جرایمی کیفری دردادگاه های کیفری مورد بررسی و قضاوت صورت می گیرد، حال ممکن است برای شما سوال شود که جرایم کیفری کدام اند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اگر فردی عملی را انجام دهد که از نظر قانون آن عمل جرم شناخته می شود ، فرد مجرم در نظر گرفته می شود و برای عمل او مطابق قانون ، مجازاتی معین در نظر گرفته شده است.
پس در پرونده های کیفری فرد مجرم و عمل او جرم است و برای فرد مجازات در نظر گرفته می شود. در پرونده های کیفری مانند پرونده های حقوقی هر دو طرف دعوی می توانند برای پرونده ی خود وکیل اخذ کنند ، وکلا در هر دو زمینه حقوقی و کیفری اطلاعات و دانش کافی دارند اما به دلیل وسعت هر کدام از این حوزه ها ، پس از دریافت پروانه ی وکالت، در یک حوزه فعالیت می کنند و به تخصص در آن حوزه دست پیدا می کنند با توجه به این مطلب برای پرونده های کیفری باید از وکیل متخصص و فعال در حوزه ی کیفری کمک بگیرید.
جرایم کیفری به صورت کلی به دو دسته ی جرایم کیفری خصوصی و جرابم کیفری عمومی تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی های خود را دارند. برای آشنایی با این جرایم و موارد مختلف جرابم کیفری تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
جرایم کیفری خصوصی: جرایم کیفری خصوصی جرایمی هستند که باید توسط شاکی تشکیل پرونده انجام شود. یعی شکایت شاکی خصوصی حرف اول برای آغاز کار است. به عنوان مثال جرایمی مانند تخریب که نیاز به شاکی خصوصی دارد و در صورت رضایت شاکی، پرونده مختومه اعلام میشود.
جرایم کیفری عمومی: برخی از جرم ها هستند که فرد با مرتکب شدن به آن جرم باعث خدشه دار و جریحهدار شدن افکار عموم افراد جامعه و بر هم زدن نظم عمومی جامعه می شود، به این گونه جرایم ، جرایم کیفری عمومی می گویند برخی از جرایمی که در این دسته از جزایم کیفری قرار می گیرند شامل: قتل، اسید پاشی، زنا، سرقت و ... در این نوع از جرایم، دادستان و یا نماینده آن می توانند پرونده ی مورد نظر را پیگیری کنند و مجازات آن را اعلام می کنند.
خوب است بدانید که جرایم کیفری تنها به صورت خصوصی و عمومی تقسیم بندی نمی شوند بلکه موارد بیشتری را شامل می شوند و به دسته های متفاوتی تقسیم می شوند. جرایم کیفری موارد مختلفی را شامل می شود که به اختصار به معرفی هر کدام می پردازیم.
جرایم کیفری شخصی نوعی از جرایم کیفری هستند که سبب آسیب جسمی یا روحی به افراد دیگر میشود. این نوع جرایم خود شامل دو دسته اصلی، قتل و دیگر جرایم خشونت آمیز میباشد. منظور از جرایم کیفری شخصی خشونت آمیز موارد زیر است:
به طور معمول جرایم علیه اموال جرایمی هستند که برای وقوع آن و قرار دادن آن جرم در این دسته ، فرد باید در اموال افراد دیگر دخالت کند. در این وضعیت ممکن است آسیب جسمی یا روحی به فرد دیگری نیز وارد شود که در این صورت باعث محرومیت از استفاده یا لذت بردن از اموال میگردد. از انواع این جرایم میتوان به اختصار به جرایمی مانند جعل، کلاهبرداری، سرقت، خیانت در امانت و انتقال و فروش مال غیر اشاره کرد.
منظور از جرایم کیفری مالی مواردی است که سبب فریب یا کلاهبرداری شود. یکی از انواع این جرایم مالی، جرایم یقه سفید است، در این جرم فرد خود را کارمند ادارات دولتی معرفی کرده و از دیگر افراد کلاهبرداری می کند. از انواع مختلف این جرایم میتوان به باج گیری، پولشویی، اختلاس، کلاهبرداری، فرار مالیاتی و جرایم سایبری اشاره کرد.
جرایم کیفری رایانهای به نوعی از جرایم گفته می شود که از طریق کامپیوتر فردی به انجام عمل مجرمانه مرتکب می شود. در این نوع جرایم دسترسی به طور غیر قانونی به حریم خصوصی و اطلاعات افراد انجام میشود. انواع جاسوسیهای کامپیوتری، کلاهبرداریهای کامپیوتری و جعل کامپیوتری، جرایم علیه عفت و اخلاق در جامعه از این نوع جرایم محسوب می شوند.
جرایم اینترنتی یا همان جرایم سایبری ، نوعی از جرایم کیفری هستند که در فضای وب اتفاق میافتد. این جرایم در صورت مشاهده پیگیری قانونی دارد. بسیاری از افراد در این باورند که جرایم سایبری یا اینترنتی همان جرایم رایانه ای هستند اما باید گفت که این جرایم دو دسته ی متفاوت هستند که هر کدام مجازات و شرایط ویژه ی خاص خود را دارند. جرایم کامپیوتری یا رایانه ای به وسیله ی ابزار کامپیوتر صورت می گیرد اما جرایم اینترنتی و سایبری در فضای مجازی و فضای اینترنتی صورت می گیرد.
طبق ماده ۲۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاههای کیفری به پنج دادگاه کیفری یک، دادگاه کیفری دو، دادگاه نظامی، دادگاه انقلاب و دادگاه اطفال و نوجوانان تقسیم میشوند.
دادگاه کیفری یک و دادگاه کیفری دو ، طی آخرین تغییرات آیین دادرسی به وجود آمدهاند و دادگاه کیفری استان به دادگاه کیفری یک و دادگاه عمومی جزایی به دادگاه کیفری دو تبدیل شدند.
جرایم کیفری بسیار وسیع و گسترده هستند و هر عنوان از این جرایم خود شامل چندین مورد مختلف و متفاوت می باشد که هر کدام برای وقوع و تحقق جرم شرایط و عناصر خاصی دارند و به همین سبب مجازات های متفاوتی را نیز دارند. برخی از موارد جرایم کیفری بسیار شبیه هم هستند اما از دیدگاه قانون با یکدیگر متفاوت هستند و مجازات آن ها نیز متفاوت است پس برای پرونده های کیفری خود از وکلای کیفری متخصص کمک بگیرید تا در تشخیص جرم و مجازات مربوط به آن و جمع آوری ادله و مدارک و مستندات محکمه پسند و همچنین طرح دعوی بتوانید از دانش و تسلط وی بهره مند شوید و به درستی اقدام کنید و پرونده ی خود را به سرانجام برسانید.