وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای تکالیف محوله در ماده (۸۵) قانون کار، پیش نویس «آیین نامه بهداشت کشاورزی» را به دولت ارایه کرده است.
به گزارش مخاطب ۲۴ به نقل از «پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیئت دولت» به موجب ماده (۸۵) قانون کار جمهوری اسلامی ایران، برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور، رعایت دستورالعملهایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی (جهت تأمین حفاظت فنی) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (جهت جلوگیری از بیماری حرفهای و تأمین بهداشت کار، کارگر و محیط کار تدوین میشود، برای کلیه کارگاه ها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.
نظر به اینکه مطابق ماده قانونی مذکور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مسئول تدوین دستورالعملهای بهداشت کار، کارگر و درمان کارگری و پیشگیری از بیماریهای شغلی بوده و براساس ماده (۱۰۶) قانون کار، کلیه دستورالعملها و آیین نامههای اجرایی مربوط به فصل چهارم قانون مذکور باید به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تصویب هیئت وزیران برسد، لذا وزارت بهداشت با لحاظ نظرات وزارت تعاون در چارچوب مقررات، پیش نویس «آیین نامه بهداشت کشاورزی» را جهت سیر مراحل بررسی و تصویب، به دولت ارایه کرده است.
به موجب ماده (۱) آیین نامه پیشنهادی مذکور، کلیه همه کارگاهها و فعالیتهای کشاورزی از جمله مشاغل وابسته به کار کشاورزی نظیر ماشین آلات کشاورزی، انبارهای کشاورزی، سیلوها و امثال آنها مشمول مقررات این آیین نامه میشوند و در کارگاههای کشاورزی خانگی، شمول مقررات آیین نامه یاد شده مستلزم ذکر و یا تصریح نام است.
همچنین براساس آیین نامه پیشنهادی فوق، کارفرمایان دارای کارگاه کشاورزی مشمول این آیین نامه مکلفند به استناد ماده (۹۲) قانون کار حداقل سالی یکبار معاینات کشاورزان تحت پوشش خود را توسط مراکز بهداشتی درمانی انجام و آزمایشهای لازم را به عمل آورده و نتیجه را در پرونده پزشکی آنها درج نمایند. برای کشاورزان در مواجهه با سموم، این معاینات حداقل هر ۶ ماه یکبار خواهد بود.
آیین نامه مذکور، بهورزان را نیز موظف میکند کشاورزانی که کارفرمای ثابت یا مشخصی ندارند و یا سرپرستان خانوار را شناسایی و متعاقباً فرمهای اطلاعات مربوط به مواجهات مخاطره آمیز کشاورزان را برای آنها تکمیل و برای انجام معاینات شغلی به پزشک خانواده در هنگام ده گردشی و یا مرکز خدمات جامع سلامت ارجاع نمایند.
آموزش عملی کار سالم با سموم و سم پاشی، آگاهی در زمینه راههای نفوذ سموم و مواد شیمیایی خطرناک مورد استفاده به بدن و نحوه کنترل آنها، نحوه نگهداری و انبارداری صحیح و ایمن سموم، استفاده از روشهای صحیح و حفاظتی سم پاشی، آگاهی از علایم بروز مسمومیت و اقدامات لازم برای کمکهای اولیه به شخص مسموم، آشنایی با بیماریهای مشترک یا قابل انتقال بین انسان و حیوان و خود مراقبتی در مواجهه با میکروارگانیسمها و عوامل بیولوژیکی زیان آور، از دیگر تکالیف کارفرمایان برای آموزش به کشاورزان است که در آیین نامه یاد شده به آن اشاره شده است.
تأمین وسایل و امکانات برای کشاورزان از سوی کارفرمایان، تأمین تأسیسات و تسهیلات بهداشتی برای کارگاهها و فعالیتهای کشاورزی، تأمین امکانات، ضوابط و شرایط لازم برای سم پاشی صحیح و کم خطر، وظایف کارگران، ملاحظات بهداشت محیط کار، پیگیری تخلفات و مقررات وضع شده در این خصوص، از دیگر مواد مندرج در آیین نامه پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
لازم به ذکر است، پیشنهاد فوق هم اکنون در کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست مراحل بررسی و تصمیم گیری را سپری میکند.