مخاطب 24:اسفند ۱۴۰۱ ماه عجیب و غریبی در بازار ارز و سکه ایران بود بنا به اعلام برخی از سایتهای داخلی و خارجی قیمتها فراز و نشیب زیادی را تجربه کرد. در بعضی از روزها نرخ دلار و سکه به اوج رسید، اما هرچه به پایان اسفند نزدیک شدیم از طوفان هیجان قیمتها کم شد. بهعقیده تحلیلگران اقتصادی و سیاسی نرخ ارز و سکه تحت تاثیر عوامل سیاسی از قلههای تاریخی به سمت پایین عقب نشینی کردند.
از سوی دیگر اسفند ماه حذف و اضافه در بازار دلار بود؛ همین امر نیز بر نوسانات قیمت دلار و سکه بی تاثیر نبود.
در این گزارش سعی شده به مرور برخی از اتفاقاتی که بازار ارز و سکه را در آخرین ماه سال گذشته تحت تاثیر قرار داده بودند بپردازیم. همچنین در این گزارش بازدهی دلار و سکه در آخرین ماه زمستان ۱۴۰۱ محاسبه شده است.
سیگنال نرخ حواله درهم به بازار ارز
بازار دلار در اولین روزهای اسفند هیجانی شد. تحلیلگران اقتصادی باور داشتند که دلیل اصلی رشد شتابنده نرخ دلار زیر سر نرخ حواله درهم بود. گفته میشود درهم در روزهای یاد شده با سیگنال دهی به بازار ارز تهران موجب صعود نرخ دلار شده بود.
ورود دلار مبادله ای/ دلار و یورو متشکل حذف شد
از سوی دیگر همان طور که گفته شد اسفند ماه حذف و اضافه در بازار دلار بود. در دومین روز ماه مذکور دلار مبادله رونمایی شد.
همزمان با ورود دلار مبادلهای، دلار و یورو در سایت بازار متشکل به یکباره حذف شدند.
ارز سهمیه حذف شد
البته در همان روز روزنامه کیهان خبر داد که ارز سهمیهای ۵ هزار یورویی هم در بسته جدید ارزی دولت حذف شده است.
ورود تقاضای احتیاطی به بازار
البته در کنار درهم و حذف و اضافه، خطر صدور قطعنامه علیه ایران موجب رشد تقاضای احتیاطی در بازار شده بود.
قیمت دلار و سکه به اوج رسید
بنا به روایت سایتها نرخ دلار در ۷ اسفند از مرز ۶۰ هزار تومان عبور کرد. نرخ سکه هم تحت تاثیر افزایش قیمت دلار از مرز ۳۷ میلیون تومان رد شد.
اثر حذف دلار و یورو در بازار متشکل
فعالان اقتصادی میگفتند یکی از دلایل اصلی رشد قیمت ها، خبر توقف معاملات دلار و یورو در بازار متشکل بوده است.
عقبگرد قیمت دلار و سکه در نیمه دوم
همان طور که در ابتدای این گزارش ذکر شد هرچه به پایان اسفند نزدیک شدیم قیمتها تحت تاثیر عوامل سیاسی از قلهها تاریخی به سمت پایین عقب نشینی کردند
در خبرها آمده بود «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در پاسخ به دعوت «محمد اسلامی» معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بعداز ظهر جمعه ۱۲ اسفندماه به تهران سفر میکند.
اخبار مثبت منتشر شده بعد از مذاکرات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و طرفهای ایرانی باعث شد بازیگران ارزی تهران تصور کنند قفل مذاکرات هستهای در حال شکسته شدن است.
برخی از تحلیلگران سیاسی اعتقاد دارند که پیام مثبت سفر گروسی به تهران پیامی برای گره گشایی از برجام و از سرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای بود و احتمال اینکه این مذاکرات پس از حل و فصل اختلافات میان ایران و آژانس از سر گرفته شود، زیاد بود.
افزایش فشار فروش در بازار دلار و سکه تحت تاثیر عوامل سیاسی
همین امر باعث شد فشار فروش در بازار زیاد شود و اسکناس آمریکایی به طور معناداری ریزش را تجربه کند. از طرفی هم بهبود روابط تهران و ریاض و توافق حاصل شده هم در کاهشی شدن نرخ دلار بی تاثیر نبود. قیمت دلار و سکه در ۲۸ اسفند با ۷ اسفند فاصله چشمگیری پیدا کرده بود.
تب قیمت سکه هم که متاثر از نرخ دلار زیاد شده بود با عقب نشینی اسکناس آمریکایی پایین آمد. به عنوان مثال در ۲۰ اسفند تا مرز ۲۴ میلیون تومان هم نزولی شد. این قیمت در مقایسه با ۷ اسفند بیش از ۱۳ میلیون تومان کاهش را نشان میدهد.
بازدهی قیمت دلار و سکه در ۷ اسفند
بررسیها نشان میدهد که بازدهی قیمت دلار در ۷ اسفند نسبت به قیمت آن در ۶ بهمن ماه به ۳۷ درصد رسیده بود.
بازدهی سکه هم در روز ۷ اسفند که از آن به عنوان روز طلایی بازار سکه یاد میشود نسبت به ششمین روز بهمن در حول و حوش ۵۰ درصد محاسبه شد.
بازدهی قیمت دلار و سکه در اسفند ۱۴۰۱
اما با فروکش کردن هیجانات ارزی در نیمه دوم اسفند، بازدهی دلار (در آخرین روز اسفند نسبت به اولین روز اسفند۱۴۰۱) بر روی منفی ۳/۴درصد قرار گرفت.
همچنین با آب شدن نرخ دلار، قیمت سکه هم نزولی شد. بازدهی سکه در آخرین روز اسفند نسبت به اولین روز اسفند منفی ۰/۳درصد بدست آمد.
منبع:اقتصادنیوز