کد خبر: ۲۶۲۶۴
تاریخ انتشار: ۱۹ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۰
ایران در تله جمعیتی؛

آیا هوش مصنوعی به کمک بحران جمعیتی ایران می‌آید؟

جهش فناوری می‌تواند پیامد‌های منفی چالش جمعیتی را کم کند، اما شروطی برای بهره‌بردن از آن وجود دارد.
آیا هوش مصنوعی به کمک بحران جمعیتی ایران می‌آید؟

مخاطب 24-  جهش جمعیتی دهه شصت و سپس افت ناگهانی نرخ باروری باعث شد یک فرصت جمعیتی از دهه هشتاد برای اقتصاد ایران از نظر نیروی انسانی ایجاد شود که موقتی است و پس از چند دهه جای خود را به نوعی چالش جمعیتی خواهد داد؛ یعنی وضعیتی که در آن جمعیت در سن کار نسبت به جمعیت وابسته (کودکان و افراد مسن) کم و کمتر می‌شود.

بسیاری از کشورهای پیشرفته در حال حاضر به مرحله پیری جمعیت رسیده‌اند، هر چند معمولاً با سرعتی کمتر از ایران با این وضعیت مواجه شده‌اند. اما آیا افت جمعیت در سن کار لزوماً باعث افت تولید یک کشور و رفاه سرانه می‌شود؟ یکی از مهم‌ترین فرایندهایی که معمولاً در دنیای توسعه‌یافته از این اتفاق جلوگیری کرده، رشد فناوری و بهره‌وری بوده است.

پیامد معمول پیری جمعیت

پژوهشی که عجم‌اوغلو و رسترپو (۲۰۱۸) انجام داده‌اند، نشان می‌دهد هم از نظر تئوری و هم تجربی، افزایش سن جمعیت منجر به اتوماسیون صنعتی بیشتر می‌شود. در واقع کشورهایی که تغییرات جمعیتی شدیدتری را تجربه کرده‌اند، با سرعت بیشتری به سمت جایگزینی نیروی کار با ماشین‌ها حرکت کرده‌اند. آن‌ها همچنین نشان می‌دهند در صنایعی که وابستگی بیشتری به نیروی انسانی میان‌سال دارند، فناوری‌های ماشینی سریع‌تر اقتباس می‌شوند.

بنابراین به نظر می‌رسد واکنش طبیعی اقتصادهای دنیا به پیری جمعیت، کمک‌گرفتن از رشد فناوری است. این روزها که فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند، این سؤال پیش می‌آید که جهش تکنولوژی در پی هوش مصنوعی چگونه می‌تواند به رفع اثرات منفی بحران‌های جمعیتی کمک کند؟

کمک رشد بهره‌وری به بحران جمعیتی

فناوری‌های جدید می‌توانند هم به عنوان مکمل نیروی کار و هم جایگزین آن، بهره‌وری تولید را افزایش دهند. فرض کنید استفاده از هوش مصنوعی در بسیاری از مشاغل می‌تواند باعث شود محصولی که تولید آن بیست ساعت از یک نفر زمان می‌برده، حالا طی دو ساعت تولید شود. در چنین شرایطی یک نیروی کار می‌تواند کار ده نیروی کار سابق را انجام دهد. در نتیجه اگر جمعیت در سن کار کم شود، اما بهره‌وری آن افزایش یابد، ممکن است نه‌تنها رشد اقتصادی در مجموع لطمه نبیند، بلکه نهایتاً تولید سرانه اقتصاد وضعیت بهتری پیدا کند. به‌طوری که حتی جمعیت خارج از سن کار هم از مواهب رشد بیشتر بهره ببرد.

بنابراین گسترش استفاده از فناوری‌های جدید از جمله هوش مصنوعی، می‌تواند اثرات منفی پیری جمعیت را خنثی کند. اما آیا چنین اتفاقی در ایران شدنی است؟

آیا ایران می‌تواند از تله جمعیتی فرار کند؟

طبیعتاً رشد بهره‌وری در ایران هم مانند هر جای دیگر دنیا می‌تواند اثرات منفی بحران جمعیتی را کاهش دهد. اما پرسش اصلی این است که با شیوه حکمرانی اقتصادی فعلی ممکن است از چنین فرصتی استفاده شود؟

در نگاهی اولیه، موانع مختلف حوزه IT در ایران که مثلاً به‌صورت محدودیت‌های اینترنت یا موانع بر سر راه استارتاپ‌ها خود را نشان می‌دهد، انگیزه‌ها برای سرمایه‌گذاری و اقتباس فناوری‌های جدید را کاهش می‌دهد.

