کد خبر: ۲۰۶۶۶
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۶

جزئیات ساختار مالکیت در بنگاه‌های خودروسازی ایران‌خودرو و سایپا

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به تحلیل ساختار مالکیت در بنگاه‌های ایران‌خودرو و سایپا پرداخت؛ در این تحلیل آمده است که در شرایط فعلی گرچه خصوصی‌سازی می‌تواند به عنوان یک عامل موجب افزایش کارایی باشد، اما بدون در نظر گرفتن الزامات به نتیجه نخواهد رسید.
جزئیات ساختار مالکیت در بنگاه‌های خودروسازی ایران‌خودرو و سایپا

مخاطب24:مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «تحلیلی بر ساختار مالکیت در بنگاه خودروسازی ایران خودرو وسایپا و الزامات اصلاح آن» به موضوع الزامات واگذاری شرکت ایران خودرو و سایپا پرداخته است.


در چکیده این تحلیل آمده است: با اجرای قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی پس از سال، ۱۳۸۷ سهام دولت در شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا واگذار شد و سهام دولت در ظاهر به ۵.۷۱ درصد در شرکت ایران‌خودرو و ۱۷.۳۱ درصد در شرکت سایپا کاهش یافت، اما درواقع با واگذاری سهام این دو شرکت به شرکت‌های عمومی وابسته و تحت کنترل دولت (۲۱.۱۲ درصد از سهام ایران‌خودرو و ۱۵.۶ درصد از سهام سایپا) و همچنین ایجاد یک نظام سهامداری چرخ‌های در شرکت‌های خودروسازی (۲۵.۲۴ درصد از سهام ایران‌خودرو و ۳۹.۶۶ درصد از سهام سایپا)، عملا مدیریت ایران خودرو و سایپا در اختیار دولت باقی ماند. علاوه بر این، پس از خصوصی‌سازی سهام دولت، یک قطعه‌ســاز با خرید بیش از ۲۰ درصد از سهام ایران‌خودرو وارد هیئت مدیره این شرکت شد که پس از آن مناقشات فراوانی بر سر نحوه تأمین قطعات از شرکت‌های قطعه‌سازی ایجاد شد.


در شرایط فعلی اگرچه خصوصی‌سازی، می‌تواند به‌عنوان یکی از مهمترین عواملی که موجب افزایش کارایی و برون رفت از چالش‌های موجود مطرح باشد، اما بدون در نظر گرفتن شرایط کشور و الزامات به نتیجه مدنظر نخواهد رسید.


در ایران پس از تصویب قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل وچهارم قانون اساسی در سال، ۱۳۸۷ فرایند واگذاری شرکت‌های دولتی ازجمله ایران‌خودرو و سایپا سرعت گرفت. باوجود آنکه در این قانون تلاش شـده بود که تصدی‌گری دولت کاهش پیدا کند و با واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی، بهره‌وری آن‌ها افزایش یابد، اما در عمل در برخی شرکت‌های دولتی از جمله ایران‌خودرو و سایپا، اتفاق به گونه دیگری رقم خورد.

دولت برخلاف آنکه در ظاهر ۵.۷۱ درصد از سـهام ایران خودرو و ۱۷.۳۱ درصد از سهام سایپا را در اختیار دارد، اما با واگذاری سهام این دو شرکت به شرکت‌های عمومی وابسته و تحت کنترل خود و همچنین ایجاد یک نظام سهامداری چرخه‌ای در شرکت‌های خودروسازی، عملا مدیریت ایران‌خودرو و سایپا را در اختیار خود نگه داشت.

شرکت‌های وابسته به دولت در ایران‌خودرو و سایپا سهام قابل توجه دارند، به طوری که ۲۱.۱۲ درصد از سهام ایران‌خودرو و ۱۵.۶ درصد از سهام سایپا متعلق به این دسته است.

همچنین در نظام سهامداری چرخه‌ای پیش گفته نیز، شرکت‌های زیرمجموعه ایران‌خودرو و سایپا به صورت مستقیم و غیرمستقیم سهام شرکت ایران‌خودرو و سایپا را خریداری کرده و یک چرخه بسته مالکیتی ایجاد کرده‌اند.

حجم این بخش از سهام در ایران‌خودرو ۲۵.۲۴ درصد و در سایپا ۳۹.۶۶ درصد است. سهام چرخه‌ای به‌دلیل ایجاد یک حلقه بسته، عملا تحت مدیریت سهامداری (سهامدارانی) قرار می‌گیرد که دارای بیشترین سهم از شرکت اصلی هستند.

با توجه به موارد فوق به‌دلیل آنکه سایر سهام این دو شرکت (به‌جز سهام چرخه‌ای) عمدتا تحت مدیریت دولت قرار دارد. سهام چرخه‌ای در شرکت‌های خودروسازی نیز توسط دولت اداره می‌شود. وجود سهام چرخه‌ای که موجب خرید سهام شرکت ایران خودرو و سایپا توسط زیر مجموعه‌های آن از منابع داخلی این دو شرکت شده است. علاوه بر مسئله امتداد احاطه کامل دولت بر آنها، موجب ایجاد کمبود سرمایه در این شرکت‌ها طی سال‌های دهه ۱۳۹۰ شد.

مسئله دیگری که پس از واگذاری سهام دولت در انتهای دهه ۱۳۸۰ ایجاد شد، ورود قطعه‌سازان به سهامداری ایران‌خودرو است. سهام‌داری یک قطعه ساز در شرایط انحصار تولید و عرضه خودرو در ایران، با توجه به مشکلاتب که در خرید و تأمین قطعات طی سال‌های گذشته حادث شده زمینه گمانه‌زنی‌ها و مناقشات فراوان میان قطعه‌سازان را ایجاد کرده است.

درحال حاضر اگرچه اصلاح رابطه سیاستگذار با شرکت‌های خودروسازی از طریق واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی، می‌تواند به‌عنوان یکی از مهمترین عواملی که موجب افزایش کارایی و برون‌رفت از چالش‌های موجود مطرح باشد، اما بدون در نظر گرفتن شرایط کشور و به تبع آن الزامات واگذاری در دو سطح فرابخش و بخش مطمئنا به نتیجه نخواهد رسید.

در سطح فرابخش در سیر تاریخی ناموفق خصوصی‌سازی شرکت‌های بزرگ در کشور و عدم انطباق کامل منطق خصوصی سازی اب اقتصاد در شرایط تحریم گویای این مطلب است که در صورت اهتمام بر واگذاری در شرایط فعلی باید ملاحظات حداکثری در سطح بخش در قالب الزامات برون‌بنگاهی، درون‌بنگاهی و دوره گذار مدنظر قرار گیرد.

فارس

برچسب ها: خودروسازی
آخرین اخبار
پربازدید ها
تصاویر
صفحه خبر بالای تصاویر
اخبار داغ
مواد غذایی که مصرف آنها وزن شما را کم می‌کند! مواد غذایی که مصرف آنها وزن شما را کم می‌کند!
آیا می‌دانستید که سرعت سوخت‌وساز بدن می‌تواند تاثیر مستقیمی بر کاهش وزن، افزایش انرژی و حتی سلامت عمومی شما داشته باشد؟ متابولیسم یا همان سوخت‌وساز بدن، فرآیندی است که طی آن بدن کالری‌ها و مواد مغذی را به انرژی تبدیل می‌کند.
دزدی یک روحانی! دزدی یک روحانی!
صبح دوشنبه یکی از روحانیون ایرانشهری توسط چهار فرد مسلح ربوده شد.
تبدیل ضایعات ذرت به دارو! تبدیل ضایعات ذرت به دارو!
یک نوجوان مبتکر موفق شده با استفاده از الکل استخراج‌شده از پوسته و ساقه ذرت، روشی نوآورانه برای تولید داروی ضدویروس گالیدسی‌ویر ابداع کند.
۴۸ ساعت پیش از مرگ مشکوک مریلین مونرو ستاره هالیوود چه اتفاقی برایش افتاد بود؟! ۴۸ ساعت پیش از مرگ مشکوک مریلین مونرو ستاره هالیوود چه اتفاقی برایش افتاد بود؟!
مریلین به‌سرعت از من خداحافظی کرد و رفت. ۴۸ ساعت بعد دنیا با خبر تکان‌دهند خودکشی او مواجه شد و یکه خورد. خبر این بود: «جسد مریلین مونرو سوپر استار هالیوود را در آپارتمانش یافتند»!
حق عائله‌مندی فقط مخصوص آقایان است؟ حق عائله‌مندی فقط مخصوص آقایان است؟
برابری مزدی و جنسیتی مشروط به پرداخت همه مزایای مزدی به زنان است.
کالابرگ دوره سوم چه زمانی و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ کالابرگ دوره سوم چه زمانی و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
با وجود انتشار برخی اخبار درباره آغاز مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی، بررسی‌ها نشان می‌دهد فعلاً هیچ تصمیم تازه‌ای برای ادامه این طرح گرفته نشده است؛ نه منابع مالی آن تأمین شده، نه مصوبه‌ای در هیأت دولت ابلاغ شده و نه خبری از واریز جدید است.
بنزین ویژه چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ بنزین ویژه چیست و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب‌وکار وزارت اقتصاد گفت: طبق اعلام وزارت نفت تا دو ماه دیگر بنزین ویژه وارد کشور می‌شود.
برگزیده
سامانه جامع تجارت است یا دکان بعضی ها؟ سامانه جامع تجارت است یا دکان بعضی ها؟
مشکلات فعالان اقتصادی با سامانه جامع تجارت از اختلال، قطعی، عدم امکان ثبت سفارش گرفته تا عدم امکان رفع تعهد ارزی هر روز فعالان اقتصادی بیشتری را درگیر خود می‌کند این درحالی است که سکوت و انفعال وزارت صمت به ویژه وزیر صمت و همچنین احتمال شائبه تصمیم گیری شخصی و سلیقگی در سفارش‌ها بیش از پیش عملکرد سازمان توسعه تجارت و وزارت صمت را زیر سوال می‌برد.
حق عائله‌مندی فقط مخصوص آقایان است؟ حق عائله‌مندی فقط مخصوص آقایان است؟
برابری مزدی و جنسیتی مشروط به پرداخت همه مزایای مزدی به زنان است.
کالابرگ دوره سوم چه زمانی و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ کالابرگ دوره سوم چه زمانی و به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟
با وجود انتشار برخی اخبار درباره آغاز مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی، بررسی‌ها نشان می‌دهد فعلاً هیچ تصمیم تازه‌ای برای ادامه این طرح گرفته نشده است؛ نه منابع مالی آن تأمین شده، نه مصوبه‌ای در هیأت دولت ابلاغ شده و نه خبری از واریز جدید است.
صفحه خبر بالای تصاویر