری پیام، ارسال آن با هر برنامک پیام‌رسان، خواه پیام‌رسان‌های داخلی و خواه خارجی، امکان‌پذیر است و هیچ فردی جز گیرنده نمی‌تواند از محتوای اصلی آن باخبر شود.

سازندگان این سرویس می‌گویند که «نهفت» از رمزنگاری نامتقارن استفاده می‌کند و برای برقراری ارتباط، ابتدا باید طرفین کلید‌های عمومی را مبادله کنند و پس از آن، افراد می‌توانند پیام‌های رمزگذاری‌شده خود را بفرستند.

علاوه بر ابزارهایی که با کمک فناوری‌های ویژه، از حریم خصوصی افراد محافظت می‌کنند، برخی سرویس‌ها با ایده‌هایی خلاقانه هم به‌منظور دور زدن محدودیت‌های حکومتی ایجاد شده‌اند. «گرشاد» نمونه‌ای از برنامک‌هایی است که بر پایه مشارکت جمعی کاربران به‌منظور اطلاع‌رسانی از محل حضور گشت‌ ارشاد پیش می‌رود. در این برنامک، کاربران می‌توانند با گزارش و علامت‌گذاری محل حضور گشت‌ ارشادها، سایرین را از این تهدید مطلع کنند.

شبکه «همتا به‌ همتا»

برخی فناوری‌ها، علاوه بر حفظ امنیت کاربران، برقراری ارتباط بین افراد و مقابله با قطعی و سانسور اینترنت را هم در اولویت قرار داده‌اند. این ابزارها برخلاف مدل متکی بر سرور مرکزی (Server Base)، به یک سرور اتکا ندارد و بر پایه ایجاد شبکه داخلی از طریق کاربران پیش می‌روند.

در این مدل که «همتا به‌ همتا» نام دارد، کاربران به‌صورت هم‌زمان هم سرور و هم کاربرانی‌اند که محتوا را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. یکی از فناوری‌های نوین که با هدف دسترس‌پذیر بودن محتوا و مقابله با دستکاری یا سانسور اطلاعات توسعه یافت، پروتکل «آی‌پی‌اف‌اس» (IPFS) است. آی‌پی‌اف‌اس با استفاده از ویژگی‌ شبکه‌های همتا‌ به‌ همتا و تسهیل دسترسی به اطلاعات، فناوری اینترنت غیرمتمرکز را به سمت همه‌گیر شدن سوق داد.

سرکوبگران اینترنت، چه مسئولان دولتی و چه بخش خصوصی، اغلب به امکانات قدرت بالادستی در حوزه فناوری دسترسی دارند که برای کنترل اینترنت، منابع گسترده‌ای را در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. از این‌ رو، آن‌ها آدرس آی‌پی، دامنه یا هر دروازه‌ای در آی‌پی‌اف‌اس را مسدود می‌کنند.

در این فناوری، از آن‌جا که برای رسیدن به مقصد راه‌های زیادی وجود دارد، زمانی که یک دروازه مسدود شده باشد، کاربران می‌توانند به یک دروازه جدید دسترسی پیدا کنند. در یک نمونه در سال ۲۰۱۷، زمانی که دولت کاتالونیا همه‌پرسی برای استقلال را برگزار می‌کرد، دولت اسپانیا تلاش کرد اطلاعات و وب‌سایت‌های انتخاباتی را مسدود کند. دولت کاتالونیا برای مقابله با این اقدام، کل وب‌سایت را به آی‌پی‌اف‌اس منتقل کرد. دولت اسپانیا دروازه‌ها را مسدود کرده بود اما مردم همچنان می‌توانستند از طریق گره‌های (node) جایگزین به وب‌سایت‌ها دسترسی داشته باشند.

ایجاد شبکه داخلی در نبود اینترنت

از دیگر فناوری‌های همتا به‌ همتا که در زندگی شهروندان درگیر جنگ و بحران نقشی پررنگ دارند، برنامک‌هایی‌اند که به ایجاد یک شبکه داخلی بین کاربران کمک می‌کنند. این برنامه‌ها امکان برقراری ارتباط بین افراد و ارسال و دریافت اطلاعات مهم را حتی در نبود اینترنت، فراهم کرده‌اند.

در چند سال اخیر، در زمان‌های خاموشی اینترنت مانند جنگ‌ اوکراین یا اعتراض‌های مدنی در هنگ‌کنگ و ایران، اهمیت استفاده از این دست ابزارها به‌وضوح مشخص شد. یکی از این برنامک‌ها که هم در قطعی اینترنت آبان ۱۳۹۸ در ایران استفاده شد و هم در جنگ روسیه و اوکراین به کمک اوکراینی‌ها آمد، برنامه برایر (Briar) است.

با استفاده از این نرم‌افزار، دو گوشی هوشمند از طریق بلوتوث یا وای‌فای غیرمتصل به اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند. اتصال توام با رمزگذاری انتها به انتها از مزیت‌های این روش ارتباطی است که ایمنی داده‌های ارسالی را تضمین می‌کند و نهادهای امنیتی یا هکرها نمی‌توانند از محتوای تبادل‌شده مطلع شوند.

از دیگر نقاط قوت این روش توانایی آن در گرد هم آوردن تعداد زیادی از این اتصال‌های مستقیم برای ایجاد یک شبکه است؛ بدین معنا که ارتباط فقط به دو نفر محدود نمی‌‌شود و افراد زیادی می‌توانند در فواصل دورتر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند که به آن فناوری «شبکه مش» (Mesh Network) گفته می‌شود. اگر یک نفر در میان افراد حاضر در شبکه مش، به اینترنت اتصال فعال داشته باشد، می‌تواند دسترسی خود را با تمام افرادی که به شبکه متصل‌اند، به اشتراک بگذارد و اطلاعات را مخابره کند. از این روش برای ارسال عکس‌ها و ویدیوهای حوادث اوکراین به خارج از این کشور بسیار استفاده شد.

به یاد داشته باشیم که ایده اینترنت غیرمتمرکز همگام با پیشرفت‌های فناورانه در حوزه پیام‌رسان‌ها نویدبخش آینده‌ای است که در آن، کاربران در شرایط بحرانی یا وجود کنترل و نظارت بر ارتباطات، می‌توانند با حفظ حریم خصوصی خود با یکدیگر در ارتباط باشند.

 

منبع: ایندیپندنت فارسی 

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
تعرفه‌گذاری پلکانی برق در سال ۱۴۰۴ تعرفه‌گذاری پلکانی برق در سال ۱۴۰۴
۸ درصد از مشترکان بین ۱.۵ تا ۲.۵ برابر الگو برق مصرف می‌کنند که سهم آنها از کل مصرف، ۲۰ درصد است. در این میان، تنها ۲ درصد از مشترکان خانگی با مصرف بیش از ۲.۵ برابر الگو، به تنهایی ۱۰ درصد از مصرف برق بخش خانگی را به خود اختصاص داده‌اند، آماری که نشان دهنده توزیع نامتعادل مصرف برق و نقش مشترکان پرمصرف در افزایش بار شبکه است.
پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد پسر سیروس مقدم، خواستگار دختر نقی معمولی شد
سهیل مقدم، فرزند سیروس مقدم و الهام غفوری، در کنار تجربه بازیگری در فصل هفتم سریال پایتخت، سابقه حضور در پشت صحنه سریال‌های تلویزیونی همچون "تا ثریا" را نیز به‌عنوان دستیار کارگردان دارد
دختران نوجوان افسرده‌تر هستند یا پسران؟ دختران نوجوان افسرده‌تر هستند یا پسران؟
پژوهشگران به‌تازگی دریافتند چرا دختران نوجوان بیشتر از پسران نوجوان به افسردگی مبتلا می‌شوند؛ این کشف به آنها کمک می‌کند به نوجوانانی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند کمک کنند.
رونالدو سفیر جایگاه جهانی عربستان رونالدو سفیر جایگاه جهانی عربستان
ماجد الجمعان، مدیر عامل باشگاه النصر، تجربه همکاری با کریستیانو رونالدو را ساده‌تر از آنچه تصورش را داشت توصیف کرد.
عکس‌های نوروزی ۱۴۰۴ را به سبک استودیو جیبلی بسازید عکس‌های نوروزی ۱۴۰۴ را به سبک استودیو جیبلی بسازید
ساخت عکس به سبک استودیو جیبلی این روز‌ها به یکی از جذاب‌ترین ترند‌های دنیای دیجیتال تبدیل شده است. ترکیب جادوی انیمه‌های میازاکی با هوش مصنوعی مدرن، تجربه‌ای بی‌نظیر از هنر، تخیل و تکنولوژی را برای کاربران فراهم می‌کند.
چند نفر در تصادفات نوروز ۱۴۰۴ جان باخته‌اند؟ چند نفر در تصادفات نوروز ۱۴۰۴ جان باخته‌اند؟
رئیس پلیس راهور فراجا از آغاز موج بازگشت مسافران نوروزی به سمت شهر‌های مبدأ خبر داد و گفت: در تصادفات ۲۰ روز اخیر در کشور ۸۳۸ نفر جان خود را از دست داده‌اند.
دلیل جدایی کریم بنزما از رئال مادرید چه بود؟ دلیل جدایی کریم بنزما از رئال مادرید چه بود؟
مهاجم الاتحاد عربستان باشگاه کنونی خود را با رئال مادرید مقایسه و دلیل جدایی‌اش از کهکشانی‌ها را اعلام کرد.
برگزیده
ماجرای پیدا شدن سر ستون تخت جمشید کنار جاده ماجرای پیدا شدن سر ستون تخت جمشید کنار جاده
هیچ سنگ یا قطعه‌ای از تخت جمشید جدا نشده و یا سقوط نکرده است، بلکه محوطه میان تخت جمشید و نقش رستم، محدوده شهر پارسه قدیم است و آثار سطحی و زیرسطحی باستانی بسیاری در آن وجود دارد. این تکه سنگ یکی از همین آثار باستانی است که بخشی از آن به مرور زمان بیرون آمده و توسط فرد یابنده، مشاهده و بیرون کشیده شده است و به این شکل نیست که تکه سنگی از مجموعه تخت جمشید جدا شده باشد.
ثبت نام آزمون مدارس سمپاد و نمونه دولتی از فردا آغاز می‌شود ثبت نام آزمون مدارس سمپاد و نمونه دولتی از فردا آغاز می‌شود
سازمان ملی پرورش استعداد‌های درخشان (سمپاد) و مدارس نمونه دولتی اعلام کردند که ثبت نام برای آزمون ورودی پایه هفتم و دهم این مدارس از فردا، شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ آغاز و تا جمعه ۲۲ فروردین ادامه خواهد داشت.
دختران نوجوان افسرده‌تر هستند یا پسران؟ دختران نوجوان افسرده‌تر هستند یا پسران؟
پژوهشگران به‌تازگی دریافتند چرا دختران نوجوان بیشتر از پسران نوجوان به افسردگی مبتلا می‌شوند؛ این کشف به آنها کمک می‌کند به نوجوانانی که در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند کمک کنند.
صفحه خبر بالای تصاویر