از طرف دیگر، افت شدید سرمایه‌گذاری که در پی نااطمینانی‌های اقتصاد ایران به وجود آمده، به همراه نبود انگیزه برای نوآوری که تحت تأثیر محدودیت و مداخلات دولت وجود دارد، باعث می‌شوند ورود فناوری‌های جدید با کندی صورت گیرد.

نکته دیگر این‌که بخش‌های بزرگ اقتصاد ایران نیاز چندانی به فناوری‌های جدید ندارد و کلاً ساختار اقتصاد ایران در بلندمدت وابستگی بالایی به سرمایه فیزیکی پیدا کرده، در حالی‌که نیروی انسانی و مهارت و فناوری مورد تقاضای بخش‌های کوچک اقتصاد هستند. بنابراین برای ورود مؤثر فناوری‌های جدید و جلوگیری از پیامدهای منفی پیری جمعیت، نه‌تنها کاهش موانع یادشده ضروری است، بلکه تغییرات کلانی مثل عدم سرکوب نرخ بهره و نرخ ارز و کاهش یارانه‌های پنهان انرژی -که همه به رشد بخش‌های خاصی از اقتصاد ایران دامن زده و آن‌را سرمایه‌بر و انرژی‌بر کرده‌اند- لازم هستند.

 

منبع: فردای اقتصاد

آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد اسطوره پرورش اندام جهان در بیمارستان بستری شد
اسطوره پرورش اندام جهان در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد.
اتباع غیرمجاز همگی از ایران اخراج شدند؟ اتباع غیرمجاز همگی از ایران اخراج شدند؟
لایحه ساختار، وظایف و اختیارات سازمان ملی مهاجرت در حالی اسفندسال گذشته در مجلس اعلام وصول شد که پس از حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان، دولت و مجلس بیش از گذشته نسبت به ساماندهی اتباع بیگانه اصرار دارند.
ادعای پنتاگون در خصوص برنامه هسته‌ای ایران! ادعای پنتاگون در خصوص برنامه هسته‌ای ایران!
سخنگوی پنتاگون ادعا‌هایی را در مورد میزان خسارت به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان بر اثر حملات آمریکا مطرح کرد.
آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید
با افزایش خروجی سد زاینده‌رود از دو روز پیش هم اکنون آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید و نبض زندگی در دیار نصف جهان تپیدن گرفت.
جنسیت آدم‌ها به تو چه آخه ترامپ! جنسیت آدم‌ها به تو چه آخه ترامپ!
یک روزنامه نگار آمریکایی که در خصوص ادعا‌های مطرح شده مبنی بر تغییر جنسیت همسر ماکرون تحقیق می‌کند به سخنان ترامپ در این خصوص اشاره کرد.
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تعلیق همکاری ایران با این سازمان را پذیرفت؟ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تعلیق همکاری ایران با این سازمان را پذیرفت؟
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در واکنش به تصمیم جمهوری سلامی ایران برای تعلیق همکاری با آژانس تصریح کرد: منتظر اطلاعات رسمی بیشتر از سوی ایران هستیم.
همکاری بانک‌ها با مردم برای گذر از روز‌های سخت! همکاری بانک‌ها با مردم برای گذر از روز‌های سخت!
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی توضیحاتی درباره جزئیات جلسه اعضای کمیسیون متبوعش با وزیر اقتصاد و معاون وی ارائه کرد.
برگزیده
آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید
با افزایش خروجی سد زاینده‌رود از دو روز پیش هم اکنون آب رودخانه زاینده‌رود به اصفهان رسید و نبض زندگی در دیار نصف جهان تپیدن گرفت.
مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟ مسافران پرواز‌های هوایی مبالغ خود را پس گرفتند؟
جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل نه‌تنها تحولات ژئوپلیتیکی و امنیتی گسترده‌ای در پی داشت، بلکه روند روزمره و اقتصاد کشور و مردم را به صورت جدی به خطر انداخت.
هوای پایتخت برای گروه‌های حساس ناسالم شد هوای پایتخت برای گروه‌های حساس ناسالم شد
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای پایتخت هم‌اکنون (۱۲ تیر) در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس است.
صفحه خبر بالای تصاویر