کد خبر: ۲۷۸۹۵
تاریخ انتشار: ۱۵ مهر ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۵

به یاد مصطفی سلاحی، کاشف غار علیصدر + عکس

مصطفی (اکبر) سلاحی یکی از کاشفان غار علیصدر درگذشت و روز جمعه ۱۴ مهر در باغ بهشت همدان تشییع و به خاک سپرده شد.
به یاد مصطفی سلاحی، کاشف غار علیصدر + عکس

مخاطب 24- مصطفی سلاحی در سال ۱۳۳۹ در قالب تیمی به سرپرستی حسن ابریشمی موفق به کشف غارعلی‌صدر شدند و در سال ۱۳۴۲ تحقیق روی آب غارعلی‌صدر را به سرانجام رساندند.

غار علي‌صدر به‌عنوان يکي از عجايب طبيعي دنيا، جايگاه ممتازي به عنوان جاذبه گردشگری استان همدان به خود اختصاص داده است. شواهد حاكي از آن است كه اين غار پناهگاه انسان‌هاي اوليه بوده است. غار علیصدر تنها غار تالابی ایران یکی از بزرگ‌­ترین و طولانی­‌ترین غارهای آبی جهان است که شکل­ گیری آن به دوره­ ژوراسیک (دوره ی دوم زمین شناسی۱۹۰-۱۳۶ میلیون سال پیش) مربوط می­‌شود. این غار در روستای علیصدر استان همدان قرار دارد.

به یاد مصطفی سلاحی، کاشف غار علیصدر + عکس

این غار شگفت انگیز در ارتفاع ۱۹۸۰ متر از سطح دریا یکی از عجایب طبیعی جهان درکوه های زاگرس است. بخش­ های ورودی این غارِ بی­ نظیر در دوره ی صفویان مورد استفاده مردمان قرار داشت. غارعلیصدر در سال­های ۴۲-۱۴۳۱توسط گروهی از کوه­نوردان و غارنوردان همدان شناسایی و در سال ۱۳۵۲دهانه و ورودی غار به قطر ۵۰ سانتی‌متر تعریض شد.

استفاده عمومي از اين غار از سال ۱۳۵۴ مطرح شد. در آن زمان اهالي روستا مسافران را با چراغ دستي، قايق و پارو به ديدن قسمت‌هاي ابتدايي غار مي‌بردند. محوطه غار دالان‌های پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد و از مجموعه آب‌­های روان در غار دریاچه بزرگی درون غار به وجود آمده که نفوذ به ژرفای آن تنها با قایق میسر است. آب دریاچه زلال است ولی به علت وجود املاح آهکی فراوان در آب غیرقابل شرب است. سقف غار که در بعضی قسمت‌ها تا حدود ۱۰ متر از سطح آب ارتفاع دارد پوشیده از کربنات کلسیم خالص و در بعضی قسمت­‌ها مخلوط با عناصر دیگر است. این رسوبات به صور مختلف در کف غار و در جاهایی که آب وجود ندارد با اشکال متنوع و جذاب به وفور دیده می­‌شود.عمق آب از نيم متر تا ۱۴ متر متغير است. مردم روستاي علي‌صدر و روستاهاي اطراف از قديم‌الايام به وجود آن پي برده و از آب آن بهره برداري مي‌کرده‌اند. 

به یاد مصطفی سلاحی، کاشف غار علیصدر + عکس

منظره داخل غار بسیار بدیع و هوای آن در تابستان خنک و در زمستان گرم و مطبوع است. اقداماتی برای افزایش طول مسیر آبی برای قای٬قرانی و نیز مسیرهای خشکی صورت گرفته که مناظر جدید و زیبایی را به تجربه بازدید از غار افزوده است. 

غار علي‌صدر از بسياري جهات به خصوص از جهت وجود گذرگاه‌هاي ممتد آبي و درياچه‌هاي وسيع قابل قاي‌قراني که در سرتاسر غار گسترده شده‌اند، يکي از زيباترين جلوه‌هاي طبيعي ايران و جهان و پديده‌اي منحصر به فرد در نوع خود مي‌باشد. آب درياچه غار بدون رنگ و بو مي‌باشد و هيچ گونه حيات جانوري در آن وجود ندارد. بازديد از محوطه وسيع هزار قنديل، قنديل بزرگ و جزاير سوم و چهارم درون غار به همراه پياده‌روي، غارنوردي و قايق‌راني و استفاده از امكانات تفريحي، خريد از بازارچه و ديدار از نمايشگاه صنايع دستي از جمله برنامه‌هاي ديدار از غار علي‌صدر است. 

 

منبع: ویزیت ایران 

captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
ثبت تصاویر جدید از پلنگ ایرانی در رودبار ثبت تصاویر جدید از پلنگ ایرانی در رودبار
دوربین‌های تله‌ای تصویر حیوان در حال انقراض را در این منطقه ثبت کردند؛ صدای زیبای این موجود ارزشمند را بشنوید
کاخ گلستان تعطیل شد! کاخ گلستان تعطیل شد!
به گزارش مخاطب ۲۴، بنابر اعلام مجموعه کاخ گلستان، تعطیلی این میراث جهانی در تهران تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت.
پرتو فرابنفش در کدام نواحی ایران شدیدتر است؟ پرتو فرابنفش در کدام نواحی ایران شدیدتر است؟
پیش‌بینی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور از شاخص پرتو فرابنفش تا ۱۰ مرداد ماه حاکی از میزان شدید تابش پرتو فرابنفش در ساعات صبح و ظهر است که در بعضی مناطق مانند استان‌های شرقی و جنوبی کشور و نیمه شرقی استان‌های سمنان، کهگیلویه و بویراحمد، جنوب مازندران، گلستان و ارتفاعات شمال تهران و البرز اغلب زودتر از سایر استان‌ها افزایش خواهد یافت.