مخاطب 24- مصطفی سلاحی در سال ۱۳۳۹ در قالب تیمی به سرپرستی حسن ابریشمی موفق به کشف غارعلیصدر شدند و در سال ۱۳۴۲ تحقیق روی آب غارعلیصدر را به سرانجام رساندند.
غار عليصدر بهعنوان يکي از عجايب طبيعي دنيا، جايگاه ممتازي به عنوان جاذبه گردشگری استان همدان به خود اختصاص داده است. شواهد حاكي از آن است كه اين غار پناهگاه انسانهاي اوليه بوده است. غار علیصدر تنها غار تالابی ایران یکی از بزرگترین و طولانیترین غارهای آبی جهان است که شکل گیری آن به دوره ژوراسیک (دوره ی دوم زمین شناسی۱۹۰-۱۳۶ میلیون سال پیش) مربوط میشود. این غار در روستای علیصدر استان همدان قرار دارد.
این غار شگفت انگیز در ارتفاع ۱۹۸۰ متر از سطح دریا یکی از عجایب طبیعی جهان درکوه های زاگرس است. بخش های ورودی این غارِ بی نظیر در دوره ی صفویان مورد استفاده مردمان قرار داشت. غارعلیصدر در سالهای ۴۲-۱۴۳۱توسط گروهی از کوهنوردان و غارنوردان همدان شناسایی و در سال ۱۳۵۲دهانه و ورودی غار به قطر ۵۰ سانتیمتر تعریض شد.
استفاده عمومي از اين غار از سال ۱۳۵۴ مطرح شد. در آن زمان اهالي روستا مسافران را با چراغ دستي، قايق و پارو به ديدن قسمتهاي ابتدايي غار ميبردند. محوطه غار دالانهای پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد و از مجموعه آبهای روان در غار دریاچه بزرگی درون غار به وجود آمده که نفوذ به ژرفای آن تنها با قایق میسر است. آب دریاچه زلال است ولی به علت وجود املاح آهکی فراوان در آب غیرقابل شرب است. سقف غار که در بعضی قسمتها تا حدود ۱۰ متر از سطح آب ارتفاع دارد پوشیده از کربنات کلسیم خالص و در بعضی قسمتها مخلوط با عناصر دیگر است. این رسوبات به صور مختلف در کف غار و در جاهایی که آب وجود ندارد با اشکال متنوع و جذاب به وفور دیده میشود.عمق آب از نيم متر تا ۱۴ متر متغير است. مردم روستاي عليصدر و روستاهاي اطراف از قديمالايام به وجود آن پي برده و از آب آن بهره برداري ميکردهاند.
منظره داخل غار بسیار بدیع و هوای آن در تابستان خنک و در زمستان گرم و مطبوع است. اقداماتی برای افزایش طول مسیر آبی برای قای٬قرانی و نیز مسیرهای خشکی صورت گرفته که مناظر جدید و زیبایی را به تجربه بازدید از غار افزوده است.
غار عليصدر از بسياري جهات به خصوص از جهت وجود گذرگاههاي ممتد آبي و درياچههاي وسيع قابل قايقراني که در سرتاسر غار گسترده شدهاند، يکي از زيباترين جلوههاي طبيعي ايران و جهان و پديدهاي منحصر به فرد در نوع خود ميباشد. آب درياچه غار بدون رنگ و بو ميباشد و هيچ گونه حيات جانوري در آن وجود ندارد. بازديد از محوطه وسيع هزار قنديل، قنديل بزرگ و جزاير سوم و چهارم درون غار به همراه پيادهروي، غارنوردي و قايقراني و استفاده از امكانات تفريحي، خريد از بازارچه و ديدار از نمايشگاه صنايع دستي از جمله برنامههاي ديدار از غار عليصدر است.
منبع: ویزیت ایران