کد خبر: ۱۹۲۱۳
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۶

ضرورت همکاری طالبان برای رهاسازی آب به سمت ایران

یک کارشناس مسائل افغانستان با تاکید بر این که مساله آبی میان ایران و افغانستان، حقوقی و فنی است تا سیاسی و رسانه‌ای گفت: مساله آب در افغانستان سیاسی و تحت تاثیر بازیگران بیرونی بوده که به دولتمردان فشار می‌آوردند و حاکمان جدید هم به رغم استقلال و بی طرفی همان راه را می روند.
ضرورت همکاری طالبان برای رهاسازی آب به سمت ایران

ضرورت همکاری طالبان برای رهاسازی آب به سمت ایران

مخاطب24:مجتبی نوروزی  در تحلیل خود از تنش آبی ایران و افغانستان طی روزهای اخیر اظهار داشت: باید در نظر داشته باشیم مساله آبی ایران و افغانستان یک مساله حقوقی - فنی است و سیاسی و رسانه‌ای نیست متاسفانه برخی تلاش می کنند تا از طریق سیاسی و رسانه‌ای مشکل را حل کنند. ضمن این که مساله آب بین دو کشور پیش زمینه اجتماعی هم دارد. 

وی تصریح کرد: در مورد حقوق حقآبه هم دو دسته اسناد باید مورد توجه باشد یک دسته اسناد مربوط به توافقنامه دو جانبه یا همان معاهده 1351 شفیق-هویدا است که طرفین در این سال ها همواره اعلام کردند به تعهدات خود در زمینه حقآبه پایبند هستند.

این کارشناس مسائل افغانستان همچنین بیان کرد: مساله دیگر مربوط به قوانین بین المللی در خصوص حقوق آب های فرامرزی و حقآبه زیست محیطی و تالاب های بین المللی است که هامون نیز جزو آن ها می باشد.

نوروزی با تاکید بر این که حل مساله آب باید بر اساس مبانی حقوقی و فنی انجام شود، گفت: معاهده 1351 یک معاهده دقیقی است و براساس آن باید امکان اجازه بازدید هیات های فنی دو طرف از تاسیسات آب جاری فراهم شود تا بتوانند به تفاهم برسند.

وی در ادامه یادآور شد: مساله آب پیش زمینه اجتماعی هم دارد که روی آن باید کار شود و فهم درست میان نخبگان و مسئولان به وجود آید، البته در مساله آب در داخل افغانستان فضایی ایجاد شده که به حیثیت و هویت ملی گره خورده و هر دولتمردی در این کشور تلاش کرده از این موضوع به نفع خودش استفاده کند تا نزد افکار عمومی جایگاهی داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: نباید فراموش کرد که مسائل زیست محیطی در این حوزه مرز نمی شناسد، اکوسیستم دچار اختلال می شود، اگر به این موضوعات مهم توجه نکنند با توجه به جهت‌ وزش باد مناطق غربی افغانستان در صورت خشک شدن تالاب ها دچار مشکلات جدی می شود.

این کارشناس مسائل افغانستان تصریح کرد: نکته دیگر این است در صورتی که آن مناطق خالی از سکنه شوند فضا و زمینه برای نا امنی و توسعه نا امنی های فرامرزی فراهم می شود و تمام منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد.

نوروزی همچنین با اشاره به ابعاد فنی مساله آب اظهار داشت: متاسفانه اتفاقی که افتاده این است که مسیر آب منحرف شده و سد کمال خان هم یک سد مخزنی است و انحراف دارد اگر آب کافی هم وجود داشته باشد به سمت گودزره جاری می شود و طبق معاهده دو جانبه این نوع احداث سد کار غیر حقوقی و خلاف قواعد بین المللی است.

وی ادامه داد: از طرفی خاک آن مناطق حاصلخیز نیست و زمین کشاورزی درستی ندارد و حتما انحراف به سمت توسعه و کشت مواد مخدر منجر خواهد شد که مخاطرات ناشی از آن متوجه افغانستان، ایران و سایر کشورها خواهد بود.

این کارشناس مسائل افغانستان همچنین اظهار کرد: متاسفانه مساله آب در افغانستان سیاسی و تحت تاثیر بازیگران بیرونی بوده و وقتی مقایسه می کنیم نسبت به آب هایی که به سمت پاکستان جاری می شود ما مشکلات زیادی را بین ایران و افعانستان مشاهده می کنیم، لذا به نظر می رسد این مسائل ناشی از فشار سیاسی در دولتمردان قبلی بوده و حاکمان جدید هم به رغم استقلال و بی طرفی همان راه را می روند.

نوروزی خاطرنشان کرد: حتما باید حاکمان افغانستان به این موضوع توجه کنند که جمهوری اسلامی ایران بازیگر موثری در منطقه است و هر گونه تنش برای دولتی که هنوز به رسمیت شناخته نشده و دچار مشکلات داخلی و خارجی است به ضرر خودش است، لذا حتما همکاری کنند تا رهاسازی آب به سمت ایران انجام شود و نیز امکان بازدید از مسیر آب هم فراهم شود تا بتوانیم به یک راه حل در این زمینه برسیم.

این کارشناس مسائل افغانستان در پایان اظهار داشت: از زمان مطرح شدن مشکل آبی میان ایران و افغانستان در محافل مختلف صحبت از مهاجرین به عنوان یکی از اهرم های جمهوری اسلامی ایران می کنند در حالی که ایران اهرم متعددی برای فشار به افغانستان دارد و نیازی نیست که ایران به این موضوع فکر کند چرا که ایران به اندازه کافی اهرم برای فشار دارد.

برچسب ها: افغانستان ایران
captcha
اخبار داغ
رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز رشد ۱۵۳ هزار واحدی شاخص بورس در معاملات امروز
شاخص بورس در معاملات روز یکشنبه به روند صعودی خود ادامه داد و رکورد جدیدی را ثبت کرد.
سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است سود کدام محصول ایران خودرو بیشتر است
طرح تازه فروش ایران‌خودرو از ۱۸ شهریور آغاز شده و هشت محصول این شرکت بدون نیاز به مسدودسازی وجه بانکی عرضه شده‌اند. بررسی اختلاف قیمت کارخانه و بازار نشان می‌دهد بیشترین سود خرید در این دوره به دناپلاس توربو اتوماتیک آپشنال می‌رسد که برای خریداران بازدهی قابل‌توجه ۳۲ درصدی دارد.
نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند! نامزد‌های توپ طلای ۲۰۲۶ چه کسانی هستند!
رکنا ورزشی: فهرست نامزد‌های جوایز توپ طلای ۲۰۲۶ اعلام شد و تاکنون اسامی نامزد‌های هشت بخش از جمله بهترین استعداد جوان، بهترین دروازه‌بان، بهترین مربی و بهترین باشگاه در بخش مردان و زنان معرفی شده است. مراسم توپ طلای امسال ۲۶ اکتبر در لندن برگزار می‌شود.
واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه! واکنش هواداران به ماجرای خداداد و عالیشاه!
هواداران پرسپولیس در ورزشگاه شهدای شهر قدس، بار دیگر نشان دادند که ۱۳ سال دلبستگی به کاپیتانی، چون عالیشاه، با هیچ جدایی فراموش نمی‌شود.
خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده خودرو‌ ملی ایران؛ از سمند تا ری‌را حقیقتی که پنهان مانده
صنعت خودرو ایران از پیکان تا پلتفرم‌های IKP مسیر پرچالش و پرادعا داشته است. این گزارش با نگاهی بی‌رحمانه، تمام خودرو ملی از سمند تا ری‌را را با رقبای جهانی مقایسه و واقعیت فنی آن‌ها را آشکار می‌کند.
۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه! ۷ هزار کشته بر اثر گرما در فرانسه!
وزیر بهداشت فرانسه از مرگ حدود ۷ هزار نفر در این کشور در اثر موج گرمای کم سابقه خبر داد.
عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی! عصبانیت آرژانتینی‌ها از خداحافظی مسی!
خبر غیرمنتظره‌ای که هیچ‌یک از هواداران آلبی‌سلسته تمایلی به شنیدنش نداشتند، روز دوشنبه ۳۱ آگوست رنگ واقعیت به خود گرفت.
برگزیده
پزشکیان در هند! پزشکیان در هند!
رئیس جمهور به منظور شرکت در هجدهمین اجلاس سران کشور‌های عضو بریکس، دقایقی پیش با استقبال شانتانو تاکور وزیر مشاور در امور بنادر و کشتیرانی هند وارد شهر دهلی نو محل برگزاری این اجلاس شد
انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد انگلیس حلقه تحریم‌ها علیه روسیه را تنگ‌تر کرد
دولت انگلیس در ادامه تشدید فشار‌ها علیه مسکو، بسته تازه‌ای از محدودیت‌ها و تدابیر نظارتی را با هدف مقابله با آنچه مسیر‌های غیرمستقیم تجارت با روسیه خواند، اعلام کرد.
رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر! رونمایی از تازه‌ترین سامانه دفاع هوایی ایران؛ آرش کمانگیر!
ایران اعلام کرد اوایل این هفته از یک سامانه دفاع هوایی جدید برای سرنگونی پهپاد آمریکایی MQ-۹ Reaper نزدیک تنگه هرمز استفاده کرده، حادثه‌ای که نشان می‌دهد تهران با وجود ماه‌ها حمله به سایت‌های نظامی خود، همچنان توان دفع حملات آمریکا و اسرائیل را دارد.