مخاطب 24- محمود فاضل رئیس شورای عالی نظام پزشکی در پنل تخصصی بررسی پلتفرمهای اینترنتی فروش دارو با عنوان این مطلب که در حوزه سلامت مهمترین اصل مسائل انسانی است گفت: رویکرد سازمان نظام پزشکی همگامی با تکنولوژی جهانی است، ولی در این مسیر ۳ گانه ای باید رعایت شود. اول رفع موانع قانونی است، هم اکنون قانون تجارت الکترونیک دارو را از ورود به پلتفرم صراحتأ منع کرده و دیگر قوانین مرتبط نیز بندوبستهایی بر آن نهادهاند، در حالی که شیوه فعلی پلتفرمها این قوانین را نادیده گرفته است. دوم نگرانی از به خطر افتادن سلامت مردم و ایمنی بیماراست. افزایش کیفیت و ارتقای خدمات و مراقبت از سلامت و نیز ایمنی در فرآیند دارودهی از تولید تا مصرف کننده از اصول پذیرفته شده جهانی است.
او ارتباط بیمار با داروساز را بسیار جدی برشمرد و بر جایگاه رفیع موضوعات انسانی و نقش ارتباط کلامی علمی و عاطفی تأکید کرد و افزود: حذف داروساز در این فرآیند به عنوان فروپاشی یکی از ارکان مهم نظام سلامت خطرناک است، و رفع نگرانیهای جدی نظام سلامت در تدوین قواعد اجرایی و نظارتی دقیق در این خصوص امری ضروری است.
دهقان، معاون حقوقی رئیس جمهور : فروش دارو یک امر تخصصی است و نمیشود بدون ضابطه باشد.با شرایط و ضوابطی، فروش اینترنتی برخی اقلام دارویی مجاز است که اینکار با هماهنگی وزارت بهداشت صورت میگیرد.
جمشید سلام زاده معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با عنوان این مطلب که پلتفرمها باعث هرج و مرج دارویی شده اند گفت: توجه به توزیع اینترنتی دارو بسیار مهم است و ناگزیریم به این سمت حرکت کنیم اما این حرکت باید بر بستر قانون اتفاق بیافتد، شفافیت، توجه به نقش داروساز و نظارت، سه اصل لازم برای ایجاد پلتفرمهای قانونی فروش دارو هستند که باید مدنظر قرار گیرند، پلتفرمهای موجود ما هیچ یک از سه اصل لازم را ندارند. آنچه در حال حاضر در این پلتفرمها با آن مواجه هستیم، هرج و مرج دارویی است.
سید علی فاطمی نایب رئیس سابق انجمن داروسازان ایران با عنوان این مطلب که پلتفرمها برای فروش اینترنتی دارو به دولت فشار میآورند گفت: هیچ داروخانهای امروز پیگیر آزادسازی فروش اینترنتی دارو نیست، به نظر میرسد پلتفرمهای فروش مجازی کالا در پی حذف داروخانهها هستند، پلتفرمها در حوزه بازار دارو تهدیدهای زیادی را به وجود میآورند. شنیده شده پلتفرمها حتی اقلامی مثل ترامادول را نیز بدون ضابطه ارسال میکنند و این موضوع بسیار نگران کننده است.
محمدباقر آیت الهی دکترای حرفهای داروسازی با عنوان این مطلب که بعد از سه سال تازه به فکر قانونمند کردن پلتفرمهای فروش دارو افتادهایم گفت: ایده فروش اینترنتی دارو قابل پیشبینی بود ولی فعالان صنف دارو آن را به شکل مناسب پیگیری نکردند، امروز سه سال است که پلتفرمهای فروش دارو در حال کار هستند و ما امروز به فکر قانونمند کردن آن افتادهایم، صنف باید زودتر به این موضوع که مربوط به صنف است فکر میکرد و بسترهای درست و قانونی را ایجاد میکرد. صنف باید دغدغههای داروسازان را داشته باشد و در هر شرایط، امکان حضور آنها را در عرصه دارو توسعه دهد.
بهمن صبور نایب رئیس انجمن داروسازان تهران گفت: زیرساختهای قانونی برای ایجاد پلتفرمهای فروش دارو بایستی در نظر گرفته شود، فروش دارو را نمیتوان تنها بر مبنای تجارت و سودآوری تعریف کرد، تشکیل چنین پلتفرمهایی باید شفاف و با امکان نظارت مطلوب باشد، اگر میخواهیم چنین کاری را در حوزه دارو انجام دهیم باید اول آن را در مورد کالاهای مجاز این حوزه در مدت مشخص و به صورت پایلوت انجام دهیم و در صورت رضایت آن را به شکل دستهبندی شده و در چارچوب قانونی تدوین کنیم